30.12.10, 23:39
Czy ktos z Was spotkał sie z dzialaniem niepożądanym interferonu i rybawiryny na narzad wzroku?
Obserwuj wątek
    • 0.roberto19 Re: oczy 31.12.10, 00:05
      Moja krótkowzroczność się pogłębiła - widzę trochę słabiej. Niektórzy mają obraz rozmazany po przebudzeniu: forum.gazeta.pl/forum/w,690,115849303,118562020,kolejny_zastrzyk_za_mna_.html
    • jan-w Re: oczy 31.12.10, 00:35
      Poczytaj: forum.gazeta.pl/forum/w,690,107460631,107513573,Re_interferon_a_wzrok_.html
      • martan07 Re: oczy 31.12.10, 02:18
        Moja znajoma która w tej chwili się leczy, ma problemy ze wzrokiem. Na tyle pogorszył jej się że nie może czytać. Ciągle ma rozmazany obraz. Opowiada także o wrażeniu kół, myślę jednak że to akurat może być spowodowane suchością rogówki
    • foxy90 Re: oczy 31.12.10, 10:08
      Nie miałam nigdy problemów ze wzrokiem, natomiast po leczeniu widzę gorzej, zwłaszcza w nocy, co utrudnia mi jazdę samochodem. A że jeżdżę sporo, to jest to dość uciążliwe. Wybieram się właśnie do okulisty, żeby zbadać, co tam się podziało i jeśli trzeba, to dobrać odpowiednie szkła.
    • moniany77 Re: oczy 31.12.10, 17:04
      U mnie w połowie terapii były zmiany na dnie oka, wzrok słabszy zwłaszcza w nocy i niestety "oczy"mocniejsze o 0,5.... Pół roku pomimo słów lekarzy, że może wróci do normy nie wraca.
      • grapis Re: oczy 31.12.10, 18:03
        Jest to w końcu wyszczególnione na ulotkach leków jak skutek uboczny :
        "Retinopatia - wiele przeprowadzonych badań sugeruje, że podczas terapii skojarzonej w wyniku oddziaływania PEG IFN może dojść do pogorszenia wzroku, stanów zapalnych oczu, zakrzepów żylnych powodujących uszkodzenie tego narządu. W każdym przypadku rozpoznania u siebie objawów pogorszenia się wzroku należy skontaktować się z lekarzem okulistą."
        U mnie podobnie pogorszył się wzrok (krótkowzroczność) bardziej w kierunku astagmatyzmu w tym zmiany w dnie oka. Byłem w Klinice i tam jeszcze mnie mają badać GDX,HRT. Wcześnie przed też miałem już w jednym oku zmiany ale leczenie to nasiloły powiedzmy. Tym bardziej że brałem leki przeciw jaskrowe. Mam większy wsiatłowstręd i suchość oka. Corneregel w czsie terapii nie zalecany bo powodował uczulenia alergiczne, rumień. Po terapiiach już powoli zmniejsza się ale jeszcze długo to potrwa. Choć muszę przyznać że ostrość jest już większa.
    • berg1917 Re: oczy 02.01.11, 23:28
      Kuracje przechodziłem w 2002/2003... wiec trochę czasu minęło.. A zmiany na dnie oka zidentyfikowano 3 lata temu.. Nikt nie wypowiada sie jednoznacznie...czy jest zwiazek..czy nie..
      • 0.roberto19 Re: oczy 02.01.11, 23:44
        poważne są te zmiany?
        • berg1917 Re: oczy 03.01.11, 21:56
          Okuliste zanipokoiły zmiany na dnie oka.. Obawiał się zwyrodnienia plamki zółtej ale po pierwsze zmiany miały charakter "suchy".. po drugie nie był progresji..nawet ulegly regresji..a potem znowu progresji..Pierwszy raz u okulisty bylem trzy lata temu..wczesniej nie skarzylem sie nigdy na wzrok.. w trakcie leczenia tez bylo ok..Coz.. powtarzam więc co jakis czas OCT i fluoresceinowa angiografie..i obserwujemy.. Inna sprawa ze lata leca..wiec moze to sprawa zupełnie niezwiazana z przebytym leczeniem sprzed lat.. mam w koncu.. 45 lat..
          • berg1917 Re: oczy 03.01.11, 21:57
            ale litery połykam nie dlatego, że źle widzę.. pzdr!
      • grapis Re: oczy 03.01.11, 20:17
        Ja miałem kłopoty ze wzrokiem już długo przed terapiami bo miałem ich aż 3 przez lata 2007-2010. Więc wzrok kotroluję co 2 lata u dobrych specjalisów. W czasie terapii stosowałem tylko sztuczne łzy bo inne leki powodowały reakcje alergiczne i zapalenia spojówek. Niestety ale jeśli pewnne objawy się nasilą to same szybko nie miną nawet po terapii. Dlatego zmiany u ciebie mogły się powiększyć bo od INF+RBV wiadoma sprawa co się ze krwią dzieje.

A widzisz nosisz może szkła kontaktowe ??
    • berg1917 Re: oczy 18.01.11, 22:07
      Zmiany dotycza siatkowki. Maja charakter "suchy"...i zasadniczo nie powoduja ubytku wzroku.. przez pewien czas jedynie krzywiły mi sie linie proste w jednym miejscu...i to zagnalo mnie do okulisty.. cztery lata to juz trwa..
      • gilda28 Re: oczy 19.01.11, 11:21
        U mnie teraźniejsze cyrki są spowodowane najprawdopodobniej (jestem w trakcie diagnostyki neurologicznej) "pozagałkowym zapaleniem nerwu wzrokowego". Pochwalili moje (przypadkowe) zadziałanie sterydem i dostanę kolejne dawki, mam nawilżać oko (bo na powierzchni jest suche). Będą wykluczać zmiany o charakterze SM.
        • berg1917 Re: oczy 05.02.11, 23:53
          a mnie okulista wykluczył progresje zmian na dnie oka i zapisał okulary...starosc nie radosc...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka