Gość: lary IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 24.07.03, 10:41 Czy może ktoś powiedzieć ile kosztuje kurs nurkowania i gdzie najlepiej sobie taki kurs wykupić. Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: maridem Re: NURKOWANIE W HURGHADZIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.03, 10:51 z tego, co wiem, możesz wybierać: 1) Kurs Scuba Diver, który trwa dwa dni i upoważnia Cię do nurkowania do głębokości 12 m wraz z instruktorem (koszt ok 180$) 2) Kurs Open Water Diver (trwa 4-5 dni) i upoważnia do nurkowania z partnerem posiadającym co najmniej taki sam stopień do głębokości 18 m. Cena kursu podstawowego OWD w Hurghadzie wynosi 300$. Kurs trwa 5 dni. Można zrobić sobie przerwę np. na wycieczkę. Czyli np: 2 dni, wycieczka i znowu dwa dni. W cenę wliczony jest sprzęt, certyfikat (czyli uzyskanie uprawnień) oraz wypożyczenie podręcznika i logbook (czyli książeczka do rejestrowania nurkowań). W cenę kursu wliczony też jest transport z hotelu do bazy i z bazy do hotelu. W wakacje jest promocja w której po zakończonym kursie jedno nurkowanie jest za darmo. Jeśli chodzi o sam przebieg kursu to obejmuje: teorię połączoną z oglądaniem filmu video, zajęcia na wodach basenopodobnych (podczas kursu trzeba wykonać szereg ćwiczeń z czego część na basenie lub wodach basenopodobnych, czyli na morzu, ale w płytkim miejscu) oraz zajęcia na wodach otwartych. Zaletą prowadzenia kursu na wodach basenopodobnych jest to, że pływa się na płyciutkiej rafie a nie na basenie. W bazie sa polskie podręczniki. Praktycznie cały dzień będąc na łodzi od godziny 9:00 do 17:00 rozmawia się o nurkowaniu. Zajęcia prowadzone są w małych grupach. Grupy nie przekraczają 4 osób a najczęściej jest to jedna lub dwie osoby. Na łodzi istnieje możliwość wykupienia lunchu w cenie 20 funtów egipskich czyli około 15zł. W cenie lunchu jest woda + cola lub sprite + kawa lub herbata. W ciągu dnia wykonuje się dwa nurkowania. Czas nurkowania uzależniony jest od głębokości na jakiej przebywają nurkowie. Na danej głębokości nurek oddycha powietrzem o ciśnieniu panującym wkoło. W związku z tym im nurek jest głębiej tym więcej powietrza zużywa. Nurkowania rekreacyjne nie przekraczają zazwyczaj 60 minut. Gdy nurkowanie jest głębsze (np 30 metrów) to np trwa 30-45 minut. Stopień pierwszy czyli Open Water Diver upoważnia do nurkowania do 18 metrów na całym świecie. Powyższe informacje otrzymałem od wiarygodnego źródła (baza Colonna). Sam się zastanawiam nad OWD, ale trochę przeraża mnie cena. 300$. Jeśli zrobisz Scuba Diver albo intro (jednodniowe wprowadzenie) i tak Cię to wciągnie, że będziesz chciał bawić się dalej, dopłacasz tylko różnicę ceny do poziomu wyżej. Pozdrawiam PS. Centra są w Hurghadzie, jest ich mnóstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwona Re: NURKOWANIE W HURGHADZIE IP: 89.0.1.* 24.07.03, 11:04 Gość portalu: maridem napisał(a): > Centra są w Hurghadzie, jest ich mnóstwo. Tak a w hotelu Waves jest polskie centrum nurkowe, bardzo miła obsługa i po polsku (nawet przy b.dobrej znajomosci jezyka obcego zawsze latwiej zrozumiec w jezyku ojczystym) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maridem Re: NURKOWANIE W HURGHADZIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.03, 11:09 A nie orientujesz się, czy ceny, które podałem, obowiązują też w centrum, o którym piszesz? Zależy mi na polskim szkoleniu. Będę wdzięczny za każdą informację na ten temat. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwona Re: NURKOWANIE W HURGHADZIE IP: 89.0.1.* 24.07.03, 11:19 Przykro mi ale nie wiem, podobno mają swoja stronę internetową (nie znam adresu) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gringo Re: NURKOWANIE W HURGHADZIE IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 25.07.03, 11:01 Ja tez z chęcią bym ponurkował. Tylko ile to kosztuje??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elo Re: NURKOWANIE W HURGHADZIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.03, 20:50 wszystkie centra nurkowe w Hurghadzie maja takie same ceny, 50$ za dzień na łodzi z dwoma zejściami pod wodę na 14- 16 metrów, plus snurkowanie i obiad. a centrum nurkowe jest w każdym hotelu i biurze podrózy na ulicach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mickel Re: NURKOWANIE W HURGHADZIE IP: *.crowley.pl 26.07.03, 00:12 wydaje mi się, że powyższe ceny są za wysokie. Za kurs "Advanced" płaciłem 2 tyg. temu okolo 200 USD (pisze "okolo", poniewaz nurkowalem tez poza kursem). Open Water koszuje miedzy 240 a 300, ale ze sa to ceny z Sharmu. Z tego co sie orientuję, to Hurghada jest troszke tańsza, wiec myślę ze OWD za > 250 USD w Hurghadzie to juz jest drogo. Kwestią języka nie trzeba się zbytnio przejmować, wszystko jest do zrozumienia, wystarczy angielski (lub inny jezyk) w stopniu srednim. ...Oczywiście łatwiej po polsku. Realny koszt takiego kursu to okolo 150 - 200 USD (zależnie od ilosci uczestników), wiec moze warto się troche potargowac? Odpowiedz Link Zgłoś