Gość: Meg IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20 lat temu jak się odróżnia śmietanę słodką od kwaśnej? Jedna nadaje się do zupy a druga podobno nie? Przecież nie chodzi chyba o same procenty? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Meg Re: śmietana IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20 lat temu czy to znaczy, że te poniżej 30 % sa kwaśne i nadaja sie do zupy? Odpowiedz Link Zgłoś
lustroo Re: śmietana 20 lat temu Tak jest psze pani :) Nie wiem jak to jest z 22% bo i taka jest, ale do zupy najlepiej 12 lub 18. Na śmietanach z Piątnicy nawet jest napisane np. na 18 - do zupy :) Ale pamiętaj, że śmietanę przed wlaniem do zupy trzeba albo posolić, albo nalać troche zupy do naczynka ze śmietaną, rozmieszać i dopiero wlać, bo inaczej się zwarzy. Niestety czasem co by nie robiono i tak tak się stanie :( Zważoną też można zjeść ale nie ma wyglądu. Pozdrówka :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: śmietana IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20 lat temu Jest taka śmietana sałatkowa która ma 18 procent jest gęsta i jest kwaśna. Co Ty na to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andi Re: śmietana IP: *.172.103-84.rev.gaoland.net 20 lat temu I co w tym dziwnego? U mnie w domu do zup, sosów i sałatek daje się właśnie gęstą i kwaśną śmietanę (robioną w domu). Słodka tylko do kawy czasami. Odpowiedz Link Zgłoś
lustroo Re: śmietana 20 lat temu Przecież napisałam. Każda 18 jest kwaśna. Jedne są rzadsze, drugie gęstsze. Co kto lubi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123 Re: śmietana IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20 lat temu Do zupy polecam ci 22% szefa kuchni danon Nie trzeba jej wczesniej soli, czy mieszac z zupą wystarczy dołozyc zimnej wprost do gotującego sie wywaru i koniec kropka jeszcze nigdy mi sie nie zwazyła a gotuje juz długoooo Odpowiedz Link Zgłoś
michalina78 Re: śmietana 20 lat temu każda smiata może być zarówno słodka jak i kwaśna i nie mają tu znaczenia procenty na opakowaniu. Smietana 12% może być kwaśna i jest wtedy gęsta a może być słodka i jest rzadka jak mleko. To samo dotyczy 18 czy 22% tyle że z racji większej zawartości tłuszczu słodka jest wtedy lekko zawiesista. Podobnie jest ze smietaną 36% ta tez może być kwasna i wtedy nie ubije sie jak i słodka chociaż przy tej ostatniej niestety trudno ustlić w sklepie jaka jest najcześciej wychodzi w trakcie przyżadzania. No i do zup sosów wskazane są smietany słodkie, a kwasne do twarogów, sałatek itp. Osobiscie kupuje smietany słodkie w kartonikach bo tam mam pewnosc ze słodka jest słodką, a nie na zasadzia poruszczania kubeczkiem czy aby na pewno jest słodka, a kwasne smiatany w pudełeczkach P.S. tak na marginesie ze słodkiej smietany mozna zrobić kasną dodając do niej trochę wycisnietej cytryny i odczekać kilkanascie minut pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś