Dodaj do ulubionych

A ja szukam wędki

01.12.11, 12:40
Likwidują moje miejsce pracy - szkołę. Byłam tutaj zatrudniona od 2001 roku. Nie miałam umowy na stałe. Boję się co będzie dalej, bo jestem jedynym żywicielem rodziny. Dużej rodziny - 3 dzieci.
Oczywiście szukam pracy, rozsyłam cv. W wakacje wysłałam prawie 200. Ale w szkołach nie ma pracy. Zaczęłam rozsyłać do firm i instytucji. Niestety to samo: kicha.
Co jeszcze mogę zrobić, jak szukać, jak znaleźć pracę?
Obserwuj wątek
    • anka7961 Re: A ja szukam wędki 01.12.11, 13:10
      Może napisz tu skąd jesteś, jakie masz wykształcenie - może akurat ktoś coś będzie wiedział.
      Nie wiem, jako kto szukasz pracy, ale jeśli praca biurowa to może zgłoś się do jakiegoś biura headhunterskiego.
      • nioma Re: A ja szukam wędki 01.12.11, 13:18
        w ostatecznosci pozostaja korepetycje, dopoki sie czegos stalego nie znajdzie, mozesz ratowac budzet.
        korepetycje w okresie kiedy konczy sie I semestr i pojawiaja pierwsze zagrozenia, maja powodzenie.
        moga byc korepetycje polaczone z pomoca przy odrabianiu innych lekcji.
        czy w kuratorium nie ma listy wakatow? moze tam udaloby Cio sie czegos dowiedziec.
        • zebra12 Re: A ja szukam wędki 01.12.11, 17:15
          Nie ma, bo w Krakowie nie ma wolnych wakatów, podobnie jak w ościennych gminach.
      • the-only_mammamia Re: A ja szukam wędki 01.12.11, 17:12
        może poszukaj poprzez jakieś agencje pracy tymczasowej.W każdym mieście jest ich sporo i mają wyłączność na niektóre zakłady pracy. JA jestem od lat zatrudniona poprzez takie pośrednictwo i jestem zadowolna Powodzonka
    • aqua696 Re: A ja szukam wędki 01.12.11, 13:34
      Zebra ale likwiduja w ciagu roku szkolengo szkole??
      Moze tam gdzie dzieci beda chodzic przeciez nie rozplyna sie w sysytemie.
      Dwa nie wiem czy byly placi na dzieci ci fundusz..ale zawsze to choc na chwile zabezpieczenie...i napisz skad jestes..
    • zebra12 Jestem z Krakowa 01.12.11, 17:19
      Wyjaśniam: mam czas na znalezienie pracy do końca roku szkolnego.
      Szukam pracy w szkole w CAŁEJ POLSCE - wyjadę jeśli trzeba. Gdzie praca, tam i ja. Choć oczywiście wolę nie zmieniać dzieciom szkół i środowiska, bo to dla nich stres.
      Jestem polonistką i bibliotekarką. Mogę zrobić dodatkowe kursy czy studia.
      Mam doświadczenie w prowadzeniu zajęć teatralnych dla dzieci, szkoleń dla dorosłych oraz działalności charytatywnej. Ogólnie jestem elastyczna i szybko się uczę.
      To była reklama smile
    • asia_i_p Re: A ja szukam wędki 01.12.11, 19:34
      Możesz jeszcze zaryzykować i do paru wybranych, najbardziej ci leżących miejsc pracy pójść sama. Jest wąska liczba szefów, do których to przemawia. Mój ojciec zatrudnił chemiczkę jako sekretarkę, potem przekwalifikował na księgową, bo mu zaimponowało, że aż w tak aktywny sposób szuka pracy.
    • asia_i_p Re: A ja szukam wędki 01.12.11, 19:50
      A da się w waszym ośrodku egzaminacyjnym zrobić egzaminatora maturalnego? Bo jak zrobisz, łatwiej znaleźć pracę w szkole prywatnej albo wieczorowej dla dorosłych i na kursach przygotowujących do matury, łatwiej też o korepetycje. Tylko musiałabyś robić chyba teraz, póki masz pracę, bo do zrobienia potrzebne jest chyba zatrudnienie w szkole (ale jeśli stracisz zatrudnienie w szkole, już ci uprawnień egzaminatora nie zabiorą).
      Dzwoniłaś do waszego kuratorium? Podobno powinni mieć informację o wszystkich aktualnych wakatach w waszym rejonie.
      • agulka04 Re: A ja szukam wędki 01.12.11, 21:42
        Polecam szkoły tego typu:
        www.zak.edu.pl/krakow
        Szybko zmieniają się wykładowcy więc często szukają kogś nowego .... Nie wiem jakw innych oddziałach ale u nas jest to praca na umowę-zlecenie.

Zobacz też tutaj - wpradzie to z województwa śląskiego ale przecież małoposkie się z nim styka - może będzie coś gdzieś w miarę blisko:
        app.kuratorium.katowice.pl/ofertypracy/oferty.aspx
    • puchatka29 Re: A ja szukam wędki 02.12.11, 12:36
      życzę Ci byś szybko znalazła porządną wędkę smilesmile bo Twoje "łowienie" do łatwych prac nie należy - ja podziwiam nauczycieli. Niestety jestem częstym gościem w szkole i bez dwóch zdań -nie dałabym rady !
      W krakowie na sobieskiego otworzyli teraz prywatną podstawówkę , widzę że tam wszystko jeszcze w proszku ,może podejdz ?
    • sharpless6 Re: A ja szukam wędki 02.12.11, 21:09
      Pracowałaś od 2001 i co z tego ,że nie miałaś umowy na stałe, czwarta umowa jest już na okres nieokreśłony i nie ma znaczenia co tam jest napisane, przysluguje ci 9 miesięczna odprawa pieniężna, pensja razy 9.

Odnośnie szukania pracy u nas na południu Bielsko-Biala też likwidują kilka szkół, trudno o pracę w szkole, zresztą koleżanka polonistka już 3 lata szuka w regionie pracy i nic. Na twoim miejscu pomyślałabym o czym innym niż szkola.
      • zebra12 Re: A ja szukam wędki 03.12.11, 08:19
        A ta, ja nie szukam pracy tylko w szkole. Nie mam wyboru.
        Co do umowy, to mam ją niby na zastępstwo: za dyrektora, który też jest polonistą i gdy skończy dyrektorowanie, to wskakuje na moje miejsce, a ja wylatuję. Proste.
    • puchatka29 Re: A ja szukam wędki 03.12.11, 11:51
      Zebra ,a czemu tak , to jak jest dyrektorem to nie prowadzi zajęć ?? W szkole mojego dziecia dyrektorka i uczy i zarządza ,ma wyznaczone dni i godziny przyjmowania stron i finito.
      Od czego to zależy ? od widzi mi się dyrekcji ,od kasy ,decyzji kuratorium ?
      • zebra12 Re: A ja szukam wędki 03.12.11, 13:13
        Ona uczy, ale ma niedużo godzin, bo resztę ma z zajmowanego stanowiska.
        • aqua696 Re: A ja szukam wędki 03.12.11, 15:37
          Zebra jesli to 4 umowa podejsc z nia do sadu pracy bo jak juz tu pisano powinna byc na stale.
          I na marginesie to co mnie kur... w kraju nad wisla do rzadu oslowie i poslowie ida na 4 lata z wyboru ludu i kur.. po 4 dostaja odprawe...a tu czlowiek pracuje latami w szkole i tych marnych groszy nie ma odprawy...
          • agulka04 Re: A ja szukam wędki 03.12.11, 21:35
            Jeżeli nauczyciel jest zatrudniony na zastępstwo to nie ważne, która to umowa - zawsze jest podpisywana na czas określony (np. na czas urlopu macieżyńskiego innego nauczyciela).
            • aqua696 Re: A ja szukam wędki 03.12.11, 22:32
              Agulka od ale nie 9 lat nie ma takiego macierzynskiego..tu ewidentnie dyrektor wlsna dupe chronil w ten sposob..krzywdzac nauczyciela, dzieki mozliwoscia wlsanego stanowiska.
              • zebra12 Re: A ja szukam wędki 04.12.11, 08:54
                Tak, ja to sprawdzałam. Zastępstwo jest możliwe jedynie za nauczyciela NIEOBECNEGO. W moim przypadku jest to postępowanie niezgodne z prawem. Związek zawodowy, do którego należę poradził mi iść do sądu pracy, ale nikt mi nie zagwarantuje, że w takiej sytuacji dyrektor nie zwolni mnie. Nie chciałam ryzykować i siedziałam cicho przez lata. Teraz przydałaby się odprawa.
                Nie wiem jednak czy sąd mi coś da w tej chwili, bo szkoła za pół roku przestanie istnieć, a żeby dostać odprawę trzeba mieć ileś tam lat chyba przepracowanych na umowę na czas nieograniczony. Nie wiem więc czy warto walczyć teraz.
                • aqua696 Re: A ja szukam wędki 04.12.11, 12:02
                  Zebra podejdz do sadu pracy z umowami, albo do jakiegos punktu prawnego-choc zapewne w sadzie pracy otrzymasz informacje konkretne.
                  Za pol roku likwiduja a likwidowane miejsca pracy tez daja odprawe bo to nie bedize zwolnienie 1-2 osob.
                  Ja bym popracowala a w kwietni/maju poslala sprawe do sadu -wczesniej poprosila o referencje pracodawce aby moc szukac kolejnej pracy.
                  Nie nie dyrektor z wlasnej kieszeni zaplaci ci odprawe..dwa sam bedzie bral odprawe a Tobie ona w takim samym stopniu sie nalezy.
                  • zebra12 Re: A ja szukam wędki 04.12.11, 13:29
                    Czyli dostałabym odprawę nawet, gdybym teraz zmieniła tą umowę?
                    • aqua696 Re: A ja szukam wędki 04.12.11, 15:24
                      Zebra masz 4 umowe o prace w tym samym miejscu bez przerw..czyli juz od dawna powinna b yc to umowa na stale..a dyrektor broniac -robiac sobie plecy lamal prawo pracy -jak sama zauwazylas nie byly to zastepstwa za osobe nieobecna-urlop zdorwotny, czy macierzynski ale za osobe pracujaca na innym stanowisku.
                      Nie zmienialabym zadnej umowy tylko za kilka miesiecy zaskarzyla te ktore w zlej woli-w stosunku do Ciebie podpisywal dyrektor..robiac sobie tym samym zaplecze na wypadek utraty stanowiska.
                    • sharpless6 Re: A ja szukam wędki 05.12.11, 19:21
                      przecie w Związkach zawodowych są zatrudnieni prawnicy, własnie tym te związki się zajmują, pomagają pracownikom w takich sytuacjach jak ty. Skonsultuj się jeszcze raz z nimi w sprawie odprawy. Gdybyś była z mojego regionu już byś miala to załatwione.
                      • tautschinsky Re: A ja szukam wędki 20.12.11, 14:25
                        Nie orientujecie się w ogóle, jak to wygląda w polskich szkołach.
                        Ona ma się sądzić ze swoim dyrektorem o miejsce, które on chce
                        ponownie zająć? No dobrze, niech wygra w każdej instancji z tym
                        dyrektorem. Jeśli Zebra nie ma stalowych nerwów, to taki dyrektor
                        ją zniszczy a będzie robił to tak, że żaden sąd niczego nie orzeknie
                        na jego niekorzyść, a ona po dwóch miesiącach wywalczonego
                        miejsca w tej szkole będzie każdego dnia przeżywała horror.
                        O odprawę może powalczyć, bo już z nim nie będzie miała styczności,
                        o dalsze pracowanie tam już nie. Ten dyrektor ani żaden inny w Polsce
                        nie jest dyrektorem dlatego, że nikt nie chciał objąć tej fuchy.
                        On ma plecy i musi być kawałem gnoja - inaczej dawno już bym
                        dyrektorem nie był. Taka jest polska rzeczywistość w szkołach.
                        • verdana Re: A ja szukam wędki 21.12.11, 15:06
                          Ale szkołę likwidują, więc dyrektor już nic nie moze - nawet zaszkodzić.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka