berg1917 30.12.10, 23:39 Czy ktos z Was spotkał sie z dzialaniem niepożądanym interferonu i rybawiryny na narzad wzroku? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
0.roberto19 Re: oczy 31.12.10, 00:05 Moja krótkowzroczność się pogłębiła - widzę trochę słabiej. Niektórzy mają obraz rozmazany po przebudzeniu: forum.gazeta.pl/forum/w,690,115849303,118562020,kolejny_zastrzyk_za_mna_.html Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: oczy 31.12.10, 00:35 Poczytaj: forum.gazeta.pl/forum/w,690,107460631,107513573,Re_interferon_a_wzrok_.html Odpowiedz Link Zgłoś
martan07 Re: oczy 31.12.10, 02:18 Moja znajoma która w tej chwili się leczy, ma problemy ze wzrokiem. Na tyle pogorszył jej się że nie może czytać. Ciągle ma rozmazany obraz. Opowiada także o wrażeniu kół, myślę jednak że to akurat może być spowodowane suchością rogówki Odpowiedz Link Zgłoś
foxy90 Re: oczy 31.12.10, 10:08 Nie miałam nigdy problemów ze wzrokiem, natomiast po leczeniu widzę gorzej, zwłaszcza w nocy, co utrudnia mi jazdę samochodem. A że jeżdżę sporo, to jest to dość uciążliwe. Wybieram się właśnie do okulisty, żeby zbadać, co tam się podziało i jeśli trzeba, to dobrać odpowiednie szkła. Odpowiedz Link Zgłoś
moniany77 Re: oczy 31.12.10, 17:04 U mnie w połowie terapii były zmiany na dnie oka, wzrok słabszy zwłaszcza w nocy i niestety "oczy"mocniejsze o 0,5.... Pół roku pomimo słów lekarzy, że może wróci do normy nie wraca. Odpowiedz Link Zgłoś
grapis Re: oczy 31.12.10, 18:03 Jest to w końcu wyszczególnione na ulotkach leków jak skutek uboczny : "Retinopatia - wiele przeprowadzonych badań sugeruje, że podczas terapii skojarzonej w wyniku oddziaływania PEG IFN może dojść do pogorszenia wzroku, stanów zapalnych oczu, zakrzepów żylnych powodujących uszkodzenie tego narządu. W każdym przypadku rozpoznania u siebie objawów pogorszenia się wzroku należy skontaktować się z lekarzem okulistą." U mnie podobnie pogorszył się wzrok (krótkowzroczność) bardziej w kierunku astagmatyzmu w tym zmiany w dnie oka. Byłem w Klinice i tam jeszcze mnie mają badać GDX,HRT. Wcześnie przed też miałem już w jednym oku zmiany ale leczenie to nasiloły powiedzmy. Tym bardziej że brałem leki przeciw jaskrowe. Mam większy wsiatłowstręd i suchość oka. Corneregel w czsie terapii nie zalecany bo powodował uczulenia alergiczne, rumień. Po terapiiach już powoli zmniejsza się ale jeszcze długo to potrwa. Choć muszę przyznać że ostrość jest już większa. Odpowiedz Link Zgłoś
berg1917 Re: oczy 02.01.11, 23:28 Kuracje przechodziłem w 2002/2003... wiec trochę czasu minęło.. A zmiany na dnie oka zidentyfikowano 3 lata temu.. Nikt nie wypowiada sie jednoznacznie...czy jest zwiazek..czy nie.. Odpowiedz Link Zgłoś
berg1917 Re: oczy 03.01.11, 21:56 Okuliste zanipokoiły zmiany na dnie oka.. Obawiał się zwyrodnienia plamki zółtej ale po pierwsze zmiany miały charakter "suchy".. po drugie nie był progresji..nawet ulegly regresji..a potem znowu progresji..Pierwszy raz u okulisty bylem trzy lata temu..wczesniej nie skarzylem sie nigdy na wzrok.. w trakcie leczenia tez bylo ok..Coz.. powtarzam więc co jakis czas OCT i fluoresceinowa angiografie..i obserwujemy.. Inna sprawa ze lata leca..wiec moze to sprawa zupełnie niezwiazana z przebytym leczeniem sprzed lat.. mam w koncu.. 45 lat.. Odpowiedz Link Zgłoś
berg1917 Re: oczy 03.01.11, 21:57 ale litery połykam nie dlatego, że źle widzę.. pzdr! Odpowiedz Link Zgłoś
grapis Re: oczy 03.01.11, 20:17 Ja miałem kłopoty ze wzrokiem już długo przed terapiami bo miałem ich aż 3 przez lata 2007-2010. Więc wzrok kotroluję co 2 lata u dobrych specjalisów. W czasie terapii stosowałem tylko sztuczne łzy bo inne leki powodowały reakcje alergiczne i zapalenia spojówek. Niestety ale jeśli pewnne objawy się nasilą to same szybko nie miną nawet po terapii. Dlatego zmiany u ciebie mogły się powiększyć bo od INF+RBV wiadoma sprawa co się ze krwią dzieje. A widzisz nosisz może szkła kontaktowe ?? Odpowiedz Link Zgłoś
berg1917 Re: oczy 18.01.11, 22:07 Zmiany dotycza siatkowki. Maja charakter "suchy"...i zasadniczo nie powoduja ubytku wzroku.. przez pewien czas jedynie krzywiły mi sie linie proste w jednym miejscu...i to zagnalo mnie do okulisty.. cztery lata to juz trwa.. Odpowiedz Link Zgłoś
gilda28 Re: oczy 19.01.11, 11:21 U mnie teraźniejsze cyrki są spowodowane najprawdopodobniej (jestem w trakcie diagnostyki neurologicznej) "pozagałkowym zapaleniem nerwu wzrokowego". Pochwalili moje (przypadkowe) zadziałanie sterydem i dostanę kolejne dawki, mam nawilżać oko (bo na powierzchni jest suche). Będą wykluczać zmiany o charakterze SM. Odpowiedz Link Zgłoś
berg1917 Re: oczy 05.02.11, 23:53 a mnie okulista wykluczył progresje zmian na dnie oka i zapisał okulary...starosc nie radosc... Odpowiedz Link Zgłoś