Dodaj do ulubionych

O której odbieracie maluchy ze żłóbka?

09.01.07, 15:47
Witam, mam pytanie do mam dzieci których chodzą do żłobków państwowych. Otóż
moja córka zaczęła od tygodnia chodzić do takiego żłobka, na razie zostaje w
żłobku przez 1-2 godziny, natomiast ja zamierzam wrócić do pracy i wtedy
oczywiście będzie zostawała w żłobku dłużej. Ale - panie wychowawczynie
zapytały mnie o której zamierzam odbierać dziecko ze żłobka i były bardzo
zdziwione jak powiedziałam że ok 16-tej!!! Stwierdziły że u nich to
prawieżadne dziecko tak długo nie przebywa i dzieci są odbierane max o 13-14-
tej. Żłobek oficjalnie jest czynny do 17.30
Mam pytanie - jak to wygląda w waszym przypadku? O której odbieracie maluchy?
Szczerze mówiąc troche mnie zyrytowała postawa pań. Ja nie mam za bardzo
możliwości ani zwalniać się wcześniej z pracy ani zaangarzować kogoś żeby
dziecko wcześniej odebrał i nią się zajął poki wróce z pracy. Gdybym mogła
zatrudnić opiekunkę albo zaangarzować babcie to bym to zrobiła!
Obserwuj wątek
    • agab72 Re: O której odbieracie maluchy ze żłóbka? 09.01.07, 16:02
      Mąż odwozi naszą córkę ok 8.30 i odbiera ok. 16.30 - ponieważ on pracuje 8-16 a
      ja 9-17 nie mamy innej możliwości. Pewnie, że wolałabym odbierać córę wcześniej
      (ale nie ze względu na wygodę Pań) ale przecież w żłobku zostawiane są chyba
      dzieci rodziców pracujących.
      Fakt, że jak mała jest odbierana to jest już tylko kilkoro (3-4) dzieciaczków,
      ale cóż.....

Pozdrawiam.
      Aga.
      • kuka9 Re: O której odbieracie maluchy ze żłóbka? 09.01.07, 19:50
        trochę dziwne co te panie mówią - czyżby rodzice tych dzieci nie pracowali? moim
        zdaniem nie przejmuj się - ważne abyś odbierala w godzinach urzędowania żłobka.
        • anita258 Re: O której odbieracie maluchy ze żłóbka? 09.01.07, 20:05
          Ja odbieram synka około 16 a żłobek jest do 17 ale w umowie jest wpisane że
          najpózniej do 16.30 trzeba dziecko odebrać,troche mnie to dziwi że inaczej w
          teorii a inaczej w praktyce.
      • wannda123 Re: O której odbieracie maluchy ze żłóbka? 15.01.07, 20:12
        najlepiej nie traktować żłobków jak odpoczynek od dziecka tylko odbierać je w
        miarę możliwości jak najszybciej się da. dziecko tęskni za rodzicami a w żadnej
        instytucji nie dostanie tego czego może dostać od rodziców. pozdrawiam
    • ewa_mama_jasia Re: O której odbieracie maluchy ze żłóbka? 09.01.07, 21:46
      Ja mam sytuację zupełnie inną, mój żłobek jest czynny do 20.30 (też państwowy).
      Przeważnie odbieram małego koło 17tej, ale zdarza mi się czasami i około 18tej.
      Nie wiem, ile jest dzieci do tak późna, nigdy nie pytałam.
      W kwestii "wygody" pań. To może nie być kwestia ich wygody, tylko może zwróciły
      Ci w ten sposób uwagę, że jeśli dzieci są do 13 tej, 14 tej, to Twoje zostając
      dłużej może się czuć osamotnione. Ale masz prawo zostawić dziecko tak długo,
      jak czynny jest żłobek.
      • jenny_curran Re: do 21? który to żłobek? W Warszawie? 10.01.07, 21:12

• jenny_curran Re: pardon, do 20.30?? 10.01.07, 21:13

• ewa_mama_jasia Re: pardon, do 20.30?? 11.01.07, 14:43
          W Warszawie, przy ul. Nowolipki (lub Nowolipie, bo zawsze mi się myli smile ). To
          ten, który kiedyś był żłobkiem tygodniowym. Tygodniowy już nie jest, ale długie
          godziny pracy zostały smile.
    • moni303 Re: O której odbieracie maluchy ze żłóbka? 09.01.07, 22:25
      Witam ja odporowadzam tak około 8:30 max 9 a odbieram około 14-15 (mąż pracuje
      do 14:30)pozdrawiam a żłobek czynny do 18-tej
    • ysssa Re: O której odbieracie maluchy ze żłóbka? 10.01.07, 07:20
      ok 16. Jak odbieram Małą jeszcze jest dużo dzieci. Rodzice zaczynają się
      schodzić właśnie tak od godziny 16. Żłobek czynny jest do 17.30
      • hannabartek Re: O której odbieracie maluchy ze żłóbka? 10.01.07, 08:11
        Dziecko zaprowadzane jest przez męża około godziny 9tej. Odbierane przeze mnie
        po 16.30 (zazwyczaj ostatnie lub jedno z ostatnich ale i tak musiałam przesunąć
        godziny pracy na 7.30-15.30, co wiadomo nie zachwyca mojego szefa). Nasz żłobek
        jest czynny do 17.30, przy czym po 17tej dzieci zbierane są do jednej grupy.
        Jednak żadna z pań nigdy nie zrobiła mi jakiejkowiek uwagi na ten późnego
        odbioru. Wręcz przeciwnie. Radziłabym nie przejmować się - wiadomo, że każdy
        chciałby odebrać malucha jak najwcześniej ale rzadko kto pracuje w okolicach
        żłobka, a dojazd niestety trwa.
    • ankhab Re: O której odbieracie maluchy ze żłóbka? 10.01.07, 08:15
      ja zaprowadzam córkę ok 6.40 a mąż ja odbiera ok 16. rano jest jednym z
      pierwszych dzieci ale odbierana jak większość.żłobek jest czynny do 17 nie
      raz "ciocie" muszą zostawać dłużej, bo któryś z rodziców się spóźnia i dopiero
      wtedy są niezadowolone
      • mmala6 Re: O której odbieracie maluchy ze żłóbka? 10.01.07, 08:39
        Mateusz jest od ok 7mej do ok 15-15,30.Odbiera go dziadek a ja potem od dziadka.
        Wczoraj niestety nie mogl go odebrac ani dziadek ani tato, a ja bylam w zlobku
        dopiero o 16,20.Bylo tylko dwoje dzieci-Mateusz i jeszcze jedna
        dziewczynka.Pani tylko powiedziala,ze zaczela sie martwic ze cos sie stalo (z
        nami) bo Mateusz zawsze jest odbierany jako jeden z pierwszych.
        Nie chce mi sie wierzyc ze dzieci sa odbierane o 13-14 bo to najczesciej pora
        spania albo poczatek obiadu.Dzieci zabiera sie albo przed drzemka albo po
        obiedzie.
        • agaolsztyn Re: O której odbieracie maluchy ze żłóbka? 20.01.07, 16:40
          ja zabieram synka o 14-tej, żłobek mam czynny do 16.30 zabieram go tak wcześnie
          bo jestem nauczycielem i mogłabym bo zabierać czasami nawet o 12-tej,
          najpóźniej pracuję do 14.00. jestem tak umówiona z paniami na 14.00 bo tak
          dzieci kończą drzemkę. moje dziecko jest zabierane jako pierwsze w grupie i nie
          przejmuję się więc takimi komentarzami. może niektórzy rodzice są w podobnej
          sytuacji. dodam że mój mąż pracuje na zmiany więc też mógłby go zabrać
          wcześniej
    • michalina7 Re: O której odbieracie maluchy ze żłóbka? 10.01.07, 09:15
      Zaprowadzam synka przed 8, a odbiera moja mama ok. 14.30. W naszym żłobku dzieci
      trzeba odebrać do godziny 16.15. Jeżeli moja mama nie będzie mogła odebrać
      Małego z jakichś tam powodów to niestety będzie siedział do 16.15, bo i ja i mąż
      pracujemy do 16.
      • michalina7 Re: O której odbieracie maluchy ze żłóbka? 22.01.07, 19:42
        No i tak się właśnie przytrafiło. Moja mama zachorowała i Mały siedział w
        żłobku do 16. Był ostatnim odebranym dzieckiem w grupie. Pani mówiła, że Łukasz
        siedział sam od 15.30.
    • aguszak Re: O której odbieracie maluchy ze żłóbka? 10.01.07, 09:27
      Matika oddajemy o 8.00, a odbieramy między 16.00 a 16.30 (żłobek czynny do
      17.30)
      Uważam, że ta instytucja jest dla dzieci rodziców, którzy pracują, a praca trwa
      conajmniej 8 godzin, więc nie rozumiem sugestii pań żłobkowych...?
      • ixi22 Re: O której odbieracie maluchy ze żłóbka? 10.01.07, 16:32
        Dziękuje za wszystkie odpowiedzi.
        Też mnie zdziwiła ta postawa pań, tym bardziej że kierownik żłobka i starsza
        pielęgniarka mowią coś innego.
        Chyba panie chcą w ten sposób ułatwić sobie życie, ale ja nie mam możliwości
        odbierać dziecka ok 14tej!
        Zaczynam się obawiać, że będą w jakiś sposób na dziecku się "wyżywać", jeżeli
        będę je później odbierać.
        • ewa_mama_jasia Re: O której odbieracie maluchy ze żłóbka? 10.01.07, 21:03
          Oj przestań, już z pewnością będą się na dziecku wyżywać. Dziewczyno, panie w
          żłobku to nie są jakieś potwory, wbrew temu, co niektóre tutaj smarują.
          Napisałam Ci wcześniej moje wytłumaczenie a zapewniam, że ma ono oparcie w
          rozmowach z opiekunkami.
          • stejsi1978 Re: O której odbieracie maluchy ze żłóbka? 11.01.07, 13:44
            Mąż zawozi córeczke do złobka o godzinie 8 a ja odbieram o 16. Najczesciej jest
            juz sama... złobek czynny jest do 17:00
    • 9-x-2 Re: O której odbieracie maluchy ze żłóbka? 13.01.07, 18:17
      ok. 15-00-15-30.
      Nie sądze, żeby dzieci były odbierane ok. 13-14 podczas drzemki?
      A podwieczorek w takim razie dla kogo jest o 15-00?
      • agaolsztyn Re: O której odbieracie maluchy ze żłóbka? 20.01.07, 16:42
        ja zabieram synka o 14-tej, żłobek mam czynny do 16.30 zabieram go tak wcześnie
        bo jestem nauczycielem i mogłabym bo zabierać czasami nawet o 12-tej,
        najpóźniej pracuję do 14.00. jestem tak umówiona z paniami na 14.00 bo tak
        dzieci kończą drzemkę. moje dziecko jest zabierane jako pierwsze w grupie i nie
        przejmuję się więc takimi komentarzami. może niektórzy rodzice są w podobnej
        sytuacji. dodam że mój mąż pracuje na zmiany więc też mógłby go zabrać
        wcześniej. podwieczorek zjadA JAK KTÓREŚ Z NAS NA NIEGO CZEKA ALBO PANIE
        PRZYNOSZĄ DO SZATNI I SAMI GO KARMIMY
        • mynekk Re: O której odbieracie maluchy ze żłóbka? 20.01.07, 17:37
          dziewczyny, to w wiekszości przypadków baardzo Wam zazdroszczę, że odbieracie
          dzieci o 16 albo zaraz po. Oboje z mężem pracujemy od 9 do 17, a każde z nas w
          innej części miasta, dojazd do żłobka (ja mam bliżej) zajmuje minimum 20
          minut...Łatwo skalkulować, do której moje dziecko siedzi sad
          • mmala6 Re: O której odbieracie maluchy ze żłóbka? 20.01.07, 19:29
            ale za to moze byc od ok 8,30 a moj syn jest od 7.00 mej ranosmile wiec na jedno
            wychodzi.Jakby nie liczyc praca trwa miniumum 8h (no, moze poza
            nauczycielamiwink) plus dojazdy.
    • wenus.z.willendorfu Re: O której odbieracie maluchy ze żłóbka? 22.01.07, 22:25
      Najczęściej moja córka jest w żłobku od 7.30 do 16-16.30 i jeszcze o tej porze
      jest sporo dzieci

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka