Dodaj do ulubionych

rospuda ocalona

24.03.09, 19:03
Cieszycie się, chłopcy i dziewczęta?
Obserwuj wątek
    • trypel Re: rospuda ocalona 24.03.09, 19:09
      A o ile wiecej bedzie kosztowała obwodnica omijająca nieszczesną
      doline? I o ile dłuzej bedą tiry jezdziły przez Augustów?
      Bo dolina to mi powiewa.
      • catthe Re: rospuda ocalona 24.03.09, 19:16
        Hehe, tak czułam, że Ty nie z tych cieszących się.
        Jako, że rospuda jest bezcenna to o kosztach trudno tutaj mówić. Ale
        jesli już chcesz wiedzieć to jeśli wybudowalibyśmy tę obwodnicę
        wbrew opinii Unii Europejskiej to stracilibyśmy 850 milionów
        dotacji.
      • milleniusz Re: rospuda ocalona 24.03.09, 19:17
        trypel napisał:

> A o ile wiecej bedzie kosztowała obwodnica omijająca nieszczesną
        > doline? I o ile dłuzej bedą tiry jezdziły przez Augustów?
        > Bo dolina to mi powiewa.

Będzie tańsza, bo bez kosztownych pomostów nad doliną. Ale chyba ze 3 lata
        dłużej będą budować.
        • trypel Re: rospuda ocalona 24.03.09, 19:24
          czyli przez 3 lata kiladziesiąt tysięcy TIRów bedzie dalej truło
          mieszkańców Augustowa? super rozwiązanie. Czyli w starciu 35 tys
          mieszkańców Augustowa i ich zdrowia (i pewnie życia dla
          parudziesięciu) vs. 10 km kw. doliny i 19 gatunków storczyków,
          wygrały storczyki.
          To ja wole jednak chińskie załatwianie podobnych spraw.
          • milleniusz Re: rospuda ocalona 24.03.09, 19:28

> To ja wole jednak chińskie załatwianie podobnych spraw.

No tak, tylko Chiny za 50 lat to będzie betonowa pustynia.

Ja generalnie cieszę się, że znaleziono jakiś kompromis, błędem było, że od
            początku nie konsultowano tych projektów i nie zważano na warunki środowiskowe.
            Ale z drugiej strony zachowanie ekologów to trochę hucpa. A Wajraka to już
            powoli nie mogę słuchać.
            • catthe Re: rospuda ocalona 24.03.09, 19:31
              milleniusz napisał:

> Ja generalnie cieszę się, że znaleziono jakiś kompromis, błędem
              było, że od
              > początku nie konsultowano tych projektów i nie zważano na warunki
              środowiskowe.
              > Ale z drugiej strony zachowanie ekologów to trochę hucpa. A
              Wajraka to już
              > powoli nie mogę słuchać.

I myślisz, że gdyby ekolodzy nie mieli racji to by Unia Eurepejska
              przyznała im tę rację? Nie ekolodzy zatrzymali tę budowę tylko
              prawo. Ekolodzy tylko zadbali o to, żeby to prawo przestrzegać.
              • trypel Re: rospuda ocalona 24.03.09, 19:33
                a nie uwazasz że o tym powinni decydowac tubylcy?
                ekoterrorysci mają w głębokiej dupie los mieszkańców Augustowa. Dla
                nich ważny jest kwiatek
                • catthe Re: rospuda ocalona 24.03.09, 19:40
                  trypel napisał:

> a nie uwazasz że o tym powinni decydowac tubylcy?
                  > ekoterrorysci mają w głębokiej dupie los mieszkańców Augustowa.
                  Dla
                  > nich ważny jest kwiatek

Nie, nie powinni bo tubylcy nie zawsze mają racje. Masa też nie
                  zawsze ma rację. Po to właśnie mamy rząd, który powinien tworzyć
                  mądre prawo.
                  • thank_you Re: rospuda ocalona 24.03.09, 19:45
                    Catthe, zadam Ci jedno pytanie. Ile razy byłaś w Augustowie?
                    • catthe Re: rospuda ocalona 24.03.09, 19:47
                      Jakieś 5 a co?
                      • thank_you Re: rospuda ocalona 24.03.09, 19:51
                        I jak Ci się podobało? Popękane domy, sznur TIRów ciągnący się przez miasto? Ja bywałam w Augustowie kilka razy praktycznie w każde wakacje. Daje to powiedzmy 100 odwiedzin tego miasta. Praktycznie za każdym razem widziałam w okolicach wypadek. Standarem było wracanie samochodem przez lasy. To jest OK?
                        • gapuchna Re: rospuda ocalona 24.03.09, 20:29
                          Ale co ma do tego Rospuda? I dlaczego władze miasta nie zbudowały tej obwodnicy
                          dobrych 10 lat temu?

• thank_you Re: rospuda ocalona 24.03.09, 20:32
                            Gapciu, czy Ty wiesz jaki jest koszt budowy obwodnicy? Na razie nawet Warszawa nie ma. Widzę porównanie z obwodnicą Wyszkowa i Augustowa. Wyszków już ma. Augustów nie, bo zamiast ludzi chroni się storczyki. I gdyby ekolodzy zaczęli protstowac o wiele wcześniej to nie miałabym nic przeciwko. A teraz co? O ile opóźniła się budowa tej obwodnicy?
                            • catthe Re: rospuda ocalona 24.03.09, 20:42
                              Nikt normalny nie jest za tym, żeby gineli ludzie. Ja na pewno nie
                              jestem. Tylko, że nie jesteśmy tu do cholery sami i jeśli nie chcemy
                              przyrody oglądać tylko na archiwalnych zdjęciach warto patrzeć dalej
                              niż na czubek swojego nosa. Jeśli można zrobić te obwodnicę nie
                              niszcząc doliny to tak właśnie trzeba postąpić.
                              Jak już tu pisałam ludzie z Augustowa nie powinni walczyć z ekologami
                              (bo oni tylko chcieli ochronić coś bezcennego i domagali się
                              działania zgodnie z prawem) ale domagać się od rządu, żeby działał
                              szybciej i sensowniej. To przez rządzących nastąpiła ta strata
                              czasu, przez nikogo innego.
                              A argument, że kwiatek jest ważniejszy od człowieka pachnie mi
                              prostacką mentalnością. Oczywiście wszystko jest mniej ważne niż
                              człowiek. Człowiek jest panem. Dlatego właśnie ta planeta tak się
                              miewa.
                              • gapuchna Re: rospuda ocalona 24.03.09, 20:47
                                Tak catthe. Rząd Kaczyńskiego postanowił budować przez dolinę, wiedząc doskonale
                                i świadomie, ze z chwilą rozpoczęcia działań, wszelkie prace zostaną zahamowane
                                prawem, czyli i strata pieniędzy i kolejnych lat. A mimo to populizm
                                Kaczyńskiego był większy i parł do głupoty.

Politycy ludziom mocno pokręcili w glowach.
                              • thank_you Re: rospuda ocalona 24.03.09, 20:51
                                Tak właśnie zachowywali się ekolodzy. I tak są odbierani przez częśc ludzi. Dokładnie jak to ujął trypel - ekoterroryści.

A przez Rospudę miał iśc raptem kawałek drogi, z odpowiednimi osłonami itp.

I nie mów catthe, że przez kawałek obwodnicy całe Mazury i Podlasie zniknęłyby z powierzchni ziemi. Polsce to nie grozi.

I tak - dla mnie ważniejszy jest człowiek niż storczyk. I proszę bardzo, niech Ci to pachnie prostacką mentalnością, mam to głęboko w nosie.
                              • trypel Re: rospuda ocalona 25.03.09, 07:55
                                catthe napisała:

> Dlatego właśnie ta planeta tak się
                                > miewa.

A jak konkretnie sie ta planeta miewa? Wiesz coś konkretnie? Bo
                                chyba nie wierzysz w te bajki ekoterrorystów że jestesmy
                                odpowiedzialni za wzrost zawartosci dwutlenku węgla w atmosferze
                                itd? I plamy na słońcu to tez nasza wina...
                                Ziemia istniała sporo wczesniej niz mysmy sie tu pojawili i bedzie
                                istniała dlugo po tym jak my juz znikniemy. I poradzi sobie ze
                                wszystkim bo ma na to kupe czasu. Nie 100 czy 200 tylko miliard czy
                                dwa.
                                • simon_r Re: rospuda ocalona 25.03.09, 08:49
                                  Wiesz Trypel... pal licho storczyki czy inne globalne ocipienie.. ale jak się
                                  spojrzy na mapę i porówna przebiegi tej obwodnicy według wersji przez Rospudę i
                                  dokoła to ja osobiście oczy przecieram i głęboko się dziwię jak w ogóle można
                                  było wpaść na tak niebywale kretyński pomysł aby budowac tą drogę przez dolinę.
                                  Moim zdaniem mimo wszystko zwyciężył rozsądek z korzyścią dla kwiatków.
                                  A mieszkańcy Augustowa jak przeżyli ileś dziesiąt lat tak przeżyją kolejne trzy...
                            • gapuchna Re: rospuda ocalona 24.03.09, 20:44
                              Ja wszystko rozumiem. Ale właśnie pzred sekunda zjadłam kolację :) i doczytałam
                              sobie. Byle urzędnicy ie spaprali dat i terminów, to w 3 lata powinno wszystko
                              stanąć. No i koszt estakady to było dodatkowe jakieś 170 mln, które teraz nie są
                              potrzebne. Na wykup gruntów przeznaczono ok. 40 mln. I tylko 6 domów zostanie
                              zniszczonych, podczas gdy w pierwotnej wersji miało zniszczeniu ulec kilkanaście.

Kiciunia - pierwsze badania i zastrzeżenia co do ewentualnej trasy przez Rospudę
                              zostały opracowane w 1986 roku - pewnie ciebie jeszcze na świecie nie było
                              :DDDDDD Naukowcy z jakiegoś ośrodka - tylko nie kojarzę z jakiego - przebadali
                              tereny i napisali raport, to wtedy zauważono, ze dla tych nieszczęsnych
                              storczyków jest to ostanie miejsce naturalne.

Matko jedyna! 1986 rok - jaka ja byłam młodziutka wtedy, nawet niepełnoletnia :DDDD
                              • thank_you Re: rospuda ocalona 24.03.09, 20:56
                                Nie no, byłam już na świecie. Wiem, że ta Via Baltica była planowana już 20 lat temu. I co? Jak tak dalej pójdzie to nie stanie przez następne 20 lat.

A to fragment z jakiegoś artykułu o budowie drogi Radzymin - Wyszków.

"- Na jednym z odcinków w obszarze objętym Naturą 2000 odnaleziono stanowisko mącznicy lekarskiej, kilka roślin na samym środku przyszłej drogi. Pod nadzorem specjalistów od zieleni w całości, wraz z ziemią przenieśliśmy je w inne miejsce – informuje.
                                Trudny i kosztowny był również postój związany z okresem lęgowym ptaków.
                                - Mieliśmy przestój związany z niemożnością wycinki drzew z uwagi na okres lęgowy ptaków, a także spore trudnościami z uzyskaniem pozwolenia na ich płoszenie – przyznaje."
                                • gapuchna Re: rospuda ocalona 24.03.09, 21:03
                                  No widzisz, to ja się angażowałam z kolei w obronę Wisły przed budową kolejnej
                                  zapory między Włocławkiem a Toruniem. Także ze względu na lęgi ptaków. Kiedy moi
                                  rodzice budowali dom, trzeba było wyciąć 200-letnie drzewo. Dokładnie tam gdzie
                                  rosło, miał być duży pokój. Ojciec już z radością przeliczał na jakieś klepki
                                  czy parkiety, mama nic nie mówiła. W decydującym momencie stwierdziła: albo
                                  drzewo, albo małżeństwo :))), no i hihihi brakuje trochę tego pokoju. Ale za to
                                  szumi drzewo :)

Uważam, ze już żeśmy bezmyślnie zbyt wiele napsuli, by dalej psuć to, co w
                                  śladowej ilości ostało. Nie pchajmy się na niektóre tereny (jak choćby pod
                                  Wrocławiem), to i za kilkadziesiąt lat może będzie mniej problemów do rozwiązania.

Ale augustowian jest i żal - wyobrażam sobie to życie. Podobnie jest np. w
                                  Kowalu, gdzie przez centrum miasteczka leci A1.
                                  • thank_you Re: rospuda ocalona 24.03.09, 21:10
                                    Gapciu, rozmawiamy o dwóch innych sprawach. Sama broniłabym Wisły przed tą tamą. Ale gdy na szali waży się życie ludzi i ptaków, to sorry, wybieram życie ludzkie. Tu nie chodzi o hałas, o zanieczyszczenie środowiska itp. Gapciu, ja widziałam tam tyle wypadków, że włos się na głowie jeży. Ile dzieci wracających ze szkoły zostało przejechanych przez TIRy? Ile Ci ludzie mogą to znosic? :-((( Ja nie mam nic przeciwko Rospudzie, tam jest naprawdę przepięknie - przecież właśnie z tego powodu jeździłam w tamte okolice, ale do cholery, dlaczego tyle to trwa?
                                    • gapuchna Re: rospuda ocalona 24.03.09, 21:14
                                      No tak, masz rację, tylko to nie Rospuda winna i ekoloedzy, a urzędnicy. I jest
                                      to zupełnie inna para kaloszy.
                                      A masz może dane, ile konkretnie ludzi zginęło w wypadkach w mieście z winy
                                      tirów? Czy jak to tam ując, ale wiesz, o co mi chodzi, prawda?
                                      • thank_you Re: rospuda ocalona 24.03.09, 21:18
                                        Nie wiem, ale conajmniej kilka osób zginęło gdy ja tam byłam. Oczywiście nie byłam świadkiem, bo bumelowałam kilka km pod Augustowem. Zaraz poszukam. Poza tym mam tam znajomych i oni wiele razy donosili mi o takich przypadkah :-(
                                        • thank_you Re: rospuda ocalona 24.03.09, 21:20
                                          W latach 2001-2006 (I półrocze) na istniejącej drodze krajowej przez Augustów zarejestrowano 64 wypadki, w których zabitych zostało 12 osób, a rannych było 98 osób.

W 2006 roku zginęły 4 osoby.
                                          • gapuchna Re: rospuda ocalona 24.03.09, 21:38
                                            dzięki. Nigdy nie czytałam o danych.
                                            • thank_you Re: rospuda ocalona 24.03.09, 21:41
                                              Ja też. Jedyna wiedza na ten temat to od ludzi stamtąd. No i z TV, gdy trąbią o kolejnym wypadku w tamtych okolicach.
                                              Najwidoczniej zbyt emocjonalnie do tego podchodzę, szlag mnie trafia. Kiedyś TIR zabił mojego brata ciotecznego :-(
                                              • gapuchna Re: rospuda ocalona 24.03.09, 21:52
                                                Też boję się tirów na drodze, ale to przede wszystkim z powodu ułańskiej
                                                fantazji kierowców tych monstrów. Nie, no z powodu ich chamstwa.
                                                • thank_you Re: rospuda ocalona 24.03.09, 22:13
                                                  Niektórzy są mili i migają, że można ich wyprzedzac. A inni nawet zjadą na pobocze :-)
                  • trypel Re: rospuda ocalona 24.03.09, 19:52
                    catthe napisała:

> Nie, nie powinni bo tubylcy nie zawsze mają racje. Masa też nie
                    > zawsze ma rację. Po to właśnie mamy rząd, który powinien tworzyć
                    > mądre prawo.

Akceptowałabys fakt że ktos obcy decyduje za Ciebie co mozesz a co
                    nie mozesz gotowac w swojej kuchni? Bo on wie co dla Ciebie jest
                    zdrowe i nie zgadza sie na niezdrową kuchnię!
              • milleniusz Re: rospuda ocalona 24.03.09, 19:35
                Tego nie mówię. Ale jak słyszę Wajraka mówiące, że w Polsce nic nie ma
                (Kononowicz bis), tylko te durne storczyki (które lubię skądinąd), to wychodzę z
                nerw. I wyłączam odbiornik.
                • catthe Re: rospuda ocalona 24.03.09, 19:42
                  milleniusz napisał:

> Tego nie mówię. Ale jak słyszę Wajraka mówiące, że w Polsce nic
                  nie ma
                  > (Kononowicz bis), tylko te durne storczyki (które lubię skądinąd),
                  to wychodzę
                  > z
                  > nerw. I wyłączam odbiornik.

No mówisz, że zachowanie ekologów to trochę hucpa. Oni tylko
                  chcieli, żeby przestrzegać prawa. I to ma być hucpa? Ten obszar był
                  już chroniony kiedy ten czy poprzedni rząd występował o zgodę,
                  wysiedlał mieszkańców czy wreszcie już rozpoczął tę budowę.
                  • milleniusz Re: rospuda ocalona 24.03.09, 19:56

> No mówisz, że zachowanie ekologów to trochę hucpa. Oni tylko
                    > chcieli, żeby przestrzegać prawa. I to ma być hucpa? Ten obszar był
                    > już chroniony kiedy ten czy poprzedni rząd występował o zgodę,
                    > wysiedlał mieszkańców czy wreszcie już rozpoczął tę budowę.

Yhy, mówię. Ale dlatego mówię "trochę", bo nie wszystko. Zasadniczo mieli dużo
                    racji, ale nie wszystkie metody akceptuję. I też niespecjalnie uważam, że budowa
                    tych estakad byłaby wielkim zagrożeniem dla ekosystemu. Ale niech im tam, niech
                    mają swoje żaby i storczyki.
                • gapuchna Re: rospuda ocalona 24.03.09, 20:49
                  Ty się odczep od Wajraka. ON JEST POTRZEBNY W TAKIM KRAJU JAK NASZ.
                  • milleniusz Re: rospuda ocalona 24.03.09, 21:14
                    gapuchna napisała:

> Ty się odczep od Wajraka. ON JEST POTRZEBNY W TAKIM KRAJU JAK NASZ.

Jest potrzebny i nawet go lubię. Jak go nie widzę i nie słyszę, to jeszcze
                    bardziej. :P
                    • gapuchna Re: rospuda ocalona 24.03.09, 21:15
                      Bo zazdrościsz mu urody i już :DDD
                      • catthe Re: rospuda ocalona 24.03.09, 21:19
                        gapuchna napisała:

> Bo zazdrościsz mu urody i już :DDD

Zdecydowanie popieram Gapę. Mille jest zazdrosny bo Wajrak jest
                        cudowny i kochają się w nim młode, inteligentne i seksowne kobiety:P
                        • gapuchna Re: rospuda ocalona 24.03.09, 21:39
                          Prawda! :DDDDDD
                          • milleniusz Re: rospuda ocalona 24.03.09, 21:44

> Prawda! :DDDDDD

Zazdroszczę urody jemu i psicy jego. :P
                            • gapuchna Re: rospuda ocalona 24.03.09, 21:52
                              On ma Nurię :))))
          • catthe Re: rospuda ocalona 24.03.09, 19:29
            trypel napisał:

> czyli przez 3 lata kiladziesiąt tysięcy TIRów bedzie dalej truło
            > mieszkańców Augustowa? super rozwiązanie. Czyli w starciu 35 tys
            > mieszkańców Augustowa i ich zdrowia (i pewnie życia dla
            > parudziesięciu) vs. 10 km kw. doliny i 19 gatunków storczyków,
            > wygrały storczyki.
            > To ja wole jednak chińskie załatwianie podobnych spraw.

Gdyby polski rząd od początku działał zgodnie z prawem to nie
            traciłby czasu ani pieniędzy na projekt i rozpoczęcie budowy drogi,
            który nie miała prawa być zbudowana. I to owy polski rząd jest temu
            wszystkiemu winien. Im wciąż się wydaje, że mogą wszystko, nawet
            działać bezprawnie. Na szczęście tym razem się przeliczyli.
            • milleniusz Re: rospuda ocalona 24.03.09, 19:33
              A nie, nie. Jeszcze inny aspekt tej sprawy był taki, że ten obszar dopiero
              później został objęty ochroną. A droga była planowana tam od lat. I wcześniej.

Tak jak w zachodniej Europie, która wysłała do nas sporą część eko-bojówek. Oni
              swoje Rospudy już dawno spychaczami rozjechali. Zanim jeszcze wprowadzone
              światłe i ekologiczne prawa.

Oczywiście nie mówię, że należy przez to i rozjechać naszą. Ale warto widzieć
              szerszy aspekt.
              • catthe Re: rospuda ocalona 24.03.09, 19:43
                milleniusz napisał:

> A nie, nie. Jeszcze inny aspekt tej sprawy był taki, że ten obszar
                dopiero
                > później został objęty ochroną. A droga była planowana tam od lat.
                I wcześniej.

Tam wyżej już w tym temacie się wypowiedziałam:P
    • milleniusz Re: rospuda ocalona 24.03.09, 19:20
      catthe napisała:

> Cieszycie się, chłopcy i dziewczęta?

Cieszę się, że populacja muchówek błotnych będzie bez zakłóceń mogła oddawać się
      tańcom godowym w tym dziewiczym kawałku naszej pięknej ojczyzny.

Zdaje się, że ten sam gatunek (ale inna grupa) stanął na przeszkodzie zbudowaniu
      nowego mostu nad torami przy Andersa. Co mnie wnerwia dużo mocniej.

:)
    • thank_you Re: rospuda ocalona 24.03.09, 19:21
      Nie rozumiem jednego - partia, która ma minimalne poparcie społeczne terrorem wymusiła zmianę planów przebiegu Via Baltiki. Ważniejsze są ptaszki niż życie ludzkie.
      • trypel Re: rospuda ocalona 24.03.09, 19:25
        i storczyki! i storczyki!
        • thank_you Re: rospuda ocalona 24.03.09, 19:28
          Wkurza mnie droga pomiędzy Łomżą a Augustowem. Oczywiście TIRy mnie wkurzają.
          • thank_you Re: rospuda ocalona 24.03.09, 19:39
            Aaa. O ile się nie mylę to droga ekspresowa pomiędzy Radzyminem a Wyszkowem również przebiega w pewnym miejscu przez obszar objęty projektem Natura 2000.
    • bertrada Re: rospuda ocalona 24.03.09, 19:24
      Cieszymy się. Co prawda nie wiem o co tak naprawdę w tym wszystkim chodziło, bo
      na pewno nie o ekologię, ale cieszę się.
      Na rezerwacie przyrody też można nieźle zarobić. Górale coś o tym wiedzą. ;D
      • catthe Re: rospuda ocalona 24.03.09, 19:44
        Mam jednak nadzieję, że o ekologię tu chodzi...Nauczyłam sie od Fany
        widzieć w człowieku dobro:D
        • bertrada Re: rospuda ocalona 24.03.09, 19:48
          A ja jednak myślę, że chodzi jakiś przekręt z przetargami, zezwoleniami itp. A
          ekologia to idealny pretekst, żeby kogoś udupić i odstawić od żłobu.
    • heart_of_ice Re: rospuda ocalona 24.03.09, 19:51
      Ja się cieszę.
      Nie jestem eko-terrorystką:) ale uważam, że jeśli można ominąć taki kawał
      wartościowego terenu, to warto.
      Zwłaszcza, że plany dookoła doliny nie są aż tak znowu bardzo dookoła,no i
      uniknie się wielu rozwiązań, które - jak znam polskie wykonanie - i tak by nie
      wyszły:) (kładki dla zwierzaków itd). Nie wiem, dlaczego tyle czasu upierano
      się, że koniecznie droga ma lecieć dokładnie przez środek, jeśli spokojnie mogła
      bokiem.

No niby to tylko kawałek lasu, a tam mieszkańcy miasta cierpią, TIRy ich
      taranują, żyć nie dają... Racja. Ale nikt im tej drogi nie chce zabrać przecież,
      tylko ją przesunąć. Jak droga pójdzie bokiem, to miasto nie ucierpi, można
      uratować i jedno i drugie. Szkoda tylko, że tyle to trwa, już by mogli dawno tę
      głupią drogę usypywać...

Pauli
      --
      Morze jest w końcu, pod wieloma względami, tylko bardziej mokrą formą powietrza.
      [T.P]
      • thank_you Re: rospuda ocalona 24.03.09, 19:52
        Kładki dla zwierząt by nie wyszły? No jak nie. Wychodzą.

Miasto nie ucierpi? Może i racja, bo już ucierpiało.
        • heart_of_ice Re: rospuda ocalona 24.03.09, 20:35
          > Miasto nie ucierpi? Może i racja, bo już ucierpiało.

Oczywiście, cierpieć będzie, dopóki nie zrobią drogi.
          Ale nie ma różnicy, gdzie ona będzie.
          Czasowa jest, oczywiście i to niemała. Wszystko się opóźni. Ale i tak budowa
          trwa latami, już jesteśmy w plecy z czasem - niezależnie od lokalizacji drogi. I
          docelowo lokalizacja nie będzie miała wpływu na miasto. A na te głupie kwiatki -
          tak:)

A kładki... tak, no jakieś tam wychodzą.
          Ostatnio pasy autostrady gdzieś w Polsce minęły się o kilka metrów ze sobą:)
          Więc niech lepiej nie budują estakad i mostów nad rzeką, a na płaskim droge;)

Pauli
          --
          Morze jest w końcu, pod wieloma względami, tylko bardziej mokrą formą powietrza.
          [T.P]
    • milleniusz Cieszę się. :) 24.03.09, 20:05
      Tak, ale bardziej to jestem jednak za. Właśnie się zdecydowałem. :D Jeśli można
      zrobić coś lepiej, taniej i nie niszcząc przyrody, to czemu nie. Szkoda, że nie
      pomyślano o tym od początku.

Poza tym płynąłem Rospudą i przelatywałem nad nią i tam jest naprawdę fajnie.
      • catthe Re: Cieszę się. :) 24.03.09, 20:36
        milleniusz napisał:

> Tak, ale bardziej to jestem jednak za. Właśnie się
        zdecydowałem. :D Jeśli można
        > zrobić coś lepiej, taniej i nie niszcząc przyrody, to czemu nie.
        Szkoda, że nie
        > pomyślano o tym od początku.
        >
        > Poza tym płynąłem Rospudą i przelatywałem nad nią i tam jest
        naprawdę fajnie.

Ha!:D
        • milleniusz Re: Cieszę się. :) 24.03.09, 21:11

> Ha!:D

Ha. :P

Się wie, kiedy przyłączyć się do zwycięzców. :D
    • cytrynka_ltd tylko, że nowe problemy wynajdują 24.03.09, 20:09
      np. chłopi, przez które wsie ma iść autostrada.
      oni nie myślą o naszych płucach i ostatnich miejscach pięknej przyrodzie i ostoi
      zwierząt.
      i co to są 2 kilometry dalej przy zniszczeniu
      głupim argumentem jest również, że zanim powstały ostrzejsze przepisy w Unii, to
      oni zdążyli wybudować swoje autostrady.
      tylko, że oni nie byli tak bezmyślni, aby niszczyć takie skanseny.
      dla mnie nawet ważniejsze są tamte zwierzęta i unikalne rośliny, niż życie
      takich głupich ludzi, jak mówią.
      nie muszą ginąć na drogach, jak będą mądrzejsi i uważniejsi.
      • gapuchna Re: tylko, że nowe problemy wynajdują 24.03.09, 20:31
        Chłopi są na nie? A od kiedy? - oni tylko podbijają cenę za grunt.
    • hsirk jasne 24.03.09, 21:17
      ze sie cieszymy. jak cholera jasna.

hsirk, choc siwy ze starosci
      kapucyna ciął z radosci
    • milleniusz Nie znoszę demagogii 24.03.09, 21:49
      Zarowno tej proekologicznej, o zagrożeniu całej populacji storczyka, jak i tej
      antyeokologicznej, o setkach wypadków na ulicach Augustowa. Może przypomnę, że
      rocznie w Polsce na drogach ginie 6000 osób. Tak dla pokazania otoczenia
      problemu. Nie, nie wszyscy w Augostowie.

Dziękuję za uwagę.
      • gapuchna Re: Nie znoszę demagogii 24.03.09, 21:53
        Ooooooo, kropelka, kropelka ..... miedzy ząbkami pociekła :)
        • milleniusz Re: Nie znoszę demagogii 24.03.09, 22:02
          gapuchna napisała:

> Ooooooo, kropelka, kropelka ..... miedzy ząbkami pociekła :)

A tak, jad i węże też są potrzebne w ekosystemie. Wajrak na pewno by się
          zgodził. Nuria również. :P
          • gapuchna Re: Nie znoszę demagogii 24.03.09, 22:07
            no proszę, jak my się czasem zgadzamy w kontestacji świata tego :D
            • milleniusz Re: Nie znoszę demagogii 24.03.09, 22:45
              Bo ja się lubię zgadzać. I nawet wolę. :)
    • razzmatazzy Re: rospuda ocalona 24.03.09, 23:06
      Ja się cieszę, choć rozumiem też racje mieszkańców Augustowa. Ale szkoda takich
      niepowtarzalnych terenów. Łatwo zamienić krajobraz w betonową dżunglę, a ileś
      lat później nagle się okazuje, że dziką przyrodę można oglądać już tylko na
      archiwalnych zdjęciach.
      Mamy tę możliwość, że jako państwo 'rozwijające się' możemy uczyć się na błędach
      innych krajów i dobrze się zastanowić zanim powycinamy sobie wszystko co możliwe.
    • izabellaz1 Re: rospuda ocalona 25.03.09, 09:34
      catthe napisała:

> Cieszycie się, chłopcy i dziewczęta?

Z czego??? Że żaby wygrały z komfortową, szybszą jazdą i ludźmi?
      • catthe Re: rospuda ocalona 25.03.09, 14:25
        izabellaz1 napisała:

> Z czego??? Że żaby wygrały z komfortową, szybszą jazdą i ludźmi?

No mniej więcej. Z zastrzeżeniem, że obwodnica, która zapewni Ci
        komfortową, szybką jazdę i ochroni ludzi będzie. Tylko będzie miała
        inna trasę.
        Aha-do żab dorzucam jeszcze miodokwiat krzyżowy, rosiczkę
        długolistną, łątkę zieloną, osadnika wielkookiego, kropiatkę,
        trzmielojada i wiele innych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka