Dodaj do ulubionych

przedawkowanie d3

07.12.05, 13:16
Panie Doktorze jakie są objawy przedawkowania witaminy D3? i jakie dawki sa
dopuszczalne a jakie zdecydowanie za duze? Pytam bo moj synek ma 5,5 miesiecy
od poczatku dostaje ok 3-4 krpel vigantolu i dodatkowo cebion. karmiony jest
nan h.a. na ostatniej wizycie lekarz kazal zwiekszyc dawke o jeszcze jedna
krople gdyz zeberka uznal za nieco wystajace.
Obserwuj wątek
    • issima3 Re: przedawkowanie d3 12.12.05, 11:31
      ponownie prosze o rade.
      • koral777 Re: przedawkowanie d3 12.12.05, 12:12
        posłuchaj ja mam córke która ma 5,5 mieś już w 3 mies życia miała stwierdzone
        rozmiekanie kosci potylicy, co jest oznaka niedoboru D3!!! W jej przyp[adku
        była to oznaka NADMIARU D3. A nadmiaru D3 jest ciężko się pozbyć, od 3 mieś
        walczymy, nie bieżemy tej witaminy, musimy pic mniej mleka modyf bo ono zawiera
        D3 i wapń. Wapń, D3 i fosfor sa ze soba jakoś nierozerwalnie połaczone. A jeśli
        te żeberka to uroda Twojego dziecka a nie objawy krzywicy. Jesli lekarz Ci
        zwiękasza D3 a nie zleciła ani razu kontroli Ca w organiźmie, P (fosforu) i
        fosfatazy alkalicznej to lepiej idx do innego pediatry. Nadmiar D3 jest
        groźniejszy od niedoboru. Nadmiar skutkuje np odkładaniem sie waponia w
        nerkach. Te badanbia sa tanie po ok 8 zł robi je każda przychodnia, a normy
        zwykle masz obok podane. Zrób je sama jak nie chcesz "podważać" opinii lekarza
        prowadzącego. Jedno ukłucie pójdzie szybko w niepamięć a będziesz
        spokojniejsza. jak będziesz miała niedaj boże przewyższone to zrób jeszcze wapń
        i kreatyninę w orannej porcji moczu i oblicz ich stosunek. Ca podane w mg/dl do
        Crea w mg/dl nie powinno być większe od 0,2. Jakby co pisz na adres gazetowy bo
        tu rzadko zaglądam, a temat już 4 miesiąc z rzędu brzerabiam na mojej małej.
        • issima3 Re: przedawkowanie d3 13.12.05, 08:34
          dzieki. troche sie teraz wystraszylam. maly nie ma jakis niepokojacych objawow
          ale moze ta ja nie wiem co moze mnie niepokoic. juz sama nie wiem. badania nie
          zaszkodza a napewno rozwieja watpliwosci.
          • koral777 Re: przedawkowanie d3 13.12.05, 09:52
            moja nie miała na moje oko żadnych niepokojących objawów, diagnoza była dla
            mnie zaskoczeniem.
    • bea-ta Re: przedawkowanie d3 13.12.05, 10:24
      Tu są informacje;www.forumpediatryczne.pl/specjalista/ep,273
    • piotr-albrecht Re: przedawkowanie d3 13.12.05, 22:26
      Sa to bardzo duże dawki w stosunku do zalecanej 400j/dobę. Same odgięte łuki
      żebrowe nie są żadnym objawem krzywicy i same w sobie nie upoważniają do
      zwiększania dawki. Objawy przedawkowania to brak laknienia, zaparcia, wiotkośc
      mięśniowa, nadciśnienie, kamica nerkowa.
    • ooola2 Re: przedawkowanie d3 14.12.05, 10:44
      Kiedy można mówić o przedawkowaniu? Tzn w przypadku karmienia butelką czy 2,3
      krople D3 dziennie , mogą prowadzić do przedawkowania?
    • issima3 Re: przedawkowanie d3 15.12.05, 13:09
      bardzo dziekuje za odpowiedz, troche mnie to uspokoilo bo maly je ladnie i
      kupki tez robi regularnie, nie wiem czy to wystarczy ale jak na moje oko jest
      silny i dobrze sie rozwija. czy mimo to powinnam zrobic dodatkowe badania? czy
      zmniejszyc dawke vigantolu do 1-2 kropel? prosze o jakies wskazowki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka