Dodaj do ulubionych

potrzebna nam chemia, przede wszystkim

21.07.12, 22:20
Czy maja dodatek mieszkaniowy, jakas pomoc MOPS, lub kiedy zlozyly, zloza??
-> Zasiłek rodzinny, dożywianie z MOPS

Jak wyglada sprawa innych zasilkow dla bezrobotnych, jakis innych szkoleniowych?
-> mąż zasiłek dla bezrobotnych

Czy matka ma np. zasilek wychowawczy?-czy moglabys wrocic do pracy??
-> mam umowę do 31 pażdziernika br, bez możliwości przedłużenia

Czy macie dozywianie??
-> tak

Czy korzystasz z pomocy caritas??
-> u nas na wsi nie ma takiej

asz dodatkowa pomoc np z jakiegos forum??
-> nie mam

Skad jestes??
-> mieszkam koło Ostrowca Świętokrzyskiego

Czego oczekujesz??
-> środków chemicznych: proszek, płyn do płukania, pampersy 4 (taki rozmiar kupuję rosmanowskich babydream), podpasek, pasty do zębów, szamponów, żeli do mycia, płyn do naczyń tego typu rzeczy

Co robicie aby wyjsc z dolka??
-> szukamy pracy, mąż nawet próbował za granicą, sprzedaję czasami jakieś ciuszki co się nadają na allegro, ale po bliźniakach to one nie zawsze na ścierki się mogą nadaćsmile

W jakim wieku sa dzieci i jaki nosza rozmiar?
-> Kacper 11,5, rozmiar 146-158, ale ma ciuszki po kuzynie. Ewentualnie brakuje skarpet, piżamki zimowej, butów trampek do szkoły- r. 37-38, butów zimowych, ale te pewnie większe.;
Karolina 9,5, rozmiar 134-140, ma ciuszki po kuzynce, ewentualnie jakieś dresy czy leginsy ale bardzo szczupłe (krótkie spodenki nosi bliźniaków-86/92smile ), butów zimowych
Kryspin i Krzysztof- 16 miesięcy, mają ciuszki po kuzynie. Będą potrzebowali kombinezonów zimowych- 98/104, butów, ale nie wiem jaki rozmiar- na oko 24, bo sandałki mają 22.

Jakiej pracy szukacie dla siebie??
-> ja każdej, teraz sprzątam szkołę przed rozpoczęciem roku, wcześniej byłam sprzedawcą, pracowałam też w biurze
-> mąż handlowiec

Czy udaje wam sie dorobic??
-> sprzedaż ciuszków po dzieciach na allegro, własnej biżuterii- jeżeli takie dorobienie macie na myśli to tak, ale niewiele, nawet na rachunek za światło brakło

Czy szukacie pracy w jakim regionie?
-> świętokrzyskie mąż, ja jak najbliżej domu ze względu na powroty do dzieci

Czy tkorej z was wyjechaloby gdzie do pracy, np do innego miasta, zagranice??
-> nie, mąż już próbował, skończyło się dodatkową depresją spowodowaną rozłąką z dziećmi (maluchy go nie poznali po 3 miesiącach nieobecności, mimo iż przed wyjazdem ich zawsze kąpał)

Czy szkolne dzieci maja stypendium?
-> nie, ale mam zamiar składać dokumenty we wrześniu (poinformowano mnie, że wtedy dopiero mogę składać)

Czy oczekujecie-jestescie w kolejce po mieszkanie socjalne, komunalne?- i ile lat czekacie??
-> nie

Ze wstydem muszę się przyznać, że zawaliłam moje życie. mam 4 dzieci, za chwilę skończy mi się umowa o pracę, brakuje nam środków chemicznych, ciuszki otrzymałam z rodziny. Nie mam zapłaconych rachunków za światło i wodę. Nie wiem, co mam napisać, po prostu mi wstyd. Dokumenty wysłałam do BJ. Może pytajcie, jeśli macie ochotę pomóc i chcecie coś wiedzieć. Wy macie już doświadczenie, a mnie chyba będzie łatwiej odpowiadać.
Obserwuj wątek
    • bj32 Re: potrzebna nam chemia, przede wszystkim 21.07.12, 23:05
      Zgadza się, mam dokumenty, ale myślę, ze słusznym by było, gdybyś trochę wyjaśniła, jak to się stało, ze macie taką sytuację. Bo przecież nie jest to czworo dzieci rok w rok, a i mąż pracował wcześniej.
      Jeśli dziewczyny się czegoś dowiedzą - będzie łatwiej.
      • dekaskow Re: potrzebna nam chemia, przede wszystkim 23.07.12, 20:30
        znalazłam dziś chwilę oddechu i już piszę.

Kiedyś mieliśmy firmę budowlaną. Dawała nam ona utrzymanie, ale- ładnie to nazwawszy- doba kryzysu nas dopadła, utraciliśmy płynność finansową, porobiły się długi i aby ich nie powiększać musieliśmy zwinąć interes. Udało mi się już spłacić zus, pozostało paru kontrahentów. Ale to nic, najgorsze jest to że mamy kredyt hipoteczny i na tę chwilę spłacam tylko część zadłużenia.

Dzieci była dwójka. Bliźniaki to- natura z nas zakpiła, albo Bóg daje jakąś lekcję. Wpadka, pomimo zabezpieczeń. Ba, jak byłam w 11 tc w szpitalu to na 100% była to ciąża pojedyńcza. W 21 tc okazało się jednak że mnoga. Przeżyłam szok, wyłam. Teraz bym już nie zamieniła chłopaków na tylko jednego, ale są momenty, ze brakuje na chleb. Aczkolwiek świadomie nie zdecydowałabym się na 3 dziecko przy kredytach. Nie mówiąc o 4.

Czuję, że zawiodłam.
        • bj32 Re: potrzebna nam chemia, przede wszystkim 23.07.12, 20:59
          Nie zawiodłaś. Nazwałabym to przypadkiem losowym. Z którym w dodatku staracie się sobie poradzić.
          • dekaskow Re: potrzebna nam chemia, przede wszystkim 23.07.12, 21:08
            Dziękuję za dobre słowo.

Dzis mam zły dzień...
    • hugo43 Re: potrzebna nam chemia, przede wszystkim 22.07.12, 09:24
      moge wspomoc chemia,ale w ciezkiej sytuacji to chyba plyn do plukania i zele pod prysznic nie sa priorytetem,moze zwykle mydlo wystarczy?
      • dekaskow Re: potrzebna nam chemia, przede wszystkim 23.07.12, 20:36
        wyjaśnię dlaczego napisałam żele- nauczyłam rodzinę wyciskać kroplę na myjkę i jest to bardziej ekonomiczne niż rozmydlające się mydło, które wpada do wanny lub leży w mokrej mydelniczce- a nie jestem w stanie po każdym iść i sprawdzać czy przypadkiem nie nalał wody do mydelniczki. Wcale nie używam jakiś super ekstra drogeryjnych żeli, najczęściej isanę, albo coś z biedro. Poza tym nie wysuszają one nam skóry i nie musimy dodatkowo balsamowac.
        • hugo43 Re: potrzebna nam chemia, przede wszystkim 23.07.12, 22:34
          wyslij mi adres,cos zorganizuje.
    • anka7961 Re: potrzebna nam chemia, przede wszystkim 22.07.12, 12:40
      Piszesz, że za chwilę skończy Ci się umowa o pracę? Masz umowę? Na jaki okres?
      • anka7961 Re: potrzebna nam chemia, przede wszystkim 22.07.12, 12:40
        Przepraszam, już doczytałam smile
    • anka7961 Re: potrzebna nam chemia, przede wszystkim 22.07.12, 12:44
      I nie pisz, że zawaliłaś swoje życie.... Masz czwórkę z pewnością cudownych dzieci i męża - masz rodzinę, której nie da się kupić za żadne pieniądze.
      Kasa raz jest, a raz jej nie ma i nie jest to wyznacznikiem tego, czy ktoś "zdał egzamin z życia', czy nie.
      • bj32 Re: potrzebna nam chemia, przede wszystkim 22.07.12, 13:14
        Obawiam się, ze nawet najcudowniejsze dzieci muszą coś jeść i w coś się ubierać. To, że pieniądze raz są, jest akurat mało pocieszające, kiedy owe dzieci są, na przykład, głodne.

Niemniej może poczekajmy, aż Dekaskow jakoś bardziej nam naświetli, skąd pomysł o zawalaniu. Bo na moje oko to raczej przypadek losowy...
    • mycha_marycha Re: potrzebna nam chemia, przede wszystkim 22.07.12, 20:11
      Rozmiar dla bliźniaków 98/104, nie za duży? Moje bliźniaki mają 3 lata i dopiero teraz noszą rozmiar 98/104 (jeden z nich ma wzrost i wagę czterolatka ale spokojnie mieści się w rozm 104). Daj znać dokładnie z tym rozmiarem. Coś bym wysłała po moich urwisach.
      • bj32 Re: potrzebna nam chemia, przede wszystkim 22.07.12, 23:53
        Nie bardzo wiem, o czym piszesz. Bo mi wychodzi, ze 98/104 to mają być kombinezony. Na zimę. Wiesz: śnieg, dużo ciuchów pod spód, pielucha... Zimą. Jak mróz i śnieg. Teraz jest lato.
        • mycha_marycha Re: potrzebna nam chemia, przede wszystkim 23.07.12, 13:10
          Wiem, że kombinezon musi być większy.Wiem też, że każde dziecko jest inne. Moje szkraby mając 2,5 roku w zimę nosiły rozmiar 92 i 98 kurtek i dlatego wolałam dopytać
          Chodziło mi bardziej o podanie rozmiarów jakie obecnie noszą. Wprawdzie kombinezonami nie poratuje (bo mi też taki rozmiar na zimę jest potrzebny) ale bym może coś znalazła na jesień np bluzki z długim rękawem

Dekaskow prześlij mi na gazetową adres. Miałabym spodenki 3/4 + długie letnie spodnie i coś tam jeszcze dla twojej córci
      • justyna198515 Re: potrzebna nam chemia, przede wszystkim 23.07.12, 08:33
        Napisała,że na zimę. W zimę dzieci będą miały 20 miesięcy więc wzrost 92 cm chyba,że jakieś wyrośnięte. Mój ma 3,5 i kupuję na 104-110.
        • dekaskow Re: potrzebna nam chemia, przede wszystkim 23.07.12, 20:41
          w tej chwili noszą spodnie 86 i są na styk, a jak ich wezmę na ręce, to pół łydek jest na wierzchu.
          W zimę dochodzą jeszcze inne ubranka pod spód. Poza tym kombinezony mają najczęściej ściągacz na dole nogawki- przez to posłużą mi do późnej wiosny, albo po prostu na dwa zimowe sezony. Rozglądałam się już w second handach, ale tam spotykam niestety bardzo już cienkie, a u nas na wsi jest wygwizdów i nie ma super odśnieżania.
    • marchewka1984 Re: potrzebna nam chemia, przede wszystkim 23.07.12, 23:40
      W tym tygodniu powinnam dać radę skompletować małą paczkę. Na pewno będą pieluchy, jakieś płyny do mycia, szampon, pasty do zębów. Co więcej to napiszę po zakupach. Głowa do góry Kochana, jakoś się poukłada powolutku wszystko smile
      Dziewczyny, czy te firmy pośredniczące w wysyłce paczki (wiadomo taniej) to pewna sprawa? Bo pocztą to chyba drożej wyjdzie... i zawszę się boję, że w strzępach dojdzie.. uncertain
      • anka7961 Re: potrzebna nam chemia, przede wszystkim 24.07.12, 00:07
        Marchewka, chciałabym się skromnie dorzucić do paczki (jeśli oczywiście mogę). Napisz mi na prv dane do przelewu.
      • slonko1335 Re: potrzebna nam chemia, przede wszystkim 24.07.12, 09:12
        Marchewko wysyałam paczki z firm pośredniczących kilkakrotnie i nie było nigdy problemu. Za paki 20 kilowe ok 15-17 zeta płaciłam, kurier byłw ten sam dzień(umawiałam się sama z kureirem-prosiłam o telefon na bazie), na drugi dzień paczka była na miejscu. Niestety nie pamiętam skąd wysyłałam bo korzystam zazwyczaj z wyszukiwarek najtańszych kurierów, na pewno raz był sendit24 i wysyłaka kexem ale kolejnych razy nie pamietam za diabła przez kogo szło ale większośc kex obługiwał.
      • renata.36 Re: potrzebna nam chemia, przede wszystkim 24.07.12, 09:22
        Chciałabym sie dorzucic do tej paczki.Niestety nie mogę wiele zaoferować.bo jestem w trakcie tepienia wilgoci i grzyba w domu.Poza tym no...same wiecie . nie jest lekko.Ale parę złotych mogłabym przelac.Ziarnko do ziarnka...Marchewka. gdybys mogła podac mi dane do przelewu.Jesli nie masz nic przeciwko.że to akurat do Ciebie.
        • marchewka1984 Re: potrzebna nam chemia, przede wszystkim 24.07.12, 10:25
          Jasne dziewczyny możecie, wysłałam wam na gazetową nr konta. Najdalej w czwartek, piątek jadę po zakupy, więc jakby ktoś jeszcze się chciał dorzucić to dajcie znać. W poniedziałek myślę, albo w piątek jak zdążę to puszczę paczkę i napiszę co wysłałam, jakbyście chciały to mogę wam wysłać skan rachunku żebyście wiedziały.
          DEKSASKOW - Napisz proszę na czym najbardziej Ci zależy, albo chociaż w jakim czasie pewne specyfiki zużywacie - bo nie wiem ile czego kupić. Bo wiadomo, że np płyn do naczyć na dłużej wystarczy, ale ja nie wiem ile np rodzina 6-os zużywa płynu do kapieli , pasty do zebow, czy srodków higienicznych.
          Renata podaj maila bo na gazetowego cofa wiadomość.
          • hugo43 Re: potrzebna nam chemia, przede wszystkim 24.07.12, 12:23
            dziewczyny,ja juz mam skompletowana paczke w sklepie internetowym,tylko czekam na adres do przesylki.firma sprawdzona i koszt maly,bo do 30kg tylko 14 pln.
            • hanusina_mama Re: potrzebna nam chemia, przede wszystkim 24.07.12, 12:38
              A w jakim sklepie internetowym kupujesz? Ja do tej pory nie miałam dobrych doświadczeń.
              • renata.36 do marchewka... 24.07.12, 12:44
                napisałam na gazetowego.
                • mamba30 Re: do marchewka... 24.07.12, 13:57
                  dziewczyny, skoro Hugo już zrobiła jakieś zakupy, to chyba nie ma sensu lecieć 2 paczkami i płacić podwojnie za wysyłkę. Może dogadajcie się z nią i za zebraną przez Was kasę ona dokupi brakujące rzeczy.
                  • anka7961 Re: do marchewka... 24.07.12, 14:15
                    No własnie, to co robimy? Marchewka, może dorzucimy się we 3 do Hugo? Hugo możemy jeszcze? zdążysz coś dokupić?
                    • hugo43 Re: do marchewka... 24.07.12, 15:14
                      dziewczyny,ja jeszcze nie zaplacilam,mam zamowienie zrobione.moze juz nie komplikujmy,ja teraz zapalce,a wy przeznaczycie swoje srodki innym potrzebujacym.mam nadzieje,ze juz mam adres do wysylki.
              • hugo43 Re: potrzebna nam chemia, przede wszystkim 24.07.12, 13:46
                superkoszyk.pl,czy jakos tak
                • hugo43 do dekaskow!!!!! 24.07.12, 15:16
                  przeslij mi swoj adres pocztowy na moj e-mail gazetowy.ja nie mam aktywnego profilu,ale mozesz wyslac ze swojej poczty.pozdrawiam
                  • dekaskow Re: do dekaskow!!!!! 24.07.12, 15:24
                    Poszło. Sprawdź proszę. Dziękuję.
          • dekaskow Re: potrzebna nam chemia, przede wszystkim 24.07.12, 15:21
            Np. proszek 5,6 kg wystarcza na miesiąc, w porywach na 1,5 miesiąca. Żele pod prysznic (nie płyn do kąpieli- kąpią się tylko maluchy, reszta się prysznicuje)- butelka ok. 250 ml na jakieś 2 miesiące na osobę. Szampon 400 ml- miesiąc na rodzinę. Chłopcy żel do mycia 500 ml na 1,5- 2 miesięcy. Pasty do zębów to idą ze 2 miesięcznie. Chłopcy mają swoją i mają jeszcze jedną w zapasiesmile
            "wacików" nie zużywam ogromnych ilości, bo ostatnio rzadko się maluję, gorzej z podpaskami bo mi się organizm poprzestawiał i mam @ co 3 tygodnie (co irytuje mojego m. bo albo mam dni płodne albo@) smile

Kacper 22.05.01, Lola 18.12.02, Kryspin i Krzysztof 04.03.11
            • bj32 Re: potrzebna nam chemia, przede wszystkim 24.07.12, 16:38
              Kondolencje... Też to przerabiałam. A jak mąż zaczął pyskować, to mu zagroziłam, ze zacznę używać rękawów z jego koszul w ramach oszczędności, bo można je będzie praćwink
              • dekaskow Re: potrzebna nam chemia, przede wszystkim 24.07.12, 16:54
                hahaha o rękawach nie pomyślałam, a o wielo dla mnie już myślałam, sprzedam te rękawy jak znów popyszczybig_grin
                • marchewka1984 Hugo 24.07.12, 17:39
                  Możesz napisać co zamówiłaś? Ja jednak i tak chciałabym coś Dorotce posłać, znamy się z forum rówieśniczego i chcę pomóc. Napisz może co wysłałaś, to dokupię co brakuje, albo to czego się więcej zużywa. Też zrobię zamówienie w tym sklepie - super sprawa, przynajmniej nie będę musiała dźwigać tongue_out
                  • anka7961 Re: Hugo 24.07.12, 17:50
                    Marchewka, w takim razie wysyłam pieniążki dziś wieczorem do Ciebie smile
                    • hugo43 Re: Hugo 24.07.12, 18:55
                      zamowilam:2x4litry plynu do prania,1.5kg proszku do bialego,litr szamponu,litr zelu pod prysznic,5 litrow plynu do zmywania,proszek do szorowania,pasty do zebow,plyn do kapieli dla maluchow,podpaski,plyn do mycia podlog,zmywaki kuchenne.
                      • hugo43 do dekaskow,pilne!!!! 24.07.12, 19:36
                        prosze,przeslij mi nr telefonu,potrzebny dla kuriera!
                        • dekaskow Re: do dekaskow,pilne!!!! 24.07.12, 19:48
                          poszedł
                      • marchewka1984 Re: Hugo 24.07.12, 21:37
                        OK w takim razie ja wezmę pieluchy dla Maluchów i dokupię tego co znajdę w promocji w Rossmanie i Markecie. Porównałam ceny i jednak w stacjonarnych wychodzi taniej, a mam je pod nosem. Wyślę kurierem przez pośrednika. Mi też Dekaskow prześlij proszę telefon, bo na paczce trzeba podać dla kuriera.
                • b.bujak Re: potrzebna nam chemia, przede wszystkim 25.07.12, 00:01
                  a może kubeczek menstruacyjny ??
                  • bj32 Re: potrzebna nam chemia, przede wszystkim 25.07.12, 00:31
                    Kubeczek? To jak te woreczki dla niemowląt?
                  • justyna198515 Re: potrzebna nam chemia, przede wszystkim 25.07.12, 08:27
                    Co to jest kubeczek menstruacyjny bom tempa?
                    • hugo43 Re: potrzebna nam chemia, przede wszystkim 25.07.12, 08:47
                      takie cus,co sie do srodka wklada i plucze co jakis czas.sama nie uzywam,ale znam takie co bardzo chwala!
                    • agpagp Re: potrzebna nam chemia, przede wszystkim 25.07.12, 11:11
                      forum.gazeta.pl/forum/w,49213,131044573,131044573,Ktora_Wdpd_uzywa_kubeczka_menstruacyjnego_.html
                      tu dziewczyny pisały na WDPD
                      • bj32 Re: potrzebna nam chemia, przede wszystkim 25.07.12, 11:17
                        O Mojry... Może i pomysł nie jest zły, ale ja chyba wolę rękawy...
                        • agpagp Re: potrzebna nam chemia, przede wszystkim 25.07.12, 12:25
                          moja blokada psychiczna podpowiada mi coś podobnego big_grin
                          • bj32 Re: potrzebna nam chemia, przede wszystkim 25.07.12, 13:15
                            No własnie ja ogólnie mam opory przed wkładaniem w siebie czegokolwiek, co się nie da zjeść... A i wtedy to raczej z drugiej strony kadłubkabig_grin
    • marchewka1984 Dziewczyny dostałam przelewy 25.07.12, 19:01
      Jutro jadę po zakupy. smile Dzięki
    • dekaskow dziękuję Hugo43 26.07.12, 15:16
      paczka od Ciebie przyszła. Dziękuję Ci bardzo serdecznie
    • hugo43 Re: potrzebna nam chemia, przede wszystkim 26.07.12, 16:11
      a nie ma za co.mam nadzieje,ze wszystko sie przydasmile
      • dekaskow Re: potrzebna nam chemia, przede wszystkim 26.07.12, 18:31
        jest za co. A przyda się na pewnosmile
    • dekaskow Agpagp dziękuję serdecznie 30.07.12, 16:25
      dzieciaki mile zaskoczenie. Dziękuję jeszcze razsmile
    • dekaskow Marchewka1984, Renata.36 i Anka7961 30.07.12, 16:27
      dziękuję Wam z całego serducha. Paczka doszłasmile
      • marchewka1984 Re: Marchewka1984, Renata.36 i Anka7961 30.07.12, 23:09
        Niech Wam służy - wierzę, że niedługo wyjdziesz na prostą i wszystko będzie dobrze smile Pozdrawiam Cię Cieplutko
        • asiaiwona_1 poproszę o adres 31.07.12, 16:41
          mogę wysłać 3 butelki (po 750 ml każda) szamponu Johnsons baby z rumiankiem i dużą butelkę płynu do kąpieli Johnsona - ale już nie z serii Baby tylko taki normalny. Czy ewentualnie masz w pobliżu paczkomat? Bo wysyłka nim byłaby sporo tańsza niż pocztą polską.
          • dekaskow Re: poproszę o adres 31.07.12, 17:48
            nigdy nie korzystałam z usług paczkomatu, ale chyba widziałam takie na stacji orlenu- Ostrowiec Świętokrzyski ul. Opatowska 5b. Jeżeli się orientujesz to sprawdź czy to to- bo w googlach najpierw wyskakuje jako inpost, a wchodząc na zakładkę na mapce jest klasyczny symbol poczty (polskiej).
            • asiaiwona_1 Re: poproszę o adres 31.07.12, 19:41
              weszłam na stronę paczkomatów i rzeczywiście jest tam gdzie napisałaś. Czy tobie było by po drodze odebrać stamtąd paczkę ode mnie? Jeśli tak to musisz sobie założyć konto na tych paczkomatach i podać mi swój login/nicka jaki tam sobie założyłaś. Wtedy ja będę mogła nadać ci paczkę a ty dostaniesz maila jak już paczka będzie do odbioru. Jeśli tak ci pasuje to czekam na maila (na gazetowy) z tymi danymi i wtedy wysyłam smile
              • asiaiwona_1 dziś wysłałam paczkę 02.08.12, 15:48
                poszło, tak jak wcześniej obiecałam, 3 szampony johnsons baby (po 750 ml każdy) i butelka 750 ml płynu do kąpieli johnson. Mam nadzieję, że się przyda smile
                • dekaskow Re: dziś wysłałam paczkę 02.08.12, 18:08
                  fakt faktem- popłyną do szamba, ale najpierw się użyjąwink

Dziękuję bardzo serdeczniesmile
                  • dekaskow Asiaiwona 03.08.12, 19:50
                    ślicznie Ci dziękujemysmile
                    • asiaiwona_1 Re: Asiaiwona 04.08.12, 09:12
                      łał, tak szybko doszło? No to fajnie, że choć odrobinkę mogłam pomóc. Trzymajcie się smile
    • epistilbit Może potrzebuje Pani czegoś jeszcze? 30.07.12, 21:39
      w tym mcu mogłabym wesprzeć...
    • malinowe_lody Re: potrzebna nam chemia, przede wszystkim 22.09.12, 23:05
      Proszę o Cię o odpowiedź w sprawie kombinezonów dla chłopaków - miałam wysyłać je we wrześniu, ale nie wiem, czy nadal jesteś zainteresowana?
      • malinowe_lody Re: potrzebna nam chemia, przede wszystkim 02.10.12, 21:42
        Wysłałam paczkę z kombinezonami - pocztą.
        • dekaskow Malinowe- bardzo, bardzo dziekuję:) 03.10.12, 20:49
          dostałam kombinezoniki, getry dla Karoli i słodką niespodziankę.
          D z i ę k u j e m y smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka