Dodaj do ulubionych

Pomóżmy wspólnie tej rodzinie.

09.12.12, 17:38
W dniu wczorajszym byłam razem z Pitahayą i Kogosią w okolicach Szelkowa odwiedzić kilka rodzin, którym w tym roku robimy paczki na Gwiazdkę. Poruszyła nas bardzo jedna rodzina – Pani Milena i Pan Ante wraz z córkami, i to właśnie dla niej chciałabym Was prosić o pomoc. Dodam, że zajechałyśmy tam bez uprzedzenia, więc zastałyśmy mieszkanie i domowników w takim stanie, w jakim są na co dzień, bez wcześniejszego przygotowania na wizytę "gości".

Najpierw kilka słów o rodzinie – młode, kochające się małżeństwo z dwójką dzieci, trzecie urodzi się na początku stycznia. Dziewczynki są zadbane, odpieluchowane już koło 1 roku życia. Mąż dorabia jak może. Jeśli jest praca, to jeździ nawet do Warszawy czy do Piaseczna, a więc kawał drogi, nie wybrzydza. Jest budowlańcem, więc zimą jest ciężko o pracę.

Mieszkanie – stara lepianka, położona w głębokim lesie, z dala od głównej drogi, składająca się z 2 izb – w pierwszej jest pomieszczenie kuchenne około 8,5 m i pokój mniej więcej 16 m, w którym mieszka cała rodzina. W pokoju stara meblościanka i rozkładana sofa, na której obecnie śpi mama z córkami. Mąż śpi na kołdrze, na podłodze. Dom opalany jest starą kozą, która jest już niestety poprzepalana w wielu miejscach. W mrozy dyżurują w nocy na zmianę, żeby dokładać do pieca i nie wychłodzić mieszkania. W domu nie ma bieżącej wody, nie ma też łazienki ani wc. Z tych „wygód” korzystają w domu obok, ale to jest dom teściów, z którymi nie mają dobrych relacji. Jak mówiła pani Milena – teściowie pomagają, bo jak nie mają pieniędzy, to nie muszą im płacić za wodę i prąd. Chałupa jest w fatalnym stanie, praktycznie ledwo stoi. Wokół poza teściami tylko jedno inne domostwo. W domu bardzo ubogie i zniszczone wszystkie sprzęty, ale za to czysto. Spędziłyśmy tam prawie 2 godziny na rozmowie i zabawie z dziewczynkami. Dziewczynki bardzo zadbane, dobrze wychowane, kontaktowe. Rodzice skromni, nieśmiali, ale również sensowni. Są to ludzie, którzy z racji zamieszkania, warunków w rodzinie nie mieli dobrego startu w życiu i są w takim miejscu i takiej sytuacji nie przez własną głupotę czy zaniedbanie. Pani Milena z mężem nie planują już więcej dzieci. Podpowiedziałam jej spiralę i się zgodziła. Trzeba będzie zorganizować pomoc w tym temacie, jak już urodzi. Trzecie dziecko to też będzie dziewczynka.

Moja ogromna prośba do Was, bo wiem, że można na Was liczyć, czego już wielokrotnie dowiedliście – pomóżmy tej rodzinie stanąć na nogi, chociaż trochę wesprzyjmy, aby mieli lżejsze życie, oni i dziewczynki. Potrzeb jest mnóstwo, ale jak to mówią w kupie siła smile

Chciałybyśmy zebrać fundusze na zakup:

- łóżko – szukamy jak najsensowniejszego rozwiązania, bo miejsca jest jak na lekarstwo, jakieś piętrowe, najlepiej z wysuwanym dołem (znalazłam już coś wstępnie na allegro), ale może Wy coś podpowiecie, wszelkie sugestie i pomysły są mile widziane. Łóżko dla 4 ale docelowo dla 5 osób.

- Koza + nowe rury – koniecznie trzeba wymienić, chociażby przez wzgląd na bezpieczeństwo dzieci – pan Ante sam ją sobie obstaluje. Dzieci są nauczone, że do kozy się nie podchodzi i nie dotyka, ale warto byłoby też pomyśleć nad jakimś zabezpieczeniem.

- Gładź tynkarska. Pan Ante ją sam położy. Najlepsza byłaby Knaufa tynk wapienno-cementowy, mineralny, bo dom jest drewniany i łatwo o grzyba. Przy mineralnym ściany oddychają. Obecnie są całe spękane. Pan Ante postara się już farby kupić we własnym zakresie.

Pozostałe rzeczy, które są potrzebne można wyszukać u siebie w domach. Może macie i możecie wesprzeć tę rodzinę.

- ubrania dla noworodka i generalnie wszystko dla noworodka i wzwyż. Rzeczy po córeczkach Pani Milena oddała siostrze dla jej dziecka. Wcześniej te rzeczy również dostała od siostry.

- Łóżeczko dla dziecka i reszta do łóżeczka

- jakieś zabawki i rzeczy do malowania (dzieci nieśmiałe ale fajne i potem trochę się rozkręciły)

- wanienka, pieluchy tetrowe (dzieci kąpane są u i przyprowadzane do domu, jak już wyschną). Dla malucha przydałaby się wanienka.

- szafki do kuchni, może macie zbędne.

- firanki (wymiary mam, mogę podać)

- karnisze (firanki są przymocowane na sznurku do ściany)

- pościel na „dorosły” wymiar, ale to dopiero jak będzie łóżko

- ręczniki

- kurtka zimowa dla pana Ante wzrost 177 cm, szczupła budowa ciała

- buty zimowe dla pana Ante rozmiar 40-41

Bardzo gorąco Was proszę o tę pomoc. Wierzę, że się uda zrobić wiele dobrego dla tej rodziny. Adres do wysyłki jak i numer konta jeśli chodzi o zbiórkę podam w e-mailu.
Obserwuj wątek
    • lorek08 Re: Pomóżmy wspólnie tej rodzinie. 09.12.12, 17:54
      Z mojej strony mogę zaoferować tylko ubranka dla noworodka. Zaraz napiszę maila na gazetową ze szczegółami.
      • mamba30 Re: Pomóżmy wspólnie tej rodzinie. 09.12.12, 18:14
        Odpisałam, dziękuję smile
    • pitahaya1 Ja tylko dorzucę 09.12.12, 18:04
      Ja tylko dorzucę, że ja też odbieram pocztę w sprawie tej rodzinysmile

Gdyby ktoś chciał przekazać rzeczy, czy pomóc w inny sposób, w W-wie możemy odebrać (mam na myśli rzeczy mieszczące się w samochodzie osobowym) i , nie dublując kosztów wysyłki, zabrać jadąc do p. Mileny.

• ankas4 pytanie mam 09.12.12, 18:18
        Dotyczace sszafek kuchennych, dokad mialyby te szafki dojechac? Bo byc moze mialabym szafki kuchenne ale nie wiemczy w gre wchodzi wlasny transport czy kurier... prosze o info tutajlub na joanna@omega.pl
        • pitahaya1 Re: pytanie mam 09.12.12, 18:37
          Odpisałamsmile
    • isabelka20 Re: Pomóżmy wspólnie tej rodzinie. 09.12.12, 18:19
      a czy rodzina ma pomoc z ops czy caritasu? Z czego się utrzymują na chwilę obecną jeśli z pracą zimą trudno?
      Czy macie dokumenty potwierdzające sytuację ?
      Mogłabym wysłać kurtę zimową niezniszczoną po moim mężu, ale chciałabym wiedzieć coś konkretnego o rodzinie.
      Wiecie dziewczyny już tu w zeszłym roku m.in. Lea zbierała dla dwójki "biednych" dziadków, którzy jak się okazało pomoc "przelewali".
      • kogosia Re: Pomóżmy wspólnie tej rodzinie. 09.12.12, 18:23

• mamba30 Re: Pomóżmy wspólnie tej rodzinie. 09.12.12, 18:39
        Isabelka, to podopieczni GOPSu w Szelkowie. Jutro będe dzwoniła do kierowniczki, więc sie trochę więcej wypytam.
        On cały czas pracuje, jak jest praca, to jeździ. Aktualnie ma co robic, ale nie wiadomo jak będzie za m-c, dwa. O caritasie pewnie nawet nie słyszała. Podpytam się jeszcze dzisiaj, o wszystko i opiszę. Może podpowiesz, o co mam się pytać jutro w GOPSie, może im się jeszcze coś należy, a tego nie mają.

Kolejna rzecz - mieszkają z dala od drogi, w lesie. Bardzo blisko Makowa, duuuuużo dalej od Szelkowa. Rejonizację w kwestii szkoły maja w Szelkowie niestety, aczkolwiek do Makowa byłoby 5 razy bliżej. Jest szansa złożyć jakiś wniosek i zmienić rejonizację?
        • justyna198515 Re: Pomóżmy wspólnie tej rodzinie. 09.12.12, 19:02
          "Można jednak zapisać dziecko do innej szkoły niż wynika to z miejsca zamieszkania (rejonizacja). Przyjęcie dziecka następuje wtedy na wniosek rodziców lub prawnych opiekunów dziecka, w przypadku, gdy szkoła dysponuje wolnymi miejscami

Czytaj więcej na Wieszjak.pl: dziecko-i-prawo.wieszjak.pl/edukacja/285197,Jak-zapisac-dziecko-do-szkoly.html#ixzz2EZxdteOW
        • agulka04 szkoła - rejonizacja 09.12.12, 19:03
          Nie ma obowiązku do chodzenia do podstawówki w rejonie.
          Z gimnazjum bywa różnie.
          • mamba30 Re: szkoła - rejonizacja 09.12.12, 19:10
            dziewczyny, dzięki, poczytam. Oni nie maja komputera, ani dostępu do internetu, tylko w telefonie, ale pewnie nie serfują po necie.
      • miedzymorze Dokumenty ? 11.12.12, 17:41
        Czy sytuacja została potwierdzona dokumentami ?
        pozdr,
        mi
        • pitahaya1 Re: Dokumenty ? 11.12.12, 17:51
          Sytuacja jest potwierdzona przez GOPS i przez nas osobiście.
        • mamba30 Re: Dokumenty ? 11.12.12, 17:51
          Międzymorze, dzieci zostały zgłoszone do akcji gwiazdka i to przez GOPS, więc są zweryfikowane przez GOPS to raz, dwa byłyśmy tam osobiście i trzy - rozmawiałam z kierowniczką tamtejszego GOPSu na ich temat.
    • trixii Re: Pomóżmy wspólnie tej rodzinie. 09.12.12, 18:39
      No dobrze a ubranka dla tych rocznych dziewczynek ? też potrzebne ?
      • mamba30 Re: Pomóżmy wspólnie tej rodzinie. 09.12.12, 18:40
        Dziewczynki nie są roczne smile Ola ma 2 latka i 84 cm, a dla Wiki ubranka na 104 trzeba by pasować smile
        • blueagrafka Re: Pomóżmy wspólnie tej rodzinie. 09.12.12, 18:47
          Jutro poszukam na strychu jakichś ubrań na dziewczynki, na pewno znajdę też jakieś zabawki. Konkretnie dam znać jutro.
          • mamba30 Re: Pomóżmy wspólnie tej rodzinie. 09.12.12, 18:54
            Dziewczynki mają tylko kilka pluszaków, jakis stary konik do bujania, ale nie taki na biegunach duzy. Zabawki na pewno bardzo je ucieszą, tylko trzeba patrzeć na gabaryty, bo tam miejsca jak na lekarstwo.
            • kogosia Re: Pomóżmy wspólnie tej rodzinie. 09.12.12, 18:56
              A ja ze swojej strony pluszaki też im obiecałam..

www.firmin.pl
      • hania3gwiazdki Re: Pomóżmy wspólnie tej rodzinie. 09.12.12, 18:45
        Z mojej strony mogą liczyć na koc, poszwy na pościel, ręczniki, ubranka dla maluszka i jakąś niewielką pomoc finansową . To tak na już . A co dalej , zobaczymy.
        • mamba30 Re: Pomóżmy wspólnie tej rodzinie. 09.12.12, 19:17
          Haniu, bardzo Ci dziękujemy smile Resztę już na mailu domówimy.
    • pitahaya1 Napisałam do Chomiczkami 09.12.12, 19:01
      Napisałam do Chomiczkami w sprawie tabelki.
      O ile przyda się dodatkowa kołdra to piąty worek ciuszków w rozmiarze 62 niekoniecznie.
      Może też ktoś zamiast kupować rzeczy, które ktoś inny może oddać, będzie chciał dołożyć kilka złotych do łóżka czy kozy.

• justyna198515 Re: Napisałam do Chomiczkami 09.12.12, 19:03
        Dołoże kilka złotych do łóżka-ale za tydzieńsmile
        • pitahaya1 Re: Napisałam do Chomiczkami 09.12.12, 19:12
          Supersmile Daj sygnał, gdy będziesz mogła pomóc.

Mamba ma link do łóżka, które spełnia chyba wszystkie wymogi, czyli piętrowe, góra 80/200, dół 120/200, i taka sama podłoga, czyli trzecie łóżko 120/200.
          W cenie podstawowej łóżko jest bez tej trzeciej części ale jest info, że można domówić i wtedy łóżko jest na 5 osób.

Materace, nie wiem sama. Można od razu zamówić piankowe, można osobno kupić przykładowo w Ikei i zabrać (piszę o Ikei, bo ona ma te materace zwinięte i łatwo je przewieźć na miejsce.
          Ale wszystko wiąże się z kosztami, tak więc póki co zbieramy na stelaż.
        • apple_isle Re: Napisałam do Chomiczkami 09.12.12, 19:14
          Chciałabym w miarę możliwości dołożyć się finansowo do zakupu najpotrzebniejszych rzeczy, poproszę o dane potrzebne do przelewu na gazetowego.
          • pitahaya1 Re: Napisałam do Chomiczkami 09.12.12, 19:20
            Odpisałam, dziękuję w ich imieniu.
          • grzalka Re: Napisałam do Chomiczkami 09.12.12, 19:22
            poproszę nr konta na gazetowego
            • pitahaya1 Re: Napisałam do Chomiczkami 09.12.12, 19:28
              Poszłosmile
              • anka7961 Karnisz 09.12.12, 19:35
                Ja niestety nie będę w najbliższym czasie w Ikea, ale może któraś z Was będzie - są karnisze po 4 pln

www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/70117172/
                • pitahaya1 Re: Karnisz 09.12.12, 19:37
                  Dziękismile
                  Podjadę, bo wysyłka drożej wyniesie, gdyby któraś miała zbędnysmile
                  • nioma Re: Karnisz 09.12.12, 19:45
                    mamba> ja mam rozkłądany fotel z ikea, jak nowy:

www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/S19839956/ w beżowym obiciu, miałam sprzedać ale mogę oddac za free. Tylko ja nie zorganizuję transportu.
                    Może jakby więcej osób z Warszawy coś miało to możnaby wspólnymi siłami?
                    Mam też paczkę paneli podłogowych (nowe), okap do kuchni, biurko z nadstawką, możliwe że będę też miała trzyszufladową komodę IKEA białą.
                    Niestety szafki kuchenne wywaliłam tydzień temu.
                    Na pewno jeden komplet pościeli, zabawki też się znajdą.
                    Pomyśl nad transportem.
                    Jestem w W-wie do wtorku wieczorem, potem wyjeżdżam i jestem od niedzieli.
                    • isabelka20 Re: Karnisz 09.12.12, 19:56
                      Mamba może i mogłabym coś doradzić z tym Gopsem, ale musiałabym wiedzieć z czego korzystają na chwilę obecną. Co do kurtki, mam męską kurtkę tak na wzrost 183 dla szczupłego mężczyzny, myślę, że spokojnie może posłużyć, gdyż nie jest zniszczona. Mogę ją wysłać pod koniec tygodnia (wczesniej nie wyjdę z pracy przed 19, a potem nie mam siły jeździć na pocztę). Jak się przyda daj znać.
                    • nioma Re: Karnisz 09.12.12, 19:56
                      i jeszcze szafka lazienkowa z umywalka i kranem
                      lampka nocna w ksztalcie ksiezyca dla dziecka
                      jedna dziecieca poleczka
                      • pitahaya1 Re: Karnisz 09.12.12, 20:09
                        W domu w ogóle nie ma wody. Jest w domu teściów i mamba ma wyciągnąć, czy jest szansa, żeby teściowa rurę puściła, żeby choć wodę zimną mieli. I czy w ogóle technicznie jest szansa na pociągnięcie. Boję się, że w razie czego to dopiero na wiosnę, żeby ziemią puścić.

Może tę kuchnię da się tak nowymi meblami ustawić, żeby jakiś zlew wstawić, na przyszłość. Byłoby super, gdyby się taką szafkę dało wstawić. Póki co wszystko miednicą załatwiają a dzieci kąpią u teściów. Dlatego wanienka i jakaś większa miednica, żeby może dzieci w razie czego w domu umyć a nie nosić po kąpieli z domu do domu.

I już widzę, że chyba na fotel będzie zapotrzebowanie szybciej. Zostawiam resztę mambie.
                        Dziękismile
                    • pitahaya1 Re: Karnisz 09.12.12, 19:57
                      Nioma, zanim mamba odpisze to:
                      -tam wchodzi w grę tylko łóżko piętrowe a przynajmniej na razie póki piętrusa nie wstawimy. Pokój ma wprawdzie 4x4m ale przy ścianach nic nie postawisz, bo ściany drewniane. Teraz, gdy rozłożą kanapę (czyli powierzchnia zbliżona do piętrusa) to dochodzi ona do regału.
                      A trzeba gdzieś wstawić łózeczko, na początek. Potem mała będzie spała na piętrusie, jeśli uda nam się kupić ten, który znalazła mamba, czyli z dodatkową podłogą najniżej.

Tam nie ma już miejsca, choć niby 16m2.
                      Ale w razie czego możesz przetrzymać tę kanapę?
                      Pościel i zabawki bardzo chętnie, bo czuję, że te ich trzeba będzie wymienić.
                      Okap do kuchni to też dopiero po szafkach, bo póki co tam stoją trzy na krzyż.
                      Też chętnie odezwałybyśmy się trochę później.
                      Będę miała Cię w pamięci z tymi trzema rzeczami (okap, komoda i kanapa).
                      Boję się, że komoda nie wejdzie ale tu też j.w., czyli wstawimy łóżko i zobaczymy, co się zmieści.

Ja spisuję, kto i co mógłby oddać.
                      I ja zbieram pieniądze na najpilniejsze rzeczy.
                      • nioma Re: Karnisz 09.12.12, 20:01
                        ok,
                        szafka lazienkowa i okap na pewno zostana na dluzej i moge trzymac bo miejsca duzo nie zajmuja, wsadzilam na strych,
                        jak z reszta to nie wiem, bo wymieniamy meble i nie bardzo mam gdzie wszystko trzymac.
                        • mamba30 Re: Karnisz 09.12.12, 20:04
                          Nioma, poczekaj chwile, daj nam dzień do namysłu, ok? Proszę smile
                        • pitahaya1 Re: Karnisz 09.12.12, 20:12
                          To szybciej odbierzemysmile) Coś się zorganizuje, bo kanapa jednak jest potrzebna szybciej.
                      • mamba30 Re: Karnisz 09.12.12, 20:04
                        Komodę mozna dac do "kuchni", zaraz przy drzwiach maja pseudo szafkę przedpokojową z lustrem, a raczej j=lusterkiem na ścianie, jakieś 30x30 cm...
                        • kogosia Re: Karnisz 09.12.12, 20:07
                          dokładnie to samo pomyślałam na temat komody....

Jeśli ktoś ma stół kuchenny to tez by się przydał, stary jest w opłakanym stanie no i obrus lub cerata
                          • anna.k777 Re: Karnisz 09.12.12, 20:22
                            kogosia napisała:

> dokładnie to samo pomyślałam na temat komody....
                            >
                            > Jeśli ktoś ma stół kuchenny to tez by się przydał, stary jest w opłakanym stani
                            > e no i obrus lub cerata
                            Ja mam mały stolik drewniany dla dzieci,blat w kolorze zielonym,nogi można odkręcić.
                            • pitahaya1 Re: Karnisz 09.12.12, 22:34
                              Odpisałamsmile
    • hedna Re: Pomóżmy wspólnie tej rodzinie. 09.12.12, 20:07
      Nie mam wiele,ale postaram się jakoś pomóc,pod katem dzieci. Prześlij mi prosze namiary i napisz o dziewczynkach coś więcej (wiek,wzrost),o ich mamie też,moze coś pomogę.
      • monis.poznan Re: Pomóżmy wspólnie tej rodzinie. 09.12.12, 20:41
        Mam sporo koszulek z długim rękawkiem w rozm.104-110. Znajdę też jakieś spodenki, polarki... Poproszę o adres do wysyłki.
        BTW czy przyda się kurtka zimowa na 110? Mam też kombinezon-wysyłać? Daj znać, żebyśmy nie zarzuciły ich toną niepotrzebnych ubranek.
        Jutro jak wyprawię dziewczyny do szkoły i przedszkola popatrzę, co mam i napiszę, co wysyłam.
        Pzdr.
        Monika
    • easyblue Re: Pomóżmy wspólnie tej rodzinie. 09.12.12, 20:25
      Muszę pogrzebać, ale na pewno ręczniki będę miała. Białe przescieradła chętnie wyślę. Mam ciepłe zimowe koszule, ale trochę duże.
      Jakby co - proszę o adres na maila.
      • kogosia ubranka, śpiowrek dla noworodka 09.12.12, 20:30
        koleżanka, wyśle już w przyszłym tygodniu:
        To ja w tym tygodniu przesle ubranka co mam,moze ciepły spiworek, kombinezonik, jakies zabaweczki
        • sabka22 Re: ubranka, śpiowrek dla noworodka 09.12.12, 20:35
          Mam ubranka dla noworodka,kocyk z którego można zrobić śpiworek i ubranka dla starszych dziewczynek,książeczki.
          Podaj proszę dane do wysyłki na priv.
      • pitahaya1 Re: Pomóżmy wspólnie tej rodzinie. 09.12.12, 20:33
        Odpisałamsmile
    • dorotkak Re: Pomóżmy wspólnie tej rodzinie. 09.12.12, 20:46
      jaki koszt takiego lozka, bo chyba nie znalazlam nigdzie takiej informacji? Ile juz macie?
      byc moze bede mogla dolozyc kilka zlotych
      • pitahaya1 Re: Pomóżmy wspólnie tej rodzinie. 09.12.12, 20:57
        Mamy pierwszą wpłatę-30zł od schiraz.

Nie ma informacji o łóżku, bo mamba ustala, jaki jest koszt dorobienia trzeciej podłogi. W linku jest ale nie ma kosztu. Wrzuci link do łóżka, które powinno zamknąć problem spania.

Myślę, że jutro będziemy wiedziały więcej.

• dorotkak Re: Pomóżmy wspólnie tej rodzinie. 09.12.12, 21:01
          ja tez moge dac 30zł
    • pitahaya1 Wpłaty: 09.12.12, 20:50
      Schiraz - 30zł

Dziękujemysmile
      Zaczynamy zbierać. Najpilniejszą rzeczą jest teraz łóżko.
      • nioma Re: Wpłaty: 09.12.12, 20:57
        spoko spoko
        zaczekam
        spokojnie do konca roku moze czekac, wrzuce na strych do siebie, tylko poniewaz to strych w budynku (nie prywatny) to w nieskonczonosc stac nie moze.
        co do komody - dam znac czy bedzie do zabrania czy nie bo jeszcze nie wiem.
        i calkiem mozliwe, ze pojawi sie cos jeszcze.
        nie do konca jeszcze mamy ustalone co zostaje w domu a co nie.
        pewnie beda jakies poduszki, mozliwe, ze lampa stojaca, musze sie ogarnac.
        na razie wyjezdzam ale jak wroce to sprawdze wszystko dokladnie i napisze co i jak.
        poki co na 100% kanapka (fotel) + szafka, okap, lampka dla dzieci - czekaja na wasza decyzje i ustalenia co do transportu
        • pitahaya1 Re: Wpłaty: 09.12.12, 21:10
          Super, nioma. My póki co staramy się z centymetrem im te nowe meble poustawiać ale mam Cię zapisanąsmile
    • pitahaya1 Wysyłka rzeczy bezpośrednio do rodziny 09.12.12, 20:54
      Piszę tu, bo zaczynacie pytać o wysyłkę.

Pocztą polską można do nich paczki wysyłać, listonosz dojeżdża i dowozi.
      Kurier tam nie trafi. Musiałby kluczyć leśnymi dróżkami w co wątpię, bo nie ma kogo o drogę zapytać a nawigacja w lesie nie działa.
      W W-wie postaramy się odebrać rzeczy w miarę możliwości. Można też paczki wysłać do nas i my je zabierzemy jadąc do rodziny, bo póki się wielu rzeczy nie wyprostuje, będziemy do nich jeździły.
      • hedna Re: poproszę o ich adres 09.12.12, 20:57
      • ula-50 Re: Wysyłka rzeczy bezpośrednio do rodziny 17.12.12, 10:34
        Mieszkam w UK, chciałabym pomóc tej rodzinie wysyłając ubranka dla dziewczynek. Właściwie to już je kupiłam, ale chciałabym znać dokładny ich wiek. Paczkę chcę wysłać kurierem zaraz po Nowym Roku, dlatego bardzo proszę o podanie Waszego adresu.
        Pozdrawiam
        Ula-50
        • mamba30 Re: Wysyłka rzeczy bezpośrednio do rodziny 17.12.12, 10:46
          Ula, ale czy ubranka są już zakupione i zapłacone? Pytam się, bo wczoraj zawiozłyśmy naprawdę mnóstwo ubranek dla dziewczynek, a jeszcze idą w paczkach. Nie ma sensu zasypać ich ubrankami, z których nie skorzystają.

PS. Dziękuję za odzew smile
          • ula-50 Re: Wysyłka rzeczy bezpośrednio do rodziny 17.12.12, 11:16
            Tak, ubranka są już kupione dla dziewczynek w wieku 3-4 lata, 4-5 lat i 6-7 lat oraz dla chłopca 8-9 lat. W takim razie poczekają dla innej rodziny w potrzebie.
            • trixii Re: Wysyłka rzeczy bezpośrednio do rodziny 17.12.12, 11:39
              Poczytaj forum jest wiele rodzin które potrzebują.

ula-50 napisał(a):

> Tak, ubranka są już kupione dla dziewczynek w wieku 3-4 lata, 4-5 lat i 6-7 lat
              > oraz dla chłopca 8-9 lat. W takim razie poczekają dla innej rodziny w potrzebi
              > e.
            • mamba30 Re: Wysyłka rzeczy bezpośrednio do rodziny 17.12.12, 11:44
              ok, tak będzie lepiej smile
            • pitahaya1 Re: Wysyłka rzeczy bezpośrednio do rodziny 17.12.12, 19:52
              Ula a może chciałabyś wesprzeć rodziny, którymi opiekuje się trixii? Dziewczyna ma wielkie serce i staje na głowie, żeby zorganizować pomoc dla swoich rodzin.
              Tu masz wątki trixii:
              forum.gazeta.pl/forum/w,615,141027755,141027755,Kolejna_rodzina_wielodzietna_prosba_o_pomoc.html
              forum.gazeta.pl/forum/w,615,140641666,140641666,Pomoc_da_rodziny_wielodziietnej.html
              Pozdrawiam i dziękuję za chęć pomocy.
              • ula-50 Re: Wysyłka rzeczy bezpośrednio do rodziny 18.12.12, 23:47
                Nie ma problemu, mogę pomóc trixi i wysłać do niej rzeczy, które mam. Bardzo proszę, żeby trixi podała mi adres, na który mogę wysłać paczkę. Podaję mój mail: urszula3110@wp.pl
    • myszwkropki Re: Pomóżmy wspólnie tej rodzinie. 09.12.12, 20:55
      Mogłabym dać ze 3 koce i jakąś pościel, chętnie dołączę się do jakiegoś transportu z Wwy, jeśli uda się coś takiego zorganizować, mogę też dorzucić się do łóżka, poproszę nr konta na priv.
      • pitahaya1 Re: Pomóżmy wspólnie tej rodzinie. 09.12.12, 20:57
        Dzięki wielkiesmile Już piszę na priv.
    • pitahaya1 Łóżko 09.12.12, 21:15
      Póki co znalazłyśmy takie rozwiązanie jak łóżko piętrowe, gdzie góra ma 80/200 cm, po środku jest łóżko 120/200. Ten zestaw mebli sosnowych kosztuje 800zł.
      Jest możliwość dorobienia pod spodem trzeciego łóżka 120/200 (ustalamy koszt) i wtedy na takim piętrusie śpi 5 osób - na górze najstarsza córka, po środku dwie osoby i na dole dwie.

Linku nie podam, bo chyba nie wolno. Na All znajdziecie
      ŁÓZKO PIĘTROWE drewniane 1, 2, 3, 4, 5-osobowe

Jeśli macie jakieś inne pomysły, dajcie znać.

Do tego trzeba dokupić 3 materace.
      • pitahaya1 Mamy wstępnie koszt łóżka 09.12.12, 21:29
        Koszt łóżka to 1100zł + transport + materace (80/200 i dwa 120/200)

Link mogę podać na priv.
    • marzenam32 firanki jaki rozmiar potrzebuje rodzina 09.12.12, 21:16
      Mam kilka ładnych firanek , chętnie się podzielę z rodziną .
      • pitahaya1 Re: firanki jaki rozmiar potrzebuje rodzina 09.12.12, 21:21
        Firanki:
        kuchnia - otwór okienny ma 140cm szerokości i 160cm wysokości, planuję kupić im karnisz na 150cm
        pokój - póki co firanka wisi na całej ścianie zasłaniając odrapane ściany ale tu planuję kupić dwa karnisze, więc będzie 300cm szerokości (obecnie firanka zajmuje 340cm) a wysokość 230cm

• marzenam32 Re: firanki jaki rozmiar potrzebuje rodzina 09.12.12, 21:31
          Mam firanki , które będą pasowały do kuchni i bardzo chętnie wyślę, mam również ubrania dla dziewczynek muszę przejżeć i wyprać , bo dostałam to od sąsiadki , abym oddała , jutro dam znać co będę mieć.
          • pitahaya1 Re: firanki jaki rozmiar potrzebuje rodzina 09.12.12, 21:52
            Super. Czekam na info.
            • marzenam32 Re: firanki jaki rozmiar potrzebuje rodzina 10.12.12, 08:54
              Będę mieć ubranka dla dziewczynek i niemowlaka również oraz kilka maskotek , napisałam na priv co dokładnie ,oraz firaneczki do kuchni. Ubranka już się piorę .Nie jestem wstanie pokryć kosztów wysyłki , może któraś e-mama byłaby wstanie .
              • olus-ia80 Kogosia 10.12.12, 09:04
                Jak bedziecie u tej rodziny , to koniecznie zdjecia kozy i wymiary rury , zobaczymy co się da zrobić w tej sprawie .
                Ja zaraz naszykuje ubrania dla mamy pierwszą część , resztę będe mogła wysłać 19-20 bo wtedy mama mi przywiezie rzeczy , które mam u niej , zadzwonie do siostry moze ona pomoże ma córke , która ma 2, 5 latek .
                Napisz co z tą kołdrą , bo pojadę i kupię w ikei .
                Dla taty też będę miała , małżeństwo ma takie same wymiary jak ja i mój mąż .
                Wyślę też troszkę żywności , kaszę , makaron , mąke , dzem .
                M,oże zrobić tabelę , w której wyszczególnimy co kto wysyła ?
                • koral-inka Mam kozę!!! 10.12.12, 09:14
                  Mamy koze z częsciami Olusmile))
                  JUż nie trzebasmile)
              • atena12345 marzena32 10.12.12, 09:07
                pokryję koszty wysyłki -
                • marzenam32 Re: marzena32 10.12.12, 09:13
                  ślicznie dziękuję , ja tylko spakuję całą paczkę wyślę skan nadania paczki na e-maila .
    • hedna Re: pitahaya 09.12.12, 21:17
      Prześlij mi prosze adres,spakowałam kilka rzeczy i chciałabym im wysłać
      • pitahaya1 Re: pitahaya 09.12.12, 21:22
        Odpisałam. Może nie doszłosad Wysłałam adres p. Mileny.
        • hugo43 Re: pitahaya 09.12.12, 21:25
          a pan antek to jakie prace moze wykonywac?wykonczeniowke tez,malowanie itp?moze cos by sie w warszawie znalazlo dla niego.
          • pitahaya1 Re: pitahaya 09.12.12, 21:30
            To już mamba ogarniasmile zaraz ją podeślę
      • kogosia Kurtka dla taty 09.12.12, 21:24
        i kilka bluzek dla WIki oraz dla noworodka, zostanie w tym tygodniu wysłanych.,,,

Paka ubran dla dziewczynki od 3m-cy do 2 lat zostanie wysłana w przyszłym tygodniu...
      • kogosia hedna 09.12.12, 21:44

• ewa-mamazosi Re: Pomóżmy wspólnie tej rodzinie. 09.12.12, 21:33
      Hej mogłabym wysłać kilka książeczek, kolorowanek; mam w domu 2 -latkę i mała uwielbia rysować. Mogłabym również dla mniejszej dziewczynki wysłać rajstopki i komplet bielizny (rozm 86/92 - wszystko nowe). Dla Starszej dziewczynki znalazłam 3 pary spodni( w tym jeansy i spodnie dresowe) i polarek. Jeżeli się coś przyda to proszę odp na gazetowego.
      pozdrawiam ewa
    • gazeta_mi_placi Re: Pomóżmy wspólnie tej rodzinie. 09.12.12, 21:37
      Mogę dołożyć na antykoncepcję dla tej Pani. I tylko na to. Jeżeli jest zainteresowana proszę o kontakt na maila.
      • kogosia gazeta_mi_placi 09.12.12, 21:42
        super, to za jakies 3 m-cesmile
        • gazeta_mi_placi Re: gazeta_mi_placi 10.12.12, 11:17
          W porządku.
          • najeeli e mail poszedł 10.12.12, 11:29

• hanusina_mama Re: Pomóżmy wspólnie tej rodzinie. 09.12.12, 21:41
      Poproszę nr konta i dane do przelewu na gazetowego
      • miszek23 Re: Przewijak 09.12.12, 22:02
        Jeśli przewijak by im się przydał to mam do oddania prawie nieużywany. Do tego parę pieluch tetrowych, grzechotek i kilka ubranek dla niemowlaka. Jutro przeszukam szafy to się okaże co z ciuszków się znajdzie. Jakby co to proszę o wiadomość gazetową i adres do wysyłki.
      • pitahaya1 Re: Pomóżmy wspólnie tej rodzinie. 09.12.12, 22:38
        odpisałamsmile
    • agpagp Re: Pomóżmy wspólnie tej rodzinie. 09.12.12, 22:04
      dziewczyny ja również poproszę numer konta i adres rodziny - niestety nie mam ciuchów ani nic z tego co potrzebują ale dla dziewczynek znajdą się książeczki , kolorowanki i kredki.
      • pitahaya1 Re: Pomóżmy wspólnie tej rodzinie. 09.12.12, 22:50
        Odpisałamsmile
    • ale_to_ja Re: Pomóżmy wspólnie tej rodzinie. 09.12.12, 22:16
      a nie możliwości, że rodzina starała się o inny lokal?
      • nioma Re: Pomóżmy wspólnie tej rodzinie. 09.12.12, 22:27
        warto napisac do sprzedawcy lozka, materacy
        jak zbieralismy dla Daniela na lozko i materac to sprzedawca odpowiedzial pozytywnie na prosbe o pomoc i łózko oraz transport byly za darmo, zaplacilismy tylko za materac.
        • pitahaya1 Re: Pomóżmy wspólnie tej rodzinie. 09.12.12, 22:54
          To już mamba dogadujesmile Może uda się coś obciąć.
      • pitahaya1 Re: Pomóżmy wspólnie tej rodzinie. 09.12.12, 22:53
        Nie bardzo ale nie wiem, czy nie ma takiej możliwości. Oni mieszkają obok rodziny a tam są same domy, więc nie bardzo mieliby gdzie się przenieść.
        • ale_to_ja Re: Pomóżmy wspólnie tej rodzinie. 09.12.12, 23:03
          pitahaya1 napisał:

> Nie bardzo ale nie wiem, czy nie ma takiej możliwości. Oni mieszkają obok rodzi
          > ny a tam są same domy, więc nie bardzo mieliby gdzie się przenieść.

gdziekolwiek skoro nic ich tam nie trzyma.
          a do rodziny nie mogą?
          • pitahaya1 Re: Pomóżmy wspólnie tej rodzinie. 09.12.12, 23:26
            Rodzina mieszka na tym samym podwórku.
            Może mamba będzie wiedziała, czy jest realna szansa na jakąś wyprowadzkę. Jeśli już to do jej rodziny, bo jego jest obok nich.
    • pitahaya1 Do wszystkich 09.12.12, 23:02
      Dziewczyny, dziękujemy za taki odzew na nasz apel.
      Dostałyśmy sporo maili i deklaracji z chęcią pomocy.

Jutro postaramy się wypisać, co kto deklarował i które rzeczy są już zapewnione.
      Mamy też pierwszą wpłatę i deklaracje kolejnych, więc zakup łóżka powoli staje się realny.

Pozdrawiam i dziękuję wszystkim którzy odpowiedzi na naszą prośbę.
      • gosssia_g Re: Do wszystkich 09.12.12, 23:33
        Bardzo proszę o podanie mi adresu rodziny wyślę środki higieniczne podkłady poporodowe ,ubrania od0-4lat , maskotki,, puzle, i coś dla mamy potrzebuje jakieś ubrania? Jaki rozmiar nosiła przed ciążą''?
        • pitahaya1 Mama 09.12.12, 23:57
          Mama ma nie więcej niż 160cm wzrostu i jest szczupła. Nie wiem, czy rozmiar 36 ale nie więcej niż 38.

Z tego co wiem, mama mówiła jedynie o potrzebach dzieci. Udało nam się wyciągnąć, że mąż potrzebuje, butów, skarpetek i kurtki.
          O sobie niewiele mówiła.

Adres na priv.
      • burdziaa Re: Do wszystkich 09.12.12, 23:39
        Jak pisałam Kogosi ja jutro przejrzę rzeczy dla noworodka i dam jej znać co mam,wysle w tym tygodniu-pozdrawiam.Obawiam się tylko czy aby listonosz wszystkiemu podoła..?Czy nic nie zginie,jak wysyłać-czy z potwierdzeniem odbioru np?
        • pitahaya1 Re: Do wszystkich 10.12.12, 00:42
          Burdziaa, przede wszystkim przepraszam, że Wam nie odpisuję na forum ale wszystko staram się wrzucać do tabelki. Po kolei każdą wpisuję i jutro wrzucę tu na forum.
          Jeśli gdzieś jest pomyłka, przepraszam. Dajcie mi znać, jeśli gdzieś kogoś źle wpisałam.

Co do wysyłki, można do nich bezpośrednio lub do którejś z nas w W-wie. Będziemy do nich jeździły co jakiś czas, zwłaszcza teraz, więc zabierzemy wszystkie rzeczy, które zbierzemy w W-wie lub do nas ktoś wyśle.

Może w ten sposób będzie łatwiej o ew. reklamację.

• dorotkak Re: Do wszystkich 10.12.12, 22:53
            jesli zbieracie juz pieniazki na jakies konto - poprosze o dane na priv to jutro zrobie przelew tak jak pisalam moge dac 30zł
            • miszek23 Re: Pitahaya 10.12.12, 23:08
              Napisałam na priv
      • mewa29 Re: Do wszystkich 10.12.14, 20:06
        Witam, czy dla dzidziusia, który ma przyjść na świat w styczniu potrzebne jest łożeczko? Bo miałabym takie turystyczne z przewijakiem i podwieszaną podłogą + materacyk piankowy (rozmiar materacyka 110cmx70 cm o ile dobrze pamiętam) z tego co przeczytałam rodzina ma bardzo mało miejsca, ale nie bardzo sobie wyobrażam, żeby niemowlę spało na łóżku piętrowym, dlatego pytam. Jakaś pościel niemowlęca też by się pewnie znalazła, jeśli trzeba. Proszę o kontakt mailowy jeśli się przyda.
        • mewa29 Re: Do wszystkich 10.12.14, 20:10
          Matę niemowlęcą dla dziewczynki też mam gdzieś jeszcze. A dla starszej kilka ubranek w rozmiarze 110 cm.
          • mewa29 Re: Do wszystkich 10.12.14, 20:13
            Przeprasza, dopiero spojrzałam na datę postów, oglądałam inne wątki i jakoś mnie przekierowało sad(
    • najeeli Re: Pomóżmy wspólnie tej rodzinie. 10.12.12, 03:49
      Dziewczyny spac nie mogę to sie wpisze po nocy
      mam ubranka dla noworodka i starszej dziewczynki, zapytam siostrę, może i dla młodszej znajda sie ubrania, lóżeczko, wanienkę, farbki, kolorowanki, plastelina pedzelki, książeczki, mata dla maluszka, zabawki dla dziewczynek, grzechotki
      tylko do kiedy mam sie zapakować?
      bo musze na działke podjechać, nie mam tego w domu
      mamy duzy samochód(kombi) , więc możemy ewentualnie słuzyc transportem w weekend, ale nie stac mnie na pokrycie kosztów dojazdusad
      pozdrawiam i czekam na kontakt na gazetowego
      Asia
      • najeeli aha, jestem z Warszawy 10.12.12, 08:24

• nioma Re: aha, jestem z Warszawy 10.12.12, 08:36
          to moze bysmy zrzutkę zrobiły na benzynę?
          ile tam jest km?
          ja tez mam kombi jakby co ale nie ma mnie przez cały nadchodzący tydzień.
          Koniecznie dajcie znac jakby ktos jechał, bo jeśli nei meble to mogę naszykowac te mniejsze rzeczy.
          • blanka0 a rodzice 10.12.12, 08:51
            widzę że dziecięcych ubranek wiele, ale napiszcie czy rodzice tez sa w potrzebie ( pewnie tak), jakie rozmiary noszą mama i tata (ubrań , butów?)
            Proszę o adres na edytao@hotmail.com
            Myślę ze ubrania rodzicom tez sie przydadza i ciepłe buty.
            jaki rozmiar nosza dzieci butów?
            eh pisze nieskładnie ale wzruszona i wzburzona jestem
            jak sie spręzymy to na świeta paczki dojdą
            • annika1801 Re: a rodzice 10.12.12, 09:18
              ja chętnie oddam poszwe do łóżeczka,jakąś poszewkę,kocyk i znalazłabym kilka zabawek,moja Julka się podzieli,mogę dorzucic kubeczki z dzubkiem na potem i inne pierdółki,tylko czy to się przyda?
              • olus-ia80 Re: a rodzice 10.12.12, 09:24
                Jeszcze mi potrzeba rozmiar butów jaki nosi mama , w rozmiarze 37 bedę miała na każdą porę roku dla niej , butów u mnie dostatek to sie podziele smile
                • mamba30 Re: a rodzice 10.12.12, 09:54
                  Rozmiar mamy przed ciążą 36, rozmiar obuwia również 36.
                • pitahaya1 Re: a rodzice 10.12.12, 10:43
                  Nie mamy ale mały, mniejszy niż 38.
                  Ustalimy i damy znać.
              • pitahaya1 Re: a rodzice 10.12.12, 10:42
                Poszewki tak, kocyki dziewczyny deklarowały.
                Pozostałe rzeczy z pewnością się przydadzą.
                Jeśli mozesz, napisz na priv to podam Ci adres lub w W-wie możemy odebrać.
            • pitahaya1 Rodzice 10.12.12, 10:35
              Tata:
              -szczupły, taka męska M lub L
              -wzrost 177cm
              -noga 40-41

Ma mieć kurtkę, sp
              skarpety, buty zimowe i dziewczyny deklarują ubrania.

Mama
              -niecałe 160cm wzrostu
              -bardzo szczupa, więc jakieś 36, małe 38
              -rozmiaru nogi nie znam

Tu też mam deklarację płaszcza wełnianego ciepłego i ubrań, trochę bielizny, rajstopy.

Ledwo z nich wyciągnęłyśmy, że kurtka i buty są potrzebne.
              • mamba30 Re: Rodzice 10.12.12, 10:37
                Mama rozmiar 36, i tu i tu, czyli odzież i obuwie.
                • olus-ia80 Re: Rodzice 10.12.12, 10:41
                  Płaszczyk wełniany mam , dodam , buty tez
                  Dla taty też mam kilka rzeczy , zaraz wejdę na strych to poszukam , jak maz wróci z pracy , to przebierzemy jego ubrania , zobaczymy co się znajdzie .
                  • mamba30 Re: Rodzice 10.12.12, 10:46
                    Super, cieszę się bardzo smile
          • pitahaya1 Re: aha, jestem z Warszawy 10.12.12, 10:32
            Nioma, tak spokojnie myślę, ze za tydzień, najpóźniej dwa, bo to już święta. Pewnie za tydzień o ile będzie z czym jechać ale już jest trochę rzeczy na miejscu.
            • najeeli Re: aha, jestem z Warszawy 10.12.12, 10:40
              o taka tabelkę chodzi?
              docs.google.com/a/gazeta.pl/spreadsheet/ccc?key=0Ap2auBHP9o9JdEt4dDJ2UnNWQU1uc0w0VDNhajJhSEE#gid=0
              • pitahaya1 Re: aha, jestem z Warszawy 10.12.12, 10:50
                Dzięki, już chomiczkami odpisała i dorzuci naszych rodziców do forumowej tabelki.
                smile
      • pitahaya1 Re: Pomóżmy wspólnie tej rodzinie. 10.12.12, 10:31
        Asiu, szukam sposobu na wrzucenie tabeli na forum. Chomiczkami coś może wymyśli, żebyście widziały co już jest zadeklarowane.

Mamy łóżeczko i wanienkę, przewijak. Jest deklaracja sporej ilości rzeczy dla niemowlaka, więc może poczekajmy jak się wszystko wyklaruje, kto co może wysłać.

Mamy deklarcję dla starszych dziewczynek.
        Artykuły plastyczne jak najbardziej. Dziewczynki niemal nie mają zabawek a tym co mają, chętnie się bawią i dbają o zabawki.
        Mata dla maluszka? Taka na podłogę to na lato. Moze zdać egzamin, bo będzie ciepło.
        Jesteś z W-wy, więc drobne rzeczy możemy odebrać, tylko napisz, gdzie (na maila).
        My i tak będziemy do nich jechały, więc szkoda dublować paliwa lub wysyłki.

Podejrzewam, że pojedziemy za tydzień?? Potem święta idą.
        • najeeli o taka tabelke chodzi? 10.12.12, 10:45
          docs.google.com/a/gazeta.pl/spreadsheet/ccc?key=0Ap2auBHP9o9JdEt4dDJ2UnNWQU1uc0w0VDNhajJhSEE#gid=0
    • mamba30 Re: Pomóżmy wspólnie tej rodzinie. 10.12.12, 10:18
      Załatwiłam dla Pani Mileny antykoncepcję, więc ten tamat mamy juz odhaczony.

Gazeciu, może się dołożysz zatem do łóżka, co?
      • najeeli jest tabelka -mam sie sama wpisac co dam? 10.12.12, 11:03
        czy wysłac do was email?
        • pitahaya1 Re: jest tabelka -mam sie sama wpisac co dam? 10.12.12, 11:05
          Mailem póki co.
          • myrtille Pitahaya, wysyłam maila o ubrankach. 10.12.12, 11:56

• pitahaya1 WIELKA PROŚBA 10.12.12, 13:15
      Mam wielką prośbę odnośnie tabelki.

Wiele z Was zadeklarowało chęć pomocy. Do tabelki wpisałam wszystkie informacje ale same wiecie, że to co było na początku, nijak ma się na końcu listy.

Zerknijcie w miarę możliwości do tabelki na naszym forum i porównajcie to, co wysyłacie/deklarowałyście z tym, co jest w tabeli. Błędy wynikają wyłącznie z ludzkiej omylności. Jeśli coś się nie zgadza, dajcie znać na priv to poprawię.

Gdy już będziecie wysyłały (pocztą, kurierem, do nas, do mamy), proszę o info, że WYSŁAŁAM trzy pary spodni i dwie kaszki, dnia 17 stycznia.

Przy tej ilości maili naprawdę można się zgubić. A z drugiej strony pojawiają się sygnały, że tych rzeczy jest sporo, bo pod hasłem "ubranka" może kryć się paczka na 3 lata do przodu ale często są to też trzy pary śpiochów.
      W miarę spływania informacji od Was będę uściślała w tabeli.

Pozdrawiam i dziękuję za tak wielki odzew.
      • pitahaya1 Jest wpłata 50zł - od kogo? 10.12.12, 13:37
        Przepraszam ale chciałabym wpisać po nicku albo jakoś inaczej.
        I dziękujęsmile
    • zielonakratka Re: Pomóżmy wspólnie tej rodzinie. 10.12.12, 13:44
      Poproszę dane konta do wpłaty, na gazetowego.
      • pitahaya1 Re: Pomóżmy wspólnie tej rodzinie. 10.12.12, 13:50
        Odpisałamsmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka