Dodaj do ulubionych

dawanie napiwków w Turcji /wskazówki

IP: *.85-237-186.tkchopin.pl 29.06.07, 22:44
Witam
Mam pytanie dotyczące dawania napiwków w Trcji.Wybieram sie do hotelu Alara
4* ok Alanyi .Przeczytałem na forum aby dostac lepszy pokój nalezy dac juz na
recepcji pare Euro np 5.pieniądze wkłada się w paszportu .Moje pytanie -czy
przy dawaniu tego napiwku cos mówic czy sami juz będą wiedziec o co chodzi?Za
te i inne wskazówki będę bardzo wdzieczny.Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: moniczek75 Re: dawanie napiwków w Turcji /wskazówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.07, 00:12
      mnie tez to interesuje :)
    • Gość: beag Re: dawanie napiwków w Turcji /wskazówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.07, 00:21
      Hmmm, ja dałabym co najmniej 10 euro czy 10 dolarów. 5 to troche za mało. No i
      oczywiscie w papierku a nie w monetach ;)!
      I raczej szepnełabym słówko, ze interesuje mnie większy pokój, od strony morza
      czy dwa pokoje obok siebie jeżeli jedziecie ze znajomymi.
      Ale jeżeli ktoś nie zna jezyka zależy mu na wiekszym czy ładniejszym pokoju to
      mysle, ze spokojnie może włożyc te pare groszy i dac z paszportem.
      • Gość: andriej Re: dawanie napiwków w Turcji /wskazówki IP: *.85-237-186.tkchopin.pl 01.07.07, 15:25
        Mysle ,iż w takim przypadku jak każdy z nas da 5 euro to wystarczy aby dostac
        lepszy pokój.No i oczywiscie szepnimy słówko ale nie po niemiecku ,poniewaz
        słyszałem ,że niemców dobrze doją.
        • Gość: Kate Re: dawanie napiwków w Turcji /wskazówki IP: *.chello.pl 01.07.07, 15:57
          Wiecie co to nie ma sensu,daja takie pokoje jakie maja wolne.Tak jak pisalam
          wczesniej znajomi w Alarze poprosili o inny pokoj i taki dostali,prosisz z
          widokiem na morze i nie ma sprawy,wiec nie trzeba przekupywac,tylko lepiej na
          koniec pobytu dac napiswek za mila obsluge!!!
          • Gość: andriej Re: dawanie napiwków w Turcji /wskazówki IP: *.85-237-186.tkchopin.pl 01.07.07, 16:01
            Kate,dzięki za odp.przemyslimy to.Mamy troche inne obawy poniewaz wybieramy się
            w 3 osoby dorosłe i obawiamy się ,iż otrzymamy dostawke dziecięca a nie dla
            dorosłej osoby.Pozdrawiam
        • Gość: justynka Re: dawanie napiwków w Turcji /wskazówki IP: 194.127.8.* 01.07.07, 15:57
          tez uwazam,ze 5 euro od kazdego w paszporcie wystarczy,aby dostac lepszy
          pokoj.Sama tak robilam i skutkowalo zawsze. Nie wydaje mi sie zeby niemcow jak
          to napisales ostro doili.A w kompleksie Alara innego jezyka jak niemieckiego
          niestety nie znaja.Bylam w Alara Star i wiem cos na ten temat
        • Gość: kacha Re: dawanie napiwków w Turcji /wskazówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.07, 15:57
          No, ja też zasugerowałam sie tym, co ktoś napisał na forum, żeby włożyć w
          paszport 10 euro, podać recepcjoniście i szepnąć słówko. I wyobrażcie sobie, ów
          recepcjonista wyjął te 10 euro i mi oddał. Był przy tym obecny nasz rezydent i
          powiedział, że tak się nie robi... Troszkę było mi nieswojo. Rzecz działa się w
          hotelu Delfina w Marmaris.
          • Gość: Kate Re: dawanie napiwków w Turcji /wskazówki IP: *.chello.pl 01.07.07, 17:08
            widzicie czasami mozna ich urazic.Hmm w alarze Star mowili tylko po niemiecku?
            faktycznie,ze kelnerzy to glownie perfekt niemiecki,czasami rosyjski,ale zawsze
            slyszelismy polskie, Dzien Dobry,smaczengo,jak sie masz,zajebiscie itp.chetnie
            ucza sie jezykow.Andriej a wykupujac wycieczke zwrociliscie uwage w Itace,ze to
            sa 3 osoby dorosle,a nie 2 plus dziecko? wiesz z nami wszystkie papiery w
            hotelu wypelnial rezydent,jesli chodzi o zameldowanie i nawet nie pamietam czy
            okazywalismy paszport,a w Alarze West na recepcji bylo 2 panow i nie mialam
            problemu,zeby porozumiec sie z nimi po angielsku, zawsze chetnie odpowiedzieli
            na moje pytania,zamawialismy tez pakiety lunch jak jechalismy na wycieczki i
            sami proponowali nam budzenie.Sprzataczki tak samo sa usmiechniete i bardzo sie
            staraja,codziennie sprzataja,wiec tez nie trzeba ich przkupywac napiwkami.Kazdy
            byl super,dlatego na koniec pobytu podziekowalismy im za to napiwkami, sporo
            tych osob bylo,ale staralismy sie zeby wiekszosc cos dostala.A i
            pamietajcie,zeby napiwki dawac do reki albo wsadzac do kieszeni tak,zeby ich
            przelozony nie widzial i nie wrzucac do skrzynek,bo wtedy zawartosc skrzynki
            trafia do przelozonego badz musza sie z nim dzielic.To akurat nie jest
            fair.Dobrze,ze sie dowiedzielismy w pore.Nie dziwie sie,ze mogli poczuc sie
            urazeni,bo jesli moga to pomoga,tym bardziej ze wola polakow niz niemcow czy
            tez rosjan, za to ze sa symaptyczni.
            • Gość: mikka30 Re: dawanie napiwków w Turcji /wskazówki IP: *.icpnet.pl 01.07.07, 18:17
              my mielismy ladny pokoj bez napiwku,a dostawka jest normalnej wielkosci lozko
              skladane z materacem. Nasza dostawka byla dla 5 latka ,ale maz spokojnie sie na
              niej wysypial. Napiwki zostawialismy sprzataczce codziennie 1
              $ ,przesympatycznemu kelnerowi ,trzeba pamietac ze kazdy z nich ma swoj rewir i
              najlepiej siadac w stalych miejscach ,lub okolicy, naprawde potrafia sie
              odwdzieczyc. Ja bylam niedaleko Alary w hotelu sidera. Zostawialismy jeszcze
              barmanom,oczywiscie wszystko do reki nie do skrzynek
            • Gość: andriej Re: dawanie napiwków w Turcji /wskazówki IP: *.85-237-186.tkchopin.pl 01.07.07, 18:17
              kATE -Serdeczne dzięki za podpowiedz.My w Itace podalismy ,ze 3 osoby
              dorosłe.Pani z Itaki zapewnia nas ,że w Alarze będą wiedziec zeby dac łózka
              normalne ponieważ patrzą na date urodzenia.Ale czy to prawda to się na miejscu
              okaże.Moze jak bedzie coś nie tak to po zobaczeniu pokoju zawsze można wrócic
              aby dac napiwek za załatwienie lepszego pokoju.
              • Gość: grzesiek Re: dawanie napiwków w Turcji /wskazówki IP: *.icpnet.pl 01.07.07, 20:48
                żal mi was wszystkich wkładających pieniądze w paszport. Trochę szacunku dla
                samego siebie i swoich pieniędzy. Trochę znajomości języka plus miły uśmiech i
                nie ma problemu. Wiem ,bo tak robię i nigdy nie mam problemu !!!!!!! Po za tym
                budynki mają to do siebie, że częśc ma balkony z widokiem na morze, a druga
                częśc w drugą stronę. Tak jest i euro, czy dolary nic nie pomogą. Rodacy
                SZANUJMY SIĘ
                • dorotawilk1 Re: dawanie napiwków w Turcji /wskazówki 01.07.07, 21:04
                  fakt jest jeden turysci z Itaki dostaja najgorsze pokoje i najgorzej
                  polozone.Wiem cos na ten temat,bo rozmawialam z niejednym,ktory byl z Itaka.I
                  odnosi sie to nie tylko do jednego hotelu.Itaka placi poprostu mniejsze kwoty
                  hotelom i dostaje gorsze pokoje.Nas natomiast kasuja normalnie bez taryfy
                  ulgowej. Wiec i czasem trzeba wlozyc cos w paszport,bo inaczej kleska. A kto nie
                  bierze? tylko ryba nie bierze. Turcy i inne arabskie narody biora kase i napiwki
                  za wszystko co sie tylko da.Napewno nigdy nie daje przed wyjazdem napiwkow,bo
                  niby po co jak i tak ich nigdy wiecej nie zobacze.Nie mowie,ze trzeba dawac na
                  kazdym kroku sprzataczce,kelnerowi czy barmanowi grosza,ale co jakis czas jest
                  to naprawde mile widziane i bedziesz inaczej traktowany
                  • Gość: grzesiek Re: dawanie napiwków w Turcji /wskazówki IP: *.icpnet.pl 01.07.07, 21:08
                    Oczywiście, że dawanie napiwków jest dobre i mile widziane, ale pieniądze
                    wkładane w paszport przy meldunku to nie napiwki tylko .... skomlenie. Sorry,
                    ale taka jest moja opinia i uwierzcie nikt inny oprócz Polaków tak nie robi.
                    Ale cóż takie mamy komunistyczne przyzwyczajenia - niestety
                    • dorotawilk1 Re: dawanie napiwków w Turcji /wskazówki 01.07.07, 21:13
                      jednak fakt jest,ze polacy dostaja najgorsze pokoje w przeciwienstwie do
                      niemcow,rosjan czy holendrow i dlaczego nie mam sobie poprawic warunkow dajac
                      pare groszy? naturalnie kazdy ma wolny wybor albo da i mieszka w czystym
                      niezagrzybionym cuchnacym pokoju na parterze,gdzie w lazience cale scieki
                      splywaja wlasnie tu,albo meczy sie
                      • Gość: mikka30 Re: dawanie napiwków w Turcji /wskazówki IP: *.icpnet.pl 01.07.07, 21:50
                        bez przesady my nie wkladalismy nic w paszport i mielismy super pokoik, nie
                        bylo zadnych rozgraniczen czy bylo sie z itaki czy innego biura.
                      • Gość: mikka30 Re: dawanie napiwków w Turcji /wskazówki IP: *.icpnet.pl 01.07.07, 21:50
                        bez przesady my nie wkladalismy nic w paszport i mielismy super pokoik, nie
                        bylo zadnych rozgraniczen czy bylo sie z itaki czy innego biura.
                        • Gość: Kate Re: dawanie napiwków w Turcji /wskazówki IP: *.chello.pl 01.07.07, 22:03
                          Dokladnie my tez bylismy z Itaki i akurat bylam tak zmeczona o 4tej nad
                          ranem,ze nie pytalam na co jest widok,budze sie rano a tu od strony
                          morza.Rzeczywiscie mily usmiech wystarczy.A co do tego,zeby dawac napiwki to
                          beda robic solidniej,to tez troche przekupywanie i raczej oczekuj wazeliny niz
                          serdecznosci.Co z tego,ze wiecej ich nie zobaczymy???skakali kolo nas przez
                          2tyg,nie zarabiaja duzo i czesto dojezdzaja po 50km w jedna strone do pracy
                          codziennie,zasluguja na to,zeby im podziekowac.
                          • kolberger Re: dawanie napiwków w Turcji /wskazówki 01.07.07, 22:12
                            Jade do Alary i jest to hotel skladajacy sie z kilku budynkow i wszystkie maja
                            widok na morze jedynie pokoje rodzinne skladajace sie z dwoch pomieszczen maja
                            widok na ulice i na morze.
                            Jedziemy w trzy dorosle osoby placac za dwie dorosle i dostawke. Chcielibysmy
                            otrzymac pokoj nadajacy sie wielkoscia dla 3 doroslych osob.Zobaczymy na miejscu
                            czy tylko usmiech nam w tym pomoze? Obawiam sie,ze to za malo.
                            • gringo68 frajerzy 02.07.07, 07:46
                              Jakoś nie pomyśleliście, że te 5 euro w paszporcie daje każdy i naiwnie ma
                              nadzieję, że dostanie ten najlepszy apartament z widokiem na morze. Oczywiście
                              recepcjonista nie wyprowadza jeleni ze słodkiej nieświadomości i kasuje wziątki
                              od każdego z dzerokim uśmiechem na twarzy...yes my friend, your room is the
                              best...a jelenie i tak lądują w przydzielonych wcześniej kwaterach, hehe...

Jedyne co jako taka działa w Turcji to małe dziecko - recepcja melduje na
                              początku i z reguły dostaje się pokój większy (jeśli to jest dostawka) i
                              przyjaźniej usytuowany...
                              • Gość: Kate Re: napiwki IP: *.chello.pl 02.07.07, 09:32
                                Kolberger pokoje sa w wiekszosci takie same, jesli chodzi o te z dostawka to
                                wieksze.Dokladnie kazdy moze dac 5euro, tylko ze to sa pokoje standardowe,jedne
                                wieksze jesli chodzi o dostawke, zapewniam Cie,ze w tych 2 osobowych nie
                                zmiesciloby sie 3 lozko,wiec spokojnie:))!
                  • Gość: zuza Re: dawanie napiwków w Turcji /wskazówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.07, 13:57
                    być może inne biura np TUI płacą hotelom drożej i być może mają lepsze pokoje,
                    tylko dlaczego tak niewiele osób kupuje TUI w tym roku tylko zdecydowana
                    większość rzuciła się na Itakę, pomimo że trzeba było zapłacić za tę wstrętną
                    noc turecką i pomimo że Itaka kupuje tańsze i gorsze pokoje? Bo każdemu z nas
                    zależy na niskiej cenie za wczasy, a Itaka miała najniższe w tym roku, i nie
                    wariujcie już z tymi osądami, w TUI zapłaciłabym za podobny standard 5* ok
                    1200zł na osobe więcej- w końcu leci sie po to aby wypocząć a nie poruszać sie
                    po salonach, ja nie płaciłam żadnych łapówek ani "napiwków" codziennie
                    sprzątaczkom, a pomimo to dostałam normalny ładny i bardzo czysty pokój z
                    lodówką, pokój był sprzątany codziennie i ręczniki wymieniane codziennie,
                    napiwek na konioec turnusu dany osobom które wpadły szczególnie w oko był
                    wystarcczający i na miejscu, zarówno osoba biorąca jak i dająca dobrze sie
                    wtedy czują.
                    W przyszłym roku jadę na wakacje do Grecji i też z Itaką - nie mam do nich
                    zastrzeżeń - no chyba, ze cenowo inne znane BP znokautuje Itakę - bo dla mnie
                    oprócz dobrego czsytego pokoju i jedzenia ważna jest też i cena
    • malgorzatag7 Re: dawanie napiwków w Turcji /wskazówki 04.07.07, 09:37
      Dawanie pięniedzy w paszporcie to wg. mnie zwykła próba przekupienia recepcjonistów - nigdy bym tego
      nie zrobiła. Natomiast chciałabym się dowiedzieć, ile i jak często dawać kelnerom, sprzątaczkom i
      barmanom.
      • dorotawilk1 Re: dawanie napiwków w Turcji /wskazówki 04.07.07, 09:48
        tez bym raczej nie dawala w paszport pieniedzy
        sprzataczce mysle zeby dac 1 euro,ale nie codziennie najlepiej jak sie ja widzi
        dac jej osobiscie
        kelnerom i barmanom tez mysle,zeby ich nie przyzwyczajac do codziennych
        napiwkow moze co 2,3 dzien dac po 1 lub 2 euro iet osobiscie najlepiej zeby
        nikt nie widzial z obslugi,bo wiem,ze szefostwo odbiera im napiwki lub karze
        sie dzielic
        napewno nie wrzucalabym do tzw.boxow czyli specjalnych pudelek na napiwki.
        Rowniez nie dawalabym zadnej kasy przy transferze z lotniska do hotelu i
        spowrotem,gdyz to mamy juz oplacone i specjalnych datkow dawac nie trzeba tak
        samo tyczy sie na wycieczkach fakultatywnych,ale to juz kazdy wszystko uzna sam.
        • malgorzatag7 Re: dawanie napiwków w Turcji /wskazówki 04.07.07, 09:55
          Brzmi bardzo rozsądnie :))))))))
          • Gość: Kate Re: dawanie napiwków w Turcji /wskazówki IP: *.chello.pl 04.07.07, 11:24
            Tak samo zgadzam sie z Dorota.My akurat mielismy zaprzyjazniona
            sprzataczke,ktora caly czas sie do nas usmiechala i witala z daleka i
            zostawialismy jej dolara badz euro co 2-3dni w zaleznosci czy duzo bylo do
            sprzatania,bo mielismy czysto i nie bylo potrzeby,zeby codziennie cos
            robila.Barmanom dawalismy raz w pierwszym tygodniu,a potem jak odjezdzalismy,
            dzieki temu przekonalismy sie ze ich sympatia byla szczera,zyskaismy ich
            zyczliwosc, nie przekupujac ich napiwkami, zdziwiona bylam ,bo jak dalismy im
            na koniec kase to byli zaskoczeni i wzruszeni,a to chyba raczej normalne i
            nalezalo im sie za ciezka prace.Ja tez nigdy bym nie dala kasy w paszporcie,
            ludzie mysla ze kasa czasami wszystko zalatwi.
    • Gość: pit Re: dawanie napiwków w Turcji /wskazówki IP: *.icpnet.pl 09.07.07, 21:32
      Czy to naprawde wazne jaki widok masz z pokoju przeciez i tak tam tylko spisz
      prawda :) ktos napisal balkonby sa po dwoch stronach i czasami jest lepiej miec
      z drugiej strony pokoj bo slonce nie swieci :)
      Jedziecie ludzie na wakacje korzystac z dobrodziejstw tURCJI A NIE Z
      DOBRODIZEJSTW POKOJU !!!
    • Gość: zdumiony Re: dawanie napiwków w Turcji /wskazówki IP: 88.247.218.* 10.07.07, 13:25
      Odróżnij napiwek dla kelnera czy sprzątaczki od ŁAPÓWKI w recepcji. Typowo
      polskie cwaniactwo ! Czy naprawdę nie można żyć normalnie i dostawać za
      pieniądze tego co sie należy. Czy kombinowanie Polace mają we krwi ?
      • Gość: andriej Re: dawanie napiwków w Turcji /wskazówki IP: *.85-237-186.tkchopin.pl 10.07.07, 19:17
        Nie jestem do konca przekonany aby nie dać na samym początku w
        recepcji.Pamiętajcie,ze Turcja - to nie Europa a w dodatku w krajach
        muzumańskich obowiązuje baksztyt czyli danina.Turcy to naród pochodzacy z
        plemion Osmańskich w których bardzo głęboko jest zaszczepione (po naszemu )
        łapówkarstwo.
        • Gość: zenia Re: dawanie napiwków w Turcji /wskazówki IP: 194.127.8.* 10.07.07, 20:10
          W zupelnosci potwierdzam wypowiedz andrieja
          Turcy sa wyrachowanym narodem jak i inne arabskie narody chcacym za byle co
          daniny czy laopwki.
          Wiem cos na ten temat,gdyz z turkami mialam wiele lat do czynienia i znam ich
          mentalnosc doskonale
          • gonia1502 Re: dawanie napiwków w Turcji /wskazówki 10.07.07, 21:23
            To zależy ja jak położyłam pieniążki na łóżku według wskazówek Pani w autokarze
            która nas odebrała z lotniska bardzo sie myliła W hotelu *** 1/2 Pani która
            sprzątała leciała zamna po schodach że zostawiłam pieniądza na łóżku żeby je
            zabrać bo musi posciel zmienić ku mojemu zdziwienu że przeciesz powienna sobie
            je wziąść mój partner (Turek) dopiero mi powiedział żeby dac do ręki bo inaczej
            nieweżmie pieniędzy i faktycznie wróciłam sie do pokoju i dałam do ręki
            pieniązki Pani sprzątaczce :-))))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka