Dodaj do ulubionych

Wiza w Sharmie

01.06.05, 20:54
Jeżeli będziecie w Sharmie i nie będziecie chcieli pojechać do Kairu to po
wylądowaniu zgłoście i wpiszcie w deklaracje "SINAI ONLY".Wiza ta nic nie
kosztuje i obejmuje całe wybrzeże Synaju włącznie z św. Katarzyną przez
15dni.Do tej pory polscy rezydenci mówili,że z taką wizą nie można nawet
popływać statkiem.
Witajcie,wylądowałem godzinę temu.
Niezadługo opiszę wrażenia z " Egipt+ Izrael"(Triada).
Na razie napiszę" postokroć warto!!!"(mimo pewnych wpadek Triady)
Obserwuj wątek
    • miriam_73 Re: Wiza w Sharmie 01.06.05, 21:23
      Szalom, Erew tow, Skorpio, czekamy niecierpliwie!!!
    • Gość: Stiwi Re: Wiza w Sharmie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 21:37
      Witaj

Nie rozumiem, możesz rozjaśnić w sprawie tej wizy? Znaczy, że jeśli lecę do
      Sharmu i będę w jego okolicach (również Dahab?) i to zadeklaruję, to nie płacę
      za wizę?

Pozdrawiam
      • scorpio1956 Re: Wiza w Sharmie 01.06.05, 21:46
        Jak najbardziej.Nie płacisz wizy jadą ani do Dahab,ani do Nuweiby czy Taby.A
        także wybierając się na Górę Mojżesza.
        Na lotnisku jak otrzymasz deklarację, z tyłu drukowanymi literami
        piszesz "SINAI ONLY" i idziesz na bramkę ,gdzie wbijaja Ci pieczątkę o
        treści :"Ważne na Wybrzeże Aqaba & św. Katarzynę".I wychodzisz.
        • Gość: Stiwi Re: Wiza w Sharmie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 21:59
          A nie rozumiem, dotyczy to tylko Kairu? Czyli np do Luksoru mogę lecieć? Pytam
          teoretycznie, byłem i tu i tu, poza tym nawet jeśli do Kairu powiedzmy
          autobusem to i tak nikt nie sprawdza Ci w paszporcie czy masz wizę czy nie?
          Chyba, że czegoś nie pamiętam.
          • scorpio1956 Re: Wiza w Sharmie 01.06.05, 22:03
            Do Luksoru nie polecisz ,ani do Hurghady,bo wiza bezpłatna dotyczy tylko
            Aqaby.Czyli od Sharmu do Taby.Wzdłuż tego wybrzeża.
            • Gość: Stiwi Re: Wiza w Sharmie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 22:07
              Dzięki. Rozumiem, że polecieć nie polecę, bo sprawdzają paszport, ale nie
              pamiętam już czy w przypadku wycieczek autokarowych trzeba zabrać ze sobą
              paszport, pamiętam tylko, że nie był on sprawdzany (nawet jeśli był wymóg jego
              wzięcia).
              • Gość: Edyta Re: Wiza w Sharmie IP: *.lodz.dialog.net.pl 02.06.05, 08:42
                W przypadku wycieczki autokarowej do Kairu, trzeba zabrać paszport.Wiza jest
                sprawdzana.Wróciłam pod koniec maja, więc w miarę aktualne jest to co napisałam.
                Pozdrawiam
                • Gość: daniela Re: Wiza w Sharmie IP: *.filar.pl 02.06.05, 09:11
                  Ja natomiast będę 7 dni w Sharmie i na 6 dni jadę do Jerozolimy, rozumiem że
                  przy wyjeździe wykupuję wizę do Izraela a co z Egiptem?
                  Pozdrawiam
                  • scorpio1956 Re: Wiza w Sharmie 02.06.05, 11:00
                    Nie ma wizy wjazdowej do Izraela.Natomiast 17$ kosztuje wyjazd z Izraela.I
                    będziesz miał to wliczone w pakiet 104$,który pobierze polski przewodnik przed
                    wjazdem do Izraela.
    • Gość: DANIELA Re: Wiza w Sharmie IP: *.filar.pl 02.06.05, 13:30
      Napisałeś ,że będę płaciła tylko przy wyjeździe z Izraela, ale jeśli po
      przylocie do Sharm na lotnisku wpiszę w deklaracji Sinai Only tak jak mówiłeś,
      to czy wtedy nie będę miała problemu jak będę jechała na objazdówkę do
      Jerozolimy ?
      • scorpio1956 Re: Wiza w Sharmie 03.06.05, 10:54
        Gość portalu: DANIELA napisał(a):

> Napisałeś ,że będę płaciła tylko przy wyjeździe z Izraela, ale jeśli po
        > przylocie do Sharm na lotnisku wpiszę w deklaracji Sinai Only tak jak
        mówiłeś,
        > to czy wtedy nie będę miała problemu jak będę jechała na objazdówkę do
        > Jerozolimy ?

Nie będziesz miała żadnych problemów.
    • Gość: violka Re: Wiza w Sharmie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.05, 14:32
      Czy dobrze rozumię? Będę 2 tygodnie w Sharm , z wycieczek fakultatywnych będę
      korzystać jedynie z quadów na pustyni i nurkowań. Proszę o odpowiedz: muszę
      kupować wizę czy nie ? Dzięki
      • pc_maniac Stivi,Scorpio napisał jak wół,że Półwysep Synajski 02.06.05, 15:10
        Kurczę, czasem zastanawiam się skąd brać cierpliwość.
        Scorpio1956 napisał jak cięlęciu, ze wiz nie potrzeba jeśli ktoś ma zamiar
        poruszać się wyłącznie po półwyspie Synaj.
        A tutaj Stivi robi za wiejskiego głupka i co chwilę pyta a czy tu można, a czy
        tam się uda, a czy to lub tamto.

Kup sobie mapę Świata i zobacz gdzie jest ten cholerny Półwysep Synaj!Tutaj nie
        dostaje się premii za ilość zadanych pytań (tym bardziej głupich).
        • pc_maniac Sorki za ton, ale mnie gość zirytował. 02.06.05, 15:10
          j.w.
        • Gość: Stiwi Re: Stivi,Scorpio napisał jak wół,że Półwysep Syn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.05, 17:44
          Jakie co chwilę?

Bez przesady, zadałem konkretne pytania i nie czy mi się uda czy nie, bo akurat
          we wrześniu będę tylko na Synaju i nigdzie nie jadę poza, tylko w przypadku
          wycieczki autokarowej nikt nigdy mi nie sprawdzał paszportu czy jest w niej
          wiza, stąd moja ciekawość w jaki sposób oni do tego są w stanie dojść...

Jednak z tego co napisała Edyta wiza w przypadku wycieczki z Sharmu jest
          sprawdzana, więc to wystarczy by uniknąć dalszego drążenia i głupich pytań w
          tym temacie. Ja na wycieczki jeździłem z Hurghady i tam mi nikt paszportu nie
          sprawdzał.
          • Gość: cleo Re: Stivi,Scorpio napisał jak wół,że Półwysep Syn IP: *.agh.edu.pl 03.06.05, 10:29
            Nie martw się Pc_Maniac już dawno obrósł w piórka i ma patent na wiedze o Egipcie.
      • scorpio1956 Re: Wiza w Sharmie 03.06.05, 10:55
        Gość portalu: violka napisał(a):

> Czy dobrze rozumię? Będę 2 tygodnie w Sharm , z wycieczek fakultatywnych będę
        > korzystać jedynie z quadów na pustyni i nurkowań. Proszę o odpowiedz: muszę
        > kupować wizę czy nie ? Dzięki

Nie musisz wizy kupować.
    • dunia77 Re: Wiza w Sharmie 02.06.05, 18:02
      'Cale wybrzeze' i 'od Akaby do Sharmu' to lekko cos innego, nieprawdaz ?

Pytam, bo we wrzesniu w bazie nurkowej otrzymalismy info, ze jesli chcemy plynac
      na Ras Mohammed, to wize musimy kupic.
      • scorpio1956 Re: Wiza w Sharmie 03.06.05, 11:00
        dunia77 napisała:

> 'Cale wybrzeze' i 'od Akaby do Sharmu' to lekko cos innego, nieprawdaz ?
        >
        > Pytam, bo we wrzesniu w bazie nurkowej otrzymalismy info, ze jesli chcemy
        plyna
        > c
        > na Ras Mohammed, to wize musimy kupic.

Ja tez taką informację zawsze będąc w Sharmie otrzymywałem.Ale wchodząc na
        statek nikt paszportów nie sprawdza,czasami każą tylko wpisac numer paszp. Ten
        numer możesz wpisać z sufitu,albo swój.Nikt tego nie sprawdzi.Ja miałem(głupi!)
        wizę,ale inni,nawet ci co jechali na Ras Mohamed ,wizy nie mieli.Nie mieli,bo
        myśleli,że mają najpierw objazd.Potem sie z tego cieszyli,że po 15$ na twarz
        mieli do przodu.
        • dunia77 Re: Wiza w Sharmie 03.06.05, 13:39
          Zazaz, zazar: to trzeba miec czy nie ? Tak oficjalnie ?
          Bo w 'mojej' bazie sprawdzali zaraz pierwszego dnia...
          Wtedy mi bylo wszystko jedno, bo wize mialam i tak w cenie wycieczki, ale dobrze
          by bylo wiedziec.
          • Gość: MARIUSZ Re: Wiza w Sharmie IP: 195.205.73.* 03.06.05, 14:31
            jak nie rozimiesz czytaj do skutku
            ktos kiedys robil badanie na rozumienie tekstu pisanego nie wyszlo to dobrze
            i niestety mial racje
            ludzie no ile mozna
    • Gość: Ania Re: Wiza w Sharmie IP: *.wawzh.rdsas.com / 213.17.173.* 03.06.05, 12:42
      czyli "no matter what" - czy pierwszy pobyt w sharm czy pierwszy objazd po
      izraelu, wiza na pikus jesli nie wysuwamy noska poza sharm i "bliskie" wyjazdy
      fakultatywne? jesli tak to juz sie ciesze z zaoszczedzenia 15$ :)))))
      pozdrawiam, czekam na dalszy ciag opowiesci i fotki :))
      • Gość: violka Re: Wiza w Sharmie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.05, 12:47
        Dzięki "scorpio" za odpowiedz. Wybieram się do Sharm 28.06 do hotelu Coral
        Beach Montazah i dla naszej trójki to 45$ oszczędności na wizie. Czekam na
        dalsze tak wspaniałe przez Ciebie opisy .Pzdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka