jaceks20 10.10.08, 15:29 sledzisz dzisiejsze notowania GPW? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jaceks20 Re: kontik... 10.10.08, 15:33 hmm ciekawi mnie czy myslales juz nad wyciagnieciem swojej kasy z polskiego banku? Pytam cie jako eksperta, to mamy ten kryzys czy moge spac spokojnie bo Donald powiedzial ze nic u nas sie nie wydarzy? Odpowiedz Link
jaceks20 Re: kontik... 10.10.08, 15:36 kontik nie obnizaj lotow to wina kaczorow czy nie? Odpowiedz Link
lupus76 Re: kontik... 10.10.08, 15:39 w moim odczuciu - nie. I tu akurat Kaczora Donalda też bym do tego "nie" włączył. Odpowiedz Link
jaceks20 Re: kontik... 10.10.08, 15:43 oj lupus ja to wiem (mimo glupoty przypisanej mi przez kontika)ze Donald nie jest odpowiedzialny, ale to on zapewnial ze w Polsce nie ebdzie kryzysu i nie ma sensu o tym gadac bo to tylko szerzenie defetyzmu spojrz na KGHM 20% w ciagu jednego dnia - wogole to chyba w dniu dzisiejszym spora czesc inwwestorow stracila to co zarobila w czasie hossy Odpowiedz Link
lupus76 Re: kontik... 10.10.08, 16:54 Z tego, co wyczytałem, to Donald ma podstawy, żeby tak mówić (choć z góry mówię - nie jestem ekonomistą i o gospodarce pojecie mam blade). Otóż polski system bankowy nie pchał się w ryzykowne inwestycje i nie udzielał kredytów niewiarygodnym biorcom. Polskie banki nie są więc zagrozone tym, co rozwaliło system bankowy w USA, Islandii, czy we Włoszech. Odpowiedz Link
2szarozielone Re: kontik... 10.10.08, 15:41 Jacku, a Ty mi wytłumacz, po co tę kasę wyciągać? Sensowne jest rozłożenie jej w kilku bankach, żeby w żadnym nie trzymać więcej niż 22 tys. euro - w razie upadłości 90% zwraca bankowy fundusz gwarancyjny. Jeśli sytuacja będzie taka, że nie będzie z czego zwracać, to by oznaczało bankructwo państwa i galopującą inflację, wobec której na swoje oszczędności można machnąć ręką - wystarczą na waciki ;) Teraz ceny złota wywindowały się w górę tak bardzo, że wątpię, czy nawet złoto jest bezpieczną lokatą. Trzeba by jakoś niesztampowo kombinować. A tak poza tym - nie tylko Donald uspokaja sytuację - mówi tak samo prezes NBP, przedstawiciele KNF, mówią tak zagraniczni i polscy ekonomiści, mówią tak szefowie największych banków, piszą tak w zagranicznej prasie ekonomicznej. Z żadną z tych osób, które tak mówią, nie mam kompetencji, by dyskutować - a Ty masz? :) Idzie globalny kryzys, będzie ciężko, najciężej w USA i Europie Zachodniej, ale u nas nie ma jeszcze totalnej masakry. Więc nie snuj czarnych wizji, bo akurat mechanizm samospełniającej się przepowiedni w tym przypadku jest dosłownie zabójczy :( Odpowiedz Link
2szarozielone Re: kontik... 10.10.08, 15:53 jeszcze 22 - w Polsce. Ale fakt - mają to podwyższyć zaraz teraz (chyba że coś przegapiłam?) Odpowiedz Link
kontik_71 Re: kontik... 10.10.08, 15:55 Nie maja wyjscia bo to jest stawka unijna.. wiec musza Odpowiedz Link
jaceks20 Re: kontik... 10.10.08, 16:00 jako ze wg kontika jestem gupi, posluze sie cytatem z prosba o wyjasnienie przez madrych ludzi czy to prawda czy nie: "wartosc spółek na swiecie zawyzały planowane inwestycjie i co za tym idzie przyszłe zarobki. czyli tak na prawde wartosc firm jest o wiele mniejsza i wystarczy ze straciły płynnosc finansowa,oraz koninktura lekko spadła balon pekł i ceny akcji ida w kierunku rzecvzywistej wartosci tych spółek w czasie zakładanej recesji czyli innymi słowy spadaja na łeb na szyje jak widac w polsce ludzie nie zdajecie sobie z powagio sytuacji, no ale kazdy przejzy na oczy za pare miesiecy kiedy ludzie masowo zaczna tracic prace,inflacja wzrosnie i nie bedzie co do gara włozyc" oraz cos specjalnie dla kontika: cwiakalski,bartoszewski,rostowski,od skarbu geodeta,od korucji polonistka,od mon psychiatra no i premier kominiarz - wyprowadza nas na sciernisko. jeszcze na kolanach bedziecie prosic Jarka by zrobil porzadki! Odpowiedz Link
kontik_71 Re: kontik... 10.10.08, 16:03 Co? Podeslali ci z centrali oficjalna linie ktorej masz sie trzymac? Ciekawe, ze taki rzad szwajcarii tez nie mowi kompletnie nic na ten temat.. a pytanie odpowiadaja, ze nie nalezy robic szumu dookola temat.. a akurat Szwajcaria ma sie czym amrtwic bo w przeciwienstwie do Polskich bankow, ich banki umoczyly lase w USa Odpowiedz Link
jaceks20 Re: kontik... 10.10.08, 16:06 to sie nazywa przekaz dnia kontiku:)a nie oficjalna linia hehe daj mi znac prosze jak magik Tusk odwola kryzys Odpowiedz Link
jaceks20 Re: kontik... 10.10.08, 15:47 w sumie chcialbym miec w jednym chociaz te 22 tysiace hehe:) lubie czytac twoje odpowiedzi mimo ze nie zgadzam sie z nimi, ale przynajmniej nie jestes tak zacietrzewiona jak kontik, ktory za wszystko kaczory obwinia przywolujesz wypowiedzi ekonomistow itd ale nadal nie pamietam bys wyjasnila mi czy wlasciciel polskiego odzialu banku moze czy nie moze wykorzystac kasy z polski na ratowanie np centrali we Francji Odpowiedz Link
kontik_71 Re: kontik... 10.10.08, 15:49 MOze conawyzej sprzedac polski oddzial ale kasy wziac nie moze.. takie przepisy sa w Polsce. Odpowiedz Link
2szarozielone Re: kontik... 10.10.08, 15:51 Nie jest "właścicielem" tylko udziałowcem - i nie może działać na szkodę spółki. Może co najwyżej duże dywidendy od zysku wypłacać i nie rozwijać spółki... Ale to - to i tak taki UniCredit od dawna robi z Pekao na przykład. Odpowiedz Link
kontik_71 Re: kontik... 10.10.08, 15:52 No wlasnie o tym mowie.. ale jako kobieta jetes bardziej precyzyjna :) Odpowiedz Link
2szarozielone Re: kontik... 10.10.08, 15:53 Ale ja nie poprawiam, tylko dopowiadam, dla jasności wywodu :) Odpowiedz Link
2szarozielone Re: kontik... 10.10.08, 15:50 Przecież odpisałam - tylko byłeś tak zajęty dogryzaniem Kontikowi, że zupełnie to olałeś. Odpowiedz Link
jaceks20 Re: kontik... 10.10.08, 15:54 hmm no to uspokoilem sie i nie bede wyciagal swoich milionow z konta:) w sumie fakt, odpisalas w tamtym watku, ale coz by szkodzilo raz jeszcze zapytac:) ja nie dogryzam kontikowi, staram sie zrozumiec jego tok myslenia i wglebic sie w jego osobowosc aby odkryc skad ten ciagly atak na kaczory i kk Odpowiedz Link
2szarozielone Re: kontik... 10.10.08, 15:59 Taaaa, to sobie wyobraź jak się czułam, jak pieczołowicie wypisałam odpowiedź na Twoje pytanie - i nie doczekałam się odzewu, tylko widziałam ostrą wymianę zdań z Kontikiem, jakże trafnie spuentowaną przez Lupusa. No jak? A teraz jeszcze ta wymówka, że się od odpowiedzi uchylam - to jak policzek prawie!!! A podobno to kobiety nie potrafią dyskutować :( ;) Odpowiedz Link
jaceks20 Re: kontik... 10.10.08, 16:03 hehe nie bierz wszystkiego tak do siebie, sczzegolnie tego co na necie sie pisze:) przeczytalem i wdzieczny jestem i bylem za odpowiedz, nie odpisalem bo nie mialem nic do odpowiedzenia:) a zadnej ostrej wymiany zdan z kontikiem nie przypominam sobie ostre wymiany to sa w dyskusjach na zywo jak sie platformersow do naroznika spycha Odpowiedz Link
2szarozielone Re: kontik... 10.10.08, 16:09 Nie lubię takiego nastawienia na "spychanie do narożnika" - niezależnie od opcji politycznej :( A Ty się do błędu nie potrafisz przyznać :))) Wyraźnie widać, że nie zauważyłeś i nie przeczytałeś wtedy odpowiedzi, a teraz się wypierasz :) Odpowiedz Link
jaceks20 Re: kontik... 10.10.08, 16:15 przewaznie jest tak ze przy spychaniu do naroznika koronnym argumentem staje sie np kot alik, irasiad itd, tak wlasnie funkcjonuja ludzie wychowani przez szklo kntaktowe i tego typu media przeczytaj odpowiedzi kontika w tamtym watku najpierw mowi ze on kaczora krytykuje bo jego rzad juz zakonczyl kadencje, potem ze tuska nie krytykuje bo daje mu czas i wyrazi opinie po zakonczeniu rzadow, tymczasem krytykuje prezydenta mimo ze kadecnja trwa, po prostu niektorzy sa tak zaslepieni ze niedlugo zaczna obiwniac kaczoy o to ze w szwajcarii snieg nie spadl w odpowiedniej porze bledu nie popelnilem bo taMTo przeczytalem, ale zawsze wole miec swiezy tekst przed soba niz szukac go gdzies w rozlazlym watku a teraz uroczo pozdrawiam i do przeczytania wieczorem:P kontik bede myslal o tobie podczas podrozy do domu hehe Odpowiedz Link
2szarozielone Re: kontik... 10.10.08, 16:57 A siebie uważasz za takiego świetnego dyskutanta? Masz jakieś opinie, które uważasz za jedynie słuszne, przypisujesz oponentowi poglądy, których nie wyraził, lubisz odpowiadać na zasadzie "a u was biją Murzynów" - czyli zamiast przyznać, że Twój ulubiony PiS popełnił jakiś błąd, to odbijasz piłeczkę: "a PO...", "a Donald...", "a goleń Kwaśniewskiego...". I odczuwasz satysfakcję z "zagnania do narożnika". Bez sensu... A w którymś poprzednim wątku napisałeś: "ale nadal nie pamietam bys wyjasnila mi czy wlasciciel polskiego odzialu banku moze czy nie moze wykorzystac kasy z polski na ratowanie np centrali we Francji" - co oznacza albo to, że nie przeczytałeś, a teraz prędzej odgryziesz sobie głowę niż się do tego przyznasz (nie mogę pojąć, dlaczego) - albo, że przeczytałeś, ale jesteś zupełnie głuchy na argumenty pozbawione inwektyw albo poza poziomem Szkła Kontaktowego... i natychmiast o nich zapominasz. Odpowiedz Link
lupus76 Re: kontik... 10.10.08, 17:32 Ja nie widzę, zeby Kontik kogokolwiek atakował - to raczej trzeźwa ocena sytuacji z określonego, dość wyraźnego punktu widzenia. Odpowiedz Link