Dodaj do ulubionych

ile mleka na początku

18.02.05, 09:34
jestem w trakcie przestawiania dziecko na butelkę. Mały ma 2,5 m-ca i nie
wiem czy powinnam wciskać mu całą zalecaną pojemność czy może połowę. Na
razie staram się karmić trochę piersią a trochę butelką ale mały zdecydowanie
woli butelkę. Ja mam mało mleka a on potrzebuje dużo, dużo więcej. Pediatra
przepisał Nutramigen i mam wątpliwości ile powinnam mu dawać. Proszę o każdą
wskazówkę
Obserwuj wątek
    • szyszunia75 Re: ile mleka na początku 18.02.05, 09:54
      Wydaje mi się, że to zależy od tego, czy chcesz w ogóle przejść na butelkę, czy
      utrzymać laktację. W pierwszym przypadku (ja taką opcję wybrałam) podawałam po
      prostu na posiłek ilość mleka wg tabeli z opakowania. W drugim przypadku trzeba
      obserwować dziecko - podawać pierś, potem butelkę (na początek trzeba się
      nastawiać na lekkie marnotrawstwo i wylewanie nie zjedzonych resztek) i
      patrzeć, ile zje. Ja wtedy nie podawałabym całej porcji, tylko jakieś 2/3. Ale
      to tak na oko :-) Jak się doczekamy eksperta na forum, to odpowiedzi będą
      bardziej kompetentne.
      • mamaroksany Re: ile mleka na początku 18.02.05, 10:12
        szyszunia ja muszę przejść na butelkę. Mały nie daje mi spać, jestem wykończona
        a mam w domu jeszcze jedno dziecko, 2 letnią Roksankę. Bardzo cierpi że siedzę
        przy cycku 24 godz. na dobę a ona poszła w odstawkę. Żeby mały jeszcze rósł
        dobrze ale on przez 2,5 m-ca ledwo przybrał 1,5 kg CO TO JEST dla brzdąca
        ważącego 4,880 kg przy urodzeniu? Pozatym próba podania butelki potem piersi i
        jeszcze raz butelki tak go zdezorientowała, że odechciało mu się w ogóle jeść
        na noc a ja za to dostałam bo w nocy budził się co 2 godzinki z zegarkiem w
        ręku. Trudno się mówi ale mam do ciebie pytanko jak przetrwały to twoje piersi?
        czy musiałaś brać leki hamujące laktację czy obyło się bez??
        • mama.misia Re: ile mleka na początku 18.02.05, 14:10
          Ja mojego Michałka odstawiłam jak miał 3,5 m-ca. Odstawiałam go przez 2
          tygodnie. Co 2 dni zmniejszałam ilość posiłków z piersi na rzecz butelki. Na
          koniec zostawiłam noc, ale możesz zrobić na odwrót. Jeżeli jednak mały nie
          najada się piersią to przy jednym karmieniu najpierw pierś a potem butelka.
          Jeżeli wogóle chcesz go przestawić na butelkę to zrób tak od razu jednak by nie
          mieć zastojów mleka ściągaj mleko odciągaczem lub ręcznie. Nie ściągaj jednak
          całego mleka. Organizam przyjmie to jako mniejsze zapotrzebowanie i sam z
          czasem będzie produkował coraz mniej, aż zniknie mleko zupełnie. Ja po
          stopniowym odstawianiu, jak już przestałam małego karmić dwa razy tylko
          odciągałam pokarm w odstepie 3-4 dni bo było go tak mało. A potem już wcale.
          Mleko jeszcze po ściśnięciu sutka pojawiało się przez 1,5 m-ca, ale ściągać już
          nie było co.
          Mleka na początku rób tyle ile jest napisane na opakowaniu. Sama zobaczysz czy
          dzidzia potrzebuje więcej bo zjada wszystko i ciągnie pusty smoczek, czy mniej
          bo zostawia resztki. W ten sposób nauczysz się dawać mu tyle ile potrzebuje. I
          nie sugeruj się, że dziecko trzeba karmić co 4 godz. z zegarkiem w ręku. Jeżeli
          mały tak będzie chciał jeść to dobrze, ale np. moje dziecię czasem lubi co 1,5-
          2 godzinki po trochu a czasem wytrzymuje nawet 5-6 godzin, takie ma po prostu
          zapotrzebowanie i już.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka