Dodaj do ulubionych

Sharm-Petra ???

IP: 195.205.16.* 28.07.04, 14:04
Jak najlepiej dostac sie z Sharm do Petry. Ceny ???
Obserwuj wątek
    • fasola25 Re: Sharm-Petra ??? 28.07.04, 14:15
      to zalezy czy z biurem, czy na wlasna reke
      w czerwcu bylam na jednodnioej wycieczce w petrze samolotem, wycieczke
      kupilismy u naszego rezydenta (BP PEGAS) za 199 USD, ale to byla jakas
      promocja, normalnie chca 249 USD, z tego co slyszalam (i sama sprawdzalam) inne
      biura zyczyly sobie nawet 405 USD
      mozna tez pojechac na wlasna reke, podobno najlepiej jest promem (sa dwa
      rodzaje szybkie i wolne :)) z nuwieby do miasta aqaba i pozniej autobusem do
      petry
      polecam petre, jest piekna
      pozdrawiam i zycze milych wrazen
      • mwm Re: Sharm-Petra ??? 28.07.04, 16:25
        Petra z Egiptu to genialny pomysl!!!
        Strasznie zaluje, ze za pozno zorientowalam sie, ze to wykonalne... Cena 199 $
        za samolotowa wycieczke to rzeczywiscie okazja. Ja widzialam oferty za ok. 280
        $, ale pewnie znalazloby sie cos taniej. Moze nastepnym razem...
    • fasola25 i jeszcze ciekawy link 28.07.04, 14:21
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=622&w=10926035&v=2&s=0
      tam jest sporo informacji
    • miriam_73 Re: Sharm-Petra ??? 28.07.04, 16:26
      Ostatnio sprawdzałam połączenia z SSH: można morzem (z Nuweiby do Akaby - tak
      jak to juz opisano, ceny bz.) albo też samolotem do Akaby - są regularne
      codzienne loty z SSH realizowane przez Royal Wings Jordan, mogę przeforwardowac
      rozkład mailem, bo dziś mi go przesłali. Koszt w dwie strony ok. 120 euro, ale
      sprawdzałam przez europejskie wyszukiwarki, więc możliwe że bezpośrednio w RJ
      lub na miejscu taniej.

Ewentualnie można tez wybrac tę opcję przez Izrael, ale chyba mimo wszystko
      wersja rejsu z/ do Nueiby jest lepsza czasowo (przy podróży z SSH).

Aha, to z maila od naszej ambasady w Ammanie:
      obywatele RP potrzebują wizę na wjazd i pobyt w Jordanii. Mogą ją oni otrzymać
      zarówno w jordańskiej placówce dyplomatyczno-konsularnej , jak również na
      przejściach granicznych. W tym drugim przypadku wiza może być wystawiona max.
      na 2 tygodnie z możliwością jej przedłużenia juz na miejscu. Wiza kosztuje 10-
      JD tj. ok. 15 USD, zaś opłata wyjazdowa 5-JD (płatna na wszystkich przejściach
      granicznych). Wymagany jest jedynie ważny paszport oraz wypełniona aplikacja
      wizowa. Mimo uwarunkowań regionalnych (Irak, Zach. Brzeg, Arabia Saudyjska),
      turyści mogą czuć się bezpiecznie w Jordanii. Ostatnio władze bardzo wzmocniły
      kontrolę w ważnych dla turystów miejscach m.in. na lotnisku, w hotelach itp.
      Jak do tej pory, mimo kilku prób, nie doszło tutaj do zamachów na
      obcokrajowców. W ciągu ostatnich miesięcy miały miejsce dwa trzęsienia ziemi o
      sile ok 5 st w skali Richtera epicentrum koło M.Martwego), ale nie spowodowały
      one żadnych strat. Należy oczywiście byc przygotowanym na b. wysokie
      temperatury jakie panuja tutaj o tej porze roku.
      Zorganizowane wyjazdy są drogie - sprawdziłam w sumie 6 czy 7 biur jordańskich -
      rząd wielkości 200 i więcej USD.
      Aha powiedziano mi też że przy powrocie do Egiptu trzeba kupić kolejną wizę
      egipską :(((
      Co do samej Jordanii to polecam jeszcze stronkę:
      www.see-jordan.com/
      • fasola25 Re: Sharm-Petra ??? 28.07.04, 19:20
        jesli chodzi o wize egipska po powrocie z jordanii to rzeczywiscie prawda, choc
        mozna to obejsc
        jesli po powrocie do egiptu nie planujemy opuszczania synaju, wyjazdu do
        kolorowego kanionu lub na rasmohamed (tak to sie pisze????) na formularzu
        wizowym wystarczy wpisac "ONLY SYNAJ" i nie ma koniecznosci placenia za wize
        najlepiej wiec zaplanowac sobie petre na ostatnie dni pobytu - zostaje w
        kieszeni pare $
        pozdrawiam i jeszcze raz polecam petre !!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka