Dodaj do ulubionych

Mur wyścigowy

27.03.11, 14:58
Witam
Ja tego tak do końca nie kumam, jak można tak bliskie miejsce każdemu, zamalować czarną farbą i zrobić jakąś chorą reklamę Adidasa. Przecież nie, które te graffiti były dziełami sztuki. Praca mnóstwa osób została bezpowrotnie zniszczona. Kto na to pozwolił. Miasto chyba nie bo mur do nich nie należy. Mam nadzieje, że już minutę po tym jak powstanie ta reklama Adidasa zostanie skutecznie zamalowana!!
To jest jakiś skandal

Pozdrawiam
Łukasz Słowak
Obserwuj wątek
    • jan-w Re: Mur wyścigowy 27.03.11, 16:20
      To już wim dlaczego wczoraj wieczorem był zasłonięty siatką z folią i pilnowany przez ochroniarzy...
    • jan-w Re: Mur wyścigowy 27.03.11, 18:36
      Wstrzymali prace po zamalowaniu czarną farbą 500 metrów. Wg oświadczenia Adidasa:

- Potraktowaliśmy to jako szansę dla uczczenia sztuki ulicy w formie graffiti i street art. Mieliśmy najlepsze intencje, aby zwrócić uwagę na jej wyjątkowość, bez niszczenia dorobku - zapewniają przedstawiciele firmy.

Debilne tłumaczenie. www.tvnwarszawa.pl/informacje,news,-quot-wstrzymalismy-malowanie-quot-,147982.html
      • lukasz.slowak Re: Mur wyścigowy 27.03.11, 19:01
        Jeszcze do wczoraj nie wpadłbym na pomysł, że taka przestrzeń artystyczna może być zawłaszczona przez firmę odzieżową. Może władze dzielnicy albo władze torów wyścigowych powinny zająć się ochroną tego. Dzisiaj Adidas się wycofał, ale jutro jakaś firma może mieć inne zdanie i takich skrupułów nie mieć. To już na stałe się wpisało w nasz krajobraz i każdy kto przejeżdża obok podziwia graffiti.
        Chciałbym za uwarzyć, że dwa segmenty muru gdzie jest tablica na temat powstania warszawskiego nigdy nie została naruszona.

Pozdrawiam
    • macyk Re: Mur wyścigowy 27.03.11, 20:10
      Wyolbrzymiasz znaczenie tego miejsca.
      W dodatku dobrych prac jest tam jak na lekarstwo. Może by tak ci, którzy się tam wyrażają zadbali o jakość - akceptacja tego muru na pewno by wzrosła a przez to szanse, że pojawi się reklama zmalały.
      • lukasz.slowak Re: Mur wyścigowy 27.03.11, 21:28
        Poziom prac na tym murze to pojęcie względne. Sztuki się nie ocenia.
        Powiem tak, jak ktoś przyjeżdża do mnie z po za Warszawy to wyścigowy mur jest pierwszym punktem na planie wycieczki po Ursynowie, drugi to blok Alternatyw 4. Odnoszę wrażenie, że wielu nam zazdrości takiej galerii sztuki.
        Pozdrawiam

Łukasz Słowak
        • macyk Re: Mur wyścigowy 28.03.11, 01:00
          Mam spore wątpliwości czy jest tam powyżej 5% sztuki.
          Skoro jest to kultowe miejsce graficiarzy to powinni o nie dbać, w sensie nie dopuszczać dzieciarni co potrafi tylko malować swoje loga w 10 kolorach.
          To nie jest miejsce na szkółkę.
        • hayet Re: Mur wyścigowy 30.03.11, 20:48
          lukasz.slowak napisał:

> Poziom prac na tym murze to pojęcie względne. Sztuki się nie ocenia.
          > Powiem tak, jak ktoś przyjeżdża do mnie z po za Warszawy to wyścigowy mur jest
          > pierwszym punktem na planie wycieczki po Ursynowie, drugi to blok Alternatyw 4.
          > Odnoszę wrażenie, że wielu nam zazdrości takiej galerii sztuki.
          > Pozdrawiam
          >
          > Łukasz Słowak

nie zebym sie czepiala, bo sama pelno literowek robie, ale chcialam tylko zwrocic uwage, iz
          -nie piszemy z po za tylko spoza
          -nie piszemy nie,ktore tylko niektore

zastanawialam sie w niedziele co sie tamd zieje, bo mur byl osloniety...
          nie widzialam koncowego efektu adidasowego, ale..mysle, ze niektore graffitti byly naprawde niezle, chociaz kilka lat temu byly o wiele ciekawsze-takie jest moje zdanie. teraz sporo bylo jakichs bohomazow
        • jan-w Re: Mur wyścigowy 31.03.11, 11:10
          Przejeżdżałem tam dzisiaj. Cały podkład ufundowany przez adidasa :-) został już wykorzystany. Niestety nie ma ani jednego obrazka. Wyłącznie bazgroły. Już ostatnio na tym murze pojawiał się syndrom slumsów. Coraz więcej chamskich bazgrołów zasłaniało malowidła. Szkoda.
    • ursynow.org.pl Re: Mur wyścigowy 27.03.11, 21:23
      To się nazywa szybka akcja społeczna. W sobotę wynajęci przez Adidasa reklamiarze ogrodzili mur Wyścigów i zaczęli przerabiać największą galerię sztuki ulicznej w megabilbord, a już w niedzielę - po gigantycznej awanturze i groźbach bojkotu Trzech Pasków - dresiarze odstąpili. Zdążyli zdemolować pół kilometra graffiti. Niektóre miały po kilkanaście lat. Na stronie relacja i zdjęcia.
    • lukasz.slowak Re: Mur wyścigowy 28.03.11, 13:14
      Jakie to warszawskie. Jakaś firma reklamowa postanowiła zaszaleć. Nie miała zgody i postanowiła działać na zasadzie kroków wykonanych. Zamalowali by a potem to nawet kare by zapłacili. Jak to jest możliwe w tym kraju ?

wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,9332737,Totalizator_Sportowy__Nie_dawalismy_Adidasowi_zgody.html
      Pozdrawiam

Łukasz Słowak
      • hayet Re: Mur wyścigowy 30.03.11, 20:50

kolega przyjezdny?
        • lukasz.slowak Re: Mur wyścigowy 31.03.11, 00:48
          Rodowity. Tylko wkurza mnie to, że wszyscy mogą wszystko w tym mieście.
          -Zaparkowanie przyczepy z reklamą na rondzie. Nie ma siły, żeby to usunąć
          -beznadziejne dmuchane reklamy, tak samo. Jest, szpeci przestrzeń miasta, ale nikt nie może z tym nic zrobić.
          -wyburzanie starej parowozowni, tak samo. Ludzie musieli stawać na drodze maszyna bo konserwator nie mógł dojechać
          -ogrodzenie przejścia do Lasu Kabackiego między metrem a Tesco tak samo
          -próba budowy budynków mieszkalnych na Polu Mokotowskim też nie ma problemu. Dobrze, że Hanka się pofatygowała
          Mam wrażenie czasami, że nie którzy dla zysku mogą z tym miastem robić co chcą bo i tak nie ma siły, żeby ich powstrzymać.
          Nie oszukujmy się! Gdyby nie protest na Facebooku to cały mur zostałby zamalowany i ani Totalizator, ani konserwator zabytków tym bardziej ZDM nie mogłyby nic zrobić, żeby ich powstrzymać. Bo zanim by dostali wyrok sądowy...
          Pozdrawiam
    • dziedzicznacytadelafinansjery Ale o co kaman? 04.04.11, 21:34
      Że ktoś zamalował jakieś wyjątkowo szpetne bohomazy? Awantura na półtora tygodnia, większa niz o Gorzelika ze Śląska czy Kaddafiego a Afryki, a tu chodzi tylko o nagromadzenie bazgrołów, których i tak wszędzie pełno. Nie rozumiem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka