Gość: samanti IP: *.arbuzowa.2a.pl 30.07.03, 13:30 CZY KTOŚ Z WAS KUPOWAŁ ZŁOTO W EGIPCIE????????? GDZIE WARTO I CZY JEST TANIEJ ZA ODPOWIEDZI Z GÓRY DZIĘKUJE!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: sr Re: ZŁOTO IP: *.acn.waw.pl 30.07.03, 14:31 Tam wszędzie możesz się targować ale ceny są mniej więcej takie same jak u nas. Moim zdaniem nie warto kupować tam złota bo jest ono 18 karatowe, było strasznie żółte i ogólnie ludzie bali się kupować. Np. mały wisiorek Nefretete wielkości 1 grosza kosztował 15$. Odpowiedz Link Zgłoś
oryginal Re: ZŁOTO 30.07.03, 15:24 Złoto w Egipcie jest raczej nieciekawe - małokaratowe, bardzo specyficzny wyrób (zazwyczaj z dużymi, jaskrawymi kamieniami). Ale jeśli Ci się spodoba, to kupując musisz żądać certyfikatu, bo zdarza się, że sprzedają "niby-złoto". No i nie jest tanio. Natomiast moim zdaniem bardzo opłaca się kupować wyroby ze srebra - są bardzo ładne, a do tego niedrogie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SAMANTI Re: ZŁOTO IP: *.arbuzowa.2a.pl 30.07.03, 15:44 OK. DZIĘKI BO NIE BYŁAM TEGO ŚWIADOMA!! POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SAMANTI Re: ZŁOTO IP: *.arbuzowa.2a.pl 30.07.03, 15:48 CZEKAM NA WIĘCEJ INFORMACJI NA TEMAT ZŁOTA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwona Re: ZŁOTO IP: 89.0.1.* 30.07.03, 15:48 Ja słyszałam, że wprost przeciwnie- lepsze niz u nas, ale nie znam się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SAMANTI Re: ZŁOTO IP: *.arbuzowa.2a.pl 30.07.03, 15:52 ALE SŁYSZAŁAŚ OD KOGOS ZAUFANEGO KOGOŚ KTO TAM BYŁ I KUPOWAŁ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mickel Re: ZŁOTO IP: *.crowley.pl 30.07.03, 21:47 ceny podobne jak w Polsce. Na przykład 11,5 gramowa bransoletka (bardzo dobrze wykonana) kosztowała 160 USD. Co do jakości, to zależy gdzie się kupuje. Można znaleźć naprawde ładne złoto, a w dodatku dosyć oryginalne - wzory niespotykane w Polsce. Trzeba troche pochodzić - no i na pewno się targować ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SAMANTI Re: ZŁOTO IP: *.arbuzowa.2a.pl 01.08.03, 18:30 I TO TYLE NIKT MI WIĘCEJ NIC NIE POWIE? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: samanti Re: ZŁOTO IP: *.arbuzowa.2a.pl 03.08.03, 13:09 Gość portalu: SAMANTI napisał(a): > I TO TYLE NIKT MI WIĘCEJ NIC NIE POWIE?, niewieże , że nikt nie kupił sobie błyskotki!!! ludzie poradźcie ja we wtorek lece ;) dzienks z góry Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: ZŁOTO 03.08.03, 13:48 Kupowałam w Egipcie kartusz, na zaówienie, z moim imieniem w transkrypcji, za spory kartusz w 2001 r zapłaciłam ok. 50 USD, mam akurat łańcuszek w takim kolorze w jakim przeważnie jest egipskie złoto (też ze wschodu, akurat z Turcji na odmianę) więc odcień mi nie przeszkadzał. W Asuanie byliśmy także u złotnika całą grupą, tutaj ceny też były do negocjacji, sporo osób kupowało różne drobiazgi (było także złoto w "normalnym" kolorze), szczególnie właśnie kartusze, skarabeusze (ja przywiozłam mamie jako prezent), lotosy, główki Nefretete. Za bodaj 20 usd kupiałm sobie taką uskrzydloną Izydę, b. ładną. Na bazarach, w niesprawdzonych miejscach na pewno trzeba uważać, ale można na pewno coś ładnego dla siebie znaleźć za przyzwoitą cenę. Oczywiście trzeba się targować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: samanti Re: ZŁOTO IP: *.arbuzowa.2a.pl 03.08.03, 13:50 dzięki serdeczne ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: samanti Re: ZŁOTO IP: *.arbuzowa.2a.pl 03.08.03, 13:56 a powiedz twoim zdaniem jest taniej czy nie bardzo? i gzie kupwoac trzeba? Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: ZŁOTO 03.08.03, 14:11 Z tego co pamiętam (po prostu nie powiem Ci teraz ile waży ten mój kartusz) ceny były korzystne. Należy pamiętać że te dwa lata temu też kursy walut były trochę inne. Ale dla mnie ważne jest też co innego - mam po prostu ładną pamiątkę, trwałą i taką z której korzystam. Izydę niestety posiałam w ub. roku ale kartusz mam!!! Teraz zimą złota nie kupowałam , ale srebro tak - też kartusz. Wyszły mi jakieś śmieszne kwoty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: samanti Re: ZŁOTO IP: *.arbuzowa.2a.pl 03.08.03, 14:12 dzięki pozdrawiam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: ZŁOTO 03.08.03, 14:13 Udanego wypoczynku. Egipt jest cudowny, nawet w te upały. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AniaK Re: ZŁOTO IP: *.poczta.okay.pl 19.08.03, 19:34 Ja kupuję złoto zawsze wszędzie dokąd jadę tzn.małe błyskotki symbolizujące dany kraj.Np.w Grecji podwójny topór, w Egpicie skarabeusza i małą piramidę.Nie wiem jak ceny mają się do naszych ale trzeba się targować i kup sobie po prostu to co Ci się podoba na pamiątkę.Dobrze iść przed wyjazdem do złotnika w Polsce i dowiedzieć się po ile u nas jest złoto i ile mniej więcej kosztują drobiazgi - pierścionki, łańcuszki czy wisiorki.U nas kobitki kupiły sobie piękną bransoletkę i mówiły że dużo taniej niż w Polsce.Pozdrawim ! Odpowiedz Link Zgłoś