Dodaj do ulubionych

Safaga na nurkowanie

27.10.14, 17:31
Tak sobie jakos obmyslilem sylwestra w Safadze, a jako ze tam mnie jeszcze nie bylo to zapytuje tych, co byli :-) Baza nurkowa Top Dive raczej przesadzona, ale jaki hotel? Z ofert najkorzystniej cenowo na razie przedstawia sie Shams Hotel, ktos byl tam ostatnio, widzial, napisze pare slow? Ewentualnie jakis inny jesli warty doplacenia. Chodzi mi bardziej o przyhotelowa rafe a nie animacje w hotelu... :-)
No i miejsca nurkowe - Salem Express wiadomo (2 nurki?) .Planuje pakiet 10 nurkow, wiec trzeba cos jeszcze wybrac. Preferencje na wraki, tunele, jakies nawisy skalne, groty, ciekawe uksztaltowanie terenu bardziej niz same rafki... diugonga nie widzialem wiec moze jest szansa gdzies go spotkac w rejonie?
Poprosze bardzo o jakies wskazowki tych co nurkowali i tych, co nie nurkowali tez :)
Obserwuj wątek
    • dariusznow Re: Safaga na nurkowanie 27.10.14, 21:33
      My ostatniego Sylwestra spędzilismy w Hurghadzie, było suuuper

Co do nurków Dive Top to dobry wybór
      Salema i Panorama Reef odwiedziłem tydzień temu
      Zresztą w tej okolicy wszystko godne polecenia, ale na diugonia raczej nie licz...

Co do hoteli nie podpowiem ale zapytaj ludzi z Dive Topu, to ich rejon i zapewne doradzą najlepiej

życzę takiego nurka
      www.youtube.com/watch?v=B9waXP6Gzu0
      • miriam_73 Re: Safaga na nurkowanie 28.10.14, 16:39
        Hmmm, dobry wybór...??? www.cdws.travel/diving/black-list
        • xaltuton Re: Safaga na nurkowanie 28.10.14, 20:14
          Ale to nie jest blacklista PADI tylko informacja, ze egipski minister turystyki ma jakies zastrzezenia, np. do zlego stanu sanitarnego bazy albo baza czegos nie oplacila jeszcze :)
          Miriam - to polec inna baze, na pewno nurkowalas w Safadze. Top Dive nie wzialem z sufitu, spotkalem sie z dobrymi opiniami o nich wiec jestem nieco zdziwiony. W kazdym badz razie na pewno organizuja nurki bo juz z nimi rozmawialem.
          Darek - szkoda, ze nie podplynal blizej i nie dal sie pomacac :)
          • miriam_73 Re: Safaga na nurkowanie 29.10.14, 12:35
            Xaltution, blacklistowanie przez CDWS oznacza jednoznacznie, że coś jest nie halo. Pytanie, co i dlaczego baza nie spełnia wymogów, skoro inni mogą?

Ja tylko sygnalizuję, że jest problem, bo w razie wypadku mogą być przeboje np z DAN-em....

W Safadze jest Orca. Mnie to wystarcza.
          • miriam_73 Re: Safaga na nurkowanie 29.10.14, 12:38
            PS. Dobre opinie to nie wszystko. Trzeba jeszcze działać legalnie, zgodnie z lokalnymi przepisami i wymaganiami. Brak lokalnej certyfikacji nie przekreśla dobrych opinii, ale świadczy o tym, że nie wszystko jest OK. To może nie być widoczne dla "zwykłego użytkownika", ale oznacza, że chłopcy działają troszkę "na krzywy ryj".
            Tu masz jeszcze leistę centrów lokalnych działających zgodnie z wymogami CDWS: cdws.travel/diving/centres?destination=7
            • dariusznow Re: Safaga na nurkowanie 29.10.14, 16:50
              Dokładnie tak jak napisałaś, ja jako nurek szuwarowo-rafowy nie miałem najmniejszych zastrzeżeń co do nurkow z Dive Top. (2 x safari z nimi)
              W zeszłym roku rozmawiałem z Marcinem na temat tego wpisu i podobnie mówił o jakichś brakach formalnych
              Faktem jest, że wszystko dobrze, jak jest dobrze
              Po ostatnim przypadku na naszym safari jestem wyczulony na "czarne scenariusze", choć najlepszemu się może przytrafić to i owo i wtedy mus mieć wszystko na legalu
            • xaltuton Re: Safaga na nurkowanie 29.10.14, 17:37
              Rozumiem Twoja argumentacje ale nie do konca sie z nia zgadzam. Gdyby baza byla na liscie PADI to ok, uchybienia papierkowo-proceduralne bazy w stosunku do jakich lokalesowych przepisow mnie az tak nie zrazaja. To ich sprawa, najwyzej zamkna im baze (powiedzmy). Jesli z nurkowego i organizacyjnego punktu widzenia jest ok i nie masz zastrzen do ich pracy i do tego, za co im zaplacilas, to nie widze problemu. Wypadek? Po to masz wykupiony *wlasny* DAN, co ma do tego baza? Rownie dobrze moge wziac butle i samemu gdzies pojsc nurkowac, w koncu mam certyfikaty i nie trzeba mnie ciagac za reke. To, ze w Egipcie baza daje przewodnika wiadomo, jest praca jest placa, ale DAN do uznania szkody go nie wymaga. Gdyby DAN uzaleznial pomoc i odszkodowanie od lokalnych centrow nurkowych, to np. w Polsce (czy wielu innych krajach) niemoglbym wziac samochodu, wlasnej butli i pojechac sobie gdzies na nurka bez blogoslawienstwa jakiejs bazy.
              Jak wypadek wydarzy sie na akwenie gdzie nie mozna nurkowac, to wtedy DAN prawdopodobnie sie wypnie.
              • miriam_73 Re: Safaga na nurkowanie 29.10.14, 20:46
                CDWS jest szczególnie wyczulona na braki dotyczące procedur bezpieczeństwa.Są blacklistowane i bazy działające pod szyldem PADI jak i innych federacji. Chodzi o nieprzestrzeganie lokalnych wymogów, warunków lub procedur. Mnie to zraża, ale cóż, poza tym że nurkuję, to jestem prawnikiem :) i nie przyjmuje tłumaczeń, że coś ram maja uchybione i ich wredna CDWS wrzuca na czarną listę. Bo to bardzo mętne.

A DAN do ubezpieczalnia jak każda inna. Pomoże doraźnie, ale jak dopatrzy się gdziekolwiek uchybień, to skorzysta ze świętego prawa ubezpieczyciela i nie wypłaci odszkodowania lub wyciągnie łapkę z regresem. Jak przeczytasz sobie OWU DAN-a to naprawdę możesz się zdziwić.
                • xaltuton Re: Safaga na nurkowanie 30.10.14, 08:03
                  No wlasnie baza nie ma nic do wyplaty ubezpieczenia, poniewaz mozesz nurkowac bez ich posrednictwa. I ubezpieczenie dziala. Nie zadziala i zakwalifikuja wypadek pod wylaczenia OWU jak zejdziesz ponizej swoich limitow np. glebokosci albo udowodnia razace/swiadome naruszenie bezpieczenstwa, tyle, ze jak nurkujesz i jak jak gleboko to jest Twoja sprawa a nie bazy.

Inna sprawa to wewnetrzne przekonanie i zludna swiadomosc, ze jak ktos kto jest na liscie CDWS jest z automatu zly- nie wiesz, co tak naprawde spowodowalo, ze sie tam znalezli, glupia sprawa z opoznieniem jakiejs wplaty nie powoduje, ze nagle baza jest zla i mozna sie z nimi utopic. Warto tez sobie uswiadomic, ile absurdow jest w polskim prawie , nie sadze ze egipskie jest jakies szczegolne. Skoro PADI ich oficjalnie blogoslawi, to oznacza, ze oficjalnie standardy sa zachowane i dla mnie osobiscie nie stanowi problemu, ze maja jakis lokalny zatarg.

Ale oczywiscie to nie jedyna baza w okolicy i kazdy moze sobie wybrac inna - np. Orce :-)
                  • miriam_73 Re: Safaga na nurkowanie 30.10.14, 12:29
                    Tyle tylko, że ta konkretna baza jest na liście od co najmniej 2 lat. Wuięc to nie jest jakaś drobna sprawa. Ok, masz swoje zdanie. Ja mam swoje. Nie nurkuję zbyt długo bo raptem od 6 lat, ale od KAŻDEJ bazy znajdującej się na tej liście trzymałabym się z daleka. Niezależnie od personalnych sympatii. I tyle.

A roli bazy w wypadku nie doceniasz. Ubezpieczyciel zawsze chętnie szuka wszelkich przesłanek pozwalających na zwolnienie się od odpowiedzialności, np. związanych z przyczynieniem się do zdarzenia. Poza tym wygląda na to, że to nie baza jest certyfikowana przez PADI, a jej instruktorzy. A to pewna różnica.

Niech każdy robi co uważa. Ja mam swoje zdanie. Cóż, purystka i legalistka ze mnie :)
                    • xaltuton Re: Safaga na nurkowanie 31.10.14, 21:46
                      No wlasnie, 2 lata. Dwa lata i dalej dzialaja, wiec nic grubego, bo gdyby bylo cos ciezkiego, to by im zamkneli interes :) Mozna to tlumaczyc jak widzisz na wiele sposobow, niemniej Ci ludzie nagle nie utracili swoich umiejetnosci tylko dlatego, ze znalezli sie na jakiejs liscie.
                      Niewazne, bo powodu pewnie i tak sie nie dowiemy.

Oczywiscie masz racje, ze certyfikaty maja ludzie, ale powtorze - niewazne, czy mowimy o bazie czy instruktorze, poniewaz nie jestes z nikim zwiazana i to Ty ( i tylko Ty) jestes odpowiedzialna za to co robisz pod woda. Jak komus zdarzy sie wypadek kiedy nurkuje w ramach swoich uprawnien, to nie bedzie mialo znaczenia, ze kiepski czy niecertyfikowany instruktor akurat pogodnil za rybka i przez to poszkodowany stacil buddego.

Miriam, mam nadzieje kiedys uda sie wspolnie zanurkowac a potem pogadac przy sziszce (jesli w E. palisz) czy szklaneczce Stelli :-) Tutaj nie ma co juz wiecej deliberowac, znamy swoje zdania. Ja szanuje Twoje. Pozdrawiam
          • dariusznow Re: Safaga na nurkowanie 29.10.14, 16:54
            Darek - szkoda, ze nie podplynal blizej i nie dal sie pomacac smile

Ja byłem bliżej niż chłopak z kamerą (ten rozciągnięty w przestrzeni na początku filmu), najbliżej ze wszystkich, wydawało mi się że był blisko, ale krotko

A dotykać niczego pod wodą nie wolno... Gdyby było inaczej z pewnością bym podpłynął i dotknął :)

Watry uwagi jest również mój filimik ze stopki...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka