Gość: mac83 IP: *.46-29-148.tkchopin.pl 11.05.16, 15:16 Dobrze, że nie złożyłem rezerwacji bo bym się nieźle wku***ł. Zmienili godzinę wylotu z 4 rano na 22:30, praktycznie 2 dni w plecy bo co to za odpoczynek po nocnej podróży. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
seriabolesnychzastrzykow Re: Brawo TUI ! "ukradliście" dzień klientom z Gd 11.05.16, 16:00 Trochę dziwne, że tak pilnie śledzisz godziny wylotów w biurach, z których usług nie korzystasz. Ale różne ludzie miewają hobbies. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mac83 Re: Brawo TUI ! "ukradliście" dzień klien IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.16, 17:59 Śledzę, a raczej śledziłem bo czekałem na najlepsza ofertę na czerwiec. Co do samego biura to korzystałem nie raz i byłem zadowolony. Hobby mam zdecydowanie ciekawsze. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Brawo TUI ! "ukradliście" dzień klientom z Gd IP: *.dynamic.chello.pl 11.05.16, 16:08 To po co się uzewnętrzniasz jeżeli nie jedziesz? Poza tym zapomniałeś chyba wspomnieć, że poprzednio wylot i powrót był rano, a teraz jest wieczorem, czyli jak wyliczyłeś te 2 dni w plecy?? Tacy pieniacze jak ty to tylko robią smród na forum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mac83 Re: Brawo TUI ! "ukradliście" dzień klientom z Gd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.16, 17:57 Proszę się tak nie denerwować bo to urodzie szkodzi. Co do dłuższego ostatniego dnia to praktycznie zyskujemy jedynie możliwość przespania jednej nocy więcej w hotelu, dziękuję za taki 'bonus'. Wylot 19:15, czyli w praktyce wyjazd z hotelu o 14, a od 12 na walizkach bo to koniec opłaconej doby hotelowej. Liczyć umiem i przez tę zmianę tracimy praktycznie całą dobę korzystania ze słońca. I wypraszam sobie wyzywanie od pieniaczy przez anonimowych chojraków. Odpowiedz Link Zgłoś
pietusza Re: Brawo TUI ! "ukradliście" dzień klien 11.05.16, 18:36 To chyba ty się denerwujesz i to na dodatek sprawą, która zupełnie cię nie dotyczy. Sprawdzasz wszystkie godziny wylotów we wszystkich biurach?? Sądzę, że znalazłbyś mnóstwo podobnych godzin wylotu, a nawet jeszcze gorszych, bo np. wylot jest wieczorem, a powrót ostatniego dnia rano. A jeżeli chodzi o meritum to jak ja mam wylot o 19 wieczorem to ostatniego dnia korzystam jeszcze ze wszystkiego w hotelu, ktoś ci karze siedzieć na walizkach??? Siedzisz na basenie lub na plaży, korzystasz z jedzenia i napojów, w praktyce normalnie spędzasz czas do wyjazdu na lotnisko. To o wiele lepsze rozwiązanie niż wylot ostatniego dnia nad ranem, bo wtedy prosto z łóżka jedziesz na lotnisko najczęściej nawet bez śniadania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mac83 Re: Brawo TUI ! "ukradliście" dzień klien IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.16, 18:53 Czytanie ze zrozumieniem się kłania. Byłem zainteresowany konkretną ofertą jednego z hoteli który ma bp TUI w normalnej cenie. Wiem, że pierwszy i ostatni dzień są przeznaczone na podróż, ale w tym wypadku tracimy cały dzień + noc na podróż. Odpowiedz Link Zgłoś
pietusza Re: Brawo TUI ! "ukradliście" dzień klien 11.05.16, 19:05 Nawet jeżeli byłeś zainteresowany to co z tego?? Sam piszesz, że nie zarezerwowałeś tego wyjazdu więc sprawa nie powinna cię interesować. Ja przeglądam mnóstwo ofert zanim zdecyduję się na coś konkretnego, ale nie wkurzają mnie godziny wylotów ofert, z których nie skorzystałem, zresztą nie wkurzają mnie nawet godziny moich wylotów, bo i tak nie mam na nie wpływu (chociaż w tym roku trafiły mi się nie najgorsze). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beata Re: Brawo TUI ! "ukradliście" dzień klien IP: *.dynamic.chello.pl 11.05.16, 18:43 Kto jeździ często to chyba wie, że pierwszy i ostatni dzień jest przeznaczony na podróż. Raz się zyska, raz traci, rozkłady lotów się zmieniają. Tak jest i to często niezależnie od BP. Ten sam termin i hotel a z jednego miasta leci się do niego rano z innego wieczorem. To jakby płakać i tupać nogą, że słońce zachodzi za horyzontem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mac83 Re: Brawo TUI ! "ukradliście" dzień klien IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.16, 19:02 Płacąc za 7 dniowy urlop powinienem spędzić w hotelu 7 nocy, a w tym przypadku tak nie jest. Dlatego przy tych godzinach podróży powinna to być oferta 6 dniowa, a co za tym idzie, powinna być tańsza. Policzcie sobie, wylot 22.06(środa), w hotelu jesteśmy w czwartek rano. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ada Re: Brawo TUI ! "ukradliście" dzień klien IP: *.dynamic.chello.pl 11.05.16, 19:17 Nawet licząc od czwartku jesteś w hotelu 7 dni (wliczając w to ostatnią środę do ok 16). Miałbyś rację jedynie gdybyś wylatywał w środę rano. I oczywiście spędzasz w hotelu 7 nocy - pierwsza ze środy na czwartek (w hotelu jesteś w nocy, a nie rano), ostatnia z wtorku na środę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mac83 Re: Brawo TUI ! "ukradliście" dzień klien IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.16, 19:30 W hotelu jesteśmy ok 5-6 nad ranem, jeśli wg Ciebie jest to noc spędzona w hotelu to gratuluje.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beata Re: Brawo TUI ! "ukradliście" dzień klien IP: *.dynamic.chello.pl 11.05.16, 20:39 To weź poprawkę tak jak wszyscy inni, że 7 dni w umówię równa się 6 w hotelu i z głowy. Są najlepiej weź 15 w Itace to się nacieszysz urlopem. Co roku to samo, zawsze ktoś odkrywa Amerykę i płacze. Tak jest i już. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beata Re: Brawo TUI ! "ukradliście" dzień klien IP: *.dynamic.chello.pl 11.05.16, 20:44 Poza tym doba hotelowa liczy się od 14-15ej więc gdyby Ci liczyć 6 dni to do tej godziny powinieneś czekać poza hotelem i nie korzystać z posiłków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ada Re: Brawo TUI ! "ukradliście" dzień klien IP: *.dynamic.chello.pl 11.05.16, 21:02 O 6 nad ranem??? Wydawało mi się, że do Turcji leci się ok. 3 godz, więc jakim cudem będziesz tak późno w hotelu jeżeli wylot jest o 22.30?? Poza tym nawet gdybyś był tak późno (czy wcześnie) to masz zapewniony nocleg i to się liczy, kolejna doba hotelowa zaczyna się dopiero od 14, a ty od razu po przylocie masz dostępny pokój i możesz iść spać. A tak w ogóle to w końcu nie twój problem, nie nam pojecia po co tak drążysz te godziny, nie masz ciekawszych zajęć?? Odpowiedz Link Zgłoś
kolpik124 Re: Brawo TUI ! "ukradliście" dzień klien 12.05.16, 09:10 Gość portalu: Ada napisał(a): > O 6 nad ranem??? > Wydawało mi się, że do Turcji leci się ok. 3 godz, więc jakim cudem będziesz ta > k późno w hotelu jeżeli wylot jest o 22.30?? > Poza tym nawet gdybyś był tak późno (czy wcześnie) to masz zapewniony nocleg i > to się liczy, kolejna doba hotelowa zaczyna się dopiero od 14, a ty od razu po > przylocie masz dostępny pokój i możesz iść spać. > A tak w ogóle to w końcu nie twój problem, nie nam pojecia po co tak drążysz te > godziny, nie masz ciekawszych zajęć?? trochę prawdy w tym jest, w Turcji czas jest przesunięty o godzinę do przodu, czyli ląduje o 2.30, do tego dolicz prawie godzinę na zbiórkę i załadowanie się do autokaru, półtorej-dwie godziny przejazd do hotelu, dobra chwilę na zameldowanie i przydział pokoju, koniec końców jeś.i wszstko pójdzie sprawnie, można pójść spać najwcześniej o 5 rano... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Brawo TUI ! "ukradliście" dzień klien IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.16, 09:25 Tak długi transfer to tylko gdy jedziesz do hotelu w Alanyi lub okolicach - do Lary, Belek, Kemer, Side czy Manavgat transfer raczej nie przekracza godziny, zbiórka w nocy też raczej nie będzie trwała długo, ląduje wtedy mało samolotów, bagaże odbiera się raczej szybko. Licząc przesunięcie czasu o godzinę i lądowanie ok. 2.30 w hotelu (w zależności od położenia) pasażerowie tego lotu powinni dotrzeć między 4 a 5 rano, w Turcji to wtedy jeszcze noc, w każdym razie jest ciemno (dzisiaj np. wschód słońca jest ok. 6 rano). Ale zabawne jest to, ze autor wątku wałkuje temat godzin przelotu i jak napisał wkurza go to, kiedy w ogóle nie zamiesza skorzystać z tej oferty. Ludzie to naprawdę lubią się nakręcać z niedorzecznych powodów. Odpowiedz Link Zgłoś
kolpik124 Re: Brawo TUI ! "ukradliście" dzień klien 12.05.16, 11:55 z Izmiru do Kusadasi prawie półtorej godziny, z Dalamanu do Oludeniz półtorej godziny, z Dalamanu do Marmaris prawie dwie godziny, do tego dolicz jeszcze czas na rozwożenie ludzi po hotelach, ci co są na końcu muszą doliczyć pół godziny, czasy znam z własnego doświadczenia Odpowiedz Link Zgłoś
kolpik124 Re: Brawo TUI ! "ukradliście" dzień klien 12.05.16, 12:03 co do odbioru bagaży nie ma reguły, lądując w południe w Izmirze, czekaliśmy na bagaż krócej niż o 22 wieczorem w Dalamanie, tak czy owak odbiór bagaży przez cały samolot czyli zwykle prawie 200 osób to bite pół godziny, do tego dolicz sobie jeszcze odprawę imigracyjną, błąkanie się ludzi się w poszukiwaniu właściwego numeru autobusu, czekanie na spóźnialskich którzy muszą skorzystać z łazienki, kupić coś do picia, zapalić papierosa i robi się z tego godzina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Madga Re: Brawo TUI ! "ukradliście" dzień klien IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.16, 12:16 Bez przesady, z mojego doświadczenia wynika, że ludzie starają się jak najszybciej wyjechać do hotelu, z toalety korzysta się najczęściej podczas czekania na bagaże, a papierosa pali ewentualnie już przed autokarem. Tylko raz miałam taki późny lot i byliśmy jedynymi turystami, którzy czekali na bagaże. Każdy był zmęczony i chciał jak najszybciej dotrzeć do hotelu, bo co robić w nocy na lotnisku? Autokarów na parkingu było tylko kilka (chyba tylko dla nas do różnych miejscowości), naprawdę nietrudno było trafić na właściwy. Autokar odjechał ok. 40 minut po wylądowaniu. Dodatkowo w tym roku samoloty mogą nie mieć 100% obłożenia (szczególnie poza szczytem sezonu), bo zainteresowanie Turcją jest jednak mniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Brawo TUI ! "ukradliście" dzień klien IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.16, 12:03 Ten lot z Gdańska o którym mowa jest do Antalyi, a nie do Dalamanu czy Izmiru Odpowiedz Link Zgłoś
kolpik124 Re: Brawo TUI ! "ukradliście" dzień klien 12.05.16, 12:07 Gość portalu: Magda napisał(a): > Ten lot z Gdańska o którym mowa jest do Antalyi, a nie do Dalamanu czy Izmiru czyli transfer to godzina albo ponad dwie jeśli hotel jest np. w Mahmutlar tak czy owak przed 5 rano do łóżka spać nie pójdzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Brawo TUI ! "ukradliście" dzień klien IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.16, 12:19 Przecież pisałam wcześniej, że długi transfer jest tylko do hoteli w okolicy Alanyi, jak ktoś jedzie do Belek, Kemer czy Lary to w nocy może dojechać w 30-40 minut. (do Lary nawet w 20 minut). i spokojnie będzie w hotelu nawet przed 4 rano. Odpowiedz Link Zgłoś
bozena61k Re: Brawo TUI ! "ukradliście" dzień klientom z Gd 12.05.16, 07:38 Nam na razie Wezyr Coral urwał pół dnia z 7-mej rano na prawie 15-tą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marco Re: Brawo TUI ! "ukradliście" dzień klientom z Gd IP: *.echostar.pl 19.05.16, 18:04 Widzę że w TUI to standard ja miałem lecieć 13 czerwca 7.35 z Poznania do Dalamanu powrót o wylot o 16.50. Idealne godziny. Wiedziałem że coś sie moze zmienić ale trochę nie dwa dni. Wylot mam 23.30!!!!! czyli w danym dniu cwaniaki w hotelu 6 rano powrót wylot 10.00. Dziwnym trafem zawsze na niekorzyść to samo było zima na Kanary też tak poprzesuwali że zamiast 7 dni wyszło 5,5. Czyżby przewoźnik zawsze był winien. Chyba aż tak gęsta siatka lotów z małego lotniska w Poznaniu nie jest. Wychodzi to na chwyt reklamowy dajemy pełne 7 dni kupuj potem skracamy nie nasza wina przewoźnika. TUI nigdy więcej First Minute nigdy więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jj Re: Brawo TUI ! "ukradliście" dzień klien IP: *.dynamic.chello.pl 19.05.16, 19:32 Tia, Tui na złość poznaniakom zmienia tak godziny wylotów, żeby im skrócić pobyt. To naprawdę nie biura podróży ustalają godziny lotów czarterowych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marco Re: Brawo TUI ! "ukradliście" dzień klien IP: *.echostar.pl 19.05.16, 20:07 Czy napisałem na złość Warszawiaku zmienili postanowienia umowy i tyle. Przeczytaj jeśli jesteś przedstawicielem biura TUI to o tym wiesz. Nie zgadzam się z powyższym poglądem w takiej części, w jakiej nakazuje klientowi biura podróży liczyć się ze zmianą umówionych godzin wylotu. Zgodnie z przepisem art. 14 ust. 2 pkt 4b ustawy o usługach turystycznych jednym z istotnych warunków umowy o świadczenie usług turystycznych jest zawarcie w niej daty, godziny, miejsca wyjazdu. Wobec powyższego wszelkie zmiany, w stosunku do zawartych w umowie, stanowią istotne zmiany umowy. W świetle prawa nieuprawnionym jest żądani, by klient z założenia liczył się z możliwością wystąpienia zmian. Przeciwnie, to organizator turystyki z założenia winien liczyć się z koniecznością wywiązania się z zawartej umowy, jak również z obowiązków alternatywnych, przewidzianych dla sytuacji zmiany istotnych warunków umowy. Oczywiście, że w każdych warunkach uczestnictwa jest punkt dotyczący obowiązku potwierdzenia godziny przelotu i to obowiązek nałożony na klienta, nie biuro. Tylko że w tym zakresie obowiązek jest sprzeczny z ustawą, zaś o tym, jakie postanowienia rozstrzygają w razie sprzeczności umowy z ustawą decyduje przepis art. 19 ust. 2 ustawy o usługach turystycznych. Tyle w temacie. Ja swoje wiem i staram się tę wiedzę stosować w praktyce. Do tej pory ze skutkiem dla mnie pozytywnym. W przypadku zmiany przez TUI istotnych warunków umowy z Klientem, z przyczyn od TUI niezależnych, przed rozpoczęciem imprezy turystycznej, TUI zobowiązane jest niezwłoczniepoinformować Zgłaszającego o treści tych zmian za pośrednictwem punktu sprzedaży, w którym umowa została zawarta. Po otrzymaniu takiej informacji, Zgłaszający w ciągu kolejnych siedmiu dni obowiązany jest na piśmie poinformować punkt sprzedaży, w którym umowa została zawarta, czy przyjmuje proponowaną zmianę umowy czy też odstępuje od zawartej umowy za zwrotem wniesionych przez niego opłat. Klient, który przyjmie zaproponowane zmiany warunków umowy nie ma prawa do dochodzenia odszkodowania z tytułu przyjęcia zmiany. Skorzystanie przez Klienta z uprawnienia do odstąpienia od umowy wskutek nie zaakceptowania przez Niego dokonanych zmian w umowie uprawnia, wedle wyboru, do zło? żenia oferty uczestnictwa w innej zastępczej imprezie turystycznej organizowanej przez TUI o tym samym lub wyższym standardzie, chyba że zgodzi się na imprezę turystyczną o niższym standardzie za zwrotem różnicy w cenie lub do żądania zwrotu wniesionych z tytułu zawarcia umowy opłat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jj Re: Brawo TUI ! "ukradliście" dzień klien IP: *.dynamic.chello.pl 19.05.16, 23:25 Człowieku, jak uważasz, że Tui cię oszukało to idź do sądu, a nie wylewaj żale na forum. Ja wiem, bo wyjeżdżam z różnymi biurami od kilkunastu lat, że godziny przelotu mogą się zmieniać i raz się na tym traci a raz zyskuje. Jak miałeś w umowie wpisane konkretne godziny, które nie mogą ulec zmianie to sąd ci przyzna odszkodowanie i jeszcze na tym zarobisz. Chociaż ja nie słyszałem o takim przypadku, bo każde biuro zastrzega, że pierwszy i ostatni dzień wyjazdu przeznaczony jest na podróż, a godziny wylotu mogą ulec zmianie nawet 48 godzin przed wylotem. Tui raczej nie jest wyjątkiem, bo to nie biuro ustala siatkę połączeń lotów czarterowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marco Re: Brawo TUI ! "ukradliście" dzień klien IP: *.echostar.pl 20.05.16, 08:19 Człowieku nie chcę się z tobą kłócić ale właśnie od tego jest forum nie zaglądaj tu jeśli cię to irytuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aneta Re: Brawo TUI ! "ukradliście" dzień klien IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.16, 08:56 Faktycznie godziny nie są fajne, ale trochę przekłamałeś godziny powrotu, bo ja lecę do Dalamanu 27 czerwca (też z Poznania) i mam powrót o 12.05 (jak się już nic nie zmieni), oczywiście wiele to nie zmienia, bo i tak ostatni dzień jest tylko na podróż, więc w sumie tylko 13 dni na wypoczynek w hotelu (jedziemy na 2 tygodnie). Też nie jestem zadowolona, bo chciałabym żeby godziny przelotów były bardziej korzystne, ale rozumiem, że nie zawsze jest to możliwe i ja zwyczajnie przyjmuję to do wiadomości. Mnie akurat zależało na konkretnym hotelu, więc i tak bym poleciała niezależnie jakie byłyby godziny przelotów, ale jak komuś zależy na najlepszych godzinach to powinien rezerwować konkretny kierunek w last minute, kiedy ostateczne godziny są już wiadome i raczej się nie zmienią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marco Re: Brawo TUI ! "ukradliście" dzień klien IP: *.wco.pl 20.05.16, 12:34 Podpisałem umowę w niej są godziny lotów, zgodnie z art. 14 ust 2 ustawy o usługach turystycznych godziny podróży w tym przypapdku lotów wskazane w umowie są postanowieniami istotnymi (podstawa do rozwiązania umowy, chyba że kupujesz osobno transport osobno pobyt) . To, że biuro zastzrzega info o lotach na 48 godzin nie zwalnia biura od istotnych postanowień umowy. Planujesz sobie dzień, urlop, nie chcesz tuc się po nocy z dziećmi. My przylecimy na drugi dzień w hotelu koło 6 rano. Drugi dzień w "plecy" trzeba odespać. Rozumiem zmianę o 1,2,3,4 godziny siedziałbym cicho ale nie planowaną o 16 godzin!. Rozmawiałem z bardzo miłym Panem z TUI potwierdził zmiana istotna mogę rezygnować. Super albo z 7 dni 5,5 albo rezygnacja. Pan dodał, że w czerwcu jeszcze słaby sezon i trudno zebrać komplety np na Dalaman bingo czyli nie wina wstrętnego przewoźnika. Poznań małe lotnisko mało połączeń przewoźnicy jeszcze mało latają słabe obłożenia. Przed sezonem to biuro decyduje i tyle biuro musi wyjśc na swoje. Zależło mi na konkretnym miejscu i hotelu więc jestem wkur.....Ci, obrońcy BP, którzy mnie krytykują jestem ciekaw czy w innych aspektach życia dają się dymać czy walczą o swoje (zapłacone) Odpowiedz Link Zgłoś
83aniulka83 Re: Brawo TUI ! "ukradliście" dzień klien 19.05.16, 19:38 ja w zeszłym roku leciałam z tui i zmienił nam lot z godzin popołudniowych na rano - więc chyba nie zawsze na niekorzyść :) Teraz lecę z Wezyrem, wylot mam rano o 8 (jak narazie) wic idealnie - zwłaszcza ze tranfer do Alanyi,z tego co czytam to nawet 3 godziny. Ale powrót mam o 5 rano, więc wyjazd z hotelu w nocy - no i ostatniego dnia nie mam nic - no ale co zrobić,tak już jest i nic się z tym nie zrobi, więc po co marudzić :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukas Re: Brawo TUI ! "ukradliście" dzień klientom z Gd IP: 165.197.221.* 12.04.17, 16:36 Dzisiaj zostałem mailowo poinformowany, że godzina wylotu uległa zmianie z 5 rano na 22:55 czyli różnica 18 godzin. Przy tygodniowym urlopie ma to istotne znaczenie. Pierwszego dnia w zasadzie nie ma, a drugi dzień (przyjazd do hotelu o 4 rano) będzie na regenerację a nie typowy odpoczynek. Zmiana jest tym bardziej dotkliwa ponieważ dotyczy również moich dzieci: niemowlaka i 3 latka. Nie chcę im i sobie fundować takiej udręki. Biuro TUI zapewniało mnie, że ze wględu na rezerwację Last Minute zmiana godzin wylotu jest bardzo mało prawdopodobna.... To co chciałbym w tym miejscu podkreślić bardzo wyraźnie to fakt, że konkurencyjne biuro organizujące wycieczkę w tym samym dniu, w tym samym hotelu, niemalże w tych samych pieniądzach podawało już 6 dni temu, że godzina wylotu zmieniła się na 22:50.... Zakładam, że TUI celowo nie aktualizowało godzin wylotu po to aby ich oferta była bardziej konkurencyjna. To właśnie rzeczona godzina wylotu zdecydowała, że wybrałem TUI a nie konkurencję. Teraz czuję się zawiedziony a konkurencję postrzegam lepiej za to, że była transparenta. Będę składał reklamcję, ponieważ w mojej ocenie jest to celowe nieuczciwe działanie Odpowiedz Link Zgłoś
tess1956 Re: Brawo TUI ! "ukradliście" dzień klien 13.04.17, 21:29 Jednym ukradną innym dodadzą forum.gazeta.pl/forum/w,203,163711645,163711645,15_doba_bez_swiadczen.html I tak źle, i tak niedobrze. :-( Ludzie! Czyż nie wecie, ze niezależnie od godzin wylotu zgodnie z umową pierwszy i ostatni dzień jest przeznaczony na podróż? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Brawo TUI ! "ukradliście" dzień klientom z Gd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.17, 14:29 niestety,tak jest z naszymi biurami podrozy .Ja mam wylot na 17.30 chociaz rano tez jest lot tego samego dnia a rezerwacje robilam juz w listopadzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Brawo TUI ! "ukradliście" dzień klientom z Gd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.17, 15:34 A mnie Rainbow zrobił na szaro. Rezerwacja w listopadzie, Marmaris 1-15 maja. Czekam na godziny wylotu, a tu okazuje sie, że imprezę odwołali, w ogóle do połowy czerwca wszystkie wyjazdy do Turcji. Czekam na zwrot kasy i liczę, że załapie jakieś sensowne miejsce z innego biura, źe zdążę. Nic nie zaproponowali w zamian, nic, jeszcze napisali, że mogę sobie zamienić według cen z lasta którego nie mają, nic na temat rekompensaty, jakieś przepraszam...omijacie Rainbow szerokim łukiem, tak nie postępuje dobre biuro. Powinnam podać sprawę do sądu i tak zrobię, jeżeli nie zwrócą do jutra pieniedzy, a ja nie pojadę na urlop. Gdybym sama nie dzwoniła i nie pisała do nich dwa razy dziennie pewnie do dziś by mnie nie poinformowali o anulacji wyjazdu. Moje pieniądze mieli na koncie, nadal mają i jakos nie spiesza sie z oddaniem. Rainbow, nigdy więcej. Zero informacji, zero przyzwoitości. Skandal jak dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: Brawo TUI ! "ukradliście" dzień klien IP: *.dynamic.chello.pl 13.04.17, 17:15 W TUI są wyloty do Turcji w tym okresie (w sobotę 29.04), ale tylko na Riwierę. Marmaris to dopiero od 12 czerwca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Brawo TUI ! "ukradliście" dzień klientom z Gd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.17, 21:39 Witam d o Turcji najlepiej z Wezyrem ,pewna jestem ze cos sensownego znajdziecie ,nie w takich cenach jak w listopadzie wiem bo sama rezerwowalam i caly czas to sledze ale fajne oferty sa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Brawo TUI ! "ukradliście" dzień klientom z Gd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.17, 22:28 Znalazłam świetna ofertę wlasnie w Wezyrze, Rainbow zwrócił kasę, wiec tyle dobrze. Ale faktycznie Wezyr ma na Turcję najlepsze oferty, fajne hotele i w przyzwoitych cenach. 26 kwietnia wylatuję z Wrocławia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kas Re: Brawo TUI ! "ukradliście" dzień klien IP: *.dynamic.chello.pl 15.04.17, 10:17 Bez przesady z tą świetną ofertą z Wezyrze. Ja lecę z dziećmi na majówkę do Champion Village, w TUI za rodzinę 2+2 zapłaciłam 7456 zł (wylot 29.04 z Warszawy o 6.15 rano). Ten sam hotel i pokój w Wezyrze kosztował 8565 zł (wylot 28.04, dla mnie gorzej, bo dzieci tracą dodatkowy dzień w szkole), dla mnie różnica 1100 zł za dokładnie tę samą ofertę to przegięcie i jak już wspomniałam wylot w sobotę (i powrót) o wiele bardziej mi pasuje. Jeszcze większa różnica w cenie była w hotelu Side Crow Palace, na który w końcu się nie zdecydowaliśmy, pokój rodzinny w TUI (te same terminy) kosztował 7846, a w Wezyrze 9295 zł zł (prawie 1500 zł na niekorzyść Wezyra), podobnie było z kilkoma innymi hotelami, więc dla mnie Wezyr odpada tym bardziej,m że różnie się mówi o jego kondycji finansowej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Brawo TUI ! "ukradliście" dzień klien IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.17, 16:24 Z cenami jest tak, że w ciagu dnia potrafią się zmienić dwa razy. I mają taką politykę dokładnie wszystkie biura. Czasem trzeba sie nieźle nagłówkować by wybrać to co nas interesuje w odpowiednim czasie. Ci co śledzą to jak ceny ewulują wiedzą najlepiej. To dobrze, że znalazłeś akurat taniej w chwili rezerwacji. Ważne też jest lotnisko z którego wylatujesz. Poza tym są hotele, które ma tylko i wyłącznie jeden operator, czasem biura mają swoją politykę rodzinną. I to co w jednym biurze bedzie korzystniejsze z dziećmi, to już przy wyjeździe osób bez dzieci wcale nie musi być to korzystne. Do tego nie wszystkie hotele w danym czasie, czy tak w ogóle mają pokoje rodzinne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kas Re: Brawo TUI ! "ukradliście" dzień klien IP: *.dynamic.chello.pl 16.04.17, 12:08 Ja latam z Warszawy, więc tylko takie oferty mnie interesują. Ale nie chodzi tylko o politykę rodzinną, sprawdzałam też kilka ofert dla mojego brata (2 osoby dorosłe) i te hotele, które porównywałam (5*) też były tańsze w TUI, ale tu różnice nie były już tak duże (w zależności od hotelu - 150-300 zł), oczywiście chodziło o ten sam typ hotelu i termin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Brawo TUI ! "ukradliście" dzień klientom z Gd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.17, 17:57 Ja tam nie narzekam za bardzo na Wezyra bylam juz z nimi jak kazde biuro maja swoje grzeszki a co do kondycji finansowej to nie martwie sie .Predzej mozemy nie leciec z powodu jakis nieoczekiwanych sytuacji niz przez upadlosc biura .Miejmy nadzieje ze bedzie spokojnie.Co do rezerwacji to ja zyskalam .Pobyt z Wezyrem kosztuje mnie 6300 a z TUI musiala bym zaplacic 7200 za ten sam termin i pokoj Odpowiedz Link Zgłoś
galon35 Re: Brawo TUI ! "ukradliście" dzień klientom z Gd 17.04.17, 19:49 Ja lecę z Wezyra z Poznania na 10 dni wylot w środę godzina coś koło 22 a powrót w sobotę tak soś koło 4 nad ranem także śoda w plecy i sobota drugi dzień w plecy tak więc podróż z Wezyrem to masakra zjumali 2 dni wypoczynku i zadowoleni.Nie polecam,hotele mają fajne ale godziny wylotów to już czyste robienie ludzi w ch...a Odpowiedz Link Zgłoś
tess1956 Re: Brawo TUI ! "ukradliście" dzień klien 18.04.17, 18:08 Jak by nie liczył biuro spełnia warunki są spełnione. 10 noclegów jest chociaż pierwszy i ostatni niepełny bo w hotelu będziecie pewnie około 2-4 rano a opuścicie go w okolicach północy z piątku na sobotę. Odpowiedz Link Zgłoś
galon35 Re: Brawo TUI ! "ukradliście" dzień klien 19.04.17, 18:55 w sumie ciężko nazwać to noclegami meldunek o 4 rano a wymeldowanie w środku nocy liczę na 5 minut po północy by spełnić warunki że to już sobota,masakra,będę jednak myślał by drążyć temat z jakimś prawnikiem mimo wszystko są to niepełne godziny noclegu, w końcu każdy hotel ma ustalone godziny trwania doby hotelowej,a te zapisy w umowach biur podróży są mocno naciągane,może czas by Izba turystyczna się wreszcie zajeła tym procederem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Brawo TUI ! "ukradliście" dzień klien IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.17, 08:13 To nic wyjątkowego, niestety. Też przećwiczyłam taki scenariusz, pare lat temu. Nie pamiętam z jakiego biura, ale myslę, że wszystkie mają takie "praktyki" w swojej ofercie. Praktycznie przyjechaliśmy nad ranem dnia następnego a świadczenia zaczynały się od śniadania następnej doby. I tak jak piszesz, zbiórka na powrót pięć minut po północy w holu. Byłam dwa tygodnie więc jakos to przełknęłam, ale faktycznie wcale to nie jest fajne. Wszystko zgodne z regulaminem. Wkurzające jest bardziej to, że biura w ofercie piszą, że wycieczka trawa 8 lub 15 dni, co ni jak sie ma do rzeczywistości. Odpowiedz Link Zgłoś
galon35 Re: Brawo TUI ! "ukradliście" dzień klien 20.04.17, 22:39 I właśnie te praktyki niby zgodne z regulaminem każdego biura trzeba obalić tylu klientów robionych w balona a biura każde te same zapisy i nikt z tym nic nie robi , może warto by tą sprawą zainteresować urząd antymonopolowy,wielkie telekomy dostają gigantyczne kary finansowe za wprowadzanie ludzi w błąd a BP nic, gdyby tak chociaż zaskarżyć jeden taki regulamin jakiegoś biura podejrzewam że zaraz inaczej negocjowali by godziny lotów z liniami lotniczymi a tak monopol, każdy touroperator to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Brawo TUI ! "ukradliście" dzień klien IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.17, 07:36 Z tego co się orientuję umowy i regulaminy biur podróży były kontrolowane przez różne urzędy konsumenckie i akurat tego puntu dotyczącego godzin przelotów nie zakwestionowały, bo loty czarterowe to nie liniowe i ich godziny przelotów mogą się zmienić w zależności od dostępności korytarzy powietrznych, a te są słabo zależne od woli biur podróży. Biura podróży najczęściej nie mają własnych linii lotniczych i same z siebie nie mogą ich narzucać. Oczywiście negocjują je z przewoźnikami, ale nie z każdego miasta i w każdym kierunku możliwe są wyloty tylko rano, a powroty wieczorem. Loty czarterowe odbywają się całą dobę i najczęściej są wciskane między loty liniowe, które mają preferencje. Dlatego każde biuro zastrzega, że pierwszy i ostatni dzień przeznaczony jest na podróż i to kwestia raczej szczęścia czy trafimy na godziny korzystne czy fatalne, w dłuższej perspektywie każdy to się wyrównuje, nigdy nie ma tak, że co roku każdy wylot mamy wyłącznie wieczorem pierwszego dnia, a powrót nad ranem ostatniego dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Brawo TUI ! "ukradliście" dzień klien IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.17, 08:13 Wszystko co piszesz jest prawdą, tylko nie o to kruszymy kopie. Jeżeli pierwszy i ostatni dzień przeznaczamy na podróż, to niech tak będzie i już. Jeżeli wylatujemy do kraju docelowego zaraz przed północą to wiadomo, że nie tylko dzień piewrwszy jest przeznaczony na dojazd, ale następny dzień tez podróżujemy. Wylatujemy do Polski często pięć minut po północy, czyli w środku nocy i praktycznie ostatni dzień naszego urlopu siedzimy już w domu na późnym śniadaniu. I jak to jest, że przed północą opuszczamy pokój hotelowy, a jak wyjazd z hotelu jest np. po południu to by nie musieć opuszczać pokoju o 12-stej musimy dokonać wpłaty np.100 euro? Dlaczego więc biura piszą, że wycieczka trwa 8 lub 15 dni? Wszyscy wiemy czym są czartery i jak to działa, ale to biura powinny rzetelnie informować jakie świadczenia nam gwarnatują i przez ile dni. To one podpisują umowy nie tylko z przewoźnikami, ale rowniez z hotelarzami. Bo hipotetycznie, jeżeli przyjeżdżam do hotelu o 4 rano, dnia następnego, to chętnie poczekam np, do południa by zająć pokój i od tego czasu powinien mi sie liczyć czas urlopu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Brawo TUI ! "ukradliście" dzień klien IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.17, 08:30 Nie wszystkie biura piszą, że wycieczka trwa 8 lub 15 dni, są takie które po prostu mają pobyty 1 lub 2-tygodniowe, bo wylot i powrót jest w konkretnym dniu tygodnia. A godziny przelotów nie mają nic wspólnego z końcem i początkiem doby hotelowej, raz wylatuje się rano i traci cześć doby, raz wieczorem i trzeba sobie zorganizować czas po opuszczeniu pokoju, osobiście nigdy nie dopłacam do doby hotelowej, bo przy opcji all inclusive kiedy mogę także po opuszczeniu pokoju korzystać z całej infrastruktury hoteli i wszystkich posiłków, pokój jest mi do niczego niepotrzebny. Poza tym tak ekstremalnie niekorzystne godziny przelotów, kiedy wylot jest przed samą północą, a powrót zaraz po północy ostatniego dnia zdarza się raczej wyjątkowo. Ja latam na zagraniczne wakacje od kilkunastu lat (często 2-3 razy w roku) i NIGDY nie przytrafiły mi się takie godziny przelotów, najczęściej jeżeli przylatuję rano to i powrót mam rano, a gdy przylatuję wieczorem to i powrót mam wieczorem, bo konkretnego dnia leci w konkretne miejsce samolot, który za godzinę czy półtora wraca (zdarzają się oczywiście wyjątki), trochę inaczej to wygląda gdy pobyt jest 10-12 dniowy,w takim przypadku wariatów przylotu i powrotu jest dużo więcej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Brawo TUI ! "ukradliście" dzień klien IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.17, 14:19 Nikt nie mówi, że jest tak zawsze, ale niestety bywa. Co do doby hotelowej, one kończą się o podobnych godzinach. Jednak moim znajomym w Egipcie nie pozwolono korzystać z opcji ALL w dniu wyjazdu. Zjedli jedynie lunch, a potem musieli czekać na autokar do 21 godziny. A to nie Turcja, czy inny kraj, że po wyjściu z hotelu kupisz coś do jedzenia czy picia. Za kolację dla rodziny zażyczono sobie ok. 130 euro. więc musieli zapłacić. Z moich obserwacji, a jeżdżę dwa razy do roku od wielu lat wynika, że lepsze są godziny wylotów przez polskich przewoźników. Po prostu lecą z Polski i wracają, a nie na odwrót, jak np. Corendor Airlans. Osobiście przećwiczyłam już opuszczanie hotelu 10 minut po północy i tak jak pisałam, na śniadanie byłam w domu. Teraz, 26 kwietnia wylatuje do Alany i samolot mam o godz. 19,00. Lot+transfer+godzina do przodu = zakwaterowanie ok 3 rano ( dnia następnego jakby nie patrzeć) Powrót po śniadaniu. Więc bez dramatu. Na szczęście latam głównie na dwa tygodnie więc jakoś to przyjmuję. Ale nie dziwi mnie, że wiele osób ma pretensje, zwłaszcza kiedy zdecydowana większość biur właśnie określa swoje pobyty na 8/15 dni. Często rezerwacje robimy kilka miesięcy wcześniej i nie znane są godziny wylotu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc a Re: Brawo TUI ! "ukradliście" dzień klientom z Gd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.17, 20:57 To nie tylko praktyki Wezyra ,lecialam z TUI poslizg 12godzin SUN-FAN 5 godzin koczowania na lotnisku WEzyr pozne wyloty wczesne powroty ,chociaz w tym roku mamy rezerwacje na 8.15 a jak bedzie zobaczymy Odpowiedz Link Zgłoś