10.10.08, 15:29
sledzisz dzisiejsze notowania GPW?
Obserwuj wątek
    • kontik_71 Re: kontik... 10.10.08, 15:30
      Nie a co?
      • polla.k Re: kontik... 10.10.08, 15:32
        to spójrz...bo warto..
      • jaceks20 Re: kontik... 10.10.08, 15:33
        hmm ciekawi mnie czy myslales juz nad wyciagnieciem swojej kasy z
        polskiego banku?
        Pytam cie jako eksperta, to mamy ten kryzys czy moge spac spokojnie
        bo Donald powiedzial ze nic u nas sie nie wydarzy?
        • kontik_71 Re: kontik... 10.10.08, 15:34
          Wiesz co.. ty to glupi jestes i tylko tyle..
          • jaceks20 Re: kontik... 10.10.08, 15:36
            kontik nie obnizaj lotow
            to wina kaczorow czy nie?
            • lupus76 Re: kontik... 10.10.08, 15:39
              w moim odczuciu - nie. I tu akurat Kaczora Donalda też bym do tego "nie" włączył.
              • jaceks20 Re: kontik... 10.10.08, 15:43
                oj lupus ja to wiem (mimo glupoty przypisanej mi przez kontika)ze
                Donald nie jest odpowiedzialny, ale to on zapewnial ze w Polsce nie
                ebdzie kryzysu i nie ma sensu o tym gadac bo to tylko szerzenie
                defetyzmu
                spojrz na KGHM 20% w ciagu jednego dnia - wogole to chyba w dniu
                dzisiejszym spora czesc inwwestorow stracila to co zarobila w czasie
                hossy
                • lupus76 Re: kontik... 10.10.08, 16:54
                  Z tego, co wyczytałem, to Donald ma podstawy, żeby tak mówić (choć z góry mówię
                  - nie jestem ekonomistą i o gospodarce pojecie mam blade). Otóż polski system
                  bankowy nie pchał się w ryzykowne inwestycje i nie udzielał kredytów
                  niewiarygodnym biorcom. Polskie banki nie są więc zagrozone tym, co rozwaliło
                  system bankowy w USA, Islandii, czy we Włoszech.
        • 2szarozielone Re: kontik... 10.10.08, 15:41
          Jacku, a Ty mi wytłumacz, po co tę kasę wyciągać? Sensowne jest rozłożenie jej w
          kilku bankach, żeby w żadnym nie trzymać więcej niż 22 tys. euro - w razie
          upadłości 90% zwraca bankowy fundusz gwarancyjny. Jeśli sytuacja będzie taka, że
          nie będzie z czego zwracać, to by oznaczało bankructwo państwa i galopującą
          inflację, wobec której na swoje oszczędności można machnąć ręką - wystarczą na
          waciki ;)
          Teraz ceny złota wywindowały się w górę tak bardzo, że wątpię, czy nawet złoto
          jest bezpieczną lokatą. Trzeba by jakoś niesztampowo kombinować.

A tak poza tym - nie tylko Donald uspokaja sytuację - mówi tak samo prezes NBP,
          przedstawiciele KNF, mówią tak zagraniczni i polscy ekonomiści, mówią tak
          szefowie największych banków, piszą tak w zagranicznej prasie ekonomicznej. Z
          żadną z tych osób, które tak mówią, nie mam kompetencji, by dyskutować - a Ty
          masz? :)

Idzie globalny kryzys, będzie ciężko, najciężej w USA i Europie Zachodniej, ale
          u nas nie ma jeszcze totalnej masakry. Więc nie snuj czarnych wizji, bo akurat
          mechanizm samospełniającej się przepowiedni w tym przypadku jest dosłownie
          zabójczy :(
          • kontik_71 Re: kontik... 10.10.08, 15:42
            50 tys Euro w miedzyczasie..
            • 2szarozielone Re: kontik... 10.10.08, 15:53
              jeszcze 22 - w Polsce. Ale fakt - mają to podwyższyć zaraz teraz (chyba że coś
              przegapiłam?)
              • kontik_71 Re: kontik... 10.10.08, 15:55
                Nie maja wyjscia bo to jest stawka unijna.. wiec musza
                • jaceks20 Re: kontik... 10.10.08, 16:00
                  jako ze wg kontika jestem gupi, posluze sie cytatem z prosba o
                  wyjasnienie przez madrych ludzi czy to prawda czy nie:
                  "wartosc spółek na swiecie zawyzały planowane inwestycjie i co za
                  tym idzie
                  przyszłe zarobki. czyli tak na prawde wartosc firm jest o wiele
                  mniejsza i
                  wystarczy ze straciły płynnosc finansowa,oraz koninktura lekko spadła
                  balon pekł i ceny akcji ida w kierunku rzecvzywistej wartosci tych
                  spółek w
                  czasie zakładanej recesji
                  czyli innymi słowy spadaja na łeb na szyje
                  jak widac w polsce ludzie nie zdajecie sobie z powagio sytuacji, no
                  ale kazdy
                  przejzy na oczy za pare miesiecy kiedy ludzie masowo zaczna tracic
                  prace,inflacja wzrosnie i nie bedzie co do gara włozyc"

oraz cos specjalnie dla kontika:
                  cwiakalski,bartoszewski,rostowski,od skarbu geodeta,od korucji
                  polonistka,od mon psychiatra no i premier kominiarz - wyprowadza nas
                  na sciernisko. jeszcze na kolanach bedziecie prosic Jarka by zrobil
                  porzadki!
                  • kontik_71 Re: kontik... 10.10.08, 16:03
                    Co? Podeslali ci z centrali oficjalna linie ktorej masz sie trzymac?
                    Ciekawe, ze taki rzad szwajcarii tez nie mowi kompletnie nic na ten
                    temat.. a pytanie odpowiadaja, ze nie nalezy robic szumu dookola
                    temat.. a akurat Szwajcaria ma sie czym amrtwic bo w przeciwienstwie
                    do Polskich bankow, ich banki umoczyly lase w USa
                    • jaceks20 Re: kontik... 10.10.08, 16:06
                      to sie nazywa przekaz dnia kontiku:)a nie oficjalna linia hehe
                      daj mi znac prosze jak magik Tusk odwola kryzys
          • jaceks20 Re: kontik... 10.10.08, 15:47
            w sumie chcialbym miec w jednym chociaz te 22 tysiace hehe:)
            lubie czytac twoje odpowiedzi mimo ze nie zgadzam sie z nimi, ale
            przynajmniej nie jestes tak zacietrzewiona jak kontik, ktory za
            wszystko kaczory obwinia
            przywolujesz wypowiedzi ekonomistow itd
            ale nadal nie pamietam bys wyjasnila mi czy wlasciciel polskiego
            odzialu banku moze czy nie moze wykorzystac kasy z polski na
            ratowanie np centrali we Francji
            • kontik_71 Re: kontik... 10.10.08, 15:49
              MOze conawyzej sprzedac polski oddzial ale kasy wziac nie moze..
              takie przepisy sa w Polsce.
              • 2szarozielone Re: kontik... 10.10.08, 15:51
                Nie jest "właścicielem" tylko udziałowcem - i nie może działać na szkodę spółki.
                Może co najwyżej duże dywidendy od zysku wypłacać i nie rozwijać spółki... Ale
                to - to i tak taki UniCredit od dawna robi z Pekao na przykład.
                • kontik_71 Re: kontik... 10.10.08, 15:52
                  No wlasnie o tym mowie.. ale jako kobieta jetes bardziej precyzyjna
                  :)
                  • 2szarozielone Re: kontik... 10.10.08, 15:53
                    Ale ja nie poprawiam, tylko dopowiadam, dla jasności wywodu :)
            • 2szarozielone Re: kontik... 10.10.08, 15:50
              Przecież odpisałam - tylko byłeś tak zajęty dogryzaniem Kontikowi, że zupełnie
              to olałeś.
              • jaceks20 Re: kontik... 10.10.08, 15:54
                hmm no to uspokoilem sie i nie bede wyciagal swoich milionow z
                konta:)
                w sumie fakt, odpisalas w tamtym watku, ale coz by szkodzilo raz
                jeszcze zapytac:)
                ja nie dogryzam kontikowi, staram sie zrozumiec jego tok myslenia i
                wglebic sie w jego osobowosc aby odkryc skad ten ciagly atak na
                kaczory i kk
                • 2szarozielone Re: kontik... 10.10.08, 15:59
                  Taaaa, to sobie wyobraź jak się czułam, jak pieczołowicie wypisałam odpowiedź na
                  Twoje pytanie - i nie doczekałam się odzewu, tylko widziałam ostrą wymianę zdań
                  z Kontikiem, jakże trafnie spuentowaną przez Lupusa. No jak? A teraz jeszcze ta
                  wymówka, że się od odpowiedzi uchylam - to jak policzek prawie!!!

A podobno to kobiety nie potrafią dyskutować :(

;)
                  • jaceks20 Re: kontik... 10.10.08, 16:03
                    hehe nie bierz wszystkiego tak do siebie, sczzegolnie tego co na
                    necie sie pisze:)
                    przeczytalem i wdzieczny jestem i bylem za odpowiedz, nie odpisalem
                    bo nie mialem nic do odpowiedzenia:)
                    a zadnej ostrej wymiany zdan z kontikiem nie przypominam sobie
                    ostre wymiany to sa w dyskusjach na zywo jak sie platformersow do
                    naroznika spycha
                    • 2szarozielone Re: kontik... 10.10.08, 16:09
                      Nie lubię takiego nastawienia na "spychanie do narożnika" - niezależnie od opcji
                      politycznej :(

A Ty się do błędu nie potrafisz przyznać :))) Wyraźnie widać, że nie zauważyłeś
                      i nie przeczytałeś wtedy odpowiedzi, a teraz się wypierasz :)
                      • jaceks20 Re: kontik... 10.10.08, 16:15
                        przewaznie jest tak ze przy spychaniu do naroznika koronnym
                        argumentem staje sie np kot alik, irasiad itd, tak wlasnie
                        funkcjonuja ludzie wychowani przez szklo kntaktowe i tego typu media
                        przeczytaj odpowiedzi kontika w tamtym watku
                        najpierw mowi ze on kaczora krytykuje bo jego rzad juz zakonczyl
                        kadencje, potem ze tuska nie krytykuje bo daje mu czas i wyrazi
                        opinie po zakonczeniu rzadow, tymczasem krytykuje prezydenta mimo ze
                        kadecnja trwa, po prostu niektorzy sa tak zaslepieni ze niedlugo
                        zaczna obiwniac kaczoy o to ze w szwajcarii snieg nie spadl w
                        odpowiedniej porze
                        bledu nie popelnilem bo taMTo przeczytalem, ale zawsze wole miec
                        swiezy tekst przed soba niz szukac go gdzies w rozlazlym watku
                        a teraz uroczo pozdrawiam i do przeczytania wieczorem:P
                        kontik bede myslal o tobie podczas podrozy do domu hehe
                        • 2szarozielone Re: kontik... 10.10.08, 16:57
                          A siebie uważasz za takiego świetnego dyskutanta? Masz jakieś opinie, które
                          uważasz za jedynie słuszne, przypisujesz oponentowi poglądy, których nie
                          wyraził, lubisz odpowiadać na zasadzie "a u was biją Murzynów" - czyli zamiast
                          przyznać, że Twój ulubiony PiS popełnił jakiś błąd, to odbijasz piłeczkę: "a
                          PO...", "a Donald...", "a goleń Kwaśniewskiego...". I odczuwasz satysfakcję z
                          "zagnania do narożnika". Bez sensu...

A w którymś poprzednim wątku napisałeś: "ale nadal nie pamietam bys wyjasnila mi
                          czy wlasciciel polskiego odzialu banku moze czy nie moze wykorzystac kasy z
                          polski na ratowanie np centrali we Francji" - co oznacza albo to, że nie
                          przeczytałeś, a teraz prędzej odgryziesz sobie głowę niż się do tego przyznasz
                          (nie mogę pojąć, dlaczego) - albo, że przeczytałeś, ale jesteś zupełnie głuchy
                          na argumenty pozbawione inwektyw albo poza poziomem Szkła Kontaktowego... i
                          natychmiast o nich zapominasz.
                • lupus76 Re: kontik... 10.10.08, 17:32
                  Ja nie widzę, zeby Kontik kogokolwiek atakował - to raczej trzeźwa ocena
                  sytuacji z określonego, dość wyraźnego punktu widzenia.
      • maraga.3m Re: kontik... 10.10.08, 17:43
        ekskiuzmi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka