Dodaj do ulubionych

terapia bez interferonu

09.08.11, 19:09
witam,
podobno takowa jest na etapie eksperymentow.
Moze ktos z Was posiada na jej temat jakies bardziej konkretne dane? Maja to byc 3 leki (amerykanskiej firmy), ktore daja dobre efekty same w sobie, a z dodatkiem inter to juz w ogole super hiper ;), jednakze informacje o nie wdrazaniu w leczeniu interferonu brzmi obiecujaco.
Kolejny temat został mi rzucony do przemyslen i mam sie nad nim zastanowic. Ewentualne testy mialyby byc w okolicach pazdziernika. Niestety nie wiem nic na temat fazy badan.
Obserwuj wątek
    • kiepski476 Re: terapia bez interferonu 09.08.11, 20:20
      Znam następujące badania kliniczne – wszystkie w fazie II – terapii bezinterferonowych:

- Boehringer Ingelheim: inhibitor proteazy BI 207127 + inhibitor polimerazy BI 201335
      clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT01132313

- Hoffmann-La Roche: inhibitor proteazy danoprevir ze wspomagaczem ritonavir + inhibitor polimerazy RO5024048+ rybawiryna
      clinicaltrials.gov/ct2/show/study/NCT01278134

- Abbott: inhibitor proteazy ABT-450 ze wspomagaczem ritonavir + inhibitor polimerazy ABT-333 + rybawiryna
      clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT01306617

Chyba żadne z tych badań nie jest prowadzone w Polsce.
    • kiepski476 Re: terapia bez interferonu 09.08.11, 20:30
      Errata: wszystkie podane wyżej terapie są 3-lekowe, z rybawiryną – ta pierwsza również.
      • bu-zia Re: terapia bez interferonu 09.08.11, 20:47
        heh.... Ty wiesz chyba wszystko? ;)
        wydaje mi sie, że lekarz wspominał o tej pierwszej z wymienionych przez Ciebie firm i ze istotnie dotychczas z nimi nie współpracowali. Nie wiem czy to dobrze, czy zle, czy.... nijak.......
        Jesli terapia eksp. istotnie zacznie sie w pazdzierniku, to dla mnie i tak wczesniej niz standardowa przewidziana na wrzesien 2012 najwczesniej.
        Tylko z inf. od lekarza wynika tez, że jesli podczas stosowania tej terapii gada sie nie ubije, to potem (krotko mowiac) nic juz na niego nie zadziala :(.
        • sadman666.3 Re: terapia bez interferonu 10.08.11, 18:42
          ja tylko uprzejmie dodam ze biore w wyzej wymienionym badaniu udzial(DANOPREVIR) i moja terapia jest z interferonem.ale moi koledzy z grupy moga testowac danoprevir bez inf.no chyba ze dostaje placebo zamiast inf.czyli sol fizjologiczna.
          • kiepski476 Re: terapia bez interferonu 10.08.11, 19:26
            W twoim badaniu tylko dwie grupy z sześciu nie dostają interferonu. O przydziale do grupy decyduje losowanie.

Ja podałem natomiast takie badania kliniczne, w których żadna grupa nie dostaje interferonu.
          • Gość: gosc Kto wiegdzie w Polsce stosuje się Danoprevir IP: *.opole.hypnet.pl 06.12.13, 10:44
            Będę bardzo wdzięczna za odpowiedz, chodzi o mojego syna, który w dodatku chory jest na mucowiscydozę. Potrzebny jest skuteczny ratunek dla wątroby, tak, aby nie obciażać organizmu. prosze o odp. na maila bezar@op.pl
            • Gość: jajec Re: Kto wiegdzie w Polsce stosuje się Danoprevir IP: *.adsl.inetia.pl 06.12.13, 10:59
              Wątpię czy któraś firma będzie testowała leki na osobie z ciężką chorobą genetyczną. Zbyt duża ryzyko powikłań. Ja bym dziecko skierował na standardową, z tego co wiem z mukowiscydozą żyje się do około 20 roku życia bez przeszczepu płuc. Myślę że trzeba rozważyć czy warto katować się poważnym leczeniem bo wystarczy monitorować stan wątroby bo przy higienicznym życiu z HCV bez leczenia można przeżyć 30 lat. No chyba że jest to łagodna forma mukowiscydozy bo też takie są i nie wyniszczają tak organizmu, myślę że strategię leczenia trzeba powierzyć dobremu lekarzowi który rozważy wszystkie za i przeciw.
    • kiepski476 Re: terapia bez interferonu 13.10.11, 12:43
      Ruszają następujące badania kliniczne terapii bez interferonu:
      clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT01435044
      • bu-zia Re: terapia bez interferonu 13.10.11, 23:35
        a ja wciaz czekam na TEN telefon.......i nic :(. Miał byc we wrzesniu, potem do 12/10......cisza w eterze. Byc moze znow sie nie załapalam, przyjdzie mi wiec grzecznie ustawic sie w kolejce do standardowej z NFZ za rok.
        • sadman666.3 Re: terapia bez interferonu 14.10.11, 11:17
          zamiast czekac na terapie standardowa --popytaj o experymentalna.w polsce testuje sie duzo nowych lekow.ja sam biore udzial w terapii danoprevir.po miesiacu nie mam juz wirusa.
          naprawde warto zglosic sie na leczenie kliniczne.trzeba tylko na wizytach w przychodni glosno sygnalizowac taka chec.
          • bu-zia Re: terapia bez interferonu 14.10.11, 19:39
            heh.....chyba nie czytales wątku od początku :) (ale mi sie zrymowalo). Jestem zainteresowana ter.eksp. - lek. ma maja zgode, zreszta sam wyszedl z propozycja takiej terapii.....no tyle ze kolejne programy ruszaja, a ja dalej nie mam od lek. telefonu :(. Ostatnia u niego wizyta tez skonczyla sie zapewnieniem, że do 12.10 tel. na pewno bede miala.....i nic.
            Czekam dalej-zakładam ze inni, ktorzy tel.otrzymali być może bardziej tego potrzebowali. Ja nie mam w zasadzie zadnych dolegliwosci (moze stawy tylko), zwłóknienie 1, juz nawet pogodziłam sie z gosciem w moim organizmie............czekam i tyle.
    • kiepski476 Re: terapia bez interferonu 08.11.11, 23:57
      Pharmasset chce wygrać wyścig do zarejestrowania pierwszej terapii bez interferonu.
      Kilka dni przed konferencją AASLD firma Pharmasset ogłosiła, że rusza III faza badań klinicznych terapii opartej na uracylowym analogu nukleotydowym – pyrimidine (PSI-7977) z rybawiryną, aby w II poł. 2013 r. uzyskać dopuszczenie do stosowania w USA i Europie pierwszej terapii bez interferonu.
      W pierwszym kwartale 2012 r. w stu ośrodkach na całym świecie ruszają badania 225 pacjentów z genotypem 2 i 3 wirusa – z marskością wątroby i bez – którzy nie mogą być leczeni interferonem.
      W połowie roku ruszą natomiast badania 280 pacjentów, którzy nie mogą być leczeni interferonem, obejmujące wszystkie genotypy wirusa.
      Pharmasset prowadzi też badania kliniczne pyrimidine (PSI-7977) w skojarzeniu z guanozynowym analogiem nukleotydowym – purine (PSI-938)

Wyścig trwa. Na odbywającej się konferencji AASLD w San Francisco codziennie można się dowiedzieć czegoś ciekawego.
      Boehringer Ingelheim podał wyniki badań klinicznych fazy IIb terapii bez interferonu lekami: BI-201335 (inhibitor polimerazy), BI-207127 (inhibitor proteazy) i rybawiryną. Minus 12 tygodni po 16-tygodniowej terapii (SVR12) uzyskało 59% leczonych.

Także Bristol-Myers Squibb Company donosi, że w japońskich badaniach 9 spośród 10 non-responderów (którym poprzednią – standardową – terapię przerwano po 12 tygodniach jako nieskuteczną) uzyskało SVR12 po kuracji bez interferonu inhibitorami: daclatasvir (BMS-790052) and asunaprevir (BMS-650032).

Z kolei inna firma, Abbott, donosi, że w 2015 r. wprowadzi na rynek terapię bezinterferonową, która będzie miała 90% skuteczności i trwać będzie zaledwie 12 tygodni – dzięki czemu uzyska 2 miliardy dolarów sprzedaży rocznie.

Roche, aby nie wypaść z peletonu w wyścigu do terapii bez interferonu, za jedyne 230 mln dolarów kupiło firmę Anadys – bodajże dla obiecującego inhibitora polimerazy setrobuvir.
      • bu-zia Re: terapia bez interferonu 09.11.11, 21:16
        dzieki kiepski za ciekawe info.
        Wszystko to brzmi obiecująco dla nas wszystkich oczekujących !
      • clean1 Re: terapia bez interferonu 12.11.11, 21:17
        Ja równiez dzięki!
        Straszecznie to budujace i podtrzymujace na duchu!
      • kiepski476 Re: terapia bez interferonu 06.01.12, 01:36
        Podaję aktualniejszy wykaz leków badanych klinicznie dla spodziewanej terapii bez interferonu

FIRMA FARMACEUTYCZNA – BADANY LEK – ZASADA DZIAŁANIA
        III faza badań klinicznych
        Pharmasset – PSI-7977 – nukleozydowy inhibitor polimerazy
        clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT01497366
        II faza badań klinicznych
        Pharmasset – PSI-7977 i TMC435 – nukleozydowy inhibitor polimerazy i inhibitor proteazy
        clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT01466790
        Pharmasset – PSI-7977 i BMS-790052 (daclatasvir) – nukleozydowy inhibitor polimerazy i inhibitor NS5A
        clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT01359644
        Abbott Laboratories – ABT-450 plus ABT-333 lub ABT-072 – inhibitory proteazy i polimerazy
        clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT01464827
        Boehringer-Ingelheim – BI-201335 i BI-207127 – inhibitory proteazy i polimerazy
        clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT01132313
        Bristol-Myers Squibb – BMS-650032 (asunaprevir) i BMS-790052 (daclatasvir) – inhibitory proteazy i białka NS5A
        clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT01012895
        Gilead Sciences – GS-9451, GS-5885 i GS-9190 (tegobuvir) – inhibitory proteazy, polimerazy i białka NS5A
        clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT01435226
        clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT01434498
        Inhibitex – INX-189 i Victrelis – nukleozydowy inhibitor polimerazy i inhibitor proteazy
        clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT01471717
        Novartis – DEB025 (alisporivir) – inhibitor cyklofiliny
        clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT01215643
        Peregrine Pharmaceuticals – bavituximab – przeciwciała fosfatidylserinowe
        Roche – danoprevir i RO5024048 – inhibitory proteazy i polimerazy
        Santaris – miravirsen – inhibitor microRNA-122
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka