Dodaj do ulubionych

Bebilon Pepti a dodatkowa suplementacja

22.04.06, 10:10
Pani doktor, czy przy diecie bezmlecznej (Bebilon pepti 2 - 3 x 120-150 ml)
nalezy podawac dziecku dodatkowo wapn? Maly ma 9,5 miesiaca, na BP jest od 5
miesiaca zycia. Gdzies ostatnio cos takiego przeczytalam i troche sie
zaniepokoilam, a wizyte u pediatry mamy dopiero za miesiac.
Dziekuje
Obserwuj wątek
    • magdulka26 Re: Bebilon Pepti a dodatkowa suplementacja 23.04.06, 21:53
      Podciagam bo tez jestem ciekawa.
    • bea-ta Re: Bebilon Pepti a dodatkowa suplementacja 24.04.06, 11:16
      Norma dla dziecka od 6-12mz jest 600mg /dobe. Nalezy zobaczyc ile dziecko
      spozywa w mieszance wapnia- na odwrocie puszki ma panim zawartośc wapnia w 100ml
      gotowej mieszanki i to nalezy przemnozyc przez ilośc wypijanego mleka. Do tego
      to co jest w dodatkowych posiłkach- choć w innych produktach niż w nabiale nie
      jest wapno tak dobrze wchłanialne. Wszytskow ięc zalezy indywidualnie od apetyty
      i diety dziecka.
      Jak jest ok., suplementacja nie jest potzrebna. Beata
      • ninka70 Re: Bebilon Pepti a dodatkowa suplementacja 24.04.06, 14:46
        Beatko - bardzo dziekuje, dawno tu nie zagladalam, a widze, ze nadal mozna na
        Ciebie liczyc. Wlasnie obliczylam, ze moje dziecko spozywa ok 400-450 mg wapnia
        dziennie (w oparciu o BP jako glowne zrodlo), wiec sporo ponizej normy.

Mam jeszcze jedno pytanie jesli mozna - czy preparaty wapniowe sa do kupienia
        bez recepty?

Nawiasem mowiac nigdy zaden pediatra nie zapytal mnie o ilosc wypijanego przez
        dziecko mleka, a to chyba dosc istotne pytanie.

Dziekuje jeszcze raz i pozdrawiam,

Ninka
        • magdulka26 Re: Bebilon Pepti a dodatkowa suplementacja 24.04.06, 21:53
          Też obliczyłam w oparciu o BP, i mi wychodzi podobnie do Ciebie ok 450
          dziennie.Moja pediatra tez nie pytała o ilość wapnia,i chyba musze ją o to
          zapytac.Przepraszam że się tak podpięłam pod watek.
          • bea-ta Re: Bebilon Pepti a dodatkowa suplementacja 25.04.06, 10:35
            W diecie jest jeszcze dodatkowy posiłek - zupka, tam tez jest wapń. Najlepiej o
            dawkowanie ewentualne zapytac pediatry swojego. Z preparatów wapna dostepne są
            syropy calcium( od 6rż, ale innych nie ma i takie się stosuje) w dawce 114 mg na
            5 ml( 1łyżeczka), przy czym ustalic dawke powinien lekarz, bo nadmiar wapnia w
            diecie sprzyja kaminy nerkowej, ale też jest szkodliwy pod wieloma innymi
            względami i może pwodowac np. zaparcia u malucha. Wszytsko więc trzeba podawać z
            glowa:-)B.
            • ninka70 Re: Bebilon Pepti a dodatkowa suplementacja 25.04.06, 22:21
              Beata - dzieki jeszcze raz. Zdaje sobie sprawe, ze mozna przedobrzyc. Od jutra
              zaczynam robic notatki ile maly zjadl mleka, zobacze jaki mi wyjdzie bilans
              tygodniowy i wtedy ewentualnie pomysle - moze faktycznie przejde sie do
              lekarza. W kazdym razie moje dziecko z malego zarloka przeistoczylo sie w
              kompletnego niejadka. Oprocz trzech porcji mleka dziennie zjada ok.120 ml papki
              warzywno-miesnej (albo i nie zjada - roznie to bywa czasem tylko zjada pol
              porcji) i mala porcyjke kaszki z owocami (ok.60 ml mleka + kaszka na gesto i
              pol sloiczka owocow). Wiecej sie nie da wcisnac. Zreszta tez za bardzo nie
              nalegam.
              Takze w sumie ogolnie je bardzo niewiele. Na poczatku nawet mnie to cieszylo,
              bo byl okraglutki az za bardzo, ale teraz troche sie martwie.

Pozdrawiam serdecznie,
              Ninka

PS Magdulka nie ma sprawy :)pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka