Dodaj do ulubionych

Phenomenal

25.11.11, 13:25
Zagadka translatorska: to słówko z tytułu to jak będzie w naszym narzeczu?

Otóż "phenomenal" to po naszemu "groza".

Bailey
* Wind South 6 to gale 8, becoming cyclonic storm 10 to hurricane force 12.
* Sea State High or very high, occasionally phenomenal in east.
* Weather Rain or squally showers.
* Visibility Good, occasionally poor.

Faeroes
* Wind Southwest 6 to gale 8, becoming cyclonic severe gale 9 to violent storm 11, perhaps hurricane force 12 later.
* Sea State High or very high, occasionally phenomenal.
* Weather Rain or squally showers.
* Visibility Good, occasionally poor.

To dzisiejsza poranna prognoza BBC dla dwóch akwenów północnego Atlantyku.
W opisie stanu morza phenomenal oznacza wysokość fali przekraczającą czternaście (słownie: czternaście) metrów.

A konkluzja jest troista:
1. Takie ładne słówko...
2. Jak ktoś przywykł (jak ja :>) do zawodowego mówienia o pogodzie (patrz wyżej: tyle słów, ile jest konieczne, i stiff upper lip), nigdy mu mordy nie przestanie wykrzywiać w kontakcie (nie do uniknięcia :>) z pompowaniem emocji rozpełzającym się wszędzie z komercyjnych mediów niczym wybite szambo;
3. Nie jest źle móc wychodzić w morze, kiedy się chce. A nie, bo się musi.
Obserwuj wątek
    • stedo Re: Phenomenal 25.11.11, 14:26
      Co Ty czytujesz kolego i czym się emocjonujesz??Prognozą pogody na płn. Atlantyku?? I dlaczego dziwisz się, że ktoś chciał ubarwić takie suche dane jak prognoza pogody. Przecież to norma. Nawet specjalnie dobierają prezenterów/rki by "ubarwić" te dane;))
      A jeśli chodzi o emocje w życiu społecznym dni ostatnich - nic Cię nie wzruszyło?
      • redundant Re: Phenomenal 26.11.11, 11:27
        Przyznaję, że po zobaczeniu wątku Pluszowy piątek miałem ochotę nadać temu mojemu tytuł Niszowy wątek. Ale jednak szkoda mi było phenomenal, żeby gdzieś w środku tylko siedziało.

A północny Atlantyk to, wbrew pozorom, po sąsiedzku. A przy niezaburzonej cyrkulacji strefowej (czyli np. teraz) nawet bliżej - to, co dzisiaj jest tam, jutro będzie u nas. Przykład:

https://img51.imageshack.us/img51/8897/wavehgt0w20111125120630.png

To prognoza zafalowania Bałtyku na noc z niedzieli na poniedziałek. Właśnie taka, a nie inna, właśnie za sprawą tego czegoś na Atlantyku (wciąż jeszcze), o czym pisałem wczoraj.

A w życiu społecznym nie, nic mnie nie wzruszyło.
        Za to życie gospodarcze dni ostatnich wywołuje we mnie pewne emocje, ale wzruszeniem bym ich nie nazwał.
        • stedo Re: Phenomenal 26.11.11, 17:00
          Znaczy będzie ostro bujać!. Niczym wtedy, gdy Heweliusza wyhuśtało. Mam nadzieję, że tym razem, jak jakiś prom wyjdzie, to jednak samochody lepiej zablokują.I teraz rozumiem dlaczego na środkowym wybrzeżu tak podmywa brzegi.
    • stedo Re: Phenomenal 25.11.11, 14:28
      Acha, jeszcze o tym słowie. To ciekawe, bo u nas to termin "fenomenalnie" znaczy coś wręcz przeciwnego.
      • stedo Re: Phenomenal 25.11.11, 14:35
        I jeszcze jedno: po zgłębieniu Twego tekstu i poddaniu analizie szczegółowej fragmentu:
        "ktoś przywykł (jak ja :>) do zawodowego mówienia o pogodzie ),... (nie do uniknięcia :>" przepraszam za wytykanie lektury wiadomości n/t sytuacji atmosferycznej na płn. Atlantyku:))
        Jak mus, to mus;))
        • redundant Re: Phenomenal 26.11.11, 11:32
          Kierowniczko, co tak ostro! Żaden mus, tylko przyzwyczajenie do rzetelnej informacji. :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka