Dodaj do ulubionych

antybiotyki a HCV

15.03.12, 11:08
czesc w 2006 roku wyszedl mi w krwi anty-HCV dodatni, potem przez dluzszy czas bralam antybiotyki i wyniki HCV wychodzily kilkakrotnie ujemne. mialam w warszawie robione RNA-HCV wyszedl ujemny. nie wiem czy bylo to badanie ilosciowe czy jakosciowe. czy antybiotyki mogly wplynac na ujemny, zamazany wynik?dziekuje.
Obserwuj wątek
    • foxy90 Re: antybiotyki a HCV 15.03.12, 14:20
      Nie.
      • xsenia.pl Re: antybiotyki a HCV 15.03.12, 15:29
        to co moglo byc przyczyna ujemnego wyniku?prosze moze ktos ma jakies pomysly?
    • bananarama-live Re: antybiotyki a HCV 15.03.12, 16:01
      Może błąd za pierwszym razem tz wynik dodatni.
      • xsenia.pl Re: antybiotyki a HCV 15.03.12, 16:11
        mialam w 2006 roku wynik dodatni, potem lezalam w szpitalu zakaznym wynik ujemny. w 2007 roku sugerowany wynik dodatni.zrobilam RNA HCV ujemny i potem juz pobieralam kilka razy sama krew prywatnie, wychodzily wyniki ujemne.
    • clean1 Re: antybiotyki a HCV 15.03.12, 16:52
      Hm.... A jakie antybiotyki brałaś???
      Może to jakis nowy, nieznany lek na HCV???

:) :) :)
      • xsenia.pl Re: antybiotyki a HCV 15.03.12, 17:25
        bralam leki na borelioze.nie wiem czemu raz wychodzi wynik dodatni a innym ujemny.
        • xsenia.pl Re: antybiotyki a HCV 15.03.12, 17:40
          a czy ktos z was moze mi pomoc i odpowiedziec co moze oznacza jak mi napisano w badaniach profilaktycznych w pracy, ze sugerowany wynik dodatni, wskazana kontrola.to bylo jak mialam w 2006 roku wynik dodatni, potem w szpitalu zakaznym ujemny i kolejny taki wynik przy badaniach profilaktycznych.dziekuje.
          • xsenia.pl Re: antybiotyki a HCV 15.03.12, 19:21
            czy nikt tu nie zaglada???
        • kiepski476 Re: antybiotyki a HCV 15.03.12, 20:40
          > czemu raz wychodzi wynik dodatni a innym ujemny.

Błąd testu. Test uznał jakieś inne przeciwciała za przeciwciała anty-HCV.
          To się nazywa błąd swoistości testu. Nie ma testów idealnych.
          Test anty-HCV jest testem przesiewowym – ma służyć do wyszukiwania podejrzanych, a nie do rozstrzygania o winie. Oczekujesz prawomocnego wyroku – zrób dwa testy RNA w odstępie kilku miesięcy.
          • kiepski476 Re: antybiotyki a HCV 15.03.12, 20:43
            Doczytałem, że jeden test RNA już miałaś. Zrób więc jeszcze raz po upływie np. pół roku lub roku, a potem zapomnij o temacie.
            • xsenia.pl Re: antybiotyki a HCV 15.03.12, 21:22
              ale ja mialam najpierw dodatni, potem ujemny, a potem znowu sugerowany wynik dodatni do kontroli. potem kolejne ujemne
              • kiepski476 Re: antybiotyki a HCV 15.03.12, 21:57
                > najpierw dodatni, potem ujemny, a potem znowu sugerowany wynik
                > dodatni do kontroli. potem kolejne ujemne

I wszystkie to były badania RNA?
                Ile tych badań RNA miałaś wykonanych?

• xsenia.pl Re: antybiotyki a HCV 15.03.12, 22:11
                  nie to byly anty-hcv
                  • kiepski476 Re: antybiotyki a HCV 16.03.12, 00:25
                    Zatem słuchaj uważnie, bo nie będę powtarzał: zapomnij o badaniu przeciwciał anty-HCV, bo TO NIE JEST BADANIE ROZSTRZYGAJĄCE O ZAKAŻENIU HCV. Zrzucili bombę i zniszczyli wszystkie aparaty i wszystkie wyniki. Nie ma. Zapominamy.

Badaniem rozstrzygającym o zakażeniu HCV jest badanie RNA wirusa. Jedno takie badanie już miałaś wykonane. Wynik był negatywny. Nie jesteś zakażona.
                    Aby wykluczyć ewentualny błąd laboratoryjny i inne wątpliwości, należy dla pewności powtórzyć to badanie za kilka miesięcy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka