Gość: Doxy5 IP: 195.205.16.* 28.07.04, 14:04 Jak najlepiej dostac sie z Sharm do Petry. Ceny ??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fasola25 Re: Sharm-Petra ??? 28.07.04, 14:15 to zalezy czy z biurem, czy na wlasna reke w czerwcu bylam na jednodnioej wycieczce w petrze samolotem, wycieczke kupilismy u naszego rezydenta (BP PEGAS) za 199 USD, ale to byla jakas promocja, normalnie chca 249 USD, z tego co slyszalam (i sama sprawdzalam) inne biura zyczyly sobie nawet 405 USD mozna tez pojechac na wlasna reke, podobno najlepiej jest promem (sa dwa rodzaje szybkie i wolne :)) z nuwieby do miasta aqaba i pozniej autobusem do petry polecam petre, jest piekna pozdrawiam i zycze milych wrazen Odpowiedz Link Zgłoś
mwm Re: Sharm-Petra ??? 28.07.04, 16:25 Petra z Egiptu to genialny pomysl!!! Strasznie zaluje, ze za pozno zorientowalam sie, ze to wykonalne... Cena 199 $ za samolotowa wycieczke to rzeczywiscie okazja. Ja widzialam oferty za ok. 280 $, ale pewnie znalazloby sie cos taniej. Moze nastepnym razem... Odpowiedz Link Zgłoś
fasola25 i jeszcze ciekawy link 28.07.04, 14:21 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=622&w=10926035&v=2&s=0 tam jest sporo informacji Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: Sharm-Petra ??? 28.07.04, 16:26 Ostatnio sprawdzałam połączenia z SSH: można morzem (z Nuweiby do Akaby - tak jak to juz opisano, ceny bz.) albo też samolotem do Akaby - są regularne codzienne loty z SSH realizowane przez Royal Wings Jordan, mogę przeforwardowac rozkład mailem, bo dziś mi go przesłali. Koszt w dwie strony ok. 120 euro, ale sprawdzałam przez europejskie wyszukiwarki, więc możliwe że bezpośrednio w RJ lub na miejscu taniej. Ewentualnie można tez wybrac tę opcję przez Izrael, ale chyba mimo wszystko wersja rejsu z/ do Nueiby jest lepsza czasowo (przy podróży z SSH). Aha, to z maila od naszej ambasady w Ammanie: obywatele RP potrzebują wizę na wjazd i pobyt w Jordanii. Mogą ją oni otrzymać zarówno w jordańskiej placówce dyplomatyczno-konsularnej , jak również na przejściach granicznych. W tym drugim przypadku wiza może być wystawiona max. na 2 tygodnie z możliwością jej przedłużenia juz na miejscu. Wiza kosztuje 10- JD tj. ok. 15 USD, zaś opłata wyjazdowa 5-JD (płatna na wszystkich przejściach granicznych). Wymagany jest jedynie ważny paszport oraz wypełniona aplikacja wizowa. Mimo uwarunkowań regionalnych (Irak, Zach. Brzeg, Arabia Saudyjska), turyści mogą czuć się bezpiecznie w Jordanii. Ostatnio władze bardzo wzmocniły kontrolę w ważnych dla turystów miejscach m.in. na lotnisku, w hotelach itp. Jak do tej pory, mimo kilku prób, nie doszło tutaj do zamachów na obcokrajowców. W ciągu ostatnich miesięcy miały miejsce dwa trzęsienia ziemi o sile ok 5 st w skali Richtera epicentrum koło M.Martwego), ale nie spowodowały one żadnych strat. Należy oczywiście byc przygotowanym na b. wysokie temperatury jakie panuja tutaj o tej porze roku. Zorganizowane wyjazdy są drogie - sprawdziłam w sumie 6 czy 7 biur jordańskich - rząd wielkości 200 i więcej USD. Aha powiedziano mi też że przy powrocie do Egiptu trzeba kupić kolejną wizę egipską :((( Co do samej Jordanii to polecam jeszcze stronkę: www.see-jordan.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
fasola25 Re: Sharm-Petra ??? 28.07.04, 19:20 jesli chodzi o wize egipska po powrocie z jordanii to rzeczywiscie prawda, choc mozna to obejsc jesli po powrocie do egiptu nie planujemy opuszczania synaju, wyjazdu do kolorowego kanionu lub na rasmohamed (tak to sie pisze????) na formularzu wizowym wystarczy wpisac "ONLY SYNAJ" i nie ma koniecznosci placenia za wize najlepiej wiec zaplanowac sobie petre na ostatnie dni pobytu - zostaje w kieszeni pare $ pozdrawiam i jeszcze raz polecam petre !!!! Odpowiedz Link Zgłoś