Dodaj do ulubionych

"Nie" dla Tesco na Kabatach. "Zakorkuje nam metro"

IP: *.adsl.inetia.pl 24.02.11, 08:14
klasyczny objaw NIMBY (not in my backyard),
oczywiście wszystko jest potrzebne, drogi, szkoły, buda z kebabem i oczyszczalnia ścieków ale nie tutaj bo tutaj mieszkam JA
Obserwuj wątek
    • Gość: hjre Metro jest od przewozu ludzi a nie powietrza!! IP: *.dynamic.chello.pl 24.02.11, 08:16
      Metro jest od przewozu ludzi a nie powietrza!!
    • junk92508 "Nie" dla Tesco na Kabatach. "Zakorkuje nam metro" 24.02.11, 08:19
      I ja sie z moich podatkow zrzucalem na metro dla nich...

Wkurzaja mnie tacy cwaniacy - metro ma byc tylko dla nich... galerie handlowe maja byc gdzie indziej itp. itd.

Metro kosztuje zbyt duzo kasy by moc sobie pozwolic na niska urbanizacje przyleglej okolicy. Na metro zrzucali sie wszyscy i jak najwiecej osob powinno moc z niego korzystac.

W promieniu 5 minut piechota od kazdej stacji metra powinna byc bardzo intensywna zabudowa + parkingi przesiadkowe.

A juz szczegolnie koncowe stacje metra - tam powinny byc ogromne parkingi
      P&R. Na Kabatach powinni zrobic to samo co na Mlocinach albo przebic metro do Powsina.

Jak komus sie to nie podoba i nie chce mieszkac w miescie to niech sobie kupi
      segment w Wawrze - cisza, spokoj, nie ma metra, nie ma Tesco...

• Gość: X Re: "Nie" dla Tesco na Kabatach. "Zakorkuje nam m IP: 217.33.154.* 24.02.11, 08:25
        > przebic metro do Powsina.

Tobie chyba głowę ktoś przebił...
        • Gość: Blaine Re: "Nie" dla Tesco na Kabatach. "Zakorkuje nam m IP: 38.113.161.* 24.02.11, 09:50
          Gość portalu: X napisał(a):

> > przebic metro do Powsina.
          >
          > Tobie chyba głowę ktoś przebił...

"ohoho, jaka merytoryka, no pogratulować... "
          • johanna_haase Pan Ronald Piechowski 24.02.11, 12:06
            - To bardzo zły pomysł - dowodzi Roland Piechowski, mieszkaniec ul. Mielczarskiego na Kabatach, który wystosował w tej sprawie list do burmistrza Ursynowa, apelując, by nie została wydana zgoda na inwestycję. - Kabaty i metro zostaną zakorkowane komunikacyjnie. Będzie tutaj zjeżdżało się mnóstwo ludzi z innych rejonów Warszawy oraz z Konstancina, Góry Kalwarii, Piaseczna i innych miejscowości. Budowa centrum handlowego na obrzeżach, na końcu linii metra jest nierozważna. Miejsce na nie jest gdzieś w środku miasta, aby ludzie mogli zjeżdżać się gwiaździście - dowodzi.

Więcej... warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34889,9156662,_Nie__dla_Tesco_na_Kabatach___Zakorkuje_nam_metro_.html#ixzz1EsCQ9iPt

Po pierwsze, ten Pan sam prowadzi własny biznes i może nie jest zainteresowany konkurencją: www.rzeczpospolita.pl/dodatki/nieruchomosci_001002/nieruchomosci_a_8.html

Po drugie, trzy lata temu składał wniosek o budowę... targowisk na Ursynowie. No to w końcu rozwój handlu na Ursynowie jest be czy cacy? Czy chodzi o to, żeby był tylko model włościański, furmanka i bazarek?

Więcej na
            bip.warszawa.pl/NR/rdonlyres/0D3BF31A-7A86-4B8D-AFDD-AEC687E213B4/373388/protokol_rozwoj_17_04_2007.doc
            • poko_p Re: Pan Ronald Piechowski 24.02.11, 21:08
              Piechowski wypowiada sie w SWOIM imieniu, wylacznie. Z cala pewnoscia zdania na Kabatach sa podzielone.
            • a_chacun_son_paradis Re: Pan Ronald Piechowski 27.02.11, 15:25
              najbardziej korzystne miejsca na budowe takich obiektow to obrzeza miasta albo nawet poza miastem. wystarczy podpatrzec rozwiazania stosowane w krajach bardziej posunietych w tej materii. zamysl budowania w srodku kloci sie ze zdrowym rozsadkiem lub wprost wynika z roznie pojmowanych grup interesow.
      • tvtotal2 Re: "Nie" dla Tesco na Kabatach. "Zakorkuje nam m 24.02.11, 13:43
        junk92508 napisała:

> Na metro zrzucali sie wszyscy i jak najwiecej osob powinno moc z niego korzystac.

po prawdzie, to cały kraj się zrzucał, bo znaczna kasa była z budżetu centralnego. Co do samego pomyslu rozbudowy, to przemawia do mnie jedynie jeden argument przeciw rozbudowie - troska o los piękny obszar jakim jest przecież Rezerwat przyrody Las Kabacki im. Stefana Starzyńskiego - zaś i historia tego lasu jest zacna.

"Imię Stefana Starzyńskiego rezerwat otrzymał z racji wykupienia tych terenów z rąk prywatnych (były to wówczas część dóbr rodu Branickich) na rzecz miasta w 1938 z inicjatywy ówczesnego prezydenta Warszawy Stefana Starzyńskiego, znanego ze swojej patriotycznej postawy. Pozwoliło to na uchronienie tego kompleksu leśnego przed modną w okresie międzywojennym parcelacją lasów na cele budowlane i zachowanie go dla mieszkańców stolicy."

/cyt. www.naukowy.pl/encyklopedia/Rezerwat_przyrody_Las_Kabacki_im._Stefana_Starzy%C5%84skiego /
      • troskal Re: "Nie" dla Tesco na Kabatach. "Zakorkuje nam m 25.02.11, 08:21
        > A juz szczegolnie koncowe stacje metra - tam powinny byc ogromne parkingi
        > P&R. Na Kabatach powinni zrobic to samo co na Mlocinach albo przebic metro do Powsina.

Większy sens miało by dociągnięcie metra pod lasem do Piaseczna. Po drodze z jedna, dwie stacje w Julianowie (np zaraz za lasem i koło Auchan). Obecnie korki z tamtej okolicy zaczynają się przed Piasecznem a kończą w centrum. Przerzucenie pasażerów do komunikacji zbiorowej pozwoliło by odkorkować południowy wjazd do Warszawy.
        • jan-w Re: "Nie" dla Tesco na Kabatach. "Zakorkuje nam m 25.02.11, 09:20
          troskal napisał:

> Większy sens miało by dociągnięcie metra pod lasem do Piaseczna. Po drodze z j
          > edna, dwie stacje w Julianowie (np zaraz za lasem i koło Auchan).

Lepiej do Grójca i Góry Kalwarii. Z odnogą do Konstancina.Zlikwiduje to problem dojeżdżających i potrzebę parkingów P&R. Metro buduje się na gęsto zaludnionych terenach. Szczególnie pod ziemią. To bardzo droga inwestycja. A wiercenia podziemne nawet w centrum Warszawy jakoś niespecjalnie wychodzą.
    • Gość: PW Ma pani rację, pani Zielińska, równowaga musi być IP: *.polskieradio.pl 24.02.11, 08:26
      Pani i inni mieszkańcy Kabat wolicie przyjeżdżać do mnie, do Śródmieścia, a ja wreszcie będę miał po co pojechać do pani, na Kabaty. Będzie sprawiedliwie. Mieszka pani w mieście, a nie na wsi, centrum handlowe, galeria, kino, samochody, spaliny i tłum ludzi ma pani w pakiecie tak samo jak ja, mieszkaniec Śródmieścia.
      • Gość: ursynowianin Re: Ma pani rację, pani Zielińska, równowaga musi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.11, 10:01
        Odżywają sie polskie narodowe cechy malkontenctwo i wszystko może być, ale nie pod moim domem.
        Właśnie takie nowoczesne centrum dla większości mieszkańców będzie zbawieniem na zakupy, rozrywkę i kulturę.
        Wystarczy by władze dzielnicy zadbały o bezpieczeństwo, ochronę środowiska i wymogły od inwestora znacznego udziału w realizacji infrastruktury drogowej uwzględniającej zwiększenie przemieszczania sie nowych klientów.
        Racjonalność nie jest taka przerażająca, jeśli ktoś ja posiada to tak jak z wiedzą.
        Jeśli pod centrum powstanie parking dla okolicznych mieszkańców szczególnie dociążony w dni robocze a w dni wolne handlowe wykorzystany przez galerie to jest duży plus.
        Nieznacznie wzrośnie obciążenie metra, bo dzisiaj i tak trzeba z Kabat jechać do niewygodnego Centrum a do Mokotowa jest uciążliwy by skorzystać z rozrywki czy najprostszej formy kultury.
        Można wymóc od inwestora by współfinansował budowę łącznika Kabaty - Powsin z korzyścią dla wszystkich jak i modernizacje techn. łącznika kolejowego z Okęcia do zajezdni metra tak by połączyć go ze st metra Kabaty dla usprawnienia ruchu w aglomeracji warszawskiej z południową częścią stolicy.
        To jest niedopuszczalne i bezprawne nie mówiąc o nie przyzwoitości by mieszkańcy Kabat, Ursynowa przywłaszczyli sobie stołeczne metro dla siebie, które zostało wybudowane za podatki większości narodu a nie garstki oszołomów i egoistów.
        Co nie znaczy ze nie należy wałczyć by inwestor spełnił wszystkie warunki zapewniające normalne funkcjonowanie otoczenia i zmniejszające negatywne skutki dla tegoż otoczenia.
        Niech cala moc pary i energii pójdzie w tym kierunku a nie podziału społeczeństwa i próby wyrwania kasy za nasze pseudo społeczne ustępstwa.
        Inwestycje dodatkowe dla społeczności - tak, kasa dodatkowa dla oszołomów - nie.

• johanna_haase Pani Anna Zielińska 24.02.11, 12:51
        "- Budowa takiej wielofunkcyjnej galerii mogłaby może być atrakcyjna dla mieszkańców dzielnic źle skomunikowanych ze Śródmieściem, np Białołęki, Tarchomina. Ale przecież my w ciągu 22 minut możemy z Kabat dojechać do centrum, gdzie mamy: restauracje, puby, butiki, galerie, kina. Ludzie niekoniecznie chcą chodzić do restauracji i galerii w miejscu, gdzie mieszkają, są w stanie przemieścić się w tym celu do centrum miasta, a nawet sprawia im to przyjemność - dowodzi Zielińska.

Więcej... warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34889,9156662,_Nie__dla_Tesco_na_Kabatach___Zakorkuje_nam_metro_.html#ixzz1EsNDC6mW"

Jeśli jest to pani Anna Zielińska z www.goldenline.pl/anna-zielinska19 (członkini grupy Ursynów na GoldenLine, www.goldenline.pl/grupa/ursynow ), i ona rzeczywiście codziennie sobie jeździ na Litewską do szpitala, to nie dziwię się, że jej ta galeria nie jest potrzebna, bo ona swoje potrzeby społeczne czy zakupowe zrealizuje w drodze do pracy czy do domu w śródmieściu.

Ale może się zdarzyć, pani Aniu, że ktoś ze Śródmieścia czy Białołęki będzie chciał przejść się po Lesie Kabackim (a może, bo ten lasek tak samo jego jak Pani), i w drodze powrotnej może będzie chciał kupić chałkę, mleko i koszulkę CroppTown. To chyba ma prawo zrobić te zakupy w fajnej galerii na Kabatach, skoro Pani codziennie kupuje buły i colę w sklepiku koło niego? Hę? Czy Śródmieście i Bielany oraz Gocław są dla wszystkich, a Kabaty tylko dla Pani?
    • szwagier_gpw "Nie" dla Tesco na Kabatach. "Zakorkuje nam metro" 24.02.11, 08:37
      Młodzi wykształceni z wielkich miast solidarnie przeciwko supermarketom.
      Po prostu wyborne :)
    • Gość: zdziwiony "Nie" dla Tesco na Kabatach. "Zakorkuje nam metro" IP: *.146.119.246.nat.umts.dynamic.eranet.pl 24.02.11, 08:41
      Bez przesady, kto będzie do takiej dziury jechał na zakupy. Jeśli dla kogoś powstaje ta galeria to tylko dla mieszkańców z okolicy galerii
    • Gość: qwe Bezczelni do cna mieszkańcy ursynowa IP: *.org 24.02.11, 08:44
      Palanci, egoiści, jak tu nie wierzyć stereotypom no nowobogackich ignorantach? W podatkach płaciłem na metro, na drogi także w Waszej dzielnicy. Równie dobrze mógłbym powiedzieć, że nie chcę Waszych zakichanych aut na 'mojej' Wołoskiej, na 'mojej' Racławickiej. Codziennie zapychacie mi te ulice próbując rano wyjechać z tej swojej sypialni a wieczorem wrócić.
    • Gość: Kabaciarz Re: "Nie" dla Tesco na Kabatach. "Zakorkuje nam m IP: *.warszawa.vectranet.pl 24.02.11, 08:47
      - To bardzo zły pomysł - dowodzi Roland Piechowski, mieszkaniec ul. Mielczarskiego na Kabatach,

- Oczywiście - lepiej pozostawić Kabaty jako oazę osranych trawników - dowodzi pan Piotr, mieszkaniec ul. Jeżewskiego na Kabatach. Myślenie na poziomie tow. Winnickiego.
      • Gość: w-wiak Re: "Nie" dla Tesco na Kabatach. "Zakorkuje nam m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.11, 08:49
        Nikt tego pomysłu nie konsultował z mieszkańcami Kabat, a można to zrobić poprzez zebrania walne w spółdzielniach czy wspólnotach

Co było piewsze? Osiedla czy market?
        • dorsai68 Obudź się. Wasza opinia nikogo nie obchodzi. 24.02.11, 08:56
          To prywatne centrum handlowe na prywatnej działce. Co ty myśliałeś, że KEN poszerzyli, żebyś miał lepszy dojazd do domu?
          hehehehe...

Jak to do tej pory radziliście innym mieszkańcom Warszawy: "nie podobają się inwestycje, to się na wieś wyprowadź". Teraz lekarzu, wylecz się sam.
        • speedy13 Re: "Nie" dla Tesco na Kabatach. "Zakorkuje nam m 24.02.11, 12:53
          Hej

Gość portalu: w-wiak napisał(a):

> Co było piewsze? Osiedla czy market?

Z tego co pamiętam, pierwszy był market (wówczas był to HIT, później wykupiony przez Tesco). Gdy go otwarto okoliczne bloki dopiero zaczynały się budować.
      • Gość: miki Re: "Nie" dla Tesco na Kabatach. "Zakorkuje nam m IP: *.jmdi.pl 24.02.11, 09:07
        Jeszcze kilka lat temu, można było usłyszeć komentarze typu że to sypialnia, że nie ma usług i handlu. Więc jak teraz w miejsce blaszaka powstanie coś bardziej estetycznego, gdzie będzie można zrobić zakupy, wypić kawę, to teraz jest grupa malkontentów. A teza że lepiej pojechać do centrum na zakupy i na kawę, w takim razie Kabaty mają być tylko sypialnią. Dla mnie to nie zrozumiałe, a metro czy się komuś podoba czy nie będzie co raz bardziej oblężone, przez mieszkańców pobliskich rejonów więc argumenty bez sensu. A bliskość lasu kabackiego, przecież już dawno to nie jest las, tylko lasek rozjechany i zaśmiecony przez mieszkańców właśnie kabat. A co do mieszkańców Białołęki którzy mają lawinową podróżować na kabaty w celu zrobienia zakupów. Jestem były mieszkańcem Kabat który od jakiegoś czasu mieszka na Białołęce i napewno nie będę podróżował na Kabaty do centrum handlowego, bo w obrębie Białołęki jest wystarczająca liczba centrów handlowych. Gdyż akurat mam tu wszystko. Dzięki takim inwestycjom może kabaty przestaną być polem z grodzonymi osiedlami
    • Gość: mmena "Nie" dla Tesco na Kabatach. "Zakorkuje nam metro" IP: *.89.67.170.static.crowley.pl 24.02.11, 09:09
      Galerie handlowe w centrum?? Trzeba miec nie po kolei w glowie. Przyklad najgorszy z mozliwych - Zlote Tarasy. Ani tam dojechac, ani zaparkowac.
      • Gość: c Re: "Nie" dla Tesco na Kabatach. "Zakorkuje nam m IP: 217.33.154.* 24.02.11, 09:14
        > ani zaparkowac.

W Złotych Tarasach nie można zaparkować? Buhahahahaahha, codziennie jest kilkaset wolnych miejsc. Skąd wy się wszyscy pourywaliście?
        • Gość: olaf Bo jak nie za darmochę to niedasię IP: *.acn.waw.pl 24.02.11, 09:19
          Za darmoche ma być,bo młodym,wykształconym sie należy.
        • Gość: Groszek Re: "Nie" dla Tesco na Kabatach. "Zakorkuje nam m IP: 212.160.172.* 24.02.11, 09:32
          Prawdziwy Polak na parkingach podziemnych nie parkuje! A już na pewno nie płatnych. My mamy swoje zasady! A pod Złotymi Tarasami faktycznie mamy problem bo zwykle wszystkie wysepki i chodniki są już zajęte.
    • Gość: Zenek No dobra IP: *.warszawa.vectranet.pl 24.02.11, 09:16
      Tak jak napisałem, mam kaca i dopiero mi przechodzi. Stąd się czepiam czepiających się inaczej. Umówimy się na kawę? Tylko pod warunkiem że 68 to rocznik? :)
      • dorsai68 Zenuś, 24.02.11, 10:31
        mężczyzn na kawę zapraszasz?
    • jan-w Tak dla Galerii Tesco. To zdanie mieszkańców. 24.02.11, 09:18
      dorsai68 napisał:

> No i wylazło szydło z worka: NASZE, MY, MOJE. Kabciaki to jednak wieśniaki.
      >
      > Czy wam, kabackie matołki, wydaje się, że ludzie nie mają nic lepszego do robot
      > y, niż jeździć przez całe miasto do tego Tesco pod lasem? Czy am się wydaje, ż
      > e to będzie taka atrakcja dla warszawiaków, pierwsze centrum handlowe w mieście
      >

Gruba przesada. Autor tendencyjnie dobrał rozmówców usiłując dziennikarskim zwyczajem zrobić sensację. Większość mieszkańców chce galerii, zwłaszcza że zastąpi ona wczesną blaszaną budę. Takie osóbki jak cytowana ciągle pani która lubi godzinne wyprawy metrem po każdy drobiazg, stanowią margines. Można się o tym przekonać np czytając lokalne fora. Kabaty mają bardzo ograniczony handel i z pewnością przyda się go więcej. Straszaki o tym że będzie się tu zjeżdżać cała Warszawa są niepoważne. Maja wiele podobnych galerii bliżej.
      BTW: Obecny nieszczęsny PISowsko/postkomunistyczny burmistrz Guział sam do niedawna szermował tym "argumentem". Obecnie już przestał, za to chce zrobić wjazdy do galerii nie tylko z KEN, ale także z Wąwozowej czym doprowadzi do jej zakorkowania. Przecież będzie to jeden z ciagów komunikacyjnych rozładowujących ruch z POW, w sytuacji kiedy pseudo-ekolodzy doprowadzili do jej zakończenia przy Puławskiej.
      • Gość: jan nie-w Re: Tak dla Galerii Tesco. To zdanie mieszkańców. IP: *.ip.netia.com.pl 24.02.11, 09:36
        Szanowny janie-w,
        prosiłbym abyś wypowiadał się w swoim imieniu.
        Informacje o tym, jakoby "większość mieszkańców" była za budową centrum handlowo-usługowego pod oknami wydają się nadużyciem grubszym, niż przesada z którą próbujesz polemizować.
        Wystarczająco dużo bzdur (np. o rozebranej przez MW ścieżce rowerowej wzdłuż STP Kabaty, po której to nieistniejącej ścieżce jeździsz na rowerze) wypisujesz na przytaczanych przez ciebie lokalnych forach.
        • Gość: talib kweli Re: Tak dla Galerii Tesco. To zdanie mieszkańców. IP: *.dynamic.chello.pl 24.02.11, 11:07
          weź człowieku wiejski nic nie pisz.. błagam
        • jan-w Re: Tak dla Galerii Tesco. To zdanie mieszkańców. 24.02.11, 11:50
          Gość portalu: janie-w napisał(a):

> Wystarczająco dużo bzdur (np. o rozebranej przez MW ścieżce rowerowej wzdłuż ST
          > P Kabaty, po której to nieistniejącej ścieżce jeździsz na rowerze) wypisujesz n
          > a przytaczanych przez ciebie lokalnych forach.

Po pierwsze to jest forum Warszawa, a nie forum "w czym mi podpadł Jan-w", po drugie wątek o galerii Tesco, nie o ściezkach rowerowych, a po trzecie zanim napiszesz ewidentną bzdurę - spróbuj zapoznac się z faktami:
          Ścieżka rowerowa na Ursynowie została rozebrana na żądanie oszołomskiego Zielonego Mazowsza, a następnie odtworzona. W ten sposób uszczuplono pieniądze przeznaczone na budowę ścieżek rowerowych i zbudowano ich mniej na Ursynowie. Jeżeli naprawdę o tym nie wiesz, to sobie wyguglaj. Nie potrafiącym korzystać z internetu, w razie potrzeby zawsze służę pomocą.
      • dorsai68 Oczywiście, że gruba przesada. 24.02.11, 10:36
        Podobnie jak i mój komentarz. Wszak każdej akcji towarzyszy reakcja i zdaje się o to autorowi chodziło. ;-)
        Niech się człowiek cieszy, że tak ładnie się udało :D
      • dorsai68 A swoją drogą, "grubą przesadą" jest też 24.02.11, 11:36
        usunięcie mojego komentarza, tego, który zacytowałeś. Ciekawe, gdzie i w jaki sposób naruszyłem regulaminy...
      • poko_p Re: Tak dla Galerii Tesco. To zdanie mieszkańców. 24.02.11, 21:19
        Tez uwazam, ze celem arykulu bylo wywolanie emocji. Moze za gorace dyskusje na formu dziennikarze GW dostaja premie?
        Zdania mieszkancow Kabatow beda podzielone, jak zawsze w Polsce. Jedni za, drudzy przeciw. W tekscie sa tylko ci przeciw i to jaki ladny wybor opinii: "nasza droga, nasze metro". Kto tak mysli??? Jakis promil ludzi, a tu sa jedynymi wypowiadajacymi sie, zapewne zeby wkurzyc innych.
    • d1ler Następni "posiadacze" 24.02.11, 09:20
      Kolejna (po Białołęce) dzielnica "ranczerów", którzy kupili mieszkanie/dom w mieście, ale chcieliby mieć spokój jak na wsi. Mentalność Kargulowo - Pawlakowa: "A kto mu pozwolił na moje niebo wlatać?" Otóż drodzy mieszkańcy Kabat: ten kawałek Warszawy jest tak samo Wasz, jak i mój. Jeśli nie chcecie u siebie galerii, bo Wam nie potrzebna, to ja poproszę o zlikwidowanie ulic: KEN, Puławska, Rodowicza "Anody"/Rosoła. Są mi one do niczego nie potrzebne, a powodują, że w "mojej" części Warszawy jest większy tłok.
      Niestety, u nas tak ze wszystkim: oczyszczalnia - tak, ale nie "u nas", ulica - owszem, ale nie pod moim domem, spalarnia - najlepiej na Księżycu, itd. Wyprowadź się jeden z drugim na zapadłą wieś i tam będzie spokój. A skoro chcesz mieszkać w mieście i czerpać z tego korzyści, to płać cenę, jaką są pewne niedogodności.
      • Gość: za łąkami Re: Następni "posiadacze" IP: 195.245.90.* 24.02.11, 10:29
        co do 'Rosoła'

to dopiero była 'fajna' historia...

jak pojawiły się plany poszerzenia od Belgradzkiej w stronę Bażantarni to pojawił się raban ze strony nowych blokowisk że im będzie głośno itd/itp... no to im postawili ekrany akustyczne... zgadnijcie co było potem...

raban że im ekrany 'widok' zasłaniają... sic.

jako kabaciarz od 96r. powiem tyle...

popieram budowe.

to co mnie interesuje...

-czy będzie bezpośrednie połączenie z stacją metra (przebiją się na poziomie -1?)
        -poszerzą wąwozową?
        -co z przedłużeniem pileckiego (ten pas ziemi pomiędzy STP a startm moczydłem)
      • Gość: mops bzdury, bzdury IP: *.dynamic.chello.pl 24.02.11, 11:16
        w artykule jest mowa o budowanych osiedlach w sąsiedztwie galerii mokotów i tym, że ich mieszkańcy to sąsiedztwo sobie chwalą...tam nie ma żadnych osiedli przecież, tylko biurowce. w okolicy owszem są bloki z lat 70tych i 80tych, ale w odległości 500 m i więcej. na kabatach ludzie tuż za oknem będą mieć ścianę galerii handlowej. jestem przeciwny tej inwestycji, obecne tesco też nie należy do przyjaznych obiektów, ale z pewnością jest mniej inwazyjne od planowanej galerii. a krzykacze, którzy nie mieszkają w warszawie lub mieszkają bo chwilowo muszą niech głosu nie zabierają. zajmijcie się własnym podwórkiem.
      • chinique Czy posiadacze? 24.02.11, 20:56
        Przysłowiowa połowa tych mieszkań na Kabatach jest wciąż własnością banków, dziwię się zatem, że protestują mieszkańcy, a nie prawowici właściciele (banki). A dla właścicieli (banków), taka galeria handlowa, to raczej dobrze - wzrośnie wartość zabezpieczeń hipotecznych, nic tylko budować.
        • redek9 Re: Czy posiadacze? 25.02.11, 16:47
          "Przysłowiowa połowa tych mieszkań na Kabatach jest wciąż własnością banków"
          co za ignorant z ciebie, wiedza na żenującym poziomie
          ustanowienie zabezpieczenia hipoteki na rzecz banku, nie świadczy, że jest on właścicielem nieruchomości
    • Gość: x "Nie" dla Tesco na Kabatach. "Zakorkuje nam metro" IP: 89.174.254.* 24.02.11, 09:32
      Mieszkam 5 min od Tesco od 12 lat i uwazam, ze to dobry pomysl gdyz bede mial wiecje uslug obok siebie mieszkam w tym miescie od urodzenia parwie 30 z przerwami w miedzy czasie spedzinlem 8 lat w Londynie, Moskwie, Budapeszcie, Berlinie i Nowym Yorku i nie widzie problemu z budowa centrum im wieksze tym lepsze ;-) A Las tez jest mozna przejsc przez ten zgilk lub przejechac rowerm i odpoczac. Trzy warunki dla wladz wydajacych decyzje: 1. duzy najlepiej wielopoziomywy parking pod ziemia na wszytkie samochody, 2 lepsze dojazdy zeby niezakorkowac okolicy - poszerzenie i wyremontowanie Wawozowej i Rosoła do Wąwozowej te pare metrów KEN - 3. dodatkwo przeduzyc Pileckiego - Welwetowa tak by byl doatkowy wjazd od tylu do Tesco pod ziemnia i tam powinien byc tez podzemny parking a ulica najlepiej na wysokosci Lasu Kabckiego w zaglebienieniu by mozna jakies kladki przezucic w strone lasu Kabackiego, lub najlpiej czesc w tunelu by bylo naturalne przejscie zeby szla dalej do Powsina...
      • Gość: x Re: "Nie" dla Tesco na Kabatach. "Zakorkuje nam m IP: 89.174.254.* 24.02.11, 09:35
        Obowiazkowy warunek 4 dla inwestora darmowy parking podziemny w godzinach 6 - 23 !!! zeby nie zablokowac samochodami okololicy nie zgodza sie na te 4 warunki to nie wydac pozowolenia na budowe!
        • Gość: stick . IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.11, 09:42
          pl.wikipedia.org/wiki/NIMBY
    • tom_aszek "Miejsce na galerię jest w centrum!" 24.02.11, 09:51
      Jeszcze czego... Centrum już ma - Złote Tarasy i Arkadię, tudzież centrum Pragi ma Galerię Wileńską ;) Chcieliście mieszkać w mieście no to będziecie mieli miasto.

Metro wam się zakorkuje? To jest publiczne ogólnodostępne metro a nie prywatny busik.
      • poko_p Re: "Miejsce na galerię jest w centrum!" 24.02.11, 21:23
        Facet mowli O SOBIE i bronil wlasnego widzimisie, zaslonil sie tylko forma "nam".
    • bedzie_gorzej Po co budowaliśmy tę rurę 24.02.11, 09:58
      No i po co budowali tę rurę?
    • Gość: Dis "Nie" dla Tesco na Kabatach. "Zakorkuje nam metro" IP: 199.67.203.* 24.02.11, 09:59
      Centra handlowe na zachodzie buduje się na obrzeżach miast, tylko w Polsce przkupne urzędasy pozwalają na budowę tych molochów w mieście i przez to jeszcze bardziej je korkują !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • dorsai68 O losie, 24.02.11, 10:48
        weź plan miasta do ręki i popatrz, widzisz Kabaty, a Tesco? Jeśli to nie są "obrzeża miasta", to gdzie widziałbyś to centrum handlowe?
        • Gość: talib kweli Re: O losie, IP: *.dynamic.chello.pl 24.02.11, 11:09
          chyba nie zrozumiałeś kontekstu..
    • Gość: złośliwiec Re: "Nie" dla Tesco na Kabatach. "Zakorkuje nam m IP: *.ip.netia.com.pl 24.02.11, 10:04
      "Miejsce na galerię jest w centrum! Zakorkuje się metro! - złoszczą się ludzie"

No jak to, skąd to oburzenie? Przecież i tak z tego metra nie korzystacie, bo wam podkłady śmierdzą?
      • Gość: bb Re: "Nie" dla Tesco na Kabatach. "Zakorkuje nam m IP: *.jmdi.pl 24.02.11, 10:16
        Dopiero się zaczną protesty jak nie którzy z Kabat obudzą się że pod ich oknami będzie przebiegać ekspresówka - obwodnica Warszawy ( czyli o ile pamiętam po 3 pasy w jednym kierunku). Więc w tedy będziecie mieli tłoczną (albo kolorowe panele ochronne - kilka metrowe). W tedy właśnie będziecie mieli najazd - przejazd tysięcy kilometrów. I też będzie lament i protesty. Jak na razie do sprzyja wam bałagan w GDDKIA i brak środków ale w końcu planowaną od lat 80 inwestycje zrealizują.
        • jan-w Re: "Nie" dla Tesco na Kabatach. "Zakorkuje nam m 24.02.11, 11:55
          Gość portalu: bb napisał(a):

> Dopiero się zaczną protesty jak nie którzy z Kabat obudzą się że pod ich oknami
          > będzie przebiegać ekspresówka - obwodnica Warszawy ( czyli o ile pamiętam po 3
          > pasy w jednym kierunku). Więc w tedy będziecie mieli tłoczną (albo kolorowe pa
          > nele ochronne - kilka metrowe).

Gdybyś zapoznał się z faktami, wiedziałbyś że POW nie będzie przechodzić przez Kabaty osłonięta ekranami, ale pod Ursynowem w tunelu. www.siskom.waw.pl/s2.htm#III
          • Gość: tim Re: "Nie" dla Tesco na Kabatach. "Zakorkuje nam m IP: *.dynamic.chello.pl 24.02.11, 12:39
            Ta ten tunel przez ktory odcinek obwodnicy osiagnie rekordowa cene(s8 przez bemowo sie chowa). Jak sie nie myle zawdzieczamy go swietej niepamieci socjaliscie Kaczynskiemu ktory zmienil plany dla popularnosci wsrod dracej sie gawiedzi z ursynowa ktora sprowadzila sie do mieszkalnych szaf ktore obudowaly do granic mozliwosci dawno trzymana rezerwe pod obwodnice.
            • poko_p Re: "Nie" dla Tesco na Kabatach. "Zakorkuje nam m 24.02.11, 21:29
              Kiepsko sie orientujesz w temacie. Najpierw ktos podjal decyzje o tunelu, a potem dwelperzy zabudowali teren na granicy Imielina i Natolina, gdzie bedzie obwodnica. A jacys niezorintowani kupili tam mieszkania. Sa jeszcze w sprzedazy, jakbys potrzebowal ;)
    • Gość: mothman "Nie" dla Tesco na Kabatach. "Zakorkuje nam metro" IP: 160.83.57.* 24.02.11, 10:13
      Typowy przejaw kabackiego wieśniactwa. My możemy wszystko inni nic nie mogą. Rano dojeżdzając do pracy w centrum robisz mi tłok w metrze kiedy ja jadę na uczelnię. Znajdź sobie pracę na Kabatach i nie korzystaj z infrastruktury innych dzielnic miasta. Tak właśnie bym mówił gdybym reprezentował analogiczne poglądy co (anty)bohater artykułu. Miasto jest dla wszystkich!!!
    • kami_ra "Nie" dla Tesco na Kabatach. "Zakorkuje nam metro" 24.02.11, 10:17
      Nie rozumiem tego projektu w tym miejscu!

1. jest to otulina ekologiczna, juz zszargana zajezdia metra, dlatego projekt jednak powinien odpowiadac szczegolnym wymaganiom srodowiskowym!
      2. dwie stacje dalej jest Multikino, po co jeszcze jedno kino w tak niewielkim odstepie?
      3. nieopodal jest Geant i inne duze sklepy
      3. bryla budynku (jesli mialby powstawac) powinna byc jednak bardziej wywazona (tzn max 2 poziomy ponad teren) rowniez materialy z jakich ma byc wybudowana budowla + powiazania komunikacyjne ze sciezkami lesnymi

akurat ten koniec metra, poniewaz konczy sie lasem powinien miec kompletnie inny charakter!

mimo wszystko uwazam ze nie jest to miejsce na zaden HIPERMARKET
      • Gość: złośliwiec Re: "Nie" dla Tesco na Kabatach. "Zakorkuje nam m IP: *.ip.netia.com.pl 24.02.11, 10:23
        Tak jest, market powinien mieć formę wiejskiej chaty z bali drewnianych, uszczelnionych za pomocą mchu, z dachem krytym strzechą. Stacja metra również powinna mieć podobny wygląd, dodatkowo na odcinku między przedostatnią a ostatnią stacją wagony winny być ciągnięte konno, względnie pasażerowie winni przesiadać się do furmanek. Tak będzie bardziej ekologicznie, a i mieszkańcy Kabat poczują się wreszcie jak w rodzinnych stronach :)
      • Gość: Jinx Re: "Nie" dla Tesco na Kabatach. "Zakorkuje nam m IP: 192.193.245.* 24.02.11, 10:26
        Tak na tym końcu metra jest las, a co na Młocinach to nie ma?????????
      • Gość: xxx Re: "Nie" dla Tesco na Kabatach. "Zakorkuje nam m IP: *.home.aster.pl 24.02.11, 10:46
        jak to nie jest miejsce na hipermarket? Tesco/hit są tam już od 10 lat i mają się dobrze.

Ja tam widzę w tym artykule grę interesów. Takie centrum handlowe odbierze klientów galerii Mokotów (i ew. planowanym w Wilanowie - ten sam właściciel).

Zobaczycie jeszcze jak GW będzie pluła na tę inwestycję ;)
      • dorsai68 Ojej, kto ci takich głupot naopowiadał? 24.02.11, 16:27
        ad.1
        To nie jest otulina rezerwatu. Teren ma ustalony MPZP, na działce z Tesco dopuszczalna jest zabudowa do 20 metrów wysokości, przy zachowaniu części biologicznie czynnej na 7% powierzchni.

ad 2.
        Na podobnej zasadzie należałoby zapytać na cholerę w Śródmieściu Kinoteka w PKiN i Multikino w Złotych Tarasach. Przecież to wręcz po sąsiedzku, po przeciwnych stronach ulicy.

ad 3.
        No i co z tego? Jest też Tesco, które ma zmienić swój wizerunek.

ad 4.
        Jak już napisałem, MPZP dopuszcza taką wysokość budynku. Oczywiście, nic nie stoi na przeszkodzie, byś odkupiła te 4 hektary z hakiem od Tesco, wyburzyła obskurny blaszak, zaorała zasiała trawę i posadziła drzewa.

> akurat ten koniec metra, poniewaz konczy sie lasem powinien miec kompletnie inn
        > y charakter!

Gdyż, albowiem, ponieważ?
      • kubissimo Re: "Nie" dla Tesco na Kabatach. "Zakorkuje nam m 24.02.11, 18:57
        > 3. nieopodal jest Geant i inne duze sklepy

jesli sie nie myle, to Geant wycofal sie z polskiego rynku juz kilka lat temu :)
    • Gość: bazyl Chmielna IP: 80.252.1.* 24.02.11, 10:27
      Chmielna umiera nie z powodu Złotych Tarasów. Być może z powodu ich umiejscowienia - w Poznaniu ulica Półwiejska nie tylko nie umarła z powodu Starego Browaru, ale jeszcze na tym zyskała.
      Powodem jest raczej brak pomysłu na Centrum i samą Chmielną.
      • poko_p Re: Chmielna 24.02.11, 21:36
        Jak to brak pomyslu?
        Jest pomysl, brzmi: "robta co chceta".
    • Gość: (........) "Nie" dla Tesco na Kabatach. "Zakorkuje nam metro" IP: *.jmdi.pl 24.02.11, 10:33
      Jednak ludzie to ch...my i prostaki jak można komuś tak zrobić że ktoś przejeżdża całą warszawę i robi zakupy na Kabatach. Jak trzeba być bezczelnym aby wykupić banany w promocji za 3,99 jak można wykupić całą krakowską z promocji. Przecież miasto powinno ogrodzić naszą dzielnicę aby było ogrodzenie w ogrodzeniu dzięki czemu będzie selekcja i obcy nam nie będą robić zakupów. A nasze ukochane metro, kontrolerzy ZTM niech sprawdzają aby nikt nie uprawniony nie jeździł naszym Metrem. Bo jest ciasną i śmierdzi od innych.
      Przecież mogą jeździć na Bielany, czy inne dzielnicę, ale nie do nas. Zbierajmy podpisy i założymy profil na facebooku - "Nie - dla obcych. Na kabatach"
    • Gość: qbk Re: "Nie" dla Tesco na Kabatach. "Zakorkuje nam m IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.02.11, 10:34
      Mam mieszkanie na Kabatach i jestem jak najbardziej za budową galerii
    • Gość: kasia Jestem z Kabat i się wstydzę... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.11, 10:53
      A ja mieszkam od 10 lat na Kabatach w jednym z pierwszych osiedli jakie się budowały za ulicą Przy Bażantarni gdzie kiedyś kończył się Ursynów, w 1998 roku nie bylo prawie nic pomiędzy Przy Bażantarni a Wąwozową, nie bylo tego odcinka KEN, nie było jeszcze tylu osiedli tylko metro tesco i las. Bardzo mnie cieszy to że dookoła mojego domu powstało tyle restauracji, przyjemnie gdzieś wyjść i zjeść coś pod domem, wcale nie muszę jeździć do cenrum, wiem dokladnie jak centrum wygląda... Po wychowaniu sie na starej ochocie cieszę się teraz swoją spokojną dzielnicą, bez ciemnych parkow z mętami i pijaczkami pod blokiem. Dyskutujący o rozbudowie Tesco strasznie mnie zdenerwowali, nie dziwię się komentarzom na forum, tylko wstyd powiedzieć że się jest z Kabat... Ale śmieszne jest to że kogoś oburza zamiana tego blaszaka Tesco na nowoczesny budynek z kinem i sklepikami, Tesco jedynie miejsce na kabatach gdzie jest już niezły syf i tandeta, ale co tam po co nam kino, my możemy jeździć do centrum, może do centruma? Niektorzy z tutejszych mieszkańcow slyszalam jak mówią KENa na jedną z głównych ulic Ursynowa... My an KENA mieszkamy... jejku:( Jesteśmy spoko mamy metro, ale przyjdzie lato, a wtedy metro śmierdzi... No niestety kochani sąsiedzi jak u siebie na wsi to nie będzie tutaj, jednak to Warszawa, ogarnijcie się ludzie... Ludzie wystawiający buty, śmieci przed drzwi i trzymający swój majdan na klatce, rowerki wózeczki... ale jak się nabrudzi to nikt nie posprzata bo my mieszkamy w apartamentowcach! sprzatączka przyjdzie i sprzątnie! Sorry ale mi się ulało, to taki mój potok myśli i słów pod hasłem: jestem z Kabat - wstydzę się...
    • Gość: abcd Popieram galerię! IP: *.disney.com 24.02.11, 10:54
      Popieram galerię tużobok metra. W całym nowoczesnym świecie (Singapur, Hong Kong, Nowy Jork czy Londyn) tworzy się HUBy na peryferiach, które składają się z dużej stacji metra, pętli autobusów lokalnych, galerii handlowo usługowej ze sklepami, marketem, usługamim, restauracjami.. To jest bardzo praktyczne i nowoczesne rozwiązanie. Fakt że trzeba pomyśleć o komunikacji wokół całości, ale chyba nie na wszystkie (najtańsze) pomysły musi się miasto zgadzać. Niech w końcu będzie nowocześnie w wwie...
    • robert_wwa Re: "Nie" dla Tesco na Kabatach. "Zakorkuje nam m 24.02.11, 10:57
      "miejsce galerii handlowych jest w centrum" czy "ludzie nie chcą restauracji w pobliżu bo wolą się wciska c do centrum i to jest nawet dla nich przyjemność"??
      Co to za argumenty? Najlepsza lokalizacja Złotych Tarasów dla miasta to obecna? Ktoś tu chyba nie wie o czym mówi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka