IP: *.dhcp.gnvl.sc.charter.com 20 lat temu
A wlasnie zaczalem robic gulasz (pierwszy raz w zyciu) i wpadlem na ta
stronke. Dzieki. Bardzo dobry wyszedl. Do teraz nie wiedzialem skad sie
bierze w gulaszu sos :-). Wlasnie w tym byl problem. Dodam ze o gotowaniu nie
mam pojecia ale musialem zaczac z powodu przebywania na delegacji
dlugoterminowej.
p.s. Sorry za brak ogonkow w literkach ale nie posiadam - francuska
klawiatura.
pozdrawiam wszystkich mistrzow kuchni.
Obserwuj wątek
    • Gość: paweł Gulasz IP: 195.205.70.* 19 lat temu
      żona wyjechała, a muszę coś jeść.gulasz jest super prosty.będę częściej go
      robił.

• Gość: aśka Gulasz IP: 195.205.23.* 19 lat temu
      ja tez robię gulasz pierwszy raz w życiu!
      robię go w/g tego przepisu ale już zrobiłam pierwszy błąd i wlałam zamiast dwóch
      łyżek wody do cebulki dwie szklanki!!!! Jezu ciekawe czy chociaz troche
      odparuje...:) najwyżej zagęszczę mąką:)00
    • Gość: grooha84 Gulasz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu
      Ten przepis jest mistrzostwem świata.Kupuję Poradnik dość regularnie i ten numer
      też miałam (niestety mi się gdzieś zapodział) i postanowiłam zrobić placek po
      węgiersku z tym gulaszem.Wyszedł mi od razu i był przepyszny...Chociaż wiem,że
      do placka do węgiersku powinien być ostrzejszy sos.Ale ten smakował również
      super!!! Polecam ten przepis z całego serducha.Pa.
    • Gość: beata Re: Gulasz IP: 195.47.201.* 19 lat temu
      Błagam napiszcie ten przepis na gulasz bo ja nie mogę wejść na tą stronkę bo
      mam zablokowane łącze, tylko tutaj.
      • serwetka7 Re: Gulasz 19 lat temu
        Prosze oto przepis:
        Jeśli jeszcze nie umiesz go przyrządzić, koniecznie musisz się nauczyć! A to
        dlatego, że gulasz ma sporo zalet: jest smaczny, prosty do zrobienia, łatwy do
        podzielenia na porcje i stosunkowo niedrogi. A poza tym należy do światowego
        kanonu popularnych potraw mięsnych.

Gulasze należą do dość licznej grupy potraw znanych, choć pod różnymi
        nazwami, w wielu krajach. Na Węgrzech, skąd pochodzą, oprócz oryginalnego
        gulyasu, znanego tam w co najmniej kilkunastu odmianach, do potraw tego typu
        zalicza się także pörkölt, paprykarz i tokań. W krajach śródziemnomorskich
        gulasz to rodzaj ragou^t, a w świecie arabskim podobna potrawa nosi nazwę
        tadżin. Podstawą tradycyjnego gulaszu są różne mięsa ra-czej pośledniejszego
        rodzaju (tzw. drugi gatunek). Może to być wołowina, jagnięcina lub baranina, a
        także wieprzowina i cielęcina oraz mięsa mieszane. Co kto chce i lubi. Ważne,
        by mięso było w miarę chude. Nie powinno być poprzerastane warstwami tłuszczu,
        ale pojawiające się gdzieniegdzie żyłki tłuszczyku nie dyskwalifikują go, bo to
        między innymi dzięki nim mięso po uduszeniu pozostaje soczyste i kruche. W
        wersji podstawowej do gulaszu dodaje się jeszcze cebulę, przyprawy, no i trochę
        wody. Ale coraz częściej takie tradycyjne gulasze wzbogaca się (co robią
        zwłaszcza młodsze panie domu) różnymi innymi dodatkami, głównie warzywami,
        grzybami, a bywa, że i owocami (wersja słodko-kwaśna). Wiosną może to być np.
        cukinia, późnym latem lub jesienią - groszek zielony, świeże grzyby leśne,
        papryka, pomidory, kabaczek i świeże zioła. A zimą - pieczarki lub suszone
        grzyby i różne warzywa (także mrożone). Niektórzy lubią gulasze proste o jednej
        nucie smakowej, inni preferują kompozycje wieloskładnikowe. Są amatorzy smaków
        łagodnych i pikantnych. Ale zanim przećwiczysz różne warianty, powinnaś zacząć
        od prostej, klasycznej wersji tej potrawy. I właśnie taką zaraz wspólnie
        upitrasimy. Zapraszam zatem do kuchni.

Przygotuj:

60 dag chudego mięsa wołowego, wieprzowego lub baraniny (może to być mięso
        drugiego gatunku, np. z łopatki, mostka lub pręgi), 2 spore lub 3 średnie
        cebule, liść laurowy, pieprz, sól, sproszkowaną ostrą paprykę, oliwę lub olej
        do smażenia.

Będą ci też potrzebne: płaski rondel, duża patelnia, deska do krojenia, talerz,
        duży ostry nóż, łopatka do przewracania mięsa, łyżka, papierowe ręczniki.

Umyj mięso i pokrój je.

W sklepach z dobrze zaopatrzonym działem mięsnym możesz kupić specjalne, już
        pokrojone mięso na gulasz. Ale przeważnie i tak trzeba je jeszcze dodatkowo
        kroić, bo kawałki są zbyt duże i niekształtne. Ja zwykle kupuję mięso w jednym
        kawałku - łatwiej mogę mu się przyjrzeć i ocenić, czy jest świeże i nie za
        tłuste. Jeśli zdecydujesz się na mięso z kością, weź go odpowiednio więcej
        (powiedzmy 70-80 dag), by po wykrojeniu kości zostało ci 50-60 dag czystego
        mięsa. Najpierw starannie umyj je pod bieżącą wodą, osącz i wytrzyj do sucha
        papierowym ręcznikiem. Następnie połóż na desce i pokrój najpierw na dość grube
        plastry, potem na pasy szerokości 1,5-2 cm, a na końcu na mniej więcej równe
        kawałki, takie na jeden spory kęs. Nie powinny być zbyt drobne, bo jak się
        skurczą podczas duszenia, będą przypominały skwarki, a nie o to przecież
        chodzi. Przełóż mięso na talerz, a na desce pokrój cebulę w dość cienkie
        półplasterki.

Obsmaż mięso i cebulę.

Do płaskiego rondla wlej odrobinę oliwy lub oleju, a gdy się rozgrzeje, wsyp
        cebulę i mieszając, lekko ją zrumień, a potem podlej dwiema łyżkami wody i
        przykryj. Niech się wolno dusi na małym ogniu. Tymczasem na dużej (to ważne!)
        patelni mocno rozgrzej nieco tłuszczu i ostrożnie, by cię nie poparzył, włóż
        połowę mięsa. Zadbaj, by kawałki nie leżały jeden na drugim. Muszą mieć luz!
        Jeśli nie masz dużej patelni, podziel mięso na więcej porcji do smażenia. Niech
        cię nie korci, by zmniejszyć płomień pod patelnią, nawet jeśli będzie trochę
        dymu i pryskania, bo mięso ma się zrumienić, nie nasiąkając tłuszczem i nie
        puszczając soku! Pamiętaj, że odpowiednio obsmażone mięso to więcej niż połowa
        sukcesu! Na powierzchni obsmażanych kawałków wytworzy się ścisła osłonka, coś w
        rodzaju skórki, dzięki której w czasie duszenia nie wypłyną z nich soki i mięso
        będzie soczyste. Dlatego smażenie nie może trwać długo. Zrumienione kawałki
        przełóż do rondla, wymieszaj z cebulką i przykryj naczynie, niech jego
        zawartość powoli się dusi. A na pustą patelnię znów wlej troszkę tłuszczu i
        usmaż kolejną i ewentualnie następną porcję mięsa. Potem każdą dorzucaj do
        rondla. Niektóre książki kucharskie przestrzegają przed zbytnim wyziębieniem
        mięsa trafiającego na patelnię. Podobno w czasie duszenia, łatwiej traci
        soczystość. Nie sprawdziłam, czy to prawda, ale na wszelki wypadek może jednak
        zastosuj się do tej rady.

Uduś mięso i dopraw sos do smaku.

Podlej mięso w rondlu niewielką ilością (góra 2/3 szklanki) gorącej wody. Wrzuć
        liść laurowy, oprósz wszystko solą i pieprzem. Przykryj naczynie i zostaw je na
        małym ogniu, niech mięso wolniutko się dusi. Od czasu do czasu zaglądaj do
        rondla, mieszaj łopatką i w miarę potrzeby dolewaj nieco gorącej wody. Po 40
        minutach duszenia zacznij sprawdzać, czy mięso jest już miękkie (czas duszenia
        zależy od wielkości kawałków i gatunku mięsa). Jeśli sos wyjdzie zbyt rzadki,
        wymieszaj go i zagotuj z odrobiną mąki rozprowadzonej w 2 łyżkach zimnej wody.
        Odradzam oprószanie mięsa mąką przed smażeniem, bo gęsty sos w czasie duszenia
        będzie miał skłonność do przypalania się. Nasze babcie zamiast mąki używały
        okruszyn ciemnego chleba i sos nie tylko gęstniał, ale też nabierał
        szczególnego smaku. Potem jeszczezabielały go kwaśną śmietaną. Ja nie
        zagęszczam sosu, bo całkowicie zadowala mnie konsystencja, jaką nadaje mu
        delikatnie kleisty wywar z mięsa, połączony z musem z cebuli (w duszeniu
        zupełnie się ona rozpada). Na koniec spróbuj swojego gulaszu. Jeśli jest mało
        wyrazisty, dopraw go solą, pieprzem, ostrą papryką lub dodaj trochę ulubionych
        świeżych ziół, np. majeranku, tymianku, bazylii, mięty lub szałwi. Możesz go
        podać - z kaszą, ryżem, makaronem, koptkami lub ziemniakami.
        • Gość: beti Re: Gulasz IP: 195.47.201.* 19 lat temu
          Dzięki ja robię taki sam, z tym że w połowie duszenia mięsa dodaję startą na
          tarce jarzynówce marchewkę i pietruszkę oraz pokrojonego pora. jest kolorowy i
          super smakuje. Nawet moja mama nauczyła się tego odemnie i nie robi bez warzyw.
    • Gość: Neta Gulasz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19 lat temu
      Ja również robiłam po raz pierwszy w zyciu gulasz. I wyszedł przepyszny - to
      slowa mojego mezczyzny! Bardzo dziękuję za ten wspaniały przepis. Ja musiałam
      dodac nieco więcej wody z mąką i zmieniłam troszkę smak gulaszu ząbkiem czosnku
      i kilkoma małymi pieczarkami startymi na tarce. PYCHA!!! Prosimy o więcej
      takich przyjemnych przepisów!
    • Gość: Wetek Gulasz IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 19 lat temu
      Wielkie dzieki za latwy i fajny przepis i dobre rady kulinarne!Wlasnie
      skonczylam robic swoj pierwszy gulasz w/g receptury Gazety. Maz jest zachwycony
      i juz prosi,bym robila czesciej! Dzieki! ;-) Pozdrawiam Autorke i wszystkich
      domowych kucharzy!
      • Gość: monika Re: Gulasz IP: *.zone6.bethere.co.uk 17 lat temu
        czy ja cos zrobilam nie tak?ugotowalam gulasz tak jak bylo w
        przepisie,gotowalam go 1.5 godz i...posmakowalam,owszem sos byl
        wysmienity,tylko ze mieso jest bez smaku...posolilam, popieprzylam i doprawilam
        dopiero w garnku z woda,zgodnie z przepisem...
    • Gość: bartie dzięki za świetny przepis! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu
      Właśnie zabieram się do przyrządzenia tego gulaszu po raz drugi. Żona
      powiedziała, że taki jak ostatnio zrobiłem był super - a to dzięki temu
      przepisowi. Dzięki!
    • Gość: Kangur Gulasz IP: *.range86-140.btcentralplus.com 19 lat temu
      Tez zaczolem robic gulasz i szukalem jaiegos ciekawego przepisu mysle ze ten
      przepis jest bardzo prosto i wyraznie napisany mam nadzieje ze gulasz bedzie
      smaczny,dzieki za przepis
    • Gość: blue taxi Gulasz IP: *.ipt.aol.com 19 lat temu
      czy jadaja panstwo 'do czasu do czasu' ludzkie odchody?
      • Gość: Miki Poland Re: Gulasz IP: *.centertel.pl 18 lat temu
        co Ty wyprawiasz idz do Mc.Donalda i nie krytykuj idioto !
    • aankaa inna wersja 19 lat temu
      po pierwsze: warto użyć 2 rodzajów mięsa
      na dno garnka wlać 1:1 oleju i wody, wrzucić pokrojone cebule, liść, ziele
      angielskie, kostkę wołową. Można dodać suszone grzyby (drobno pokruszone).
      Poddusić chwilę i prosto do gara (bez smażenia) wrzucać pokrojone w kostkę
      mięso. Dusić ze 3-4 godziny. Na koniec dodać śmietanę (ja używam 22%)
      • niadodi Re: inna wersja 19 lat temu
        Zapewne jest to dobry przepis, ale nie każdy ma 3-4 godziny na czekanie.
        Przepis gazety jest dobry, prosty, szybki i zadowala jedzących ;)
        Pozdrawiam.
    • Gość: Karenira Gulasz IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 19 lat temu
      Paprykę trzeba dodać pod koniec smażenia (kiedy mięso już zdejmujemy z ognia),
      gdyż najbardziej wyrazisty smak tej przyprawy uzyskuje się po wymieszaniu ją z
      gorącym tłuszczem. I nie wolno jej smażyć bo gorzknieje.
    • Gość: wiola Gulasz IP: *.tkdami.net 19 lat temu
      gulasz wyszedł bardzo dobrze powiem tylko ze pierwszy raz robilam
      gulasznaprawde dobrze smakuje:)dzieki za przepis
    • Gość: Perla Gulasz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu
      Ja do smaku wrzucam 2 bulionetki (porcja dla 5 osób)kostki mięsnej. Można też
      jak mięsko będzie miękkie dodać koncentratu pomidorowego. Sos wtedy zmieni kolor
      i smak. Również bardzo dobre.
    • Gość: grazka Gulasz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19 lat temu
      Zrobiłam :D okiełznałam to cudo ;p wyszło pysznnnne ;:D:D polecam!!!
      • Gość: ewa Re: Gulasz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19 lat temu
        Jestem już gospodynią niemłodą i mam do przepisu zastrzeżnia:
        -mięso POWINNO wypuścić sok, w gulaszu ważny jest sos, taki z mięsa jest wspaniały
        -mocno schlodzone mięso pięknie i szybko staje się kruche, więc to bzdura, że zimne twardnieje, ale przy gulaszu lepiej, żeby puściło sok
        -ja najpierw podsmażam na patelni mięso, potem cebulę i robię to trzstopniowo: pierwsz porcja cebuli lekko zeszklona i do garnka z gulaszem, druga porcja rumiana i do gara, trzecia już mocno rumiana, taka prawie brązowa;potem podlewam patelnię na której smażyła się cebula gorącą wodą, woda się barwi (od tej cebuli) i to wlewam do gulaszu. Taka woda ma zapach i smak cebuli, pięknie doprawia gulasz.

Sos można zagęścić mąką, mąką ziemniaczaną lub pokruszonym ciemnym, czerstwym chlebem, bedzie pyszny. Ja dodaję ząbek, lub dwa czosnku, ale nie jest to konieczne. Mój gulasz jest znany :) serio mówię, naprawdę bardzo, bardzo jadalny.

A jeśli chcecie zrobić pieczeń wołową, to właśnie zamrożone mięso. Na gorący tłuszcz w garnku, obsmażyć z każdej strony, zmniejszyć płomień, nakryć i trochę ją piec. szybko zrobi się miękka, krucha, zatrzyma w sobie soki, będzie soczysta. Mój teść, szef kuchni doskonałej restauracji mawiał, że dobry kucharz do pieczeni potrzebuje soli i ewentualnie pieprzu; zły- mnóstwa przypraw.
        Pozdrawiam :)
        • olahabe Re: Gulasz 19 lat temu
          Rewelacja o pieczeni! Proszę podać szczegóły: czy mięso powinno być całkowicie
          zamrożone, jak duży kawałek i w jakiej temperaturze oraz z czym piec?
    • Gość: tekisk Re: Gulasz IP: 80.54.10.* 19 lat temu
      Gotuję tak samo .
      Zawsze wychodzi pyszny .
    • Gość: wiola Gulasz IP: *.klc.vectranet.pl 19 lat temu
      gulasz jest suppperowy naprawde polecam wszystkim .robilam gulasz
      pierwszy raz i od razu wyszedł dobrze:) dzieki ze przepis i brawo
      dla autorki:)
    • modliszka24 Re: Gulasz 18 lat temu
      ja zawsze robiłam sosy sama a teraz kupuje sos ciemny Winiary i jak zaczynam
      smażyć mięso to rozrabiam w kubku sos on postoi ze 3 godziny albo mniej i dodaje
      do mięsa jest bardzo a bardzo dobry i już nie bawię się w robienie sama sosów
    • shameeka Re: Gulasz 18 lat temu
      przepis c hyba prosty jutro bede probowala o zrobic ;)
    • modliszka24 Re: Gulasz 18 lat temu
      co do gulaszu ja kupuję ciemny sos Winiary rozrabiam w kubku dosypuję trochę
      mąki ziemniaczanej postoi to sobie z godzinkę i potem wlewam do drobno
      pokrojonego mięska pychotka
    • Gość: monika Re: Gulasz IP: *.zone6.bethere.co.uk 17 lat temu
      czy ja cos zrobilam nie tak?ugotowalam gulasz tak jak bylo w
      przepisie,gotowalam go 1.5 godz i...posmakowalam,owszem sos byl
      wysmienity,tylko ze mieso jest bez smaku...posolilam, popieprzylam i doprawilam
      dopiero w garnku z woda,zgodnie z przepisem...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka