asia9646 19 lat temu Mam do zrobienia ogórki a ja sobie tutaj siedzę... i w miedzy czasie rozmawiam na gg.Nic mi sie dzisiaj nie chce a robota czeka.Robie dzisiaj za dyżurną tego forum i jestem szczęśliwa:)))) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
f.l.y Re: Dajcie mi kopa! 19 lat temu kopa nie dostaniesz :) ale za to podaj przepis, jak robisz te ogórki i co dodajesz? bo dodatków jest sporo i róznie ludzie dodają: czosnek, chrzan, liście wiśni, winogron, koper, gorczycę i inne cudeńka co Ty dodajesz? Odpowiedz Link Zgłoś
garraretka Re: Dajcie mi kopa! 19 lat temu No to ja powiem: oprócz ogórków dodaję kilka liści czarnej porzeczki i wiśni. Do tego obowiązkowo korzeń chrzanu, ząbek czosnku, duuuużo kopru (koniecznie te gałązki z nasionami (kwiatami??)) i osolona woda. 1 łyżka soli na litr wody. Acha - to przepis na małosolne. Do kiszonych chyba się dodaje trochę więcej przypraw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fifi Re: Dajcie mi kopa! IP: *.tkdami.net 19 lat temu a to juz pora robic ogorki? takie na zime? Odpowiedz Link Zgłoś
alexxa6 Re: Dajcie mi kopa! 19 lat temu ogórki nie zając;-) a w najgorszym wypadku można je zastąpić kupnymi:-) vanilla-cafe.net/ Odpowiedz Link Zgłoś
agunia1980 Re: Dajcie mi kopa! 19 lat temu Ja tez poprosze o przepis na te ogorki :) I do roboty !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
asia9646 Re: Dajcie mi kopa! 19 lat temu Ogórki juz zrobione,to na razie wstęp do sezonu ogórkowego:) Solanka:na 5 l zagotowanej wody daję 6 łyżek soli(do przetworów) Ogórki umyte,wysuszone na ściereczce układam do wyparzonych słoików.Do każdego słoja wsypuję gorczyce,3 ząbki czosnku,chrzan, i dużo kopru.Zalewam to gorącą wodą(10 min od wyłączenia kuchenki).Po czterech dniach powinny już być dobre. W ten sam sposób robię na zimę,tylko mocno zakręcam słoiki i odwracam do góry dnem.Aby ogórki się nie zepsuły ważne jest zalanie solanką do pełna. Odpowiedz Link Zgłoś