Dodaj do ulubionych

brak apetytu;-(

29.04.07, 17:06
WITAM!

Moja 10 tygodniowa corka od ponad tygodnia ma słaby apetyt.Zjadala ponad
600ml, teraz ok400-500ml.Karmie ja od poczatku butelka,teraz Bebiko Omneo.We
wtorek trafilysmy do szpitala, bo podejrzewali zakazenie ukladu
moczowego/gorzej je od zeszlego piątku/,jednak po trzykrotnym badaniu, mocz
okazal sie jalowy.Basia ma poszerzony uklad kielichowo-miedniczkowy w lewej
nerce.Wyniki krwi i moczu ma bardzo dobre.Martwie sie jednak czy nic jej nie
dolega?Skąd mam wiedziec ile powinna jesc?Czy sa w ogole jakies normya moze
to przejsciowe i normalne,ze ma gorszy apetyt?Dodam,ze przybiera na wadze/w
szpitalu byla wazona rano i wieczorem/
Obserwuj wątek
    • barbara.gierowska Re: brak apetytu;-( 29.04.07, 23:10
      Witam,
      Mysle,ze w obecnej sytuacji konieczna jest dalsza diagnostyka wady układu
      moczowego ( tzn wyklucznie lub potwierdzenie refluksu pecherzowo-
      moczowodowego)
      czy robili Panstwo tylko badanie ogólne czy również posiewy moczu ?
      Jesli przybytki masy ciała są prawidłowe,to byc moze trzeba bedzie zaakceptowac
      fakt,ze córka przejsciowo zjada mniejsze porcje,niz przewiduje schemat
      Pozdrawiam
      • agula801 Re: brak apetytu;-( 30.04.07, 14:11
        Dziękuję za odpowiedz. Nie napisałam jeszcze ważnej informacji, od około 3
        tygodni podaję córce Nystatynę na pleśniawki-po każdym posiłku.Początkowo było
        ich dużo, ale obecnie prawie zniknęły.Czy to może być powód niejedzenia?Może są
        one bolesne i Mala nie chce jeść?
        • jkk3 Re: brak apetytu;-( 30.04.07, 21:50
          dokladnie u przerabiamy to samo. Tez balam się że mój 4 m synek niema apetytu,
          ale poprzeczytaniu tego uspokoiłam się
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=61293824&a=61293824
          to ty az 3 tyg podajesz nystatynę?? ja zwatpiłam po 2 dniach i teraz my
          podajemy flumycon
          • agula801 Flumycon 16.05.07, 22:02
            Po prawie miesięcznym podawaniu nystatyny, podaje córce Flumycon.Podejrzewamy
            ze ma zagrzybiony caly uklad pokarmowy, bo stracila apetyt.Tyle,ze Mala pluje
            albo wymiotuje tym syropem.Zupelnie nie wiem dlaczego, przeciez w smaku jest
            duzo lepszy niz nystatyna..Basia placze,krztusi sie..okropne.Nie wiem co robic,
            jak jej pomoc?
        • barbara.gierowska Re: brak apetytu;-( 02.05.07, 21:41
          Witam,
          zmiany w jamie ustnej moga wpłynąc na osłabienie łaknienia. Proponuje usuwac
          plesniawki mechanicznie np gazikiem nasaczonym roztworem witaminy C
          Pozdrawiam
          • agula801 Re: brak apetytu;-( 10.05.07, 21:44
            Droga Pani Doktor!

Pozbyłyśmy się już plesniawek/walczyłyśmy z nimi prawie miesiąc za pomocą
            Nystatyny/,jednak córka nadal kiepsko je.Nasz pediatra zalecił podawać enterol
            2 razy dziennie po pół saszetki/Basia robi zielone rzadkie kupy nawet 2 razy
            dziennie/ oraz lacidofil raz dziennie.Mimo leków kupy są nadal rzadkie, a Mala
            stała sie marudna, wybudza sie co chwile, placze,najwyrażniej brzuszek ją boli.
            Czy możliwe, ze pleśniawki zakaziły cały układ pokarmowy i stąd nasze problemy?
            Moze sie doszukuję,ale bardzo się martwię o jej słaby apetyt.
            Pozdrawiam!
            Agnieszka
            • barbara.gierowska Re: brak apetytu;-( 10.05.07, 22:29
              Witam,
              Powtórze się :
              Mysle,ze w obecnej sytuacji konieczna jest dalsza diagnostyka wady układu
              moczowego ( tzn wyklucznie lub potwierdzenie refluksu pecherzowo-
              moczowodowego)
              czy robili Panstwo tylko badanie ogólne czy również posiewy moczu ?
              Ponadto mozna jeszcze wykonac posiew stolca w celu ustalenia czy doszło do
              zakażenia grzybiczego przewodu pokarmowego
              Pozdrawiam
              • agula801 Re: brak apetytu;-( 11.05.07, 14:12
                Dzisiaj odebralam wyniki badania moczu: posiew jest jałowy, ogolny tez w
                porzadku.W przyszlym tygodniu idziemy na usg jamy brzusznej/sprawdzimy
                nereczki/,a posiew stolca chcialabym zrobic..Co do refluksu to nasz urolog
                prowadzacy nie zalecil robic cystografi, ktora mialabym wykryc refluks,
                stwierdzil,ze wada corki w 90 % jest nieoperacyjna i w niedlugim czasie
                wszystko powinno wrocic do normy. Za tydzien bedziemy rowniez u urologa..Czy
                wedlug Pani Doktor konieczne jest wykonanie cystografi?
                • barbara.gierowska Re: brak apetytu;-( 13.05.07, 15:10
                  Witam,
                  Trudno mi polemizowac z urologiem,nie znając w pełni sytuacji zdrowotnej
                  dziecka. Jednak jesli maluch ma refluks pecherzowo-moczowodowy albo inna wade z
                  zaburzeniem odpływu moczu ,to najprawdopodobniej powinna byc stosowana
                  przewlekła profilaktyka zakażenia ( 1 dawka antybiotyku na noc)- niezależnie od
                  tego czy wada jest operacyjna ,czy nie
                  Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka