Dodaj do ulubionych

Marsa alam

27.04.14, 13:19
Witajcie :)
nie jednokrotnie byłam już w Egipcie w Hurghadzie i w Sharmie, nie byłam jeszcze tylko w Marsie. Piszę, aby dowiedzieć się czegoś o tym miejscu, jak ze snoorkowaniem, czy jest bezpiecznie, czy są ciekawe, kolorowe rafy, czy można zobaczyć więcej niż w tych dwóch pozostałych kurortach Egiptu? Czy to prawda, że to takie pustkowie, i nic tam się nie dzieje? Jeśli to prawda to chciałabym zapytać czy chociaż można zobaczyć jak wygląda tam jakieś życie nocne, jakieś tarhowiska, bazary, cokolwiek? Chciałabym zapytać również o wycieczki fakultatywne, jakie są ile kosztują( mniej więcej) i które są warte polecenia?
Z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich Egiptowiczów :)
Obserwuj wątek
    • zagubione_ogniwo_ewolucji Re: Marsa alam 27.04.14, 13:53
      Dooga Anulko, a może by tak zdobyć się na minimum wysiłku i poczytać choćby to forum? Wyszukiwarka, zapewniam, działa. I znajdziesz dziesiątki wątków opisujących co jest w Marsa i czego się spodziewać.
      A najlepiej pooglądać mapy satelitarne i zdjęcia na google maps.
    • olianaa Re: Marsa alam 27.04.14, 13:54
      A wystarczyło spojrzeć na tytuły wątków na TEJ samej stronie. Wszystko juz było, po co pisać tysiąc razy?
      forum.gazeta.pl/forum/w,622,150235141,150235141,Ktory_hotel_wybrac_w_Marsa_Alam_.html
      forum.gazeta.pl/forum/w,622,149012052,149012052,MARSA_ALAM.html
      Plus taka fajna rzecz, jak wyszukiwarka (puste okienko powyżej wątków, gdzie wpisujesz magiczne dwa słowa: "Marsa Alam".
      • anulka123451 Re: Marsa alam 27.04.14, 13:56
        Dziękuję bardzo za jakże cenne uwagi i spostrzeżenia, jednakże nie ma tam wszystkeigo tego czego szukam
        • olianaa Re: Marsa alam 27.04.14, 13:58
          Aż się wierzyc nie chce. W takim razie napisz dokładnie czego szukasz, bo odpowiedzi na pozostałe Twoje pytanie naprawdę były wielokrotnie i szczerze Ci powiem, że nikomu już się pewnie nie będzie chciało pisać tego jeszcze raz tylko dlatego, że komuś nie chce się szukac, albo nie rozumie tego, co czyta...
          • kkk Re: Marsa alam 28.04.14, 09:15
            heh, rzeczywiście, na forum było to opisane już wielokrotnie :)
            w skrócie, odpowiadając na twoje pytania:
            jeśli snurkowanie/nurkowanie - to wg mnie głównie Marsa!
            czy bezpiecznie? taaak, od kiedy odkryłam Marsa latam tam co roku na wiosenne snurki, i wracam żywa ;)
            Marsa jest kompletnie inne niż Hurgada i Sharm! nei nastawiaj się na szłą zakupów, latania po targpwiskach, mieście gdzi emozna coś zobaczyć, itd.
            Marsa to dobre meijsce wypadowe na wycieczki - Luxor, Karnak, Abu SImbel itd... to na pewno
            Oprócz tego - tak, jest pustkowie :) cudowna błoga ciszaaa, niczym nei zakłócony spokój, fantastyczne hotele(Brayka, Hilton, Soly Mar teraz Malikia, Fayrouz...itd), można podziwiac kolorowa rafę, rybki, poza tym - żółwoe żółwie i jeszcze raz żółwie (hotel przy Abu dabab-polecam!) i jesli masz szczęscie krowę morską. Po to kazdy raczej jedzie do MArsa ALam. A życie nocne? chyba nie jedziesz sama wiec potrafisz to sobie jakoś zorganizowac.
            Powiem tak, byłam w Egipcie wielokrotnei, wszędzie, na końcu odkryłam Marsa Alam i na razie na ttym pozostaje bo najbardziej mi odpowiada :)
            • anulka123451 Re: Marsa alam 28.04.14, 11:52
              Dzięki wielkie :) Jestem zdania, że skoro piszę zapytanie, to ten kto będzie miał ochotę to na nie odpowie, jeśli ktoś nie ma ochoty pisać to po co w ogóle komentuje? Bez sensu... Pomijając to- dzięki wielkie za informacje. Mam jeszcze pytanie odnośnie hotelu Fantasia Resort w Marsie, czy coś Ci wiadomo na temat tego hotelu? Wszędzie są stare informacje, żadnych nowych na forach stąd moje pytanie. Z góry dzięki :)
              • kkk Re: Marsa alam 28.04.14, 15:05
                w Fantasi nie byłam ale widze ze ma niezłe opnie...normalny hotel, przy plaży, daleko od lotniska 85km), małooo zieleni, palm...
                Zależy co chcesz robić, na co się decydujesz. Z tego co znam polecam Malikie (dawny Sol y Mar) w zatoce Abu dabab (gwarantowane zółwie na wyciągnięcie ręki, codziennie, prywatnie i z bliska a nie na wycieczkach) frajda niesamowita :) , niedaleko jest Hilton, również ma dobre opinie. Byłąm w Brayce, równeiż polecam serdecznie, ogólenie fajne hotele siostrzane, korzysta sie z obu, plaza mniej piaszczysta niz w Abu ale ładna i długaaa, jesli lubisz spacerowac.
                Teraz wybieram sie do Fayrouza przy zatoce Mubarak, tam gdzie pzrypływają statki z turystami oglądać zółwie i krowy morskie, mam nadzieje je spotkac, neistatki ale zwierzaki oczywiscie :D hotel ma dobre opinie, troche zieleni...
                Marsa to fajne miejsce wypadowe na fakultety. Ogólnei polecam szczerze.
                • mernar Re: Marsa alam 28.04.14, 19:46
                  Nie ma to jak kilka kilometrów przed śniadaniem. Twój pomysł na maj
                  tiny.pl/qks4j
                  jest prawie tak dobry jak mój
                  tiny.pl/qks4l
                  a moze nawet lepszy, bo lotnisko blizej i większa szansa na krówki ;)
                  Niewiele już nam niezbadanych hoteli przy zatokach zostało :)
                  • kkk Re: Marsa alam 29.04.14, 08:19
                    :)
                    rzeczywiście jest tam szansa zobaczyć krówki? byłam tamtym roku na rejsie na Mubaraka, o ile sporo ciekawych ryb, które nie pływają na co dzień przy rafach, zobaczyliśmy, oczywiście żółwieeee, ale to już znałam z Abu dabbab (dawby Sol y Mar) to krówek nie było. Więc teraz bede je tropić od rana, kiedy zaden statek sie jeszcz etam nie kręci ;)
                    Co to za hotl, do którego się wybierasz??
                    • des4 Re: Marsa alam 29.04.14, 12:52
                      szansa jest, choć krowy przenoszą się z zatoki do zatoki, jak byliśmy tam ostatnio były w Marsa Assalai, jakieś 20 km od Dabbab, mój młody na swoim pierwszym intro praktycznie wpadł na zwierzaka :)

podejrzewam, że w samym Dabbab łatwiej o to poza szczytem sezonu
                      • kkk Re: Marsa alam 29.04.14, 15:10
                        więc właśnie ja latam w maju, zawsze jestminimalne obłożenie hoteli, i zcasem na jesieni - podobna sytuacja.
                        EGipt latem...po co ? ;)
                        • des4 Re: Marsa alam 29.04.14, 18:39
                          może po to, że niiektórzy mają dzieci, a te dzieci mają latem wakacje
                      • miriam_73 Re: Marsa alam 29.04.14, 17:48
                        One się nie przenoszą :) w okolicy jest kilka osobników - w ub. roku krowa z młądym siedziała w okolicach Imaraka, natomiast dalej na południe włóczyły się co najmniej 2 samce, jeden młody (widziałam go na przystani koło Vera Club) i starszy - regularnie przypływał do Abu Dabbab, ale bywał też na Marsa Egla i Assalaya :)
                    • mernar Re: Marsa alam 29.04.14, 16:47
                      Shams Alam Beach Resort, tylko Sun z Polski sprzedaje.
                      Się wybieram, ale nie znaczy to jeszcze że pojadę, sporo czynników biorę pod uwagę, a przede wszystkim godziny lotów i lotnisko, może się skonczyc że 4 raz w Malikia Resort do Antonnia lub jego naśladowców na makarony, albo razem z Tobą w Fayrouz, byliśmy juz w zeszłym roku w maju na jednym turnusie w Brayce i jakoś to hotel wytrzymał :)
                      • asiek_zska Re: Marsa alam 30.04.14, 11:10
                        Marsa Alam to super miejsce dla tych co chcą odpocząć i zrelaksować się. Dla tych co szukają nocnych wrażeń oraz miasta blisko hotelu to niestety rozczarują się. Wokół hotelu tylko jeszcze jeden hotel a tak to tylko pustynia.
                        W Hiltonie byłam dwa lata temu i na pewno tam wrócę. Hotel na najwyższym poziomie. Napiwki jak wszędzie mile widziane ale nikt nie wyciąga po nie ręki, obsługa jest tak nauczona. Jeśli dasz napiwek to na pewno zostanie to zapamiętane, Egipcjanie maja bardzo dobrą pamięć :).
                        Plaża bardzo fajna i czysta. Sprzątający sprzątają również plażę z wszelkich rzeczy, które się tam zawieruszą. Na plaże dowozi specjalny melex, fajna sprawa, wystarczy krzyknąć stop tam gdzie chce się wysiąść. Oczywiście ma swoją jedna trasę, nie podjeżdża pod każdy pokój, zazwyczaj wysiada się tam gdzie ma się najbliżej. Bar na plaży super, można coś przekąsić. Na obiad serwowane są specjalne zestawy. Jeśli ktoś nie ma sił wracać na stołówkę można przekąsić na plaży. Rafa przepiękną, są żółwie i ogólnie piękny podwodny świat. który zapiera dech w piersiach. Tutaj przypływają wycieczki z innych hoteli aby podziwiać rafę a goście Hiltona maja to wszystko za darmo na swojej plaży. Warto kupić sprzęt do nurkowania w Polsce. Wszelkie balsamy również, taniej wychodzi.
                        Jedzenie pyszne i urozmaicone.
                        W tym roku wybieram się również do Marsa Alam właśnie ze względu na rafę ale do hotelu Three Corners Fayrouz Plaza Beach Resort. Opinie ma fajne więc myślę że będę zadowolona.
                      • zagubione_ogniwo_ewolucji Re: Marsa alam 01.05.14, 19:53
                        Też się wybieram do Shams Alam :) Nie wahaj się - fantastyczne miejsce.
                        • zagubione_ogniwo_ewolucji Re: Marsa alam 01.05.14, 19:56
                          Za szybko mi się klikło... Z Polski sprzedają go Sunfun i Alfastar. Ale między nimi żadna różnica, samolot ten sam, niestety. W kijowych godzinach :(
                          • asiek_zska Re: Marsa alam 02.05.14, 13:05
                            Godziny to się pewnie zmienia przed samym odlotem więc nie ma co się tym sugerować.
                  • tomek6912121 Re: Marsa alam 03.05.14, 17:56
                    Dołączę do dyskusji.Byłem w Solymar Abu Dabab kilka lat temu ,kiedy szefem był łysy Włoch ,było cudownie,rafa bajka , krowy to miałem na wyłączność,a żółwie stadami pływały wielokrotnie w porze obiadowej,kiedy Włosi mandziali.Teraz hotel trochę osłabł,ale jeżeli w wodzie jest to samo to warto!!!!!!W Marsie byłem jeszcze Sentido Oriental ,bardzo dobry hotel z dużymi oczkami dla tych co się boją głębi i fal.W tamtym roku byliśmy w Corall Hills hotel dno dna,ale było super dzięki towarzystwu,ale co ważne ok. 1,5km od hotelu jest dzika zatoka Mangrove Bay ,a tam rafa kosmos ,myślę ,że lepsza niż Abu dabab.W tym roku uderzamy do Resta Grand powalczyć z falami na otwartym morzu.W Egipcie byłem we wszystkich rejonach,ale zostałem w Marsie,bo cisza spokój i można po plaży iść na dzikie wielogodzinne pływanie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka