mama_marunia 19.11.07, 08:12 Czy szczepicie dzieci żłobkowe? Pediatra poleca...a ja sie jak zwykle waham... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wiki365 Re: Menigokoki 19.11.07, 08:30 ja rozmawiałam z 3 pediatrami i wszyscy są przeciwni tym szczepionkom, więc się już nie waham mój synek chodził do żłobka od 1,5 roku Odpowiedz Link Zgłoś
mama_marunia Re: Menigokoki 19.11.07, 08:38 A dlaczego są przeciwni szczepieniu? Tym bardziej, że Sepse mamy teraz w W-wie... Podaj proszę konkretne powody. Odpowiedz Link Zgłoś
alex359 Re: Menigokoki 19.11.07, 08:44 ja we wrześniu zaszczepiłam na pneumokoki, a w październiku sama zachorowałam na zapalenie płuc a mąż w tym samym czasie na zapalenie gardła. Blanka (10 misięcy) była z nami i dzieciaka nawet kataru nie złapał więc jak widać szczepionka działa. Co do menigokokom to mam pewne wątpliwości czy szczepić. Nasze dzieciaki, a szczególnie te żłobkowe (mała chodzi od 2 miesięcy do żłobka) są, że tak napiszę "faszerowane" szczepionkami. Znam przypadek dziecka zaszczepionego na rota, które parę miesięcy później jednak zachorowało i było leczone w warunkach szpitalnych bo stan był poważny. Najgorsze jest to, że my wydamy kupę kasy, dziecko cierpi z powodu zastrzyków i rekacji poszczepiennej, a i tak znajdą się mutanty zaszczepionych bakterii... Odpowiedz Link Zgłoś
mama_marunia Re: Menigokoki 19.11.07, 08:58 Ano właśnie... Na pneumokoki również szczepiłam, a teraz nie wiem, co robić z meningokokami... Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: Menigokoki 19.11.07, 12:08 Nie szczepiłam i nie zaszczepię. Tak samo jak na pneumokoki. Nie dają gwarancji nie zachorowania na sepsę czy inne tego typu choróbska. Jasiek żłobkuje się od półtora roku. Odpowiedz Link Zgłoś
anka000001 Re: Menigokoki 19.11.07, 12:31 ja zaszczepilam i mam spokuj a czy tez zastanawialyscie sie czy szczepic na polio czy gruzlice - pewnie nie ! za pare lat pewnie to beda szczepionki bezplatne w pakiecie i nikt nie bedzie sie zastanawiac tylko zaszczepi. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: Menigokoki 19.11.07, 20:48 A ja nie zaszczepiłam i też mam spokój. Nie zastanawiałam się czy szczepić na polio czy gruźlicę bo to są szczepionki obowiązkowe - a zdecydowali o tym ludzie, którzy w tym temacie mają większą wiedzę ode mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
livia25 Re: Menigokoki 22.11.07, 13:18 zaszczepilam na pneumokoki, na meningo nie zamierzam bo mozna "przeszczepic" dziecko, a co za duzo to nie zdrowo moze i szczepionka nie pomoze, ale na pewno nie zawszkodzi, zwlaszcza ze w niektorych krajach juz zaczyna byc standardem i slyszalam ze u nas niedlugo tez bedzie w obowiazkowych Odpowiedz Link Zgłoś
jufox Re: Menigokoki 23.11.07, 21:05 A ja zaszczepię. Właśnie dostałam receptę na meningitec, trudno 140 zeta, stres na szczepieniu, ale trochę się uspokoję. Każdy robi jak uważa. Odpowiedz Link Zgłoś
deela nie szczepcie 23.11.07, 21:31 przeciez to zwykle naciagactwo jest i zerowanie na uczuciach matek a czy wiecie ze pneumokoki zyja w kazdym organizmie a szansa ze zlapie sie (nawet w zlobku) jakis wyjatkowo zlosliwy szczep jest bliska szansy dostania ceglowka w glowe ? (pomijam dzieci ktore przebywaja w szpitalu) albo to ze nie ma dowodow ze ta szczepionka w ogole cokolwiek daje albo to ze szczepionka ktora jet uzywana w polsce pochodzi wylacznie z jednej firmy, ktora sprowadza ja ze stanow i jest to szczepionka na amerykanskie szczepy pneumokokow, ktore mutuja w innych warunkach niz polskie szczepy wiec ta szczepionka w tak sztuczny sposob przeniesiona na nasz grunt jest kompletnie bezwartosciowa? tego wam nie powiedza, na pewno, beda przed wami snuc wizje sepsy i innych zaraz straszyc, szczuc, wywolywac poczucie winy ja sie temu molestowaniu nie poddam, zreszta zdjecie tamtej WULGARNEJ reklamy szczepionki na pneumokoki (w ktorej rozpaczajaca matka wyrzuca sobie ze nie zaszczepila... i te zdjecia z dzieckiem pod kroplowkami) jest m.in. moja sprawka? podnioslysmy ruch (na jednym takim forum) przeciwko tej reklamie i pisalysmy skargi indywidualne do kogo popadlo: rady etyki mediow, rzecznika praw konsumenta, do samej formy itd nie dajcie sie zastraszyc, najpierw sprobujcie sie czegos dowiedziec o tym co gnane owczym pedem pakujecie dziecku w zyly... Odpowiedz Link Zgłoś
jufox Re: nie szczepcie 25.11.07, 13:59 wszystko super, tylko my tutaj rozmawiamy o MENINGOKOKACH (sepsa itd.)Wątek "pneumokoki" jest gdzie indziej. Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: nie szczepcie 25.11.07, 16:51 tak sepsa w zlobku, widzialas bo ja nie? to zakazenie wentatrzszpitalne albo wsrod duzej grupy ludzi o niskiej higienie (np wojsko niestety) upieram sie ze za duza ilosc szczepionek moze predzej zaszkodzic niz pomoc a szczepionka na pneumokoki jest tylko przykladem, nie widzialam dowodu zeby szczepionka na meningokoki byla z cala pewnoscia skuteczna Odpowiedz Link Zgłoś
jufox Re: nie szczepcie 25.11.07, 19:48 Nie widziałam i mam nadzieję że nigdy nie zobaczę. Tak samo jak polio, odry, gruźlicy i paru innych. Nie przekonasz mnie do nie szczepienia dziecka posługując się tylko argumentem psychozy społecznej i ujemnego wpływu na mój budżet. A gdzie widziałaś brak skuteczności szczepionki na meningokoki? Jeśli jesteś lekarzem lub biochemikiem chętnie Cię posłucham, dyletanci bowiem mają to do siebie, że znajdują argumety tylko na poparcie swojej tezy. Napisz rzeczowo - a nie że jedna szczepionka dodatkowo jaką zaserwuję mojemu dziecku ma szanse zrujnować mu zdrowie. Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: nie szczepcie 26.11.07, 21:21 nie zamierzam cie przekonywac ja po prostu najpierw sporo czytam o sprawie zanim wpadne w owczy pęd a prawda jest taka ze z wyksztalcenia jestem ekonomistą a pediatra po ostatniej rozmowie pytala czy mam wyksztalcenie medyczne Odpowiedz Link Zgłoś
bonia15 Re: Menigokoki 25.11.07, 21:51 Zaczeliśmy szczepienia przeciwko pneumokokom od 2 miesiąca życia. Na meningokoki zaszczepiłam 2 tygodnie temu. Ja również myślę, że te szczepienia będą niedługo obowiązkowe, tak jak to było z HIB lub odrą, świnką i różyczką - narazie budżetu państwa poprostu na to nie stać. Odpowiedz Link Zgłoś
bania23 Re: Menigokoki 26.11.07, 14:03 Zaszczepiliśmy na meningokoki, synek żłobkowy, w Krakowie też wykryto sepsę w przedszkolach, a wiadomo, ze dzieci żłobkowe mają czasami starsze rodzeństwo. Nie miałam wątpliwości. Nie usłyszałam ŻADNYCH konkretnych argumentów na "nie". Odpowiedz Link Zgłoś