Dodaj do ulubionych

TABA - cala prawda :)

05.01.07, 21:53
Witam

Jestem obecnie w Tabie, Radisson Sas Hotel - tak wiec jesli ktos ma pytania to
prosze pisac, postaram sie rzetelnie udzielic odpowiedzi.

Co sie tyczy temperatury - jak wyladowalismy bylo chlodno, okolo 10-12 stopni.
Ale podobno w ostatnich dniach wciagu dnia jest 22-23 stopnie, zobaczymy jutro :)

Pozdrawiam, Kamil
Obserwuj wątek
    • swt22 Re: TABA - cala prawda :) 05.01.07, 22:00
      mam pytanie:kto jest rezydentem?Byłem tam 3 lata temu dokładnie o tej samej
      porze.Najgorzej jak wieje.Pozdrawiam.
      • swt22 Re: TABA - cala prawda :) 05.01.07, 22:03
        a na śniadaniu to poszukaj w słojach ogórków,coś tak robione jak małosolne,ale
        na ostro.Rewelacja.Papryczki też tam stoją takie kiszone,ale piekło w gębie.
      • camuss Re: TABA - cala prawda :) 05.01.07, 22:08
        niestety, nie lecielismy z polskim biurem podrozy lecz z Thomsonem ale jesli
        Ciebie to interesuje - jutro rzuce okiem na tablice ogloszen "alfastar" tym
        bardziej, ze moi Rodzice jutro planowo dolaczaja do mnie (leca wlasnie alfastar,
        7+7)

Pozdrawiam, Kamil
        • cameltravel Re: TABA - cala prawda :) 06.01.07, 00:01
          piszzzzz jaknajwięcej - jak rafy mocno już zniszczone? - ile ludzi ?
          jak hotel ?
          czy coś nowego dobudowali ?
          pisz pisz pisz :)

pisz ile stopni część mego biura leci tam w niedziele nie wiedza co pakować hahahah
          ewa
          • camuss Re: TABA - cala prawda :) 06.01.07, 00:21
            my przylecielismy okolo godziny 18 (czas lokalny) i bylo dosyc chlodno, okolo
            10-12 stopni. Hotelu zbytnio nie poznalismy (jeszcze) bo troche zajelo nam czasu
            zmiana pokoju, w miedzy czasie kolacja (...) jutro wciagu dnia przejdziemy sie i
            zapoznamy z infrastruktura :)

Ogolnie - wyglada wszystko bardzo ciekawie, dwie restauracje (al khayamia i
            someplace else) oraz dwa bary (palm bark i coral bar) dodatkowo w budynku
            glownym kilka sklepikow, nawet cafejka internetowa (cztery stanowiska, free of
            charge). Jadac do hotelu widzielismy niewielkie pasaze handlowe - jutro
            pojdziemy rzucic okiem :)

Nie wiem, czy "cos nowego dobudowali" bo nie mam porownania - pierwsza wizyta w
            tym hotelu. Ludzi zbyt wiele nie ma, chociaz w lobby barze troche ich siedzi
            wieczorami :) Moze to pogoda, moze pora roku - jutro wciagu dnia na pewno wiecej
            szczegolow bede mogl napisac tak wiec jesli ktos ma konkretne pytania - pisac
            prosze :)

Kamil
            • jola_wroc Re: TABA - cala prawda :) 07.01.07, 10:58
              jak Ci się podoba hotel?
              znalazłam taką ofertę na lato:
              www.travelplanet.pl/samolot/wczesniej-taniej/oferta/egipt-sharm-el-sheikh-taba-radisson-sas-resort-taba,1201059.html
              i sie zastanawiam, pisz wszystko, jak jedzenie,obsługa, masz all?
              • camuss Re: TABA - cala prawda :) 07.01.07, 15:36
                Witaj, Jolu :)

Hotel mi sie podoba i z pewnoscia zechcemy tutaj wrocic ale pewnie w marcu badz
                kwietniu jak pogoda bedzie znacznie lepsza. Dzis mozna bylo sie opalac -
                sloneczko grzalo ale raptem tylko 2-3 godzinki i to akurat wtedy jak spalismy
                (lubimy dluzej pospac)

Tak, mamy opcje all chociaz musze managerowi zglosic kilka uwag dotyczacych tej
                formuly.
                1. dzis na obiedzie zamowilem sobie picie - przyniesiono mi juz jak skonczylem
                jesc wiec stwierdzilem, ze pojde na gore i tam sobie dokoncze (lobby) -
                zatrzymano mnie przy wyjsciu (w sposob malo zdecydowany, tak wiec na sile pewnie
                bym i wyszedl) i pokazano ZAKAZ WYNOSZENIA JEDZENIA I PICIA.
                Ja na to, ze dopiero co dostalem to picie i moge zostawic (wylane zostanie) i na
                gorze zamowie sobie dokladnie to samo, wiec gdzie tu logika? Co za marnotrastwo
                - powinni to zmienic, bez sensu. Ale, to juz manager niech decyduje.
                2. na terenie hotelu znajduje sie dance club (mozna tak to nazwac) pierwszego
                dnia jak przylecielismy pekal w szwach - mnostwo ludzi. Wczoraj, nikogo nie bylo
                - doslownie, nikogo. Spytacie dlaczego? Ano, otwieraja go dopiero od 23, czyli
                wtedy jak opcja all nie obowiazuje a zeby bylo smieszniej jest ZAKAZ (tym razem
                wnoszenia) napojow na przyklad z barku obok. Pozostawie to bez komentarza - albo
                sie cos daje (all inclusive) albo nie; polityka hotelu, ze "niby" jest all ale
                co chwila jakies ograniczenia sa bardzo mi sie nie podoba, ale coz - moze to
                tylko moje zdanie.

Ogolnie, hotel jest fajny - nie sposob sie tutaj nudzic (z jednej strony gory, z
                drugiej morze; zero "cywilizacji" nie liczac shopping center w taba heights -
                jeszcze nie bylem) Jedynyhm minusem wydaje mi sie plaza (kamenista), co
                skutecznie utrudnia wejscie do morza (np mojej babci). Bedac w Grand Seas
                Hurghada - byla specjalna zatoczka zrobiona, zero kamieni - sam piasek. To
                jedyna "naturalna uwaga", ktorej raczej nie da sie zmienic.

Ale jesli chodzi o formule all - na pewno zglosze u managera swoje uwagi. I
                apeluje do wszystkich osob zatrzymujacych sie w hotelach - warto czasami zglosic
                swoje uwagi (nie na zasadzie pieniactwa, ale po prostu komentarz) bo czasami
                jakis manager wydaje decyzje i nawet nie zdaje sobie sprawy z konsekwencji :)

Bardzo mi sie podobalo, jak w barku ustawili butelka z dozownikem "lokalnego"
                johny walkera i kazdy kto chcial mogl sobie nalac; moje pytanie - dlaczego nie
                ustawic jeszcze ginu i innych "lokalnych" trunkow + automat nma przyklad z cola?
                Kazdy nalalby sobie tyle, ile by chcial :) Pomysl dobry, ale wymaga jeszcze
                poprawek :)

Kamil
              • camuss Re: TABA - cala prawda :) 07.01.07, 15:39
                jeszcze dwa slowa na temat jedzenia, o ktore pytasz - jest mnostwo. I co raz
                donosza albo nowe albo uzupelniaja juz konczace sie rzeczy. Nawet jak
                przyjedziemy jako ostatni goscie (np lunch o godzinie 14 dzis, a koncza o 14:30
                planowo) - jest jeszcze tyle jedzenia, ze mozna wybierac i wybierac :) az strach
                pomyslec ile jest jedzenie na poczatku :)

Kamil
      • camuss TABA - rezydenci 07.01.07, 17:20
        Mohamed Khalel (+20 10 35 107 76)
        Mohab Reda (+20 10 12 499 87)
        Emad hamdy (+20 10 34 650 85)
    • sofron Re: TABA - cala prawda :) 07.01.07, 12:48
      Pisz chłopie, wszystko! jak pokoje, jakie jedzenie, jaka obsługa? MAsz ALL czy
      HB? a przede wszystkim jaka rafa???? czy są wycieczki na górę Synaj? i do Petry
      (i za ile)?
      sofron
      • camuss Re: TABA - cala prawda :) 07.01.07, 15:50
        Hej :)

Tak, mamy opcje all i wszystkim wybierajacym ten hotel wybijam z glowy inna
        opcje. Jest jeden lokalny sklep, tuz po wyjsciu z hotelu (a'la pasaz) ale ceny
        delikatnie mowiac malo przystepne.

np 1.5 litra pepsi kosztuje LE 25
        red bull, LE 30

jest podobno shopping center w taba heights ale sam dojazd tam to dotakowy koszt
        a dwa, nie znam cen (podobno sa "normalne") :)

Pokoj mamy "ten lepszy" - marine club, ktory rozni sie tylko tym, ze ma "sea
        view" + koszyk owocow + czajnik + szflafrok i ciapki (ktorych jeszcze nie
        dostalismy) :) Wielkosc okolo 41 metrow kwadratowych, spore lozka; wszystko w
        takiej "debowej" tonacji.

Rafa, hmm - nie nastawilem na wchodzenie do morza; ale jak tylko sie przelamie
        to dam znac :) Wycieczki sa organizowane a ich liste i ceny napisze pozniej -
        musze znalezc kartke od rezydenta.

Pozdrawiam, Kamil
        • nina104 Re: TABA - cala prawda :) 07.01.07, 15:59
          Czy w takiej sytuacji jaka w tej chwili panuje w Izraelu są tam organizowane
          wyjazdy. O ile pamiętam ktoś z twojej rodziny miał być na objazdówce z Alfa
          Star?
          • camuss Re: TABA - cala prawda :) 07.01.07, 16:06
            z tego, co mi wiadomo - jutro o 5 rano juz wyjezdzaja :) a po szesciu dniach
            wracaja na tydzien znow do Taby :)
      • camuss TABA - fakultety ( DE LFINY ) 07.01.07, 17:21
        Alfa Star (dla porownania podaje cene moje biura podrozy - Thomson, tak wiec nie
        narzekac ze drogo - niektorzy placa jeszcze wiecej) :)

- gora mojzesza i klasztor sw katarzyny, niedziela, 40 dolarow.
        - jerozolima, czwartek i niedziela, 120 dolarow.
        - petra, poniedzialek, cena 220 dlarow (thomson, £130 + £10 oplata graniczna)
        - klasztor swietej katarzyny i dahab, niedziela, 40 dolarow (thomson, £36)
        - kolory kanion, niedziela, 50 dolarow (thomson, £43)
        - wielkie safari, piatek, 55 dolarow
        - kair 1 dzien, wtorek, 75 dolarow (thomson, £86)
        - kair 2dniowy, wtorek, cena 130 dolarow (thomson, uwaga £135)

dla tych, co nie wiedza - przylecialem do Taby z Londynu (Thomsonem) a moi
        Rodzice bezposrdenio z Polski (alfa star) tak wiec ceny podalem i takie i takie,
        dla porownania... by nie narzekac, ze drogo - jak widac, Angole placa wiecej,
        zacznie wiecej...

dodatkowo Thomson ma w swojej ofercie delfinarium
        "eliat fun day & dolphin swim", cena £55 doplata za plywanie z delfinami £30 -
        czy alfa star ma w swojej ofercie cos takiego? Jak ktos wie, niech pisze a jak
        kogos to interesuje to sam tez sie spytam rezydenta.

pozdrawiam, Kamil
        • deoand Re: TABA - fakultety ( DE LFINY ) 07.01.07, 18:45
          a jaka plaża ....
          od razu głebokosc 20 m ??? czy normalnie jak w Polsce czy w HRG

napiszcie wreszcie jak jest naprawde ...

bo jak tak 20 m to ja " chromole " ten Sharm

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          • camuss Re: TABA - fakultety ( DE LFINY ) 07.01.07, 19:26
            witam

co prawda na plazy bylem tylko dwa razy, ale sa dwa pomosty (i zejscie juz do
            morza), czy 20m czy mniej czy wiecej - nie wiem. Ale rownie dobrze mozna wejsc
            do morza bezposrdenio z plazy (jednak plaza jest kamienista, tuz przy morzu) i
            wyglada to tak, jakby odrzucono kamienie tworzac "sciezke" ktora lagodnie
            wchodzi w morze.

Tak wiec nie jest tak, jak w Polsce - gdzie zejscie do morza jest na calej
            szeroskosci plazy - tutaj teaoretycznie tez (przypomne, kamienie!) ale miejscami
            - bodajze w dwoch miejsach jest zrobiona "sciezka", ktora lagodnie mozna wejsc
            do morza lub tez bezposrdenio poprzez pomost.

pozdrawiam, kamil
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka