waba1 16.02.07, 16:03 Wnioski chyba się składa cały rok?? jest taki jeden na str internetowej... A ile się czeka? Czy to kwestia miesiąca, czy pół roku... ? Jakie macie doświadczenia? Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
9-x-2 Re: W-wa - ile się czeka na przyj. do żłobka? 16.02.07, 17:17 Jeśli złożysz w tej chwili, masz duże szanse, że dziecko zostanie przyjęte od września. Czyli pół roku Odpowiedz Link Zgłoś
jenny_curran Re: W-wa - ile się czeka na przyj. do żłobka? 16.02.07, 19:17 Posłuchaj, z tym jest bardzo różnie. Ja 6.12.2006 r. w żłobku państwowym przy ul. Odyńca w Warszawie dowiedziałam się, że nie wiadomo czy mój synek zostanie przyjęty do tego złobka we wrześniu 2007 r. Moje pytanie ponowiłam po nowym roku i tylko mnei utwierdzono w tym. Jednak są żłobki w Warszawie, gdzie na miejsce czek asię nie dłużej niż 1/2 roku. Nie wiem od czego to zalezy. Odpowiedz Link Zgłoś
andula_t Re: W-wa - ile się czeka na przyj. do żłobka? 16.02.07, 20:42 to zależy od żłobka... nie do każdego są długie listy oczekujących. proponuję sie dowiedzieć w tych na których ci zależy. wspomniany żłobek na Odyńca jest chyba najbardziej obłożonym żłobkiem na Mokotowie. trudno też sugerować się listą oczekujących, ponieważ wielu rodziców składa wnioski do wielu żłobków na raz i w momencie kiedy dziecko się gdzieś dostanie - nie informują pozostałych żłobków, że już mają miejsce i rezygnują. w ten sposób w wielu miejscach tworzą się sztuczne listy... długa lista oczekujących to ok 60-70 dzieci. a dostać sie można dopiero w momencie kiedy zwolni się miejsce w danej grupie (miejsce zwalnia się w momencie rezygnacji bądź przejścia dziecka do grupy wyżej, bądź do przedszkola). wnioski można składać przez cały rok, z mojego doświadczenia wynika że im wcześniej tym lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
kinia_lo Re: W-wa - ile się czeka na przyj. do żłobka? 17.02.07, 20:59 Ja złozyłam wniosek na Motorowej w październiku 2006 i mamy zagwarantowane miejsce od września 2007 czyli prawie po roku ... Odpowiedz Link Zgłoś
nitka2007 Re: W-wa - ile się czeka na przyj. do żłobka? 17.02.07, 21:27 ja na żłobek czekam już 4 miesiące i wydaje mi się że doczekam się go dopiero od września. podanie złóż do kilku żłobków jak najszybciej jest to możliwe Odpowiedz Link Zgłoś
marianka.m Re: W-wa - ile się czeka na przyj. do żłobka? 18.02.07, 08:12 Teoretycznie, wnioski do żłobka na przyjęcie od września następnego roku, składa się od 1 stycznie tego roku. W praktyce, jak widać, placówki wnioski przyjmują wcześniej. Uważam, że jest to nie w porządku, bo uczciwy człowiek nie ma najmniejszych szans na dostanie miejsca, nawet jeśli złoży wniosek pierwszego dnia w terminie. Wszystko zależy od "popytu". Są dzielnice (starsze), w których żłobków jest sporo, a dzieci znacznie mniej. Ja mieszkam na Ursynowie i tu jest kosmos, bo dzielnica młoda - mnóstwo młodych małżeństw z małymi dziećmi, a tylko trzy państwowe żłobki. Mieliśmy szczęście, złożyliśmy wniosek w lutym 2006 r. i dziecko zostało przyjęte od września 2006. Jeszcze jedna kwestia - znacznie trudniej się dostać do starszych grup. Mój synek zaczął chodzić do żłobka, mając 14 miesięcy. Trafił do I grupy. W tym roku, automatycznie (bez składania wniosku) przechodzi do następnej. Większość mam zaczyna żłobkowanie od grupy II (dzieci powyżej 1,5 roku) - jeśli więc gros dzieci przechodzi z grupy niemowlęcej, dla maluchów "z zewnątrz" zostaje mało miejsc. Tak naprawdę, nie mamy wpływu na przyjęcia. Pozostaje mi trzymać kciuki za powodzenie! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
waba1 Re: W-wa - ile się czeka na przyj. do żłobka? 18.02.07, 22:28 Dziękuję wszystkim za odpowiedzi... nie wygląda to zbyt różowo... My na żłobek państwowy zdecydowaliśmy się przedwczoraj i nie wiedzieliśmy, że będzie tak trudno.. Złożymy podanie pewnie w czwartek w tym tygodniu... Na Motorową i na Stanisława Augusta - myślimy też ew. o Sygietyńskiego... ew. Umińskiego... Oj ciężko to widzę Proszę trzymajcie kciuki!! Pozdrowienia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
bazylea1 do Marianka.m 20.02.07, 11:50 Marianka, czy dobrze kojarze ze Twoj syn chodzi na Warchałowskiego? czy w przyszłym roku pojdzie do 2 czy 3 grupy? moj młodszy synek idzie do 2, miałabym pytanka na priva a co do pytania głównego to ja złozyłam podanie we wrzesniu - miejsce na nastepny wrzesien - specyfika Ursynowa teraz jak sie składa to juz sie trafia na liste rezerwową teraz nie ma terminów rekrutacji jak w przedszkolu tylko składa sie wnioski przez cały rok a przyjmują w miare wolnych miejsc Odpowiedz Link Zgłoś
bazylea1 Re: do Marianka.m 20.02.07, 11:51 ano własnie jeszcze kwestia miejsc w starszych grupach - w najmłodszej jest 25 dzieci, w sredniej 30 wiec mogą przyjąć tylko 5 nowych Odpowiedz Link Zgłoś