Dodaj do ulubionych

skwalamina

06.01.12, 15:09
Witam, czy ktos z Was slyszal moze o skwalaminie?? lub ma moze jakies doswiadczenia z nią?
Obserwuj wątek
    • 0.roberto19 Re: skwalamina 06.01.12, 15:17
      Doświadczeń raczej z nią nikt nie miał, bo nie jest dostępna w terapii przeciwko HCV. Pókico ma inne zastosowania. Nie wiem nawet czy prowadzone są jakieś badania klinieczne ze skwalaminą.

zdrowie.dziennik.pl/aktualnosci/artykuly/358020,rekini-sposob-na-hav-hbv-i-hcv.html
      • ania-fox Re: skwalamina 06.01.12, 16:06
        Nie jest dostępna w pl ale w USA tak. Znalazlam lek opracowany ze skwalaminy - squalamax. pisalam do sklepu w stanach maila z zapytaniem o wysylce do pl, w odpowiedzi uzyskalam info ze nie ma problemu gdyz caly czas wysylaja squalamax do pl .... zastanawiam sie nad zamowieniem tych tabletek.... oto one:
        www.nu-gen.net/squalamax-natural-shark-squalamine-extract-650-mg-100-capsules
        • ania-fox Re: skwalamina 06.01.12, 16:10
          co do badan klinicznych, czytalam artykul kiedys o badaniach czy testach klinicznych i wyniki podobno byly bardzo dobre, jak znajde to wrzuce...
          • kiepski476 Re: skwalamina 06.01.12, 19:52
            Badania kliniczne dotyczyły jedynie zwyrodnienia plamki żółtej oka i bodaj nowotworu prostaty.
            Wszystkie zostały wstrzymane (nie znam przyczyn).
            Badań dotyczących wirusa HCV nie było, ponieważ trudno ten wirus wyhodować w laboratorium, a badań klinicznych jeszcze nie prowadzono, na razie myśli się jedynie o badaniach laboratoryjnych. W potencjalne działanie przeciwwirusowe wierzy głównie odkrywca skwalaminy Michael Zasloff.
            Nie wykluczam potencjalnych właściwości przeciwwirusowych skwalaminy, ale w takich wypadkach zawsze przypominam, że na tysiąc substancji opracowanych w laboratoriach jako obiecujące leki tylko jedna substancja przechodzi do badań klinicznych. Na pięć substancji badanych klinicznie tylko jedna zostaje zarejestrowana jako lek. Nie wykluczam więc, że i skwalamina zostanie kiedyś lekiem przeciwwirusowym. Ma na to szanse tak samo jak pięć tysięcy innych substancji. Nadzieje należy zatem miarkować.
            • szpaczyna1 Re: skwalamina 06.01.12, 20:35
              kiepski476 napisał:

> że na tysiąc substancji opracowanych w labora
              > toriach jako obiecujące leki tylko jedna substancja przechodzi do badań klinicz
              > nych. Na pięć substancji badanych klinicznie tylko jedna zostaje zarejestrowana
              > jako lek. Nie wykluczam więc, że i skwalamina zostanie kiedyś lekiem przeciwwi
              > rusowym. Ma na to szanse tak samo jak pięć tysięcy innych substancji.

a to i tak bardzo optymistyczne szacunki:)
              • jan-w Re: skwalamina 06.01.12, 21:05
                Oj tam, oj tam. Leczy to w co się bardzo wierzy. Po szczegóły odsyłam do kościelnych stron na temat cudownych uleczeń ;-)
                • jan-w Re: skwalamina 06.01.12, 21:07
                  BTW: W szpitalu podarowałem ciężko chorej osobie mocno wierzącej kawałek habitu o. Pio (w moim posiadaniu zupełnie przypadkowo) i naprawdę mu pomógł.
    • jan-w Re: skwalamina 06.01.12, 16:45
      E-book na Kindle na ten temat za 77 pensów: www.amazon.co.uk/POTENTIAL-MEDICAL-VALUE-SHARK-ebook/dp/B004WG3R62/ref=sr_1_2?s=digital-text&ie=UTF8&qid=1325864633&sr=1-2
    • 0.roberto19 Re: skwalamina 06.01.12, 21:36
      kiepski:"Badania kliniczne dotyczyły jedynie zwyrodnienia plamki żółtej oka i bodaj nowotworu prostaty.
      Wszystkie zostały wstrzymane (nie znam przyczyn). "
      Przyczyny wstrzymania są zwykle 3:
      a) brak środków na dalsze badania
      b) nieskuteczność badanego preparatu
      c) silne skutki uboczne, dyskwalifikujące badaną substancję do zastosowania u ludzi.

Jak dla mnie to bajka. Podobni jak wilka kora, spirulina i milion innych bzdetów. Oczywiście wierzyć nikomu nie zabraniam, ale takie jest moje zdanie.
      Lekarz, który mnie prowadzi, że większość preparatów roślinnych nie ma większego wpływu na wątrobę przy HCV. Hepatoprotekcyjnie działa jedynie kwas ursodeoksycholowy, chociaż nikt nie wie do końca na jakiej zasadzie on działa.
      • jan-w Re: skwalamina 06.01.12, 23:58
        > Lekarz, który mnie prowadzi, że większość preparatów roślinnych nie ma większeg
        > o wpływu na wątrobę przy HCV. Hepatoprotekcyjnie działa jedynie kwas ursodeoksy
        > cholowy

Albo go źle zrozumiałeś, albo to zupełny baran. Nikt nie może zaprzeczyć zbawiennemu wpływowi ostropestu, żeby nie zanurzać się w bardziej szczegółowe dyskusje na temat wielu innych ziół (SST itd) stosowanych od wielu wieków z powodzeniem.. Ursofalk działa ma określone objawy i nie jest lekiem ziołowym.
        • ania-fox Re: skwalamina 07.01.12, 11:15
          Dziekuje za wszystkie odpowiedzi. Co do ostropestu jego zbawienne dzialanie na wątrobę juz dawno zostalo udowodnio naukowo, wiec ja sie pod tym podpisuje :)
          • 0.roberto19 Re: skwalamina 07.01.12, 17:14
            Nikt nie twierdzi, że zioła nie działają, chodzi raczej o to, że przy HCV ich znaczenie nie jest zbyt duże. Oczywiście, jeżeli ktoś czeka na leczenie albo nie może się leczyć to rozumiem, że to jest jedyne wyjście. Z własnego doświadczenia wiem, że ani Hepatil ani Essentiale ani Sylimarol mi nie pomógł. Moje wyniki poprawiły sie dopiero do kwasie ursodeoksycholowym. Cena jest wyższa, ale to jest lek i do tego skuteczniejszy niż zioła. O jego ochronnych właściwościach na wątrobę piszą m.in. w podręcznikach akademickich.
            • clean1 Re: skwalamina 08.01.12, 16:48
              Hmmm... A tego kwasa ursodeoksycholowego to gdzie ewntualnie mozna nabyć?
              • kiepski476 Re: skwalamina 08.01.12, 17:49
                > Hmmm... A tego kwasa ursodeoksycholowego to gdzie ewntualnie mozna nabyć?

W każej aptece, ale na receptę, możesz kupić: Proursan, Ursocam, Ursofalk lub. Ursopol. 100 kapsułek za 121,65 do 145,46 zł.
                Dr gamma101 zalecał kiedyś osobiście tobie w zagmatwany sposób:
                „Proursan 2 x 2 kaps (do czasu jesli zauwazy sie obnizenie aktywsnosci ALT, AST i GGTP) - jesli nie to przerwij”.
                Według mojej wiedzy przy marskości wątroby te pieniądze lepiej przeznaczyć na Hepa-Merz 3000 niż na Ursofalk. Przynajmniej poprawi komfort życia (samopoczucie).

• 0.roberto19 Re: skwalamina 08.01.12, 20:13
                  Co do marskości, to sie nie wypowidam, bo nie wiem.
                  koszt 30 saszetek Hepa-Merz 3000 to ok 150 zł.

Jedna uwaga co do k.ursodeoksycholowego - sa też opakowania po 50 kapsułek. Koszt 50 kapsułek to ok. 67 zł, ale osobiście kupowałem za ok 55 zł. Oba leki nie są refundowane, zatem ceny różnią się w zależności od apteki.

PS. Kiepski - widzę, że korzystamy z tego samego serwisu o lekach :D
                • clean1 Re: skwalamina 09.01.12, 22:32
                  Nie wiem czy dobrze czy źle ale chwytam się wszystkiego. Oczywiście moim "guru" jest moja Pani doktor... ale...
                  • kiepski476 Re: skwalamina 18.01.12, 12:42
                    Coś dla Cleaniego: witamina D to jest to. Na razie potwierdzono to wyłącznie w laboratorium na ludzkich komórkach oraz na szczurach. W badaniach klincznych, niestety, jeszcze nie.
                    Jeden zespół badaczy pokazał, że bez wątpliwości witamina D funkcjonuje w komórkach wątroby i powoduje wzrost naturalnie wytwarzanego interferonu i w ten sposób działa przeciwwirusowo. Już od dawna naukowcy z Izraela formułowali hipotezę, że Afroamerykanie rzadziej osiągają trwałe wyleczenie, ponieważ częściej miewają niedobory witaminy D.
                    Drugi zespół opisał model, który pokazuje, jak witamina D ogranicza włóknienie wątroby.
                    Więcej:
                    www.jpost.com/Health/Article.aspx?id=253945
                    • clean1 Re: skwalamina 19.01.12, 13:49
                      DZIĘKI (...śliczne jak zawsze)!!!

Czyli więcej słoneczka (oczywiście w lecie bez przesady) i od czasu do czasu tran??? Czy dobrze myślę?
                    • clean1 Re: skwalamina 19.01.12, 14:05
                      Czy możemy "pogadać" bezpośrednio?
                      Jeżeli tak, to podam mój mail. Jeżeli nie to sorki za zawracanie głowy.
                      • kiepski476 Re: skwalamina 19.01.12, 15:09
                        Nie widzę przeciwwskazań, ale rozczarujesz się – nie jestem lekarzem, a wszytko co wiem, opisuję na forum.
                        • clean1 Re: skwalamina 19.01.12, 17:09
                          :-))))))))))))

Zaryzykuję.... Prosze o kontakt na: forumc@o2.pl
                          • kiepski476 Re: skwalamina 20.01.12, 11:53
                            Trzeba mieć zaufanie do ludzi, bo inaczej trudno żyć...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka