ileczka76 18 lat temu pomóżcie- od kilku dni mam w kuchni mnóstwo tych muszek!!! nie mam na wierzchu żadnych owoców, ba - żadnego jedzenia, a one siedzą na blacie kuchennym, na ścianach- nie wiem jak się pozbyć tego dziadostwa i skąd się wzięły... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sisi40 Re: muszki owocówki 18 lat temu Musisz gdzieś coś mieć,bo one jedzą zgniłe owoce i warzywa...Przeszukaj dokładnie zakamarki kuchni,wystarczy,ze coś spadło za szafkę czy lodówkę,a to cholerstwo się zaraz pojawi.Do wytępienia polecam preparat dwuskładnikowy "Ekopan" firmy Agrol. Odpowiedz Link Zgłoś
duuuz Re: muszki owocówki 18 lat temu a ja slyszalam, ze mozna postawic polowke cytyny i ja nabić gożdzikami ponoć nie lubia owocowk tego zapachu ale jeszcze nie sprawdzalam sama Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: muszki owocówki IP: *.mst.gov.pl 18 lat temu akurat!!! Tez tak zrobiłam i dumnie czekałam na efekty. No i były... cała cytryna w muszkach!!!! Normalnie tych goździków nie było widać!!!! >>>>>a ja slyszalam, ze mozna postawic polowke cytyny i ja nabić gożdzikami ponoć nie lubia owocowk tego zapachu ale jeszcze nie sprawdzalam sama Odpowiedz Link Zgłoś
agnimo Re: muszki owocówki 18 lat temu ja mam ten sam problem już wszystko przeszukałam a cały dom tego dziadostwa rajd napewno nie pomaga musi być coś mocniejszego zobaczę sposÓb z cytryną Odpowiedz Link Zgłoś
jadwiga_r Re: muszki owocówki 18 lat temu Chyba nie są to muszki owocówki, tylko ziemiórki, które wchodzą do Was przez otwarte okno od sąsiadów / o ile nie macie w swoich doniczkach/, którzy mają te muszki w kwiatach. Muszka owocówka jak nie ma pożywki z kwaśnych owoców,to przenosi się na zewnatrz przez otwarte okna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: muszki owocówki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18 lat temu ja też je mam, jestem załamana.... szczególnie dużo jest ich w łazience, nie wiem skąd, niczym nie daje się ich wytępić...... pomocy.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yellow Re: muszki owocówki IP: *.ssp.dialog.net.pl 18 lat temu ja tez mam w lazienkach, juz myslalam ze sie zalegly w przewodzie wentylacyjnym. Tylko to nie sa owocowki, sa tego samego rozmiaru ale inne Odpowiedz Link Zgłoś
janka39 Re: muszki owocówki 18 lat temu ja tez sie z nimi męczę, ale od jakiegoś czasu zamiast chmar, mam pojedyncze sztuki. Mysle, że zadziałała wreszcie taka pułapka: w małym sloiku 1 cz. wody, 1 cz. płynu do naczyn, 1 cz. octu plus kilka kropel słodkiego soku. Topią się w tym az miło Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: muszki owocówki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18 lat temu Czy macie te muszki cały rok? Czy tylko jak jest ciepło??? Bo dopiero się wprowadziła mdo nowego bloku i po cichu mam nadzieję, że nebawem znikną, że to od wilgoci itp.... Odpowiedz Link Zgłoś
f.l.y Re: muszki owocówki 18 lat temu to chyba jakaś plaga tej jesieni.. u mnie też są niby wybiję wszystkie, a na drugi dzień są na nowo.. lata mi tak między 5 a 10 szt dziennie nie mam niczego jadalnego na wierzchu.. są takie pułapki na owady latające - kupiłam na mole spożywcze, ale póki co nie mam, więc wypróbuję na te muszki Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: muszki owocówki 18 lat temu Też właśnie przeżyłam inwazję owocówek, okazało się, że źródłem był worek z 3 zepsutymi ziemniakami leżący za koszem na śmieci. A byłam pewna że w szafce jest czysto, całą kuchnię wysprzątałam, tylko tam się ten jeden worek uchował. Zawsze musi być jakieś źródło tego paskudztwa, przeszukaj wszystkie kąty, może jakiś ogryzek gdzieś czy coś... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AnkaKw Re: muszki owocówki IP: *.enterpol.pl 18 lat temu Ja z tym swiństwem walczę za pomocą odkurzacza.One dość wolno się poruszają więc wciągam je rurą odkurzacza.I to jedyny sposób w który udaje mi się opanować inwazję muszek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emili213 Re: muszki owocówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18 lat temu odkurz je Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: muszki owocówki IP: *.mst.gov.pl 18 lat temu w tamtym roku walczyłam z nimi na potęgę. jednym sposobem było zostawianie im czegoś do jedzenia w garnku a potem ręczniczkiem i na zewnątrz. Dość skuteczne... ale zdecydowanie lepsze są wkłady do brise takiego co sie wkłada do gniazdka, pomagają nawet te na komary. Chociaż w tym roku widziałam specjalne wkładki na meszki owocówki, chociac ja nadal- popsuły mi sie sliwki węgierki- używam tych na komary niebieskich. Można je jeszcze topić, ale słabo to wychodzi....te wkładki do kontaktu sa najlepsze Odpowiedz Link Zgłoś
gosia_1973r Re: muszki owocówki 18 lat temu Ja również co roku z nimi walczę...czasami tak mnie wkurzają , że biorę zapalniczkę, dezodorant i robię miotacz ognia...na jakiś czas pomaga, ale nie polecam...bo trzeba brać pod uwagę zagrożenie pożaru!!! Zwracam uwagę na czym siedzą...żeby nie było łatwo palne! Zwróciłam też uwagę...że lubią nie tylko psujące się owoce, kwaśne cytryny i pomidory czy cebulę...ale uwielbiają piwo i makaron jak zostawisz na wierzchu na drugi dzień! A tą wkładkę do kontaktu wypróbuję w przyszłym roku, bo już muszki się kończą! Odpowiedz Link Zgłoś
ssaczek Re: muszki owocówki 18 lat temu Sprawdzony środek na wszelakie muszki i inne owady. Polecam! www.globol.pl/content/blogcategory/29/69/ www.allegro.pl/item448618665_duza_plytka_globol_muchy_mrowki_karaluchy_w_wa.html Odpowiedz Link Zgłoś
murachowy Re: muszki owocówki 5 lat temu Standardowa metoda: - woda z płynem do mycia naczyń i odrobiną octu. Kilka dni i po problemie. U mnie sprawdziły się rośliny owadożerne, a dokładnie muchołówki. Kupiłem jedną do kuchni i jedną do salonu i po problemie. Przyznam, że to dosyć ciekawy sposób na wytępienie muszek. Uprawa muchołówek nie jest jakoś skomplikowana (jak to się zwykło mówić). W razie potrzeby polecam krótki poradnik muchołówki.pl Odpowiedz Link Zgłoś