Dodaj do ulubionych

bebiko sojowe

18.09.08, 12:47
ostatnio zauwazylam w sklepie bebiko na bazie soji, czy ktoras z was
podaje je swojemu maluszkowi?zastanawia mnie dla jakich dzieci jest
ono przystosowane- chodzi mi o alergikow czy nie, i czy te mleko
mozana podac dziecku ze skaza biakowa?
Obserwuj wątek
    • green_kumak Re: bebiko sojowe 18.09.08, 19:03
      Z tego co mi wiadomo , mleko sojowe przeznaczone jest dla dzieci ze
      skazą białkową powyżej 6 m-ca życia .
    • barbara.gierowska Re: bebiko sojowe 19.09.08, 11:47
      Witam,
      Tak mieszanki sojowe sa stosowane u
      alergikow
      • poothmama Re: bebiko sojowe 05.11.08, 17:01
        owszem jest takie mleczko, moja córka je wcina problem pojawił się inny zaczynam
        mieć problem z jego kupnem, okoliczne sklepy nie mogą doprosić się z hurtowni,
        zaczynam właśnie robić dochodzenie w tym temacie , może ktoś z czytających wie
        coś na temat???
        • ruda.2 Re: bebiko sojowe 07.11.08, 12:44
          no właśnie. słyszałam ostatnio jakieś nagonki na temat mleka sojowego, przecież
          wiele dzieci się na nim wychowało i są zdrowe. mój ma silną skazę i nutramigen
          nie działa, byłam u dwóch lekarzy, kazano mi podawać leki antyhistaminowe, ale
          ja sama sugerowałam, że może powinnam podać mleko sojowe, obie odparły, że nie,
          mam zostać na nutramigenie i dawać ketoitifen. kurcze, myślę, po co dziecku
          ładować od razu leki(przez rok czasu około...), że może lepiej mu dać to sojowe,
          jak minie i mi się na nie nie uczuli to zostaniemy już na nim, ale ona mówią
          "absolutnie", no i słyszałam, że nie jest już tak dostępne, jak było, PODOBNO
          się od niego odchodzi. ale czy ktoś wie dlaczego????
          • barbara.gierowska Re: bebiko sojowe 09.11.08, 21:11
            Witam,
            Mieszanki sojowe sa dostepne bez recepty (
            np Bebiko sojowe). Odchodzi sie od ich
            stosowania w przypadku alergii,zwłaszcza u
            małych niemowlat,z uwagi na wysokie ryzyko
            alergizacji białkiem soji.
            • poothmama Re: bebiko sojowe 10.11.08, 04:34
              Witam , niestety nie są dostepne bo ich po prostu nie ma. Jak mam zrozumieć to
              co Pani napisała, skoro moje 11 miesięczne niemowlę od 6 miesiąca życia piło
              mleko sojowe, po którym nie miało, żadnych objawów alergii natomiast po podaniu
              mleka modyfikowanego po kilku dniach efekt placki suchej skóry. Dodam, że kilka
              razy to testowałam. Z nadzieją na wprowadzenie zwykłego modyfikowanego mleka.
              Nie udało się.
              Oto co własnie przeczytałam na stronie producenta:
              "Drodzy Rodzice, uprzejmie informujemy, iż preparat Bebiko sojowe oraz preparat
              Bebiko sojowe 2R nie będą już dostępny w naszej ofercie.

Decyzja o zaprzestaniu produkcji tych preparatów wynika z kilku powodów.
              Dla preparatu Bebiko sojowe

* dostępne doniesienia naukowe wskazują na fakt, że preparaty sojowe nie są
              zalecane dla niemowląt w pierwszych 6-ciu miesiącach życia, dlatego też
              pediatrzy nie polecają ich stosowania w terapii alergii. W przypadku, gdy mama
              nie może karmić piersią, a lekarz stwierdza alergię na białka mleka krowiego,
              dostępne są preparaty innych grup – hydrolizaty białek mleka krowiego, które
              skutecznie leczą alergie pokarmowe.

* zainteresowanie rodziców najmłodszych dzieci (niemowląt w pierwszym
              półroczu) preparatami sojowymi stale maleje.

Dlatego też zadecydowaliśmy o zaprzestaniu produkcji ww preparatu.
              Jeśli dziecko nie jest karmione piersią, prosimy o zwrócenie się do lekarza
              prowadzącego, który na pewno pomoże dobrać najlepsze mleko dla maluszka.

Dla preparatu Bebiko sojowe 2R decyzja o zaprzestaniu produkcji tego preparatu
              wynika z małego zainteresowania konsumentów tym produktem. Jeśli dziecko ma
              stwierdzoną alergię pokarmową na białka mleka krowiego oraz nie jest karmione
              piersią, mogą Państwo poprosić lekarza pediatrę o radę. Z pewnością dobierze on
              odpowiedni dla Państwa dziecka preparat mlekozastępczy."

eh jak to prosto napisać.
              Po takim tekście poszukamy chyba jakiegoś zachodniego producenta.
              Po co wspierać rodzimy przemysł.
              Czy Pani Doktor może zasugerować jakieś mleko?
    • amelllia Jest bebilon sojowy 10.11.08, 17:21
      www.bebilon.com.pl/Produkty/Preparaty-mlekozastepcze/Preparaty-mlekozastepcze-Lista-
      produktow#/Bebilon_sojowy_2

Nic nie jest napisane, że wycoffują tylko nie wiem czy bebilon
      sojowy jest na receptę?
      • poothmama Re: Jest bebilon sojowy 10.11.08, 19:42
        Oczywiście nie ma, tam informacji, bo nie ma jej tez na stronie dla fanów bebika.
        Znalazłam to co wklejone jest powyżej zaznaczając na tej stronie:
        www.nutricia.com.pl/produkty_marki.php?brand=BEBIKO&grupa=Preparaty_mlek
        chcę zobaczyć informacje dla lekarzy.
        Ukazuje nam się:
        taki oto temat:
        www.nutricia.com.pl/produkty_marki.php?brand=BEBIKO&grupa=Preparaty_mlek&agree_feeding=1
        Nie wiem dlaczego producent jedynie zamieścił to info dla lekarzy, być może jedynie dla takich mam lekarek jest to informacja(patrz nagłówek) ;)
        to tyle w kwestii dostarczenia źródła informacji :)
        Nie stosowałam bebilonu bo najzwyklej jest dla mnie za drogi, dlatego stosowałam z powodzeniem bebiko .
        pozdrawiam :)
        • amelllia Re: Jest bebilon sojowy 11.11.08, 12:47
          Ale skoro wycofali bebiko to zostaje bebilon. Jest na receptę
          (doczytałam) więcc może jest refundowany. Za pepti płaciłam 11 zł za
          puszkę na receptę to naprawdę tanio.
          • zmonika1982 Re: Jest bebilon sojowy 11.11.08, 15:21
            Mój starszy syn pił Isomil mleko sojowe do kupienia w aptece!
            Całkiem smaczne,a synek bardzo je lubił :)
            Smacznego!
      • mati-200 Re: Jest bebilon sojowy 27.01.14, 15:24
        miałam ten sam problem mały ma nietolerancję laktozy,było nam bardzo trudno zmienić mleczko był na bebiku ale jak zaczęły się problemy wysypka,suche placki po wizycie u dermatologa zasugerowano zmianę mleka kupujemy Bebilon Sojowy 2 dostępny w aptece bez recepty na razie jest dobrze wysypka się zmniejszyła choć początki były trudne młody nie chciał tego pić ale chyba się przekonał.
        • gosiacz-ek1981 Re: Jest bebilon sojowy 07.04.14, 21:37
          Bebilon sojowy kupujcie przez internet lub w aptece w której można zamówić ...w niektórych farmaceuci są niedoinformowani ze od stycznia mleka sojowe można kupić bez recepty to raz dwa nie są ref. Dwa polecam również isomil ( tu trzeba poszukać zaufanej apteki) moje dziecko przeszło wszystkie mleka nawet neocate itd. i dopiero soja dała rade. Obecnie daje jej również mleczka jaglane, ryżowe, migdałowe czy kukurydziane ( a propo pediatra mówiąc ze soja może uczulać ech....jak po krowim dziecko sie wykancza a na soi jest ok to...., jak pediatra mowi kukurydziane co to za mleko a niby jaka skrobia jest w każdym modyfikowanym, jak dziwiw sie ze jaglane ....a zaraz poleca kaszkę jaglaną nie łącząc jedno z drugim ech ręce opadają)
          szkoda ze dzieci tyle muszą przecierpieć bo biznes musi istnieć...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka