Dodaj do ulubionych

lagodzenie objawow

13.11.06, 07:58
witam
dermatolg przepisal mi masc, ktora jest wprawdzie na atopie skorna, Protopic
0,03%. Jest droga, bo tubka 10 g. kosztuje 99 zł. Ale jest rzeczywiscie
skuteczna.
Natomiast Szampon Stieprox, firmy Stielel, tez jest u mnie skuteczny.
Obserwuj wątek
    • jarkos007 Re: lagodzenie objawow 03.12.06, 18:32
      protopic jest na sterydach ja polecam lorinden a i szampon selsun 2,5%(dostepny
      w niemczech) oraz diprosalic
      • kored Re: lagodzenie objawow 05.12.06, 20:54
        protopic nie jest "na sterydach" natomiast lorinden tak.
        Z własnego doświadczenia polecam zel Pirolam ktory zawiera ten sam skladnik przeciwgrzybiczy co Stieprox.
        Ogolnie leki przeciwgrzybicze sa najmniej szkodliwe przy długim stosowaniu.
        • mama75 Re: lagodzenie objawow 09.12.06, 20:59
          a czy mozesz podac nazwe tego skladnika przeciwgrzybicznego ? NIe mieszkam w
          Polsce wiec bede musiala poszukac jakiejs masci, ktora zawiera ten skladnik.
          • imei101 Re: lagodzenie objawow 13.01.07, 13:36
            Obecnie najskuteczniejszy jest wlasnie Protopic i jest on na
            bazie 'tacrolimusum'. Drugi nieco lagodniejszy to Elidel na
            bazie 'pimecrolimusum'. Leki te otrzymuje sie z hodowli jakiegos grzyba - co
            nie brzmi zbyt zachecajaco ale to jedyne w pelni bezpieczne leki na ta chorobe.
            Mozna powiedziec, ze w stanach nawet zaawansowanych maja praktycznie taka sama
            skutecznosc jak strydy. Polscy lekarze jednak co jest wedlug mnie ogromnym
            bledem nie przypisuja tych lekow, wychodzac z zalozenia, ze pacjentow nie
            bedzie na nie stac. Wola przypisac jakis tam steryd, co zwlaszcza w przypadku
            dzieci jest absolutnie niedopuszczalne. Fakt, ze tubka elidelu czy tez
            protopicu jest niewielka i kosztuje w granicach 100-150 zl to jednak gdy uda
            sie juz chorobe zaleczyc starcza na bardzo dlugo. Ja w stanie dosc
            zaawansowanym zuzylem ja w ok 4-5 miesiecy. Nie jest to wiec duzy koszt.
            Sterydy to absolutna ostatecznosc prowadza do powaznych zmian i nalezy sie ich
            wystrzegac w szczegolnosci w przypadku dzieci nie wspominajac juz o dzieciach
            bardzo malych, u ktorych protopic i elidel sa w pelni bezpieczne, o ile dobrze
            pamietam od 6 miesiaca zycia. Z gory uprzedzam ze nie jestem zadnym specjalista
            a jedynie pacjentem juz przeszlo od 8 lat. pzdr,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka