Dodaj do ulubionych

Upadek GTI poszkodowani

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.13, 12:41
Witam, Chciałbym sie dowiedzieć jak GTI poradziło sobie z powrotem turystów do kraju, Czy Ci co wylecieli mieli przerwane wakacje?, Czy były problemy z samolotami do Polski? Chodzi mi o to czy GTI zapłaciło za tych którzy juz byli na wakacjach, ? Pytam ponieważ w ubiegłym roku media trąbiły o wyrzucaniu ludzi z hoteli o koczowaniu na lotniskach w przypadku tego bankructwa nic takiego nie słyszałem. Również jestem poszkodowany(straciłem zaliczkę) czekam na wypłatę z gwarancji. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • markar72 Re: Upadek GTI poszkodowani 17.06.13, 15:50
      Witam też wtopiłem z gti sprawa wygląda nie tak najgorzej , pobyty były zapłacone do końca jak i samoloty ostatni klienci wracają dzisiaj . Samoloty jak i hotele były zapłacone więc z gwarancji nic nie poszło na powroty , wnioski przyjmuje urząd marszałkowski , ja już wysłałem za potwierdzeniem odbioru ale na kasę będzie trzeba poczekać do lipca przyszłego roku bo 4 czerwca dopiero ruszyła cała procedura , signal czeka równy rok na składanie roszczeń i po tym czasie jest 30 dni na wypłatę proporcjonalnie do wpłaconej kwoty , tak się dowiedziałem od naczelnika wydziału turystyki przy urzędzie marszałkowskim województwa mazowieckiego . Nie wiadomo jeszcze ile jest poszkodowanych bo to się przełoży na wypłatę odszkodowań , czas pokarze ale nie liczę że dostanę całość pozdrawiam
      • Gość: Grazia Re: Upadek GTI poszkodowani IP: *.legnica.vectranet.pl 19.06.13, 21:30
        A ja miałam przerwane wakacje i musiałam wracać wcześniej o prawie 5 dni, choć nikt nie wyrzucał mnie z hotelu i wszystko miałam opłacone, jednak załatwili samolot i wracałam wześniej
      • Gość: justyna Re: Upadek GTI poszkodowani IP: *.adsl.inetia.pl 24.03.14, 19:01
        Witam.
        Na to wygląda że poszkodowani dostana tylko jakiś % kwoty - tak nie może być - wpłaciłam zaliczkę - gdzie są moje pieniądze - to jest jakaś parodia - co mnie obchodzi że GTI miało Gwarancje na ponad 7 mln a z tego co piszą kwota roszczeń jest większa a mianowicie około 10 mln
        Hej ludziska powinniśmy się zebrać i złożyć pozew zbiorowy !!!!!!!!!!

,,z danych udostępnionych przez Departament Kultury, Promocji i Turystyki UMWM wynika, że koszty sprowadzenia turystów GTI TRAVEL POLAND Sp. z o. o. do kraju wyniosły 1.026.289,31 zł. Z gwarancji ubezpieczeniowej pozostała kwota 6.223.710,69 zł do rozdysponowania pomiędzy poszkodowanych klientów. Informacji otrzymanych od upadłego touroperatora wskazują, że łączna kwota roszczeń może sięgnąć 10 mln zł.

Ewentualne pytania można kierować do Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Warszawie pod adres e-mail: gti@mazovia.pl.
        • Gość: :-) Re: Upadek GTI poszkodowani IP: *.play-internet.pl 17.04.14, 16:30
          Też jestem za pozwem zbiorowym. To jest jakas kpina żeby nie można było odzyskać własnych pieniędzy. Tylko w polsce mamy takie beznadziejne prawo. W niemczech podobno klienci gti szybko odzyskali całość wpłaconych pieniędzy.
          • pavvka Re: Upadek GTI poszkodowani 17.04.14, 17:12
            Pozew przeciw komu? Firma już nie istnieje, majątek przez nią pozostawiony najwyraźniej nie wystarcza na zaspokojenie roszczeń. Od kogo chcesz te pieniądze wyciągnąć?
            • Gość: Ewa Re: Upadek GTI poszkodowani IP: *.dynamic.chello.pl 18.04.14, 00:02
              Z tego co się orientuję GTI było spółką z o.o. a w przypadku spółki w razie jej upadku można dochodzić roszczeń z majątku osobistego poszczególnych członków zarządu tej spółki.
              W zarządzie spółki byli Turcy i Polacy. Turków nie ruszymy, ale Polaków - jak najbardziej można pociągnąć do odpowiedzialności.
              Ja na pewno nie daruję im moich pieniędzy. Choćbym miała dochodzić ich na drodze sądowej.
              Oczywiście najpierw odzyskam tę część z ubezpieczenia, o całą resztę będę się sądzić.
              Niby z jakiej racji mam "machnąć ręką" na swoje zaoszczędzone na urlop pieniądze? Kto z nich skorzystał? Przecież to tak jakby mi ktoś ukradł te pieniądze, a z pewnością je zawłaszczył. Na to się nie godzę.
              • Gość: justyna Re: Upadek GTI poszkodowani IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.04.14, 11:54
                Ja też raczej będę walczyła.
            • Gość: Ewa Re: Upadek GTI poszkodowani IP: *.dynamic.chello.pl 18.04.14, 00:12
              Cytuję z Wikipedii: "Polskie spółki z o.o.

W Polsce spółka tego typu jest spółką handlową, czyli taką której funkcjonowanie regulowane jest przez Kodeks spółek handlowych. Może być utworzona przez jeden lub kilka podmiotów (wspólników). Wspólnicy nie odpowiadają za zobowiązania spółki wobec wierzycieli; odpowiada za nie sama spółka swoim majątkiem utworzonym z wkładów wspólników. Ponadto, za zobowiązania spółki mogą odpowiadać także członkowie jej zarządu subsydiarnie, tj. w przypadku bezskuteczności egzekucji z majątku spółki, jeśli nie zgłosili w porę wniosku o upadłość spółki[1]."
              GTI nie ogłosiło upadłości, zgłosiło niewypłacalność a to jest różnica. Pewnie już poszczególni członkowie zarządu "działają" w innych biurach podróży, nie przejmując się naszym losem. Dlatego ja nie odpuszczę.
              • pavvka Re: Upadek GTI poszkodowani 22.04.14, 11:42
                Gość portalu: Ewa napisał(a):

> GTI nie ogłosiło upadłości, zgłosiło niewypłacalność a to jest różnica.

W prawie nie istnieje pojęcie "zgłoszenia niewypłacalności". Niewypłacalność jest stanem, w którym spółka się znajduje, a zgłoszenie do sądu, o którym mówisz, to wniosek o ogłoszenie upadłości.

pl.wikipedia.org/wiki/Niewyp%C5%82acalno%C5%9B%C4%87
                www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/859209,Oficjalnie-biuro-GTI-Travel-oglosilo-upadlosc
                • Gość: Gość Ewa Re: Upadek GTI poszkodowani IP: *.dynamic.chello.pl 23.04.14, 23:10
                  Nie masz racji. Przeczytaj uważniej. W artykule jest wyraźnie napisane cytuję "Mazowiecki urząd marszałkowski otrzymał oświadczenie o niewypłacalności biura podróży GTI Travel. Stosowny wniosek do sądu ma trafić w najbliższych dniach".
                  Jednak wniosek o upadłość GTI Travel Poland do sądu nie wpłynął do dziś.
                  Osobiście rozmawiałam w tej sprawie z urzędnikiem Urzędu Marszałkowskiego w Warszawie : nie ma wniosku w sądzie o upadłość GTI Travel Poland sp. z o.o., jest tylko oświadczenie o niewypłacalności złożone w Urzędzie Marszałkowskim.
                  Poza tym Urząd Marszałkowski w piśmie jakie otrzymaliśmy w sprawie naszego roszczenia, poucza nas że mamy możliwość dochodzenia roszczeń na drodze sądowej z powództwa cywilnego.
                  I ja na pewno z tego skorzystam.
                  • Gość: justyna Re: Upadek GTI poszkodowani IP: *.adsl.inetia.pl 24.04.14, 13:26
                    To może złożymy pozew zbiorowy ?

Tak mi odpisał Pan z Urzędu Marszałkowskiego na moje pytanie o zwrot całej wpłaconej sumy - bo zapewne całości nie odzyskamy z gwarancji ubezpieczeniowej tylko jakiś procent:

,,może Pani ubiegać się o zwrot wpłaconej kwoty na drodze sądowej z powództwa cywilnego, ze względu na cywilno-prawny charakter umowy zawartej z GTI TRAVEL POLAND Sp. z o.o. "
                    • Gość: Paulina Re: Upadek GTI poszkodowani IP: *.static.oc3.zagan.visnet.pl 06.05.14, 11:41
                      Witam również jestem osobą poszkodowaną w sprawie GTI TRAVEL I jestem jak najbardziej za pozwem zbiorowym także jesteśmy w kontakcie
                      • Gość: rok Re: Upadek GTI poszkodowani IP: *.mmj.pl 06.06.14, 09:42
                        Dlaczego piszecie o sądzie skoro teraz sprawę przejęła juz ubezpieczalnia SIGNAL IDUNA i w tym miesiącu powinnismy dostac odszkodowanie. Przynajmniej taka mam nadzieje
                        • Gość: Ewa Re: Upadek GTI poszkodowani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.14, 22:06
                          Liczenie na odszkodowanie w tym miesiącu jest raczej naiwne. W tym miesiącu minie rok od mozliwosci zlozenia wniosku o wypłate odszkodowania. Pozniej weryfikacja ile komu. Ja nie spodziewam sie jakis ochłapów prędzej niz ok lutego przyszłego roku. Czytaj historię wypłaty odszkodowan po innych biurach tyle to trwało.
                          • Gość: PIOTR Re: Upadek GTI poszkodowani IP: *.rev.kosakowo.net 07.06.14, 09:09
                            Tak jak piszesz w tym miesiacu minie rok a raczej minelo 4 czerwca rok od ogloszenia niewyplacalnosci.Po tym czasie ubezpieczalnia ma 30 dni na wyplate pieniedzy,wiec do 4 lipca powinnismy miesc kase na koncie
                            • Gość: Ewa Re: Upadek GTI poszkodowani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.14, 09:56
                              Termin składania wniosków o wypłate z ubezpieczenia mija 10 lipca br., po tym czasie ubezpieczyciel wylicza kwoty odszkodowania, po czym przekazuje te informacje do Urzedu Marszałkowskiego, który wydaje polecenie wypłaty środków i od tego dnia ubezpieczyciel ma 30 dni na realizacje. Wiec raczej lipiec to nie będzie.
                              poniżej ostatni komunikat w sprawie z dnia 06.06.2014
                              www.mazovia.pl/komunikaty/art,2010,informacja-dla-klientow-poszkodowanych-przez-gti-travel-poland-sp-z-o-o-.html
                              • Gość: PIOTR Re: Upadek GTI poszkodowani IP: *.rev.kosakowo.net 08.06.14, 11:04
                                Tak na marginesie.To jest paranoja zeby nasze pieniadze byly zamrozone przez rok czasu i malo tego jeszcze nas okradna z tego bo prawdopodobnie nie dostaniemy calych kwot ktore wplacilismy.To tylko w Polsce jest mozliwe!!!!Jest to chyba jasne ze wszyscy ktorzy zostali poszkodowani przez to czy inne biuro zlozyli od razu dokumenty o zwrot naleznych pieniedzy i nikt nie czeka rok czasu.Wiec po co ubezpieczalnia potrzebuje 13-14 m-cy ??? Jest to jasne zeby obracac nasza kasa i na koncu nas jeszcze okrasc bo nie wyplacic wszystkiego.Chory kraj ,chore prawo,a oszusci i zlodzieje za naszymi plecami sie z nas smieja,ale coz ....życie !!!!!!!
                                • Gość: justa Re: Upadek GTI poszkodowani IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.06.14, 11:00
                                  Racje masz. To jest właśnie wkurzające ze możemy sobie tylko pisać i narzekać. Nie ma tu jakiegoś poszkodowanego prawnika ??? który wie coś więcej na ten temat ( jak możemy sie zebrać i złożyć pozew zbiorowy?) Pozdrawiam.
                      • Gość: arti Re: Upadek GTI poszkodowani IP: *.pern.com.pl 24.06.14, 13:16
                        czy jest jakiś kontakt do osób wiodących aby dopisać do pozwu zbiorowego , jestesmy z Płocka , 2 rodziny poszkodowane
                        • Gość: Ciekawy Re: Upadek GTI poszkodowani IP: *.mikemi.net 27.06.14, 20:30
                          A ten pozew to przeciw komu ?
                          • Gość: Ewa Re: Upadek GTI poszkodowani IP: *.dynamic.chello.pl 27.06.14, 23:31
                            Oj Ciekawy, nie bądź taki ciekawy skoro problem ciebie nie dotyczy...
                            Już my wiemy dobrze przeciwko komu złożymy ten pozew. Na pewno nie odpuścimy.
                      • Gość: Artur Re: Upadek GTI poszkodowani IP: *.plock.mm.pl 15.07.14, 20:13
                        Bardzo proszę o kontakt w sprawie pozwu zbiorowego . Proszę o kontakt
                        • Gość: Agniecha Re: Upadek GTI poszkodowani IP: *.tktelekom.pl 28.07.14, 10:49
                          My też chętnie dołączymy do pozwu zbiorowego, jesteśmy z Siedlec
                          • Gość: Piotr Re: Upadek GTI poszkodowani IP: *.rev.kosakowo.net 29.07.14, 16:53
                            Ja tez chetnie dolacze do pozwu zbiorowego ale z tego co widze to nikt za bardzo nie chce udzielic info gdzie i w jaki sposob mozna to zrobic,wiec pewnie wszystko zostanie tak jak jest a cala gora z GTI tylko zaciera rece.
                            • Gość: Ewa Re: Upadek GTI poszkodowani IP: *.dynamic.chello.pl 29.07.14, 21:18
                              Pisałam już że na razie czekamy na wypłaty z gwarancji ubezpieczeniowej. Dopiero potem będziemy się upominać o resztę pieniędzy. Więc - bądźcie cierpliwi...
                              • Gość: justyna Re: Upadek GTI poszkodowani IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 30.07.14, 11:04
                                Dokładnie - zobaczymy ile nam dadzą a potem będziemy się upominać o resztę naszych pieniędzy.
                                • Gość: OLA_la Re: Upadek GTI poszkodowani IP: *.dynamic.chello.pl 03.08.14, 19:16
                                  Czy ktoś już dostał odszkodowanie?
                                  • Gość: justa Re: Upadek GTI poszkodowani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.14, 09:13
                                    Ja nie
                                    • Gość: Ewa Re: Upadek GTI poszkodowani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.14, 14:16
                                      na razie nikt nie dostał, poniżej najnowszy komunikat ze strony urzędu Marszałkowskiego:
                                      www.mazovia.pl/komunikaty/art,2042,dla-klientow-poszkodowanych-przez-gti-travel-poland-sp-z-o-o-trwa-wyliczanie-naleznych-kwot-zwrotu.html
                                      • Gość: pommail Re: Upadek GTI poszkodowani IP: 46.77.124.* 12.09.14, 05:38
                                        No to wypłaty się zaczęły. Dostałem wczoraj przelew od ubezpieczyciela - rozliczenie zaliczki zgodnie z informacja na stronie urzędu marszałkowskiego - niecale 65%...
                          • Gość: Anka Re: Upadek GTI poszkodowani IP: *.tktelekom.pl 06.08.14, 22:51
                            Ja też dołączę do pozwu zbiorowego jestem z Gorzowa
                            • atednat Re: Upadek GTI poszkodowani 07.08.14, 12:41
                              Podobno maja wypłacać od połowy listopada.
                              • Gość: zzzzzzzzz Re: Upadek GTI poszkodowani IP: *.play-internet.pl 07.08.14, 13:16
                                a skąd ta wiadomość
                                • Gość: Chorzów Re: Upadek GTI poszkodowani IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.08.14, 17:39
                                  każdy cos powie i doda od siebie i tak się rodza plotki. Zastanawia mnie, czy ubezpieczyciel nie ma przypadkiem narzuconego terminu wyliczenia (np. 30 dni) i zwrotu naszych pieniędzy. Paranoja jest to, iż wszyscy chętnie przyjmują pieniądze a jak trzeba zwrócić to nagle rodza się problemy. Apel do wszystkich poszkodowanych - dajcie znać na forum lub na FB (jest strona GTI poszkodowani) o gotowości i zbierania chętnych do pozwu zbiorowego. Podejrzewam, że wszyscy się dołączą bo nikt (chyba, że wybrańcy) nie dostanie całości zwrotu
                                  • Gość: Ewa Re: Upadek GTI poszkodowani IP: *.dynamic.chello.pl 07.08.14, 23:32
                                    Na pewno 100% nikt nie dostanie, to już wiem na pewno. Liczą, liczą, sprawdzają... wczoraj rozmawiałam z panią z urzędu marszałkowskiego i oni też ponaglają ubezpieczyciela by ten jak najszybciej przekazał im wyliczenia i pełną listę osób którym należą się zwroty, by urząd mógł wydać dyspozycję do wypłaty pieniędzy.
                                    Bo podobno niestety nie wszystkim się należą którzy złożyli roszczenia...
                                    Poza tym wszyscy uprawnieni mają dostać odpowiednio do tego ile zapłacili za wycieczkę: bo jedni wpłacili całość, a inni tylko zaliczkę.
                                    Dowiedziałam się że może uda się wypłacić pieniądze do końca sierpnia.
                                    Więc niech ci którzy tu sieją zamęt (że za parę miesięcy), zamilkną!
                                    Poczekajmy cierpliwie na komunikat który wkrótce ma się ukazać.
                                    • Gość: zzzzzzzzz Re: Upadek GTI poszkodowani IP: *.play-internet.pl 08.08.14, 09:32
                                      wiliczenie będzie procentowe i mi wychodzi że jakieś 61% przy 10ml sum odszkodowania, chyba że żle licze, bo zostało ok 6ml w puli do podziału
                                      • ediczy Re: Upadek GTI poszkodowani 13.08.14, 19:15
                                        Witam, wszystkich, niestety ja też zostałem poszkodowany i z chęcią przyłącze się do pozwu zbiorowego.
                                        • Gość: zzzzzzzzz Re: Upadek GTI poszkodowani IP: *.play-internet.pl 14.08.14, 09:25
                                          dobrze że tylko do pozwu..... ha ha przepraszam tak mi się z rana skojażyło, ale ja też przyłącze się do pozwu
                                          • Gość: Ewa Re: Upadek GTI poszkodowani IP: 89.174.73.* 16.08.14, 08:44
                                            GTI poki co oglosilo niewypłacalnosc a nie upadłość, wiec o pozwie zbiorowym raczej nie moze byc mowy na tym etapie. Nie wiadomo czy wniosek o upadlosc zostal zlozony, bo dopiero wtedy mozna skladac pozew zbiorowy, jak sad wyda postanowienie o upadlosci.
                                            • Gość: Ewa Re: Upadek GTI poszkodowani IP: *.dynamic.chello.pl 17.08.14, 19:56
                                              Niestety, nie masz racji. Zasięgnęłam informacji w tej sprawie - poprosiłam o pomoc radcę prawnego, który sprawdzał w KRS-sie i jak wynika z Krajowego Rejestru Sądowego, Sąd w dniu 30.09.2013 r. oddalił wniosek o ogłoszenie upadłości GTI TRAVEL z uwagi na fakt, że majątek GTI TRAVEL nie wystarczyłby nawet na pokrycie kosztów postępowania upadłościowego.
                                              W tej sytuacji można pociągnąć do odpowiedzialności członków Zarządu GTI Travel Sp. z o.o. (pisałam już wyżej o tym), ale nie ma wśród nich Polaków, tylko sami Turcy, więc sprawa będzie trudniejsza...ale nie beznadziejna.
                                        • Gość: kamila Re: Upadek GTI poszkodowani IP: *.30.59.5.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 09.09.14, 21:11
                                          przyłączam sie
                                  • Gość: doris Re: Upadek GTI poszkodowani IP: *.opera-mini.net 19.08.14, 13:09
                                    dołączam się do pozwu!!!
    • Gość: aga Re: Upadek GTI poszkodowani IP: *.wum.edu.pl 18.06.13, 14:36
      Ja wprawdzie wróciłam 5.06 ale bez problemów. Wszystko było opłacone. Jedyne co nie było wiadomo to o której godzinie jest wyjazd hotelu na lotnisko. Wydaje mi się że transferw ostatniej chwili zorganizowali bo na lotnisku byłam 1 godzinę przed odlotem samolotu. Wiem - od ludzi, którzy lecieli tym samym rejsem - że kilka osób musiało samych dojechać na lotnisko - jednak na 100% nie jestem tego pewna.

www.polturk.pl
    • Gość: LLL Re: Upadek GTI poszkodowani IP: 109.206.193.* 26.06.13, 11:37
      Witam, my byliśmy z GTI na Krecie i wracaliśmy zgodnie z planem 7.06. Hotel i samolot były opłacone z góry, co ponoć nie często się w naszych biurach zdarza, więc wszystko było ok. Jedynie transfer nie był pewny na 100%, ale Pani Sylwia Stańczuk, rezydentka GTI zapewniła nas że przewoźnik jest na tyle poważny, że zrobi transfer nawet jak nie dostanie za to pieniędzy i tak też było. Ogólnie było oczywiście trochę stresu, ale dzięki Pani Sylwii, która specjalnie przyjechała do nas, żeby osobiście poinformować o sytuacji i zapewnić, że nie mamy czego się obawiać, spokojnie dokończyliśmy urlop. Dlatego też biura nie ma już co polecać, ale Panią rezydent, która pracuje dla innych biur jak najbardzej. P.S. współczuję wszystkim którym nie udało się wylecieć
      • Gość: Ewa Re: Upadek GTI poszkodowani IP: *.229.132.191.dynamic.ttnet.com.tr 30.06.13, 12:22
        Tak, właśnie straszna złość mnie ogarnia jak sobie pomyślę że właśnie teraz mogłam wypoczywać w Turcji w super hotelu, wybranym specjalnie, widzianym z bliska w zeszłym roku.
        A teraz - przez takie złodziejstwo (bo inaczej nie można tego nazwać jak ktoś obraca przez pół roku czyimiś pieniędzmi i w końcu je sobie zatrzymuje bo ogłasza upadłość!) nie mogę korzystać z uroku tego pięknego miejsca w Turcji i hotelu, który znany jest z gościnności.
        Boże - tylko w tym kraju tak może być, że na zwrot pieniędzy przyjedzie nam czekać rok, a może nawet więcej:( - gdy tymczasem Niemcy już dawno zapomnieli o przykrej przygodzie z GTI bo im w ich kraju pieniądze zwrócono natychmiast.
        • Gość: Ewa Re: Upadek GTI poszkodowani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.14, 01:57
          Departament Kultury, Promocji i Turystyki informuje, że 10 lipca 2014 r. upłynął okres na składanie roszczeń przez klientów poszkodowanych w związku z niewypłacalnością GTI TRAVEL POLAND Sp. z o.o.

Cała dokumentacja roszczeń złożonych przez klientów została przekazana do ubezpieczyciela, tj. SIGNAL IDUNA Polska Towarzystwa Ubezpieczeń S.A. (w pięciu partiach: 19 lutego, 13 maja, 12 czerwca, 2 i 10 lipca br.)
          Zobaczymy ile czasu teraz upłynie na wyliczanie przez Signal Iduna :)

W przypadku wystąpienia okoliczności zmieniających kwotę roszczenia (np. częściowy lub całkowity zwrot wpłaty z innego od gwarancji źródła) oraz zmiany danych zawartych w formularzu zgłoszenia roszczenia, w szczególności numeru rachunku bankowego, nazwiska, adresu, prosimy o poinformowanie w trybie pilnym tutejszego Urzędu.

Wyliczenia kwot należnych poszkodowanym klientom dokona gwarant, tj. SIGNAL IDUNA Polska Towarzystwo Ubezpieczeń S.A. Gwarant odpowiada także za prawidłowe rozliczenie środków z umowy gwarancji ubezpieczeniowej. Po otrzymaniu od gwaranta szczegółowego wyliczenia kwot należnych poszkodowanych klientom, beneficjent, tj. Marszałek Województwa Mazowieckiego, wyda dyspozycję wypłaty środków. Gwarant dokona wypłat należnych kwot bezpośrednio poszkodowanym klientom w terminie nie dłuższym niż 30 dni od dnia otrzymania dyspozycji wypłaty środków.

Biuro GTI TRAVEL POLAND Sp. z o.o.posiadało umowę gwarancji ubezpieczeniowej na sumę gwarancyjną 7.250.000,00 zł. Koszty sprowadzenia klientów GTI TRAVEL POLAND Sp. z o.o.do kraju wyniosły ponad 1 mln zł. Do 10 lipca 2014 r. do Urzędu wpłynęło ponad 2,9 tys. roszczeń (dotyczących ponad 9,1 tys. poszkodowanych osób) na kwotę ok. 10 mln zł.

Poniżej znajduje się lista numerów rezerwacji, do których do Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Warszawie wpłynęły formularze zgłoszenia roszczenia z gwarancji ubezpieczeniowej biura podróży GTI TRAVEL POLAND Sp. z o.o. (stan na 10 lipca 2014 r.).
          • Gość: zzzzzzzzz Re: Upadek GTI poszkodowani IP: *.play-internet.pl 05.08.14, 15:14
            11,600 wpłaciłem a dostane z 60% to są jaja gdzie ja żyje za co płace podatki na tych nierobów
            • Gość: justa Re: Upadek GTI poszkodowani IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.08.14, 11:06
              Dlatego musimy coś z tym zrobić - zobaczymy ile nam oddadzą i potem może cos razem wymyślimy.
              • Gość: zzzzzzzz Re: Upadek GTI poszkodowani IP: *.play-internet.pl 19.08.14, 10:18
                liczą i liczą i k... doliczyć się nie mogą , ile można czekać na te ochłapy
                • Gość: Piotr Re: Upadek GTI poszkodowani IP: *.84-48-123.nextgentel.com 19.08.14, 20:37
                  Gra na zwloke jak zawsze w tym kraju ze wszystkim
          • Gość: misia Re: Upadek GTI poszkodowani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.14, 14:38
            Nam też wypłacił ale też ukradli tysiąc złotych i na pewno tak tego nie zostawię
    • Gość: justyna Re: Upadek GTI poszkodowani IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 28.04.14, 11:22
      Poczekajmy może do czasu wypłat z gwarancji a potem moglibyśmy się zebrać i pomyśleć nad kwestią odzyskania reszty pieniędzy poprzez sąd bowiem mamy do tego prawo i powinniśmy z tego skorzystać jak najbardziej.
      • Gość: Ciekawy Re: Upadek GTI poszkodowani IP: *.adsl.inetia.pl 29.04.14, 10:26
        A przeciw komu ten pozew ?
    • kasia.xxx Re: Upadek GTI poszkodowani 28.08.14, 00:19
      Witam. My również jesteśmy poszkodowani, wpłaciliśmy całość i nigdzie nie wyjechaliśmy. Oczywiście nie musze dodawac, ze wkurza nas perspektywa odzyskania max. 60% zamiast całej kwoty.
      Gdyby ktoś podjął się poprowadzenia sprawy pozwu zbiorowego, to oczywiście też się dołączymy. Jesteśmy z Krakowa.
      • izytka Re: Upadek GTI poszkodowani 28.08.14, 09:24
        My również deklarujemy chęć przystąpienia do pozwu zbiorowego. Jesteśmy z Brzeszcz koło Oświęcimia. Wpłaciliśmy 100% kwoty za wycieczkę do Turcji
        • izytka Re: Upadek GTI poszkodowani 28.08.14, 09:29
          A czy ktoś ma może najświeższe informacje kiedy wreszcie "ruszy" wypłata odszkodowań?
          • Gość: Ewa Re: Upadek GTI poszkodowani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.14, 11:57
            dzwoniłam do Signal Iduna w poniedziałek, pani powiedziała, ze wyliczenia naleznych kwot poszczególnym osobom jeszcze trwają. jak sie zakonczą zrobia przelew na nasze konta.
            • Gość: zzzzzzzzzz Re: Upadek GTI poszkodowani IP: *.play-internet.pl 29.08.14, 12:04
              dzwoniłem dzisiaj do signal iduna i nic konkretnego się nie dowiedziałem , widocznie są jeszcze daleko...........
              • Gość: kasianika Re: Upadek GTI poszkodowani IP: 212.160.138.* 03.09.14, 09:53
                Ja dzwoniłam do Urzedu Marszałkowskiego i Pan mi powiedział że nawet nie ma przepisów określających w jakim czasie musza policzyc odszkodowania. Więc nalezy tylko czekac, bo to kiedy policzą to tylko ich "dobra wola". Ale słyszałam same negatywne opinie o Signal Iduna że strasznie się migają od wypłaty odszkodowań. W tym przypadku mam nadzieję że wszyscy dostaną to co im się należy.
                • Gość: abb Re: Upadek GTI poszkodowani IP: *.play-internet.pl 03.09.14, 11:05
                  takie coś to tylko w Polsce , dziki kraj
                  • Gość: justyna Re: Upadek GTI poszkodowani IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 03.09.14, 12:13
                    Dokładnie - wstyd
                • Gość: Myszan Re: Upadek GTI poszkodowani IP: *.dynamic.chello.pl 03.09.14, 12:16
                  Ja dzwoniłam wczoraj do nich i tak samo niczego się nie dowiedziałam. Może przypuścić zmasowany atak telefoniczny na nich, to się przyspieszą?
                  • Gość: Piotr Re: Upadek GTI poszkodowani IP: *.bb.online.no 03.09.14, 21:15
                    Dobry pomysl,a potem wszyscy na internecie wystawic im opinie co to za SUPER FIRMA
                    • Gość: ZZZZZZZ Re: Upadek GTI poszkodowani IP: *.play-internet.pl 04.09.14, 14:43
                      zwrotu jest 63,48 % wiadomość od UM
                    • Gość: kasianika Re: Upadek GTI poszkodowani IP: 212.160.138.* 04.09.14, 17:15
                      www.mazovia.pl/komunikaty--konsultacje-spoleczne/komunikaty/art,2147,wyplaty-dla-klientow-gti-travel-poland-sp-z-o-o-.html dzisiejszy komunikat
                      • diabelplay Re: Upadek GTI poszkodowani 05.09.14, 18:30
                        Policzmy ile zyskali na tej zwłoce, dla uproszczenia 6 000 000 PLN na lokacie załóżmy 3% bez szału, wychodzi po roku czasu jakieś 180 000 PLN nie odejmuje podatku bo to tylko w przybliżeniu.
                        • 0dolores181 Re: Upadek GTI poszkodowani 08.09.14, 22:57
                          My również dołączamy z chęcią do pozwu zbiorowego., jesteśmy z Warszawy a wpłaciliśmy ponad 10 tys za wycieczkę
                        • Gość: Agniecha Re: Upadek GTI poszkodowani IP: *.tktelekom.pl 11.09.14, 11:13
                          Czy ktoś już dostał pieniądze?? Zaczęli wypłacać?
                          • Gość: justyna Re: Upadek GTI poszkodowani IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 11.09.14, 11:15
                            nie ;(
                            • Gość: zzzzzzzzzzz Re: Upadek GTI poszkodowani IP: *.play-internet.pl 11.09.14, 12:23
                              nie
                              • myszan Re: Upadek GTI poszkodowani 11.09.14, 15:20
                                Raczej nie ma się co spodziewać, że zaczną już wypłacać, ja bym się liczyła, z tym, że to będzie tuż przed upływem tych 30 dni :(
                                • Gość: doris Re: Upadek GTI poszkodowani IP: *.dynamic.chello.pl 11.09.14, 20:27
                                  Ja dostałam oczywiście tylko ok 50 %
                                  • Gość: 0dolores181 Re: Upadek GTI poszkodowani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.14, 21:38
                                    a jak to możliwe skoro miało być 63. 48 czy coś takiego? zapytam jutro męża czy coś dostał
                                    • Gość: zzzzzzzzzzz Re: Upadek GTI poszkodowani IP: *.play-internet.pl 12.09.14, 09:34
                                      dokładnie to jest ta wartość, taka ma być dla wszystkich
                                      • Gość: Agniecha Re: Upadek GTI poszkodowani IP: *.tktelekom.pl 12.09.14, 10:39
                                        No właśnie skoro oficjalnie jest 63%, to chyba nie może być mniej?
                                        Jest wyraźnie zwrot w wysokości 63,48%, a nie ok 63,48%.
                                        • Gość: ona1336 Re: Upadek GTI poszkodowani IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.14, 11:19
                                          Dokładnie, zwracają 63,48% i ja już przelew dostałam.
                                          • Gość: Agniecha Re: Upadek GTI poszkodowani IP: *.tktelekom.pl 12.09.14, 14:15
                                            Ja też właśnie przed chilą dostałam kasę, dokładnie 63,48% wpłaconej kwoty.
                                            Jest to coś ale nie zadowala mnie do końca. Powinniśmy dostać całość i jeszce plus odsetki za te prawie 1,5 roku.
                                        • Gość: Poszkodowany Re: Upadek GTI poszkodowani IP: *.dynamic.chello.pl 12.09.14, 16:00
                                          Ja też dzisiaj również otrzymałem część z wpłaconych pieniędzy i co z tego wszyscy piszą narzekają, że najlepiej zrobić pozew zbiorowy i sądzić się o resztę pieniędzy,ale jak się do tego zabrać?też chcę reszty kasy w biurze podróży nic się nie załatwi oni zrobili swoje.Podawać namiary i składamy pozwy!!!!!!!
                                          • Gość: 0dolores181 Re: Upadek GTI poszkodowani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.14, 16:12
                                            Witam, my też dziś dostaliśmy pieniądze , ale niestety 4 tys mniej , dołączam do chętnych do składania pozwu zbiorowego
                                            • Gość: Poszkodowany Re: Upadek GTI poszkodowani IP: *.dynamic.chello.pl 12.09.14, 16:23
                                              Tylko jak zacząć.Pewnie jest jakiś poszkodowany prawnik,lub ktoś co się na tym zna
                                              niech nas poprowadzi
                                          • kasia.xxx Re: Upadek GTI poszkodowani 12.09.14, 16:53
                                            Ja też dziś dostałam przelew, te 63%. Od poniedziałku próbuję walczyć o odzyskanie reszty z charge-back.
    • marlenazurowicz76 Re: Upadek GTI poszkodowani 12.09.14, 21:58
      witam tez jestem osoba poszkodowana i dostałam dziś po 1.5 roku od wpłaty pieniędzy za wycieczkę, przelew od ubezpieczyciela, chętnie przyłączę się do pozwu zbiorowego przciwko GTI:-)
      • diabelplay Re: Upadek GTI poszkodowani 12.09.14, 22:41
        Też się przyłącze, podobno jest coś na facebooku gti poszkodowani, może ktoś sprawdzić ja nie mam tam konta?
        • ewa.p1986 Re: Upadek GTI poszkodowani 13.09.14, 09:49
          Witam, ja tez chetnie sie przyłącze. Na fb jest zamknieta grupa, do ktorej probowalam się dostać,ale nie otrzymalam jeszcze akceptacji.
          • adrianch1 Re: Upadek GTI poszkodowani 13.09.14, 15:41
            Ja tez jestem za pozwem zbiorowym
            • Gość: Agniecha Re: Upadek GTI poszkodowani IP: *.tktelekom.pl 26.09.14, 13:21
              Hej co robimy z tym pozwem, wydaje się że teraz jakoś wszystkim przestało zależeć bo każdy dostał parę groszy i sprawa przycichła, ja szczerze mówiąc nie wiem jak się do tego zabrać
              • Gość: justyna Re: Upadek GTI poszkodowani IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 26.09.14, 13:42
                Czekamy jeszcze na ich krok. Ile nam dadzą.
                • Gość: misia Re: Upadek GTI poszkodowani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.14, 14:34
                  Nic wam nie dadzą my dzwonilismy do ministerstwa turystyki co tam się osoba zajmuje wiec nic się nie da zrobić ponieważ biuro upadło a ubezpieczyciel miał kasę która musiał rozdysponowac wiec nie ma.kogo sądzić.
                  • Gość: Ola_la Re: Upadek GTI poszkodowani IP: 91.229.22.* 29.09.14, 12:41
                    sprawa w pewnym sensie wyjasnila sie... Nie ma kogo sadzic... Agnieszko, net to dobry przewodnik jak chcesz sie dowiedziec jak i za co sie brac... Poza tym sa telefony, liczylas,ze ktos napisze???
                    • Gość: agniecha Re: Upadek GTI poszkodowani IP: *.siedlce.vectranet.pl 29.09.14, 16:42
                      Tak liczylam, poniewaz wczesniej pisala osoba ktora sie w tym temacie orientuje, a poza tym "net"akurat nie bardzo sie sprawdza w tym temacie.Trudno myslalam ze wszystkim nam zalezy, ale widze ze tobie nie bardzo, wiec nie udzielaj wiecej tak fantastycznych rad.
                      • 0dolores181 Re: Upadek GTI poszkodowani 29.09.14, 17:12
                        a ja myslę ze trzeba po prostu pozwać państwo polskie do sądu za brak tej gwarancji a unia nakazuje aby była , ludzie weżmy się poważnie za tę sprawę, ja straciłąm 4 tysiące
                        • Gość: agniecha Re: Upadek GTI poszkodowani IP: *.siedlce.vectranet.pl 29.09.14, 17:52
                          Zgadzam sie z Toba, trzeba cos z tym zrobic i chyba po to tu piszemy zeby sie zebrac razem a nie kazdy osobno i trzeba kogos choc troche znajacego sie na temacie a nie "neta" bo nie chodzi o przepis na ciasto tylko o duze pieniadze, ja stracilam 3 tys i dla mnie to duzo i chetnie bym je odzyskala
                          • Gość: Ola_la Re: Upadek GTI poszkodowani IP: 91.229.22.* 30.09.14, 16:04
                            Agniecha do dziela wiec sie bierz!!!! nie czekaj na gotowe-to moja zlota rada for you!!!!!
                        • Gość: ela Re: Upadek GTI poszkodowani IP: *.play-internet.pl 30.09.14, 09:38
                          wszystkim dopłacają np. górnikom, krus itp. to w sumie i nam mogą
                          • Gość: mersiii Re: Upadek GTI poszkodowani IP: 91.229.22.* 30.09.14, 16:06
                            państwo pozwać-dobre, ja proponuje tuska haha.
                • Gość: justyna Re: Upadek GTI poszkodowani IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 08.10.14, 15:02
                  Otrzymałam zwrot jednak nie w całości jakies 63%
                  • myszan Re: Upadek GTI poszkodowani 08.10.14, 16:05
                    No i prawidłowo, tyle wszyscy dostalismy.
                    • Gość: justyna Re: Upadek GTI poszkodowani IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 08.10.14, 16:22
                      Prawidłowo to by było 100 % :(

Pozdrawiam
                      • myszan Re: Upadek GTI poszkodowani 08.10.14, 20:20
                        No owszem, ale dzielili tyle, ile im zostało.
                        • Gość: justyna Re: Upadek GTI poszkodowani IP: 5.174.108.* 09.10.14, 12:47
                          Wiem. Wkurzające to jest

Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka