ry_sia 15.11.12, 19:37 Czy ktoś może polecić godnego hodowce psów rasy jack russell terrier ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zulus1111 Re: jack russell terrier 15.11.12, 21:12 Proponuję poczytać fora terierów, na stronach związku kynologicznego (każdego oddziału) są podane hodowle i ich adresy działające na terenie danego oddziału. A poza tym proszę dokładnie poczytać charakterystykę rasy - nie są to łatwe psy do hodowli. Odpowiedz Link Zgłoś
eri22 Re: jack russell terrier 16.11.12, 07:37 >nie są to łatwe psy > do hodowli. może komus nie chodzi o hodowlę? tylko o przyjaciela? Odpowiedz Link Zgłoś
zulus1111 Re: jack russell terrier 17.11.12, 12:25 Może źle się wyraziłam. Nie hodowla, ale wychowanie psa tej rasy może być ciężkie. Z obserwacji wiem, że są to wymagające psy, dużo intensywnych spacerów, konsekwentny właściciel. Psy są "zaczepne", szczególnie do dużych ras. No ale przyjaciela też dobrze można wychować. Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: jack russell terrier 17.11.12, 13:48 Proponuję popytać na dogomanii - nie tylko na temat dobrej hodowli, ale w ogóle na temat samej rasy. Jack Russel to fajny pies, ale bardzo żywiołowy, dominujący, z silnym charakterem. Konsekwentnie prowadzony, szkolony, wyspacerowany itp. będzie super przyjacielem, ale niewychowany i znudzony Jack Russel - mimo swoich niewielkich gabarytów - to koszmarek dla właściciela i otoczenia. Zanim się zdecydujesz, odpowiedz sobie na początek na jedno pytanie - czy jesteś w stanie zapewnić psu codziennie, bez względu na dzień tygodnia i pogodę, około dwugodzinny spacer, podczas którego biega, skacze, wykonuje komendy, aportuje patyki, bawi się z innymi psami itp. (czyli nie na smyczy wokół trawnika, ale luzem w miejscu do tego przeznaczonym). Jeżeli tak, to już jest dobry początek - szukaj fajnej hodowli, tam dowiesz się reszty i możesz wtedy podejmować decyzję. Zresztą porządny hodowca sam Cię "prześwietli", czy nadajesz się na właściciela psa tej rasy:-) Odpowiedz Link Zgłoś
zulus1111 Re: jack russell terrier 17.11.12, 21:29 forum.gazeta.pl/forum/w,12268,136415703,136415703,Jack_Russel_Terier.html Odpowiedz Link Zgłoś
m_jak_mysz Re: jack russell terrier 19.11.12, 23:53 Tak, znam jedną hodowczynię, którą mogę polecić z czystym sumieniem (chociaż osobiście uważam, że psów jest na świecie zbyt dużo, żeby je kupować; z drugiej strony jesli już to robić to tylko z dobrych, prawdziwych hodowli). Hodowla, którą polecam, należy do mojej znajomej - osoby, która ma zarówno dużo aktualnej wiedzy o psach w ogóle, jak i doświadczenie z tą konkretną rasą. Szczeniak od niej z pewnością będzie miał zapewnioną i odpowiednią socjalizację i wszystko co niezbędne dla jego zdrowia. Hodowla nazywa się Magia Psiego Ogona, a to jest link do strony www.jacki.pl/ pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
art-tu Re: jack russell terrier 10.01.19, 12:32 tyle uroczych kundelków w schroniskach... ale nie oceniam, sama miałam posokowca :/ Odpowiedz Link Zgłoś