Dodaj do ulubionych

czy warto LAST MINUTE?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.08, 20:13
MAM PYTANKO CZY ZAMAWIAC LEPIEJ WYCIECZKE NP. W STYCZNIU CZY CZEKAC
I WYBRAC SIE Z OFERTY LAST MINUTE JAK MYSLICIE ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Azetka Re: czy warto LAST MINUTE? IP: *.kalisz.mm.pl 16.06.08, 20:38
      Ja również proszę o opinie doświadczonych podróżników.
      Ja zapłaciłam za wybrany hotel niemal pół roku do przodu, po czym
      dwukrotnie zmieniali mi miejsce docelowe.
      Jak patrzę na oferty last minute, wydaje się, że warto...
      pozdrawiam
      • Gość: daria Re: czy warto LAST MINUTE? IP: 193.189.116.* 16.06.08, 21:51
        Wydaje mi się , że warto czekać.
        Nam się trafiła super wycieczka z Tui z oferty dnia. Naprawdę nie
        wielkie pieniądze , a hotel wypas.
    • Gość: dupek nie warto LAST MINUTE IP: 62.132.92.* 16.06.08, 23:03
      Najlepiej brc wycieczki po cenach katalogowych
      • Gość: julia245 Re: nie warto LAST MINUTE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.08, 07:27
        a jak to zalatwilas czekalas czy mialas ugadane z babka ze jak cos
        to ma dzwonic czy sama chodzilas i pytalas dziekuje i pozdrawiam
    • Gość: elcia Re: czy warto LAST MINUTE? IP: 217.117.130.* 17.06.08, 07:45
      Ja z doswiadczenia powiem ze bardziej oplaca sie kupic oferte first
      minute w styczniu niz last.
      Ale na bank sa wyjatki i super oferty last tez sa.
      • sandra00 nie warto !!! 17.06.08, 07:49
        Ja kupiłam pół roku wcześniej , dziś te wczasy są dużo droższe i
        wogóle terminy na pażdziernik , wszystko było według wcześniejszych
        ustaleń nic się nie zmieniło , to co dają na last to to co im nie
        zeszło a skoro nikt nie kupił w wczasy cieszą się dużym powodzeniem
        szczególnie w Turcji to znaczy że nikt nie chciał tam jechać !!!
        Najlepsze hotele sprzedaje się z półrocznym wyprzedzeniem !!!!
        • Gość: MONIK Re: nie warto !!! IP: *.lubin.dialog.net.pl 17.06.08, 08:01
          podzielam opinię, ja wykupiłam w grudniu.Mam gratis
          wycieczke,zadnych dopłat i ok. 1.000 na osobie doroslej mniej niz w
          chwili obecnej.Więc jesli ktos moze zaplanowac urlop pół roku do
          przodu to nie polecam "lastów".Poza tym jesli jedzie większa grupa
          to marne szanse na zakwateriowanie w jednym hotelu przy ofercie
          last....To są zazwyszaj pojedyncze miejsca.Pozdrawiam
          • Gość: maciek Re: nie warto !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.08, 08:20
            Trudno o jakąś stałą prawidłowość. Jeśli chcesz w konkretne miejsce i do
            konkretnego hotelu, to kupuj wcześniej. Jeśli chcesz dokądkolwiek i masz
            możliwość wyjazdu w 2-3 dni od podjęcia decyzji - bierz w ostatniej chwili.
            Ostatnio widziałem np. 9 dni na południu Hiszpanii, wyżywienie HB za niecałe 270
            €. Gdyby nie fakt, że żona nie mogła dostać urlopu, to pojechalibyśmy.
            • des4 trudno powiedzieć 17.06.08, 09:45
              nie każdy może sobie parę miesięcy co do dnia zaplanować urlop,
              oczywiście zdarzają się też wypadki losowe...

ja zwykle mam upatrzone 2-3 miejsca i czekam do tygodnia-dwóch przed
              terminem wyjazdu, z reguły ceny wtedy są juz wyraźnie niższe niż
              katalogowe, na imprezie z ceną oficjalną np. 3500 zł można zwykle
              zaoszczedzić 300-400 zl...
              • Gość: peter-11 Re: trudno powiedzieć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.08, 11:42
                lasty zawsze sa lepsze z wyjatkiem terminu lipiec-wrzesien

wtedy ceny sa wysokie i mały wybor

poza tym super sezonem cenny sa duuuzo nizsze i wybor bardzo duzy
                a za 1000 zl to mozna w grudniu poleciec na tydzien na kanary z ALl
                incl.

wiec hmmm jesli tyle "oszczedzasz" to az boje sie zapytac ile
                placisz za te "tanie" wczasy z firsta

firsta sie oplaca tylko wtedy jak ktos zwiazany jest i musi brac
                urlop lip/sierpien/pocz wrzesnia

tylko wtedy musowo ubezp. od zdarzen losowych bo ktos zachoruje,
                noge zlamie itd i kasa poszla

a lsaty to nei sa tylko oferty tych co nikt nie chcial tylko tez
                tych co kupili firsty a potem nie mogli pojechac z roznych przyczyn
                i zrezygnowali w ostatniej chwili za co dostali moze 20 % zwrotu
                albo i nic, (zalezy jaka umowa) wiec biuro sprzedaje wycieczke drugi
                raz :)
                • Gość: olin80 Re: trudno powiedzieć IP: *.gdynia.mm.pl 17.06.08, 12:05
                  Chciałam w tym roku rezerwować first'a na wrzesień i dzięki Bogu
                  tego nie zrobiłam.Cena w styczniu była o 400 zł wyższa od
                  obecnej,katalogowej.Poczekam więc sobie do lipca i spokojnie
                  zarezwuję bo wiem,że cena jeszcze spadnie a to i tak nie będzie
                  last.A opowieści rodem z BP,że miejsca wyprzedane itp... można sobie
                  między bajki włożyć.W styczniu mi mówili,że w moim hotelu zostało 5
                  wolnych pokoi na wrzesień i trzeba brać,bo nie będzie.Teraz się
                  okazuje,że jest na wrzesień 10 pokoi i też trzeba brać bo nie
                  będzie.Tylko ja wiem,że jednyne pokoje na ten termin zarezerwuję
                  ja,bo nikt inny z Polski do tego hotelu raczej nie jeździ;))
                  • Gość: MONIK Re: trudno powiedzieć IP: *.lubin.dialog.net.pl 17.06.08, 12:57
                    Hmmm, wisdzisz to nie ma prawidła.Moja zaś o 1000 wyzsza niz w
                    grudniu
                • Gość: MONIK Re: trudno powiedzieć IP: *.lubin.dialog.net.pl 17.06.08, 12:50
                  3.280 tyle place, w maju ta oferta byla za 4.280, oczywiście bez
                  wycieczki gratis
                • Gość: MONIK Re: trudno powiedzieć IP: *.lubin.dialog.net.pl 17.06.08, 12:56
                  cene podałam post nizej bo jakos tak mi sie otworzyło, natomiast
                  powiem ci ze nie zlalazłam all na kanary za 1000, poza tym bałabym
                  sie pojachac na tak tanią wycieczke, bo juz widziałam naocznie hotel
                  za 999, HB.Przerazający.Stąd pozniej skargi , reklamacje i
                  sfrustrowani wczaswcze
                  • Gość: peter-11 Re: trudno powiedzieć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.08, 23:13
                    no ja bylem na kanarach w grudniu w IFa interclub *** na tydzien za
                    1000 zl z all incl. kupione 36h przed wylotem i jak na 3 gwiazdki i
                    ta cene to byla rewelacja i sfrustrowany to bylem lekko ze tylko 1
                    tydzien a nie 2 tygodnie :)
                    ale z Polskiego biura tez bym sie bal brac wycieczke "tylko" za 1000
                    zl bo niestety jakie te biura sa to kazdy wie

aha i 1 podstawowa zasada do lastow - niestety tylko z niemiec
                    bo z polski to rzeczywiscie nie ma prawdziwych lastow takich 1 do 7
                    dni przed wylotem a jak sa to ceny i tak wysokie i zero wyboru

• Gość: peter-11 Re: trudno powiedzieć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.08, 23:20
                      a z lastowna kanary np. na teneryfe za ok. 1000 eur od osoby (te
                      3280 zl) za 2 tygdonie all incl. jest aktualnie conajmniej ok. 20
                      hoteli do wyboru kazdy conajmniej 4 ****

a ceny zaczynaja sie od 737 Euro i bardzo czesto za dziecko jest
                      tylko 50% albo mniej ;)

czyli tak za 1800 - 2000 Eur masz obecnie (a teraz ceny juz sa
                      wyzsze sporo od tych 2 tydonie temu) spokojnie 2 tygodnie za 3 osoby
                      (2+1) w 4**** all incl hotelu i zadnych doplat lotniskowych ,za
                      paliwo itp smiesznych naciaganych wydatkow

• Gość: peter-11 Re: trudno powiedzieć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.08, 23:26
                        pozatym mam wrazenie ze osoby polecajace firsty to pracownicy biur
                        podrozy lub osoby ktore nigdy nie kupowaly last minute

jezeli sie wypowiada ktos o przewadze firsta to prosze o podanie
                        terminu, nazwy hotelu i w jakim biurze byl za ile dostepny aby bylo
                        do zweryfikowania ze rzeczywiscie byl taniej first

bo na razie wszyscy zachecajacy do first mowia ze gdzie s tam cos
                        kupili tanio tylko nikt konkretow nie podaje co i za ile a to
                        potwierdza moje powyzsze przypuszczenia

ja podalem konkretny przyklad powyzej, i spotkalem w tym hotelu
                        polakow co zaplacili niestety kupujac firsta 12 tys za 2tyg w 4
                        osoby a w ofercie last minute mozna to bylo kupic za ok 5-6 tys
                        zl ...

wiec po co przeplacac ?
                        • Gość: MONIK Re: trudno powiedzieć IP: *.lubin.dialog.net.pl 18.06.08, 08:18
                          nie jestem pracownikiem biura, oczywiście zadna tajemnica do
                          jakiego hotelu jade.Lighthouse Bodrum, 5* all + wycieczka gratis ,
                          od 26.06.z Itaki.Więc mozesz sprawdzic jak jest cena obecnie a jaka
                          byla w grudniu.Natomiast co do lastów, to prawda z polskiego biura
                          pewnie sie nie zdecyduję, no a kolejna rzecz to to , że zawsze
                          jeżdzimy duzą grupą i nie sądzę zeby na lasta złapać , np. 18 czy
                          11 miejsc.Coś za coś.Biuro operuje moją zaliczka w wysokości 30%
                          przez prawie poł roku, za to mam sporą znizkę.
                          • Gość: peter-11 Re: trudno powiedzieć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.08, 09:39
                            i tu masz racje, w przypadku wyjazdu wieksza grupa tylko
                            wczesniejsza rezerwacja, no chyba ze dopuszczamy wariant ze czesc
                            jedzie gdzie indziej :D
                            ale wiadomo przecierz ze nie ;)

podsumowujac - jak ktos jedzie sam czy z dziecmi i poza full sezonem
                            to idealny last z niemiec, jak w full sezonie lub w wiekszej grupie
                            to tylko first

• Gość: magda Re: czy warto LAST MINUTE? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.08, 12:01
      ja również jestem zdania, że warto kupować w ofercie first minute.
      Od kilku lat obserwuję nasz rynek i ceny last nie przebijają first.
      W tym roku lecimy do Tunezji i zaoszczędziliśmy 1.400 zł (można
      powiedzieć że nasze dziecko jedzie gratis). Poza tym w hotelu na
      który się zdecydowaliśmy wolnych miejsc nie było już w styczniu
    • Gość: beata Re: czy warto LAST MINUTE? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.08, 12:18
      w ofercie last minute jest tylko to co zostało czyli często niewielki wybór.Ja
      kupowałam w marcu wczasy dla 3 osób i dostałam ostatnie miejsca w
      samolocie.Czyli w laście nie będzie mojego hotelu,bo miejsca zostały
      sprzedane.Można czasem trafić coś atrakcyjnego,ale dla 1-2 osób i chyba nie w
      sezonie.
    • loola_kr Re: czy warto LAST MINUTE? 17.06.08, 13:52
      Ja wole First, bo wiem kiedy mam urlop, lubie miec
      wszystko "zaklepane", wiedzieć co i jak i nie czekać do ostatniej
      chwili.
      Wykupywałam wczasy w grudniu, wycieczka gratis, niezmienność ceny i
      do tego taniej niż teraz (dla 4 osób tak ok. 5 tyś - zanjaomi
      niedawno kupili w tym samym hotelu i do tego mają gorsze godziny
      wylotu)
    • Gość: Azetka Re: czy warto LAST MINUTE? IP: *.kalisz.mm.pl 17.06.08, 22:21
      Hmm, no cóż, widzę, że zdania podzielone.
      Skoro raz mi nie wyszło z first, pewnie następnym razem spróbuję z
      last :-)
      Z tego co piszecie, lasty najlepiej wybierać poza sezonem, nie
      kierując się konkretnym miejscem i nie licząc na wiele wolnych
      miejsc w jednym hotelu :-)))
      U mnie akurat cena wycieczki była niezmienna do dnia wylotu; tyle,
      że biuro za wcześniejszą rezerwację zafundowało wygodny dowóz i
      przywóz z lotniska....a to w naszym przypadku było kuszące.
      Pozdrawiam wszystkich serdecznie
    • Gość: daria Re: czy warto LAST MINUTE? IP: 193.189.116.* 17.06.08, 22:49
      Tekst w styczniu "miejsca się kończą" mnie powala. Oczywiście
      organizują dodatkowe samoloty i pokoje w hotelach. Last najbardziej
      opłacalny jest poza sezonem. Ale lasty sa zawsze.
      Ja sama śledziłam wycieczki na m-c przed wylotem. Obserwowałam jak
      schodzą miejsca w samolocie, jak podstawiają kolejny. I tak trafiłam
      na ofertę dnia z Tui na wypasiony hotel z super all za 5000,- na
      dwie osoby + 4 latek.
    • siulka0 Re: czy warto LAST MINUTE? 17.06.08, 23:14
      Witam my ze znajomymi sie wybieramy na wakacje 7+7 do Turcji albo na sam pobyt
      14 dniowy do Egiptu na koniec lipca. Zastanawiamy się nad opcja zarezerwowania
      przez last minute .Jedziemy w składzie ok. 8 osób. Czy komuś sie udało złapać
      takiego lasta na tyle osób czy jest to w ogóle niemożliwe...
      • Gość: peter-11 Re: czy warto LAST MINUTE? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.08, 23:29
        przy wyjezdzie grupowym to przewage ma first bo lasta mozesz nie
        kupic dla wszystkich :)
        • Gość: julia245 Re: czy warto LAST MINUTE? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.08, 06:44
          To powiedz jak zalatwis last z niemieckiego biura podrozy wielkie
          dzieki podaj namiary i szczegoly dziekuje
          • Gość: maciek Re: czy warto LAST MINUTE? IP: 213.155.165.* 18.06.08, 08:01
            Na przykład tuaj:
            www.dreamtours.pl/
            Biuro w Polsce, organizatorzy niemieccy.
            • Gość: peter-11 Re: czy warto LAST MINUTE? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.08, 09:36
              no dokladnei
              albo tutaj

www.thomascook.de/
              biur jest pelno , zamwiasz, placisz karta i jedziesz, proste jak
              2+2=4 :)
    • Gość: Ela Re: czy warto LAST MINUTE? IP: 212.75.118.* 18.06.08, 09:52
      Moim zdaniem znacznie lepiej zamawiać wycieczkę na wakacje w first minut niż
      last minut, ale tylko w sprawdzonych biurach np. TUI czy Neckermann. W styczniu
      jest ogromny wybór hoteli i terminów, są duże zniżki dla dorosłych i dla dzieci.
      A last minut najczęściej zostają tylko oferty, których nikt wcześniej nie
      wykupił, a w terminie, w którym mamy urlop nie ma odpowiadającej nam oferty.
      Nie polecam tej metody w gorszych biurach (np. Exim Triada, Itaka), bo nie ma
      żadnej pewności,że przed samym wyjazdem nie zmienią hotelu, miejscowości itp. i
      jeszcze każą dużo dopłacać i nie będzie żadnej korzyści z wcześniejszej rezerwacji.
    • ewcia1980 Re: czy warto LAST MINUTE? 18.06.08, 13:13
      moim zdaniem naprawde warto kupowac wycieczki w ofercie first minute.
      w ubiegłym roku wykupiłam wczasy w kwietniu (niestety po cenie
      katalogowej) i zapłaciłam za tydzien tyle co inni za dwa tygodnie w
      ofercie first.
      co do lastów to moim zdaniem tak naprawde nie ma z czego wybrac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka