Dodaj do ulubionych

strajk nauczycieli

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.07, 16:36
Żądamy dymisji i zwolnienia, p. Violetty Gryszan (niech przejdzie do
prawdziwej roboty, chociaż w tym jest też bardzo słaba). Nauczyciele szkół
wszystkich szczebli do intensywnej pracy. Wczorajsza prasa podaje wyniki
testów na zakończenie 6. klasy szkoły podstawowej. Powiat chełmiński OSTATNIE
MIEJSCE W WOJEWÓDZTWIE !!!! To jest prawdziwy wynik i WSTYD dla "kadry
nauczycielskiej". Więcej pracy, mniej wakacji i wydumanych żadań
Grupa rodziców SP nr 1, 2 i 4, a szefowa ZNP niech się wreszcie obudzi i
przestanie brać pensje z naszych podatków.
Obserwuj wątek
    • Gość: leon Re: strajk nauczycieli IP: 80.51.140.* 30.05.07, 16:55
      Jaka płaca taka praca

Ile zarabiasz ???

2000 netto

bo ja 900 pracując w budżetówce po 19 latach nauki
      • Gość: pff Re: strajk nauczycieli IP: 83.2.11.* 30.05.07, 17:43
        popieram moich przedmowcow ;]
    • Gość: obserwator Re: strajk nauczycieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.07, 19:22
      zgadzam się w 100%, nauczyciele niec nie płaczą, każdy z nas chciałby pracować
      po 18-20 godzin, niech się zastanowią!!!!!!!!!!!!!!!!1
      • Gość: AgentDołu Re: strajk nauczycieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.07, 19:47
        18-20h? Jaja sobie robisz? Normalny 'pracownik' wychodzi o 17 z pracy i reszta
        go, za przeproszeniem, wali. Nauczyciel wychodzi ze szkoły i siedzi sprawdzając
        klasówki, zadania, przygotowując materiał na lekcje, nie mówiąc o wszelkich
        wycieczkach (tak, wydaje się że dla nauczycieli to 'frajda', niech ktoś spróbuje
        opanować dziesiątke rozwydrzonych dzieciaków to się przekona) czy siedzeniu na
        maturach/egzaminach. Wątpie czy to się zmieści w 'normalnym' 40-godzinnym
        tygodniu pracy.
        Jeżeli tak bardzo chcesz pracować po te 18-20h - szkoły stoją otworem! Jestem
        pewien, że któraś szkoła w powiecie szuka np. anglisty.
    • Gość: ja Re: strajk nauczycieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.07, 19:25
      do roboty lenie
    • Gość: on17 Re: strajk nauczycieli IP: 83.2.11.* 30.05.07, 19:51
      Popieram! Niech sie wezmą do roboty a nie za strajki!!
      • Gość: do nauczycili Re: strajk nauczycieli IP: 83.2.11.* 30.05.07, 20:05
        życzę wam po 3000tys pensji ale nie dajcie się manewrować przez ten
        komunistyczny związek WASZ STRAJK TO ŚWIŃSTWO JAKIE ZROBILIŚCIE DZIECIOM I ICH
        RODZICOM PROSIMY O USPRAWIEDLIWIENIE - ZA NIE PRZEPROWADZONE LEKCJE TAK JAK WY
        ŻADACIE DLA NASZYCH DZIECI , MOGLIŚCIE WYJŚĆ NA GRUDZIĄDZKĄ PO PRACY ZROBIĆ
        PRZEMARSZ ... A opiekę społeczną w Chełmnie proszę o zainteresowanie szczególną
        biedą nauczycieli z sld ...
        • Gość: 123 Re: strajk nauczycieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.07, 20:41
          Wielki murzyński ch.. Romanowi w dupe.Na dodatek WR +.
    • Gość: xxxx Re: strajk nauczycieli IP: 83.2.11.* 30.05.07, 20:57
      po pracy nie maja czasu bo przecież klasówki sprawdzają hehe chyba w Mefisto!
    • Gość: leo Re: strajk nauczycieli IP: *.gprspla.plusgsm.pl 30.05.07, 21:11
      A ja radzę rodzicom gonić dzieci w domu do nauki. Szlaban na komputer, a
      zwłaszcza na to forum, i wyniki w nauce od razu będą lepsze. To tak na wszelki
      wypadek, w razie gdyby jakiś rodzic tu zglądał.
    • Gość: strajk nauczycieli Re: strajk nauczycieli IP: 83.2.10.* 30.05.07, 21:40
      Już nie mam siły czytać tych wypowiedzi. Jestem nauczycielką i mamą maleńkiego
      chłopca. Pracuję na pół etatu i teoretycznie powinnam mieć mnóstwo czasu dla
      swojego dziecka. Niestety zdaża się, że wracam do domu wieczorem. Ciągłe rady
      pedagogiczne, wywiadówki, wycieczki zabierają mi wiele godzin. Nie wspominając
      już o studiach podyplomowych, których też nie robię dla własnej przyjemności.
      Pierwszy w życiu mojego synka Dzień Dziecka spędzę na dyskotece w szkole. Lubię
      swoich uczniów i nie wyobrażam sobie pracy w innym charakterze. Ale czytając te
      wypowiedzi zastanawiam się czy warto poświęcać się za 650 zł miesięcznie.
      • Gość: n-lka Re: strajk nauczycieli IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.07, 21:46
        Opadają po prostu ręce :( skąd tyle nienawiści do nauczycieli? Przecież chyba
        nie z zazdrości! Jeśli jednak ktoś zazdrości - proszę bardzo, ja serdecznie
        nakłaniam do pracy w szkole. Nie będę sie tutaj tłumaczyć ze swojej pracy i
        czasu wolnego, bo to i tak nie ma sensu. Dajcie nam spokój i okażcie chociaż
        trochę zrozumienia........ Same nagonki, obelgi - dlaczego? Każdy ma prawo
        walczyć o swoje......!
        • Gość: nie n-lka Re: strajk nauczycieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.07, 23:21
          prawda jest taka, że takie mamy czasy i każdy z nas chciałby mieć więcej, i to
          nie dotyczy tylko nauczycieli, ale ludzie nie przesadzajcie tak z tymi
          klasówkami, radami pedagogicznymi, taka krzywda Wam się dzieje, że 3 razy w
          roku posiedzicie i posłuchacie co dyrektor ma do powiedzenia, klasówek też nie
          robicie codziennie, każdy ma prawo godnie żyć więc prosze nie użalać się tylko
          nad sobą........
          • Gość: yyy Re: strajk nauczycieli IP: 83.2.10.* 31.05.07, 07:51
            Ja jako nauczyciel rozumiem innych. Jest mi tylko przykro, że nikt nie rozumie
            nas. Wpisy "do pracy nieroby" są naprawdę krzywdzące. Skoro w szkole pracuje
            się tak lekko - zapraszamy.
        • Gość: hahaha Re: strajk nauczycieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.07, 23:27
          no rzeczywiście bardzo Wam ciężko, jakieś 4-5 godzinek i do domku, z 3 razy w
          roku jakaś rada pedagogiczna, no i dobrze, że z dziećmi na wycieczki możecie
          pojechać bo byście biedni nauczyciele nic na oczy nie widzieli, no rzeczywiście
          tą sprawę należy skierować do MOPS-u, bo może Paniom na waciki albo na tipsy
          brakuje(bo Pani od w-f w Zesole Szkól Zawodowych na Szkolnej nawet takie
          nosi).....
          • Gość: www Re: strajk nauczycieli IP: 83.2.10.* 31.05.07, 07:55
            Proszę wybrać się z 20 dzieciaków na wycieczkę a porozmawiamy......
      • d_o.o_b Re: strajk nauczycieli 01.06.07, 22:04
        650zł miesięcznie... Kobieto, nie przesadzaj. Tyle to sprzątaczka zarabia.
    • Gość: leo Re: strajk nauczycieli IP: 212.2.99.* 31.05.07, 07:21
      Po pierwsze, to jej sprawa, a nie Twoja.
      Po drugie, w Chełmnie nie ma takiej placówki jak Zespół Szkół Zawodowych.
      • Gość: Bigos wek Re: strajk nauczycieli IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.07, 08:05
        Strajk, strajkiem, nauczyciele mają dużo racji mimo wszystko. Jednak coś jest
        nie tak w naszym powiecie jeżeli jest ostatni w wojewodztwie z egzaminów
        gimnazjal;nych. Troche chyba wypada niektórym nauczycielom zrobić rachunek
        sumienia. Co do pani od wf z tipsami, to jestem ciekaw jak pokazuje z nimi
        przewroty i kozłowanie piłki. Narka.
        • Gość: * Re: strajk nauczycieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.07, 18:45
          Gratuluję wiedzy. Jak na razie opublikowano wyniki sprawdzianów z podstawówek.
          Na wyniki egzaminów gimnazjalnych jeszcze należy poczekać. A może już masz
          jakieś przecieki?????
    • Gość: Zdziwiony Re: strajk nauczycieli IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.07, 08:06
      Połowa z Państwa podaje się w poniższych postach za nauczycieli ... a BYKI
      robiicie w prostym tekście. Mam 3 nauczycieli w rodzinie - nigdy nie widziałem
      ich w domu podczas sprawdzania klasówek - a mieszkałem z nimi 6 lat??? Pani
      pisze o 1/2 etatu - TO JEST 9 GODZIN (a nie 20) śmiech na sali. Moja żona
      pracuje w budżecie - 40 godzin/tydzień za 850 zł na rękę i nie płacze z tego
      powodu (ma 2 fakultety, 26 dni urlopu w roku -A NIE 3 BITE MIESIĄCE) i dla
      dziecka też mamy czas - LUDZIE TYLKO DOBRA ORGANIZACJA CZASU W DOMU - nikt z
      Was nie musi być nauczycielem jeżeli się mu to nie podoba - zawsze może zostać
      listonoszem - praca na powietrzu, między ludźmi... ;)
    • Gość: pracująca Re: strajk nauczycieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.07, 11:51
      ty nauczycielko pracujesz na pól etatu za 650 zl a ja pracuje na caly etat za
      670 i pracuje od 9-17 i tez nie mam czasu dla dzieci.Atak dobrze uczycie ze
      trzeba dac dzieciom korepetycje.A wycieczka jest raz do roku i wiem jaka jest
      wasza opieka.nie raz bylam uczestnikiem wycieczek szkolnych
      • Gość: gość Re: strajk nauczycieli IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.07, 18:43
        Nauczyciele moi drodzy, proszę, nie wypowiadajcie się na tym durnym forum, nie
        zniżajcie się do poziomu tych wszystkich ludzi naskakujących na nas, na nasz
        zawód, błagam! Ja robię to tylko ten jedyny raz, bo nie mogę się powtrzymać.
        Znajomi powiedzieli mi o tym wątku. Żenada po prostu!
        Korepetycje dla swoich pociech... hmm... i to ma być wina nauczycieli, tak?
        Rodzice za wszystko to, co złe u ich dzieci obwiniają szkołę, jak można???
        Prosze się zająć ich wychowaniem i nauką również, a nie szukać kozła ofiarnego
        w sytuacji, kiedy dziecko po prostu źle sie uczy......!
        Co do czasu pracy nauczyciela - CO TO WAS WSZYSTKICH OBCHODZI? PŁACICIE ZA
        TO??? Nauczyciele różnych przedmiotów (począwszy od języka polskiego
        skończywszy na wychowaniu fizycznym) mają swój określony czas pracy w szkole i
        w domu, ich sprawa! Większość z Was, drodzy uzytkownicy tego forum, nie ma
        pojęcia o pracy pedagogicznej. Jesli chce takowe zdobyć, proszę bardzo - nic
        nie stoi na przeszkodzie, wystarczy mieć odpowiednie wykształcenie i ... DO
        ROBOTY!!!!!
        Pozdrawiam wszystkich nauczycieli, życzę wytrwałości na koniec roku szkolnego,
        pięknie wypisanych świadectw, dużo kwiatów i oczywiście udanych wakacji!
        Zbierajcie siły, bo od sierpnia znowu ruszamy pełną parą:) a, no, i życzę Wam
        fajnych rodziców swoich wychowanków:) o podwyżce tu nie wspomnę, bo zaraz
        zbombardują mnie wściekli, spienieni i nieobliczalni forumowicze........!
        Żegnam :)
        • Gość: ja Re: strajk nauczycieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.07, 20:52
          no własnie żenada, brak słów, każdy nauczyciel niec spróbuje też pracy w innym
          zawodzie i posmakuje chleba z innego pieca, jak można mieć takie klapki na
          oczach?praca pedagogiczna?.....śmiech ...waszą pracę najlepiej widać w
          wychowaniu Waszych dzieci......
          • Gość: xxxxx Re: strajk nauczycieli IP: *.petrus.com.pl 31.05.07, 21:12
            Moim zdaniem ja bym nie dala zadnej podwyzszki nauczycielom lekarzom owszem bo
            to praca odpowiedzialna ale nauczycielom ??? Maja wiecej wolnego niz nauki.. a
            taki zwykly pracownik zapierdziela w dzien w dzien nawet nie ktorzy i w sobote
            i co maja z tego ?? guzik 600 zl na reke i dowidzenia! I niby jak z tego wyzyc?
            oplacic mieszkanie oplaty rodzina zycie tragedia co w tej polsce jest! A
            nauczyciele jednak nie maja tak źle nie maja tak niskich pensji bez przesady!
            • Gość: Patologia Re: strajk nauczycieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.07, 23:23
              płacić im tyle kasy za to, ze uczą mnie niepotrzebnych mi w życiu rzeczy? żenada.

Prawnik, sportowiec, humanista- na co mi się przyda obliczenie wysokości drzewa
              znając długość jego cienia? Co da mi wiedza o tym jak szybko spada ciało o
              masie 4 kg z wysokości 40 metrów? po co mi wiedza, ze x=12,25?

Matematyk, fizyk, mechanik, stolarz- po co mi wiedza, jakie wartości
              merytoryczne niosą ''dziady''? co mi da to że wiem, że jednym z matematyków,
              którzy złamali kod enigmy był Marian Rejewski? Albo, że interwały to odległości
              między dwoma dźwiękami?

W ogóle cały system nauczania to porażka. zamiast gimnazjów wprowadzić szkoły
              które nauczałyby tylko JEDNEJ określonej dziedziny- np. biologii, informatyki,
              historii. Jest w tygodniu 25-30h informatyki, a reszta to pozostałe lekcje,
              wspierające ten przedmiot, ew. polski, żeby co niektórzy pisać umieli.
              Mówie oczywiście o programowaniu, tworzeniu grafiki, a nie robieniu durnych
              tabeli w Wordzie, gdzie za to, ze wyrównanie do lewej ma 0,6 cm a nie 0,7 cm
              dostaje 4, a nie 5 -.- PO takim programie nauczania, w wieku 16 lat mamy
              grafika/programiste, który potrafi napisac program, albo stworzyć logo, reklamę
              dla normalnej firmy. Po tym ''gimnazjum'' idzie do szkoły średniej- język
              angielski i informatyka.

Rozpisałem się, ale to tylko dlatego, że chce podkreślić, ze nauczyciele może i
              pracują w szkole 7-8h, po szkole sprawdzają te spr i kartkówki, ale i tak
              przekazują marny % wiedzy, która nam się przyda w życiu.
              Do tego niektórzy nauczyciel troszke za bardzo się rządzą w szkole, ale to już
              inna sprawa...

Pozdrawiam
              • Gość: :) Re: strajk nauczycieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.07, 23:59
                TO czego nas nauczyciele muszą nauczyć, w głównej mierze nie zależy od nich, a
                od najmądrzejszego MEN...

Jednak popieram przedmówce, że nauczyciele (a właściwie szkoła) uczy nas wielu
                nie potrzebnych bzdur,a o innych dużo bardziej istotnych kwestiach totalnie
                zapominają... no, ale żyjemy w IV RP... a czy to jest zdrowe państwo??

P.S. W szkole podczas roku szkolnego jest przynajmniej 6 - 7 rad, ale bywa że
                ich liczba przekracza 10 czy nawet 15. Do tego muszą zdobywać ciągle nowe
                kwalifikacje, a wymaga się od nich ciągle coraz więcej...

P.S.2. Wakacje nauczycielskie trwają od okolo 1 lipca - czyli Rady
                podsumowującej do 20 sierpnia - kiedy to nauczyciele muszą przygotować klasy
                itp do roku szkolnego - czyli nie całe 2 miesiące:)

P.S.3 Spodziewam się falii krytyki...ale cóż... witamy na chelmińskim forum...
              • Gość: PN Re: strajk nauczycieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.07, 00:09
                Prawdziwa "Patologia". Rzeczywiście musiałeś pecha w życiu. Ani nauczyciele, ani
                rodzice nie pomogli nauczyć Cię kojarzyć faktów a Twoje przemyślenia odnośnie
                edukacji pozosatawiam bez komentarza, ponieważ na całym świecie nie ma systemów
                edukacji opartych choć na części z nich.
                Nauczyciele popieram Wasz strajk, chociaż można Wam wiele zarzucić. Sam byłem
                w przeszłości belfrem i wiem ile poświęcenia wymaga ten zawód( w
                większości tak jest).
                • Gość: kali Re: strajk nauczycieli IP: 83.2.9.* 01.06.07, 00:27
                  pierwszy raz od 17 lat słysze o strajku nauczycieli,wczesniej było wszysko ok
                  Chodzi nie znosze Giertycha ale jestescie tendęcyjni bo za Milera czy Belki
                  zero protestow a teraz sie obudziliscie,tylko nie ządacie odwołania Giertycha a
                  tylko podwyszki
                  • Gość: Do PN Re: strajk nauczycieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.07, 08:10
                    No to już nie moja wina, że takich systemów nie ma. W niektórych rejonach Anglii
                    [nie wiem czy w całej] w wieku chyba 14-15 lat wybiera się 4 przedmioty [lub
                    więcej] których chcesz się uczyć i masz nimi wypełniony cały tydzień. A w naszym
                    państwie ma się 13-15 przedmiotów, z czego większość jest niepotrzebna,
                    przynajmniej niektórym.

PS: wdż- od początku semestru, dowiedziałem się na nim jak składać podania do
                    szkół, była moze jedna lekcja ''na temat'', to jest strata mojego, nauczyciela i
                    innych uczniów czasu.

Myślenie nie boli.
                    • Gość: Inga Re: strajk nauczycieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.07, 08:26
                      Współczuję wszystkim nauczycielom takich ludzi wokół!!!!!!!!! Moi przyjaciele
                      są nauczycielami więc mogłabym dużo powiedzieć o ich pracy.A wy nie
                      stękajcie,że zarabiacie mniej a wiecej siedzicie w pracy tylko do dzieła-idzcie
                      na studia i do roboty, jak to gość napisał!!!!! Sama pracuję po 10 godzin,mam
                      marne pieniadze,ale sama sobie tak pościeliłam do cholery!Jak mialam isc na
                      studia to sie nie chcialo,potem żałowałam,ale bylo za pozno,wiec mam co
                      chcialam.Mam teraz naskakiwac na nauczycieli,bo pracuja krocej??????Nigdy!
                      Jestescie tak prosci i niemądrzy,że az mi was szkoda.Zazdroscic w dodatku
                      wakacji,smiech na sali!Zlapcie sie za wlasne tyłki i dajcie spokoj ludziom!
                      • Gość: Studentka Re: strajk nauczycieli IP: 83.2.9.* 08.06.07, 08:05
                        Tylko, że nasza piękna polska rzeczywistosc jest taka, ze studia tez kosztuja!
                        A nie kazdego stac na nie tak "od reki"... A jaka w cudownym Chełmnie studentka
                        moze znaleźć prace? Bar albo sklep.. Zalosne.. Pracuje po ponad 200 h w
                        miesiacu za 670 zl... A wolne mam 4 dni w miesiac, w ktore mam zajecia na
                        uczelni wiec prosze nie narzekajcie.. Zawsze moze byc gorzej...
          • Gość: Dori Re: strajk nauczycieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.07, 08:29
            a po co nauczyciel ma probowac pracy w innym zawodzie,skoro ma wyksztalcenie i
            przygotowanie do pracy w szkole?przeciez to,ze strajkuja nie swiadczy o tym,ze
            chca zmienic zawod.Wiekszosc z was niczego,kompletnie niczego nie rozumie.Moja
            siostra jest nauczycielem,poczatkujacym,nie ma zycia prywatnego,i caly czas
            jakies kursy,szkolenia.Wy nie musicie tego robic,bo juz jestescie madrzy i
            pozjadaliscie wszystkie rozumy!!!!tez bede kiedys nauczycielem:)
            • Gość: ewik Re: strajk nauczycieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.07, 08:51
              Osoba, która ma w rodzinie nauczycielkę wie jak jest naprawdę. Inni widzą tylko
              18 godzin etatu i wakacje. Jeśli tak jest dobrze zapraszamy do szkoły.
              Wystarczy przeczytać oferty pracy. Miejsca czekają.
              Lubię swoja pracę, ale jest to najbardziej niewdzięczny zawód.
              "Obyś cudze dzieci uczył" mówiono dawno dawno temu do osób, którym życzylismy
              jak najgorzej.
        • Gość: do gościa Re: strajk nauczycieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.07, 10:46
          nie jestem nieobliczlnym forumowiczem,ale muszę odpowiedzieć na jeden z
          zarzutów:tak to my Wam drodzy nauczyciele płacimy i dlatego wymagamy należytej
          i dobrej roboty!!!i jeszcze jedno większość nauczycieli tez nie ma pojęcia o
          pracy pedagogicznej pomimo wykształcenia w tym kierunku i po trzecie drogi
          gościu piszesz wielkimi literami które w necie wyrażają krzyk ,więc sie opanuj
          i nie krzycz nie jestes na boisku szkolnym................pozdrowienia dla tych
          prawdziwych pedegogów
          • Gość: Ewik Re: strajk nauczycieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.07, 08:52
            Podaj swoje dane to Ci prześlę podziekowanie za pensję.
    • Gość: abc Re: strajk nauczycieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.07, 17:41
      Proszę wszystkich nauczycieli, by nie tłumaczyli na forum jak wygląda nasza
      praca. Kto nie doświadczył specyfiki tego zawodu, nigdy go nie zrozumie.
      Wszystkich oburzonych postawą nauczycieli, zapraszam do szkoły. Zobaczymy, jak
      będzie wyglądał wasz osiemnastogodzinny tydzień pracy.
      Pozdrawiam wszystkich, bez wzglądu na wykonywaną profesję.
      • Gość: @@@@ Re: strajk nauczycieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.07, 18:01
        sądzę że nikt nie neguje prawa nauczycieli do godnych zarobków,ale nie róbcie z
        siebie meczenników ,przeciez nikt Was nie przymusza do wykonywania tego
        zawodu,mało tego zawsze sie uważało ze zawód pedagoga to w pewnym rodzaju
        powołanie,a tu w kazdym poście napisanym przez Was wieje grozą i
        męczeństwem ..........chyba nie o to tu chodzi
    • Gość: lis Re: strajk nauczycieli IP: 83.2.10.* 01.06.07, 20:04
      Jak jesteście rodzicami i nazekacie na słabe wyniki waszych pociech to zaraz
      Wam coś podpowiem.Weżcie gowniarzy zagoncie do nauki i nie pozwolcie całymi
      dniami i nocami siedziec przy kompie.Przyklad, na forum w Brodnicy było 8 tys w
      Grudziadzu 48 tys a w Chełmnie 88 tyś. Dwa pierwsze miasta sa zdecydowanie
      wieksze od Chełmna.Puknijcie sie we własne czoło i przestancie obrazac
      nauczycieli.Zaznaczam że jestem prac. Ursusa
      • Gość: lala Re: strajk nauczycieli IP: 83.2.9.* 01.06.07, 20:44
        ostatnie wyniki w podstawowkach nie pochlebnie swiadczą o waszej
        pracy,oczywizda jakis procet jest miglansow ale ostatnie miejsce wszyscy to
        głomby no panie to daje do myslenia
        Giertych musi odejsc
        • Gość: other_somebody Re: strajk nauczycieli IP: *.adsl.inetia.pl 01.06.07, 21:50
          Ok rodzice powinni zaganiać dzieci do nauki, ale gdyby nauczyciele w
          podstawówkach się wzięli i robione sprawdziany rzeczywiście sprawdzali i potem
          oddawali to myślę, że uczeń widząc swoje złe oceny choćby na koniec roku wziął
          się do roboty, żeby świadectwo jako tako wyglądało. Poza tym rodzic widząc złe
          oceny dziecka zainteresował się jego nauką. A jak rodzice mają pogonić do pracy
          swoje dzieci skoro myślą że się dobrze uczą? Niestety w podstawówkach jest tak,
          że dobre oceny dostaje się za podlizywanie a nie za rzeczywiste umiejętności, a
          ocena kompletnie nie odzwierciedla wiedzy. Wtedy wychodzi na teście
          kompetencyjnym, że uczeń który zdobywa czwórki i piątki na teście zdobywa 20
          punktów, a ten który 2 i 3 po 30.
          Więc coś jednak jest nie tak. Jak ktoś nie wierzy niech porówna sobie oceny z
          wynikami testów.
          Pozdrawiam
          • Gość: obiektywizm1 Re: strajk nauczycieli IP: 83.2.9.* 02.06.07, 00:06
            Śledzę ten wątek od początku i dużo wody upłynęło zanim zdecydowałam się
            odpisać w miarę spokojnie,bo emocje wreszcie opadły.Padają tu dziwne
            stwierdzenia: nauczyciele nic nie robią, a chcą pieniędzy,ciągle mają wolne, a
            chcą pieniędzy, jadą z dziećmi na wycieczkę, bo ich nie stać, żeby jechać za
            własną kasę, więc chcą pieniędzy itp.Wszystko to skwituję krótko- proszę się
            wykształcić i każdy z moich szanownych Oponentów będzie miał to wszelkie dobro,
            którego tak zazdrościcie nauczycielom.
            Ktoś się dziwił, że trzeba się uczyć wielu rzeczy "nieprzydatnych" w życiu.
            Hmm,racja!!! W końcu po co rozwiązywać krzyżówki, skoro można oglądać kiepskie
            filmy "made in China"(i czytać made in China), po co pisać listy, skoro na
            forum można się popisać absolutną ignoracją ortgraficzną, po co uczyć się
            synonimów, skoro wszysto jest super i zaje....
            I w ten oto sposób powstaje przyszłość naszego Narodu.
            Rodzice nauczyli mnie szacunku dla wszystkich zawodów, czego i swym Oponentom
            SERDECZNIE życzę. Miłego weekendu.
            • Gość: Nika Re: strajk nauczycieli IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.07, 13:03
              ...nic dodać nic ująć... :)
            • Gość: On Re: strajk nauczycieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.07, 23:31
              przydało CI się kiedyś w życiu twierdzenie talesa?
              • Gość: pik Re: strajk nauczycieli IP: *.culm.net 03.06.07, 13:19
                www.youtube.com/watch?v=HCkYfYa8ePI
                Z dedykacją dla wszystkich którzy uważają system 'ogólnokształcący' (licea skądś
                mają to w nazwie) za bezsensowny...
    • Gość: l Re: strajk nauczycieli IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 03.06.07, 11:18
    • Gość: leo Re: strajk nauczycieli IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 03.06.07, 11:22
      Nie, ale zadowolony jestem z tego, iż wiem, że istnieje coś takiego jak
      twierdzenie Talesa oraz co ono znaczy.
    • Gość: hej Re: strajk nauczycieli IP: 83.2.9.* 03.06.07, 18:27
      Giertych musi odjesci
      • Gość: rodzic 4 dzieci Re: strajk nauczycieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.07, 23:41
        napewno Pan Minister Giertych, a nie Giertych! Chcesz mieć szacunek dla siebie
        to miej go dla innych rozpieszczony nauczycielu. Dzisiaj nauczyciele to mafia i
        maja niskie notowania. W każdej szkole jest tylko kilku, których interesuje
        nauczanie i formacja intelektualna naszych dzieci. Reszta zabiega o kasę, kasę,
        kasę... ustawiają tylko swoich. Kto nie należy do mafii musi odejść. Pytam, kto
        wymyślił korepetycje?! Moich dzieci na to nie stać, a nauczyciele sami
        naganiają sobie dzieci na korepetycje. W papierach wszystko gra i za pasem
        wakacje. Ciekawe, gdzie "biedni" nauczyciele się wybierają? Bo wśród moich
        znajomych nauczycieli słyszę wiele przechwałek. Mojej rodziny nie stać, by
        pojechać do Egiptu, na Majorkę, czy wyspy Bahama. A po wakacjach dalej błędne
        koło będzie się toczyć.
        • Gość: Litości!!! Re: strajk nauczycieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.07, 23:52
          Odezwała sie fanka Giertycha, zagorzała słuchaczka RM Rydzyka, miłośniczka
          kalendarzyka małżeńskiego, do lekarza i to jak najszybciej!! Prawdziwie
          chrześcijańskie podejście. Oto Polska właśnie!!!!
          • Gość: rodzic 4 dzieci Re: strajk nauczycieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.07, 00:14
            jestem tatą czwórki dzieci, a nie żadną "fanką"- "słuchaczką"- "miłośniczką
            kalendarzyka". To nad tobą trzeba się litować- pewnie anonimowy nauczycielu.
            A dlaczego dzieci tak się cieszą z wakacji? Pomyślałeś kiedyś - chciałem napisać
            dupku- ale przecież nauczycieli nie można obrażać, są nietykalni. Już nie mogę
            się doczekać do jutra, kiedy znowu przed wyjściem do pracy będę tłumaczył
            dzieciom: A może byście jednak do szkoły poszły!!! Litości.
    • Gość: Nauczyciel Re: strajk nauczycieli IP: 83.2.8.* 06.06.07, 07:03
      Z niepokojem przeczytałem wszystkie dotychczasowe posty. Wynika z nich
      niezbicie, że istnieje grupa ludzi, którzy swoje małe chełmińskie frustracje
      wyładowują na kimkolwiek, kto akurat jest pod ręką. Padło na Nas, więc niech
      tam... Ale proponuję trzymać się faktów. A oto one:
      1. Rzadko który nauczyciel ma 18 godzin etatu. Ja w swojej pracy jeszcze nie
      miałem takiego przypadku - obecnie mam max, czyli 27h, a bywało i 32. Chcętnie
      wziąłbym i 40, ale niestety Rozporządzenie Ministra Oświaty nie pozwala. To
      znaczy, w kilku szkołach mogę mieć nawet i 3, 4 etaty, ale w jednej placówce
      tylko 1,5 etatu, czyli właśnie 27 h. Ale kocham swoją pracę.
      2. Ilość posiedzeń Rady Pedagogicznej waha się z roku na rok. Bywa i mniej i
      więcej, zależy to od placówki, od dyrekcji i od aktualnych potrzeb. Zebrania
      potrafią trwać nawet 6 godzin, więc bywa, że wychodzę do pracy o 7:30 i wracam
      około 21, kiedy moje dziecko już śpi. O obiedzie nie wspomnę... Ale nie
      narzekam.
      3. Wakacje.... hmmmm. Jeżeli o mnie chodzi, mogłoby być tego 28 dni, albo ile
      tam chcecie nam łaskawie podarować. Tylko czy dzieciaki byłyby z tego
      zadowolone? Okres wakacji nie jest dla nauczycieli, tylko dla uczniów - aby
      odpoczęli po ciężkiej, naprawdę ciężkiej pracy, po wypełnianiu głów wiedzą i
      zdobywaniu nowych umiejętności. Po to, aby wypoczęte przyszły do szkoły. Nie
      sadzicie chyba, że nauczyciele nic w tym okresie nie robią? Większość z nas
      dorabia do pensji bedac wychowawcami na koloniach i obozach, czyli "odpoczywa"
      od gwaru i stresu. A'propos stresu - poniżej. Oczywiście, musimy też popracować
      nad własnym warsztatem, obmyśleć i opisać sposoby na efektywniejsze
      przekazywanie wiedzy, napisać stosy sprawozdań, planów, ewaluacji i tym
      podobnych papierotwórczych eksplikacji. Ale nigdy nie narzekałem.
      4. Stres. Tak,stres jest. I mówienie, ze lepiej sobie poszukać innej roboty
      jest kopnięciem poniżej pasa i dowodem na brak otwartości na dialog. Chyba
      każdy, komu zależy na tym, co robi, przeżywa stresy. A mnie osobiście zależy.
      Lubię to, co robię, uważam, że robię to dobrze, a stres wynika między innymi z
      braku wiary w to, że moze być lepiej. Lepiej - czyli mniej papierów do
      tworzenia, więcej czasu na efektywną pracę, widoki na ulepszony system oświaty,
      godniejszą płacę. Studia kosztowały sporo, każą nam siędokształcać na
      kolejnych 'podyplomówkach', co też obciąża domowy budżet (synku, nie pojedziemy
      w tym roku nad morze - muszę zapłacić czesne za studia), a co w zamian
      otrzymujemy? Obietnice. Strajk jest aktem rozpaczy, nie działaniem złośliwym. A
      fakt, że strajkującoraz to inne grupy społeczne świadczy chyba dobitnie, że
      obecna grupa trzymająca władzę powinna zastanowić się nad kontunuacją swoich
      politycznych karier. Ja z przyjemnością jednak będę kontynuował swoją pracę.
      Pomimo rządu, Waszych szkalujących dobre imie nauczycieli postów, oraz
      podejścia częśći rodziców do nauki swych dzieci.
      5. Rodzice. Kochani Rodzice; ilu z Was od poniedziałku zajrzało dzieciom do
      zeszytów, powtórzyło z nimi ostatnie lekcje, sprawdziło, czy mają zadania
      domowe? Z mojej praktyki wiem, że ilekroć zadaję pytanie na 'wywiadóce', czy
      dany rodzic orientuje się co aktualnie przerabia ich pociecha, często słyszę
      odpowiedź "Nie wiem". I to jest zatrważające. Zamiast spędzać czas przed TV lub
      miast pisać krzywdzące komentarze na tym bijącym w oczy inteligencją forum,
      weźcie dziecko na kolana, usiądźcie z nim przy biurku i pozwólcie mu być Waszym
      dzieckiem. Może sami przy okazji czegos się nauczycie. I mówię to bez
      złośliwości. Pamiętajcie, dzieciaki patrzą na Was i staraja się naśladować.
      Pokażcie im, że warto się starać. My Nauczyciele, w szkole damy sobie jakoś
      radę, ale bez Waszej pomocy nasza praca będzie zmarnowana. I przychodźcie na
      zebrania. Dowiecie się ważnych dla Waszego dziecka rzeczy i moze wtedy mniej
      będzie takich bzdurnych i wyssanych z palca rewelacji na tym forum.
      6. WYNIKI EGZAMINU KOMPETENCJI. No to jest temat, który porusza umysły i burzy
      krew, prawda? Chełmno najgorsze w powiecie!!! O jaaa!!! Ci niedobrzy
      nauczyciele!!! Zwolnić ich!!! A kto powiedział, że muszą wypaść najlepiej?
      Cieszmy się, że przynajmniej napisali. Poważnie. Pracuję w szkole, w której co
      3 dziecko ma opinię o potrzebie dostosowania wymagań, lub orzeczenie o
      potrzebie kształcenia specjalnego. Na sprawdzianach, podczas normalnych zajęć
      edukacyjnych jestem zmuszony respektować te opinie i, mówiąc prosto, wymagać
      mniej. W praktyce oznacza to - ocenić cokolwiek danemu dziecku się zechce
      zrobić. A często nie chce się nic. Nie wszystkim oczywiście, ale po jakimś
      czasie chyba każdemu wydaje się, że łatwiej jest lepiej, prawda? No, a kiedy
      nadchodzi czas egzaminu kompetencji, nagle do szkoły przychodzą testy, które
      nie uwzględniają obniżonych wymagań. Wszyscy piszą ten sam test. I czy to jest
      w porządku? ZAWSZE wypadniemy najgorzej, bo U NAS NIE MA KOMU 'robić' na
      średnią. Uczniowie z dostosowaniem wymagań mają wydłużony czas pracy na
      sprawdzianach, ale test kompetencji piszą przez 60 minut razem ze wszystkimi.
      Oni nawet nie zdążą przeczytać wszystkich wyrazów, nie mówiąc o ich
      zrozumieniu, czy rozwiązaniu zadań. Więc często strzelają odpowiedzi, z różnym -
      jak widać - skutkiem. Wiec proszę mieć raczej pretensje do systemu oświaty w
      Polsce, zarzucać brak konsekwencji Ministerstwu, a nie brak kompetencji
      nauczycielom. My robimy co możemy - dodatkowe zadania, bezpłatne kółka i
      zajęcia wyrównawcze. Taki nasz obowiązek, ale nie jesteśmy wspierani ani przez
      Ministerstwo, ani przez Rodziców. I tylko później tyłek musimy do bicia
      nadstawiać. A ja i tak nie przestanę kochać tego, co robię.
      7. Dyscyplina. Co może zrobić nauczyciel, kiedy dwoje dzieci tłucze się na
      boisku szkolnym? Tak naprawdę nic. Wyobraźmy sobie filigranową polonistkę i
      dwóch bijących się wyrosniętych nakoksowanych byczków z 6 klasy. Nie polecam
      takiego widoku. Zero godności, stres i strach w oczach nauczycielki. Dzwoni
      potem do domu sprawców z informacją o zaistniałej sytuacji (bo rodzice raczej
      do szkoły nie przyjdą) i słyszy, że to wina szkoły, że syneczek jest cacy i w
      ogóle ma dać spokój, bo leci "Moda na Sukces". Wiem, to ekstremalny przypadek,
      ale obrazuje jaka jest sytuacja w szkole. Program "Zero tolerancji" ma szanse
      sukcesu, owszem. Pan Minister zapomniał tylko, że to rodzice odpowiadają za
      wychowanie dzieci, a szkoła jedynie(aż) je wspomaga. A rodzice są nietety
      niereformowalni. Ale ja nadal wierzę w to, co robię.
      W A K A C J E: Czas zatem naładować akumulatory. Kochani Rodzice, to, że
      mamy "2 miesiące" wakacjo oznacza, że Wasze pociechy będą miały od września
      lepiej. Więc dajcie już sobie spokój z komentarzami. Idźcie z dziećmi na spacer
      miast patrzeć w plazmę. Kupcie im loda zamiast sobie papierosy. Przytulcie je i
      porozmawiajcie. Pograjcie w piłkę. Zajrzyjcie do zeszytów. Badźcie Rodzicami, a
      nie prawnymi opiekunami. Tego Wam serdecznie życzę, a Nam, drodzu Nauczyciele,
      życzę słońca, energii i wiatru w żaglach od września!!!
      • Gość: rodzic 4 dzieci Re: strajk nauczycieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.07, 22:44
        "kocham swoją pracę", bo udało się tobie należeć do kliki- dupowłazie. Zamiast
        pisać takie pustosłowia pisz powieści. Żyjesz w układach i one prędzej, czy
        później ciebie wykończą. Proponuję tobie zrezygnuj z tego ośmieszanego zawodu
        nauczyciela, bo dzieci się z ciebie śmieją i napewno nie jesteś autorytetem.
        Mam nadzieję, że niedługo masz do emerytury, bo nie chciałbym byś uczył moje
        dzieci.Życzę tobie udanych wakacji, tylko proszę nie wracaj po nich do szkoły.
        Zostań np. listonoszem, będzie z ciebie większy pożytek lizusie. Pewnie nigdy
        nie byłeś prymusem. Do zobaczenia na poczcie.
      • Gość: on Re: strajk nauczycieli IP: 83.2.8.* 06.06.07, 23:03
        '650zł miesięcznie... Kobieto, nie przesadzaj. Tyle to sprzątaczka zarabia.'
        Ta kobieta nie przesadza....
        zenada, prawda...?

Denerwuja mnie teksty w stylu - 'jak Ci ta praca nie odpowiada to se ja zmien'
        Halo, halo! Ja swoja prace lubie, jestem dobrym i lubianym nauczycielem...
        nie chce jej zmieniac ale...
        chce zarobic tyle ze wystarczy mi na czynsz i jedzenie...!
        Nie po to poswiecilem tyle czasu na nauke i zdobycie wyksztalcenia aby teraz
        zarabiac tyle co 'sprzataczka'... (bez obrazy...)

Ktos tam chrzani ze nauczyciel to nie jest odpowiedzialna praca - ja nie
        moge... co za wypowiedz... nie bede jej komentowal...

Kolejna sprawa - nie zrobisz z malucha mercedesa - to tak apropos wynikow
        waszych dzieci na egzaminach...
        ale wiadomo kto jest winien, prawda?
        Mechanik jest lajza bo nie potrafu cudu dokonac...
        Tak przy okazji... ilu z was sprawdzilo dzisiaj swoim dzieciom zadanie
        domowe...?
        Taa... wszystko jasne... ale nauczyciele sa beee... my jestesmy super, nie?
        troche w d***e mamy czy nasze dzieci sie ucza czy nie...
        ale co tam... lepiej zwalic na kogos... my jestesmu ok...

No i jeszcze jedno - rodzice, sami nie mozecie sobie poradzic z 2 swoich dzieci
        a od nauczycieli wymagacie cudów?!
        Odbilo wam?!
        Oni maja 30 osob w klasie a nie 2!

Dalej mi sie nie chce pisc bo to walka z wiatrakami...
        Rodzice zamiast ulatwiac nauczycielom prace robia dokladnie odwrotnie...
        Wiec mozna spodziewac sie tego ze bedzie coraz wiecej bandytów, zlodzieji i
        gwalcicieli... - tak na marginesie mowie o WASZYCH dzieciach (teraz zaczniecie
        krzyczec, nie..? glupoty pisze, prawda...? Zanim cos odpiszecie to pomyslcie...)

Rodzicie - wiekszosc z was nie jest autorytetem dla swojego dziecka a chcecie
        aby nauczyciel nim byl.. aby wychowywal wasze dzieci...
        Lipa! Wcale tego nie chcecie!
        Wy chcecie mic po prostu swiety spokoj!
        A jak cos bedzie nie tak - szkola nie wychowala.. nie nauczyla... nauczyciel
        nie zareagowal...

Jasne...
        Powodzenia wam zycze...

Bye
        • Gość: on Re: strajk nauczycieli IP: 83.2.8.* 06.06.07, 23:11
          rodzic 4 dzieci

ja cie krece... ale dales czadu... super wypowiedz...
          Zakladam sie ze ty byles prymusem :-)

A moze rodzice tak sami beda swoje dzieci uczyc...?
          Moze zlikwodowac szkoly?
          W sumie i tak jestesmy chorym krajem to zlikwidujmy edukacje - wtedy nam sie
          poprawi!
          Jestesmy przeciez najmadrzejsi - wszyscy inny to glupole, no nie?
          My wiemy najlepiej, prawda?
          Ta nauczycielka od matmy to kretynka, a ten od historii to jakis nienormalny,
          hm...?
          Wiecie lepiej wiec sami uczcie swoje dziecieki i beda miely lepsze wyniki na
          egzminach!!!
          Rozwiazalem problem!!!

Zegnam i zycze wam rodzice i inni krzykacze aby pewnego dnia wasze wlasne
          dziecie nie zrobily wam 'ała'...
          skoro wy tak ladnie innych traktujecie to one beda traktwac was tak samo...
          Milej starosci zycze...

Ale jaja...
        • Gość: plluuum Re: strajk nauczycieli IP: 83.2.9.* 08.06.07, 08:14
          tylko ona wyraznie napisala 650 zl za pol etatu a nie za caly!
    • Gość: k Re: strajk nauczycieli IP: 83.2.10.* 07.06.07, 18:08
      Jeśli są głupi rodzice, nie można się spodziewać zadowalających wyników po ich
      głupich pociechach.
      • Gość: apel Re: strajk nauczycieli IP: 83.2.11.* 07.06.07, 18:15
        nauczyciele ! przecież wiecie ze was nikt nie lubi bo macie zabużone
        osbowości ,sami z własnymi dziećmi nie dajecie sobie rady A WIĘC WEŻMY
        POPRAWKE JAKO RODZICE ! I WY I MY ! A ZNP NO TO JUŻ MAKABRA TEN ZWIĄZEK
        ZDELEGALIZOWAĆ !!!
    • Gość: leo Re: strajk nauczycieli IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 07.06.07, 22:04
      A skąd wniosek, że nauczyciele nie radzą sobie ze swoimi dziećmi? Te
      nauczycielskie pociechy, które znam wszystkie wyszły na ludzi.
      • Gość: Obiektywny Re: strajk nauczycieli IP: 83.2.9.* 09.06.07, 16:41
        p.W. Gryszan do populizmu zawsze była pierwsza pamiętam jak uczyła mnie krótko w
        ( całe szczeście ) w podstawówce poprostu dno i wodorosty sorki że tak dobitnie
        ale naprawdę tak kojarzy mi się ta pani. Nauczyciele niech przestana pieprzyć
        głupoty sam zastanwiam się czy nie iść na kurs pedagogiczny i gdzieś się
        zachaczyć do szkoły obecnie pracuje w budzetówce i zarabiam 1000 zł na miesiac
        i nie narzekam tak bardzo by robic strajk. A swoją drogą fajnie mieć taką pracę
        jak nauczyciel lato wolne, ferie zimowe wolne długie święta od parę dni od
        wigili aż do sylwestra po 5 godzin w szkole i sprawdzanie klasówek na lekcjach
        ( chętnie się na to godzą uczniowie- zawsze tak było i będzie)żyć nie
        umierać!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! a jak sie nie podoba to do Anglii np. doić
        krowy banda postkomunistów!!!!!!!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka