Dodaj do ulubionych

SM Wyżyny - kolejna odsłona

02.01.12, 16:55
SM Wyżyny po raz kolejny podniosła nam czynsze - żadna w sumie niespodzianka gdyby nie fakt, że nasze czynsze nagle pozyskały kilka nowych pozycji: różnorakie odpisy na FunduszE RemontowE (dotychczas była to tylko 1 pozycja "Fundusz Remontowy"). Zwłaszcza w przypadku mojego budynku (Belgradzka 46) jest to o tyle dziwne, że jest to budynek stosunkowo nowy...

Coś mi się wydaje, że spółdzielnia chce sobie sfinansować na nasz koszt budowę nowej inwestycji - na rogu Stryjeńskich i Płaskowickiej.

Wspólnie z mieszkańcami ulicy Żabińskiego, którzy od lat walczą ze spółdzielnią, chcemy się zorganizować i wspólnie coś w tej sprawie przedsięwziąć. Jeśli i wy macie to nieszczęście posiadać mieszkanie w budynku zarządzanym przez spółdzielnię SM Wyżyny, wpisujcie się - nawiążmy kontakt, razem będziemy mieli dużo większą siłę przebicia.
Obserwuj wątek
    • frek Re: SM Wyżyny - kolejna odsłona 02.01.12, 19:30
      Anno_natalio2 - nie wiem, czy sprawami spółdzielni a w zasadzie licznymi w niej przekrętami zaczęłaś się interesować dopiero teraz ale jako osoba od dawna interesująca się tym wiem, że jakoś nie udaje się skutecznie zorganizować grupy osób, która autentycznie zechciałaby przystapić do skutecznej walki o podstawowe prawa gwarantowane ustawami.

Bo zamiast tego oglądacie się jeden na drugiego a zarząd zaciera tylko ręce z radości, że spoldzielcy to takie niemoty od wypisywania strachów na Lachy.
      • anna_natalia2 Re: SM Wyżyny - kolejna odsłona 03.01.12, 09:29
        Interesuję się od niedawna, bo mam mieszkanie w tej pożal się boże spółdzielni od roku dopiero. Chociaż całe życie mieszkam na Ursynowie, takich numerów to ja jeszcze nie widziałam.

Więc może warto spróbować, a nie zakładać, że nic się nie uda bo nikt nic nie zrobi?
        Mamy kontakt z innymi mieszkańcami, z pozostałych bloków - jeśli z każdego budynku zbierze się po kilka osób to zrobi się całkiem spora grupa.
    • 6klepka Re: SM Wyżyny - kolejna odsłona 03.01.12, 10:38
      St.Kazury czynsz wyższy o 52,75 zł. Pojawiła się pozycja cyt "odpis na fundusz remontowy w związku z wykonaniem robót remontowych w latach 2007-2011 i powstałego z tego tytułu zadłużenia nieruchomości" w wysokości 0,40 zł/m2/m-c płatne przez trzy lata. Czyli spółdzielnia zrobiła remont na kredyt, który lokatorzy muszą spłacić. Wszystko w majestacie prawa? cyt "zgodnie z uchwałą RN nr 52 z dnia 29. 08. 2011"
      • anna_natalia2 Re: SM Wyżyny - kolejna odsłona 03.01.12, 11:02
        U nas dokładnie to samo + dodatkowy odpis na remont w tym roku. Jak wyczytałam na, bardzo ubogiej w informacje, karteczce powieszonej w gablotce na klatce, zadłużenie będziemy spłacać dodatkową kwotą przez 2 lata, a tegoroczny remont obciąży nas dodatkowymi kosztami na 7 lat!!
        • lesher Re: SM Wyżyny - kolejna odsłona 03.01.12, 12:23
          Działajcie, bo jeżeli będziecie pasywni to dalej będziecie strzyżeni jak barany.
          Wiem z własnego doświadczenia (z sąsiadami "przejęliśmy" wspólnotę od nieudolnego (a może i nieuczciwego???) zarządcy), jak działają spółdzielnie/zarządcy, jak byliśmy dojeni. U mnie większość umów z firmami świadczącymi usługi na rzecz wspólnoty została renegocjowanych ze stawkami nawet o ponad 50% niższymi. W ubiegłym roku opłaty na utrzymanie mieszkań poszły o ok. 20% w dół, w tym roku też coś pewnie spadną i to mimo sporego wzrostu cen wody, energii elektrycznej i ciepła.
          Poprzedniemu zarządcy nie chciało się też prowadzić windykacji więc zaległości były olbrzymie.

To są Wasze pieniądze, walczcie o nie, a przy okazji w ten sposób przyczynicie się do podcięcia korzeni "mafii spółdzielnianej". Oczywiście nie można uogólniać, są również uczciwi i kompetentni zarządcy oraz dobrze zarządzane spółdzielnie, jednak patologie w tym obszarze są olbrzymie.
          Nawet w prawidłowo funkcjonującej spółdzielni/wspólnocie kontrola ze strony właścicieli mieszkań na pewno nie zaszkodzi.

Powodzenia i trzymam kciuki!!
    • ana119 Re: SM Wyżyny - kolejna odsłona 04.01.12, 11:53
      jestem na tak. mierzi mnie arogancka zarzadzająca bo ile można zgłaszać, że klatka jest myta raz na miesiąc i niedomyta (usłyszałam że innym lokatorzy mają inne zdanie!), brak remonów na klatkach, parking w błocie.
      • m_jak_mysz Re: SM Wyżyny - kolejna odsłona 04.01.12, 20:29
        Rzeczywiście przydałoby się coś zrobić, a nie tylko tutaj narzekać. Co do remontów tej spółdzielni to po prostu śmiech na sali. Na Żabińskiego od 8 lat nic nie było robione poza jakimiś kuriozalnymi pracami typu:
        - zalewanie asfaltem dziur w chodnikach,
        - remont podjazdu dla wózka przeprowadzany chyba w dwóch etapach, bo za pierwszym sobie nie poradzili z równym wylaniem betonu,
        - pomalowanie drzwi bloku tak, że ja zrobiłabym to lepiej
        - przyklejenie (krzywo) ruszającego się schodka.
        Żadnych innych inwestycji remontowych jakoś nie dostrzegłam. A, nie, przepraszam - śmietnik został pomalowany i dostał zamykane drzwi, to była szeroko zakrojona inwestycja, która trwała chyba z miesiąc.
        Wiec szlag mnie trafia jak słyszę o funduszu remontowym.
        • frek Re: SM Wyżyny - kolejna odsłona 05.01.12, 07:52
          Pojawiające się ostatnio na tym forum wpisy w sprawie wzrostu opłat w różnych spółdzielniach i obecnym, 2012 rokiem ogloszonym przez ONZ jako Światowy Rok Spółdzielczości, są dla mnie oczywistym sygnałem, że:
          1. trzeba wreszcie podjąć jakieś skuteczne działania przeciw bezkarnym prezesom i miastu windującemu w górę oplaty za wieczyste użytkowanie,
          2. czlonkowie żadnej spółdzielni indywidualnie do tej pory nie dali sobie z tym rady,
          3. tylko wspólne działania członków wielu spółdzielni mogą zwrócić uwagę władz i polityków na trwające latami problemy w spółdzielczości mieszkaniowej

I dlatego musimy się spotkać z sobą i przystąpić do wspólnych i dobrze pomyślanych i zorganizowanych działań. Czekam na podanie przez kogoś terminu takiego spotkania i miejsca wygodnego dla wszystkich.
          • anna_natalia2 Re: SM Wyżyny - kolejna odsłona 05.01.12, 09:39
            To ja proponuję zgrupować się już bezpośrednio mailowo z osobami zainteresowanymi. Założyłam specjalnie oddzielną skrzynkę mailową w tej sprawie: wszystkie osoby, które nie chcą bezczynnie siedzieć i chcą przynajmniej spróbować zawalczyć z SM Wyżyny proszone są o kontakt na: anty.smwyzyny@gmail.com

Tam umówimy się już dokładniej a ja postaram się o zaproszenie na spotkanie również Pani, która już temat czynszy w spółdzielni koordynuje.

Oczywiście nie same czynsze są do poruszenia, warto przeanalizować sytuację i zastanowić, czy nie udałoby się w ogóle doprowadzić do zmiany władz spółdzielni.
            • frek Re: SM Wyżyny - kolejna odsłona 06.01.12, 07:02
              Brak kolejnych wpisów w tym wątku zdaje się świadczyc znowu, że i tym razem po kilku głosach oburzenia ze strony członków spółdzielni Wyżyny po kolejnej podwyżce opłat i tak już wysokich w porównaniu z sąsiednimi spółdzielniami i ich większość chyba to akceptuje.

Zdaje się, że zarząd i rada spółdzielni doskonale o tym wiedzą i dlatego pozwalają sobie na kolejne, niczym nie uzasadnione podwyżki comiesięcznych opłat czy ewidentne łamanie obowiązującego prawa choćby poprzez dalsze istnienie w tej spółdzielni zebrań przedstawicieli.

Obawiam się, że wysiłki kilku osób aby zmienić ten stan rzeczy znowu pójdą na marne przy takim stosunku większości członków do ważnych dla nich spraw.
    • anna_natalia2 Re: SM Wyżyny - kolejna odsłona 09.01.12, 12:29
      Zachęcam wszystkich z SM Wyżyny, którzy nie zgadzają się na nowe czynsze, do dołączenia do naszej inicjatywy. Jest już reprezentowanych kilka bloków z całej spółdzielni, ale im więcej nas będzie, tym więcej będziemy mogli zdziałać. W tym tygodniu planujemy spotkanie, zapraszam do kontaktu mailowego (anty.smwyzyny@gmail.com) wszystkich, którzy chcieliby w nim uczestniczyć.
      • m_jak_mysz Re: SM Wyżyny - kolejna odsłona 09.01.12, 18:22
        Ja chętnie dołączę - odezwę się na wskazanego mejla ;)
        pozdrawiam
    • chandlerthedog Re: SM Wyżyny - kolejna odsłona 10.01.12, 07:11
      Mi wczoraj przyszedł do głowy jeszcze jeden pomysł. Szanowna Spółdzielnia zaczęła wydawać dziwne coś, co nazwało gazetą.
      Proponuję malutki plagiat tytułu i sposobu składu - nie jest skomplikowany bo to jakimś Wordem jest zrobione - i wydać własnym sumptem podobną gazetę :) Może to dotrze do mieszkańców?
    • anna_natalia2 Re: SM Wyżyny - kolejna odsłona 03.02.12, 10:35
      Podbijam temat i zapraszam do kontaktu wszystkie osoby, które chcą spróbować zmienić obecną sytuację w SM Wyżyny - chcemy rozwiązać problem z wysokimi i niejasnymi opłatami czynszowymi, samowolką władz spółdzielni.
      • jaromir_gazy "Prawda" wg Janusza Polcia 03.02.12, 15:51
        W związku z niniejszym wątkiem gorąco zachęcam do zdobycia ostatniego numeru Południa z 2 lutego 2012 i zapoznanie sie z rewelacjami znanego wielu z nas Janusza Połcia.

Znakomita okazja aby szanownemu panu redaktorowi, znakomitemu znawcy spraw spółdzielczosci mieszkaniowej, podesłać trochę materialu na ten temat. Łamy Południa będą dobrym miejscem na rozpoczęcie dyskusji na temat działalności ursynowskich spółdzielni mieszkaniowych. Wszak mamy Światowy Rok Spółdzielczości!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka