IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.07.05, 09:17
Nie mogę opanować zdumienia ,jakie wywołują u mnie działania
spółdzielni "Przy Metrze",w krórej przyszło mi mieszkać. Ostatnio wprowadzili
opłaty na fundusz remontowy,wskutek czego miesięczne opłaty wzrosły już do
680 zł! Za niewiele ponad 50-metrowe mieszkanie!
Czy taki czynsz to nie jest absurd? Czy nie jest to po prostu wyciąganie kasy
od naiwnego mieszkańca?
Jakie są czynsze w innych spółdzielniach?
Zastanawiam się już,czy nie warto byłoby pomyśleć o sprzedaży tego mieszkania
i poszukania czegoś bardziej przyjaznego dla kieszni.
Obserwuj wątek
    • p.o.box.77 Re: Rafał 21.07.05, 15:20
      mieszkałem w spółdzielni przy metrze i na skraju. pierwsza droższa od drugiej.
      teraz mieszkam we wspólnocie i czynsz mam taki sam, jak w mniejszym o połowe
      mieszkaniu na skraju...

w skrócie w małych wspólnotach większa kontrola wydatków. ale może się niebawem
      okazać, że np. zawali się dach i będzie trzeba się na naprawe zrzucać, bo
      fundusz remontowy nowego budynku nie jest zbyt wysoki. ale jednym z czynników
      wyboru tego a nie innego mieszkania był niski czynsz.

pozdrawiam sąsiada.
    • Gość: lok Re: Rafał IP: *.acn.waw.pl 22.07.05, 10:13
      > Ostatnio wprowadzili opłaty na fundusz remontowy ....

Spółdzielnie wydzieliły z czynszu opłaty na fundusz po wejściu w życie ustawy
      pozwalającej na odliczenie ich w ramach ulgi remontowej, czyli już kilka lat temu.

> ... wskutek czego miesięczne opłaty wzrosły już do
      > 680 zł! Za niewiele ponad 50-metrowe mieszkanie!

Możliwe, ale tylko przy założeniu, że zużywasz bardzo duuuuuuużo wody lub
      zameldowałeś w mieszkaniu np. 20 osób.
      A może po prostu nie jesteś członkiem spółdzielni i naliczają Ci wyższy czynsz?

• Gość: Darecki Re: Rafał IP: *.acn.waw.pl 22.07.05, 12:10
      SMB Jary - pow. 54 mkw - czynsz około 480 pln za dwie osoby
      • Gość: anecka Re: Rafał IP: *.chello.pl 22.07.05, 12:52
        SBM Imielin - 48m.- 410 zl.- 2 osoby
        • Gość: Caps Re: Rafał IP: *.aster.pl 22.07.05, 17:29
          SM Wyżyny - 64 m2 - spółdzielcze własnościowe - 2 osoby - ok. 480 zł
      • Gość: agatka_s Re: Rafał IP: *.aster.pl 23.07.05, 14:25
        Spnia Klub Dwustu, 84 m 530 zl, 2 osoby-czynsz sukcesywnie spada z roku na rok,
        bo ciagle kombinuja z jego wyliczaniem-tzn raz stosuja osoby innym razem metry,
        potem jakies stale, nie mozna sie w tym polapac grunt ze mi spada nie na
        odwrot !!!!! (czynsz+fundusz(symboliczny bo budynek nowy)+zaliczka na ciepla i
        zimna wode (zawsze mam drobna nadplate, bo licza wciaz do pierwszego roku, gdy
        mialam opiekunke do dziecka ktora chyba odkrecala zlosliwie krany, bo gdy ona
        odeszla zuzycie spadlo nagle o 70-80 % SERIO !!!) i ogrzewanie)

i jeszcze mi potem oddaja za ogrzewanie, bo jest takie cieple mieszkanie ze
        zima nigdy w zasadzie nie wlaczam ogrzewania (tylko w lazience)

Nie ma gazu, i za to rachunki za prad sa bardzo duze (wedlug mnie)po okolo 1200-
        1500 zl na pol roku.
    • Gość: misza Re: Rafał IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.07.05, 20:24
      Witam,

za 54 metry - we wspolnocie - czynsz z ochroną (ok 50 zł) wynosi 314 zł - w tym
      fundusz remontowy.
      • Gość: Rusek Misza, ty szutnik! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.05, 13:48
        Misza, opowiadasz jakies głodne kawalki, że w e wspólnocie za 54 m. kw.,
        ochronę, fundusz remontowy płaci się 314 złotych. Siejesz propagandę jak za
        komuny, 22 lipca to już nie ten sam dzień jak kiedyś!

Chętnie zobaczę kwit z tej współnoty z takim czynszem. Sa to zapewne zaliczki a
        w następnym roku będziecie musieli sporo dopłacić. Jak do tej pory, w
        spółdzielniach mieszkaniowych jest jednak taniej!
        • lewe_oko Re: Misza, ty szutnik! 23.07.05, 13:52
          Głodne kawałki? Ja we wspolnocie płacę 6 zł za metr.
        • Gość: antyspółdzielca Kantują Ruska IP: *.acn.waw.pl 23.07.05, 16:55
          Wspólnota, 71m (wszystko z metra, nic od osoby), 370zł - w tym ochrona, garaż,
          piwnica, zaliczki na ciepłą, zimną wodę, ścieki, śmieci, utrzymanie czystości,
          konserwacje, wynagrodzenie zarządcy, fundusz (niski, bo blok nowy).
          Polikwidujcie te spółdzielnie, zróbcie wspólnoty i przestańcie przepłacać.
          • Gość: Rusek Antyspółdzielcy zachwalają wspólnoty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.05, 09:27
            jestem zarówno spółdzielcą jak i członkiem wspólnoty, wiec mam porownanie. Może
            moja współnota jest jakaś niewydarzona, ale to co pisza współnotowicze, to
            zakrawa na fantazję, bo niby dlaczego są takie małe czynsze we wspólnotach.
            Podejrzewam, że takie wieści rozsiewają zarządcy nieruchomości, aby zdobyć
            klientów. Czego sie nie robi dla biznesu.
            tak więc nie róbcie spółdzielcom wody w mózgu, bo jak do tej pory nikt w tym
            wątku nie podał szczegółowo wymiaru czynszu z jakiejkolwiek wspólnoty.
            • lewe_oko Re: Antyspółdzielcy zachwalają wspólnoty 25.07.05, 09:44
              Być może płacę mało, bo mój blok jest nowy i mamy niewielki fundusz remontowy.
              Ale bądz tak miły i nie zarzucaj komus kłamstw. Dodam tylko, że za mieszkanie
              80m płacę znacznie mniej niż moi znajomi za 63m w społdzielni Stokłosy.
            • Gość: antyspółdzielca Kantują nieświadomego Ruska IP: *.acn.waw.pl 25.07.05, 10:29
              Jak nie podał? Widzę trzy przykłady: dokładne metry i stawki.
              • Gość: monika Re: Kantują nieświadomego Ruska IP: *.warszawa / *.crowley.pl 25.07.05, 10:54
                SM Przy Metrze
                spółdzielcze własnościowe
                49 m2 (2 pokoje)
                czynsz: 280 zł
                fundusz: 120 zł
                1 osoba
                drogo
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka