bananarama-live 10.04.12, 18:34 Czytam różne /sprzeczne/ historie odnośnie regeneracji mózgu , po odstawieniu alkoholu. Macie jakąś wiedzę w tej kwestii ? Dobrze by było, jakby pod dekielkiem coś drgnęło ;] Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gilda28 Re: Mózg 10.04.12, 19:24 Wnioski z moich obserwacji; dot. abstynentów alkoholowych i narkotykowych z objawami głębokiego uzależnienia: Alkoholicy i narkomani musieli trzymać abstynencję, poprzedzoną zazwyczaj detoksykacją. Alkoholicy regenerowali się intelektualnie zazwyczaj wolniej od heroinistów, ale szybciej od np. amfetaminowców czy kokainistów. U alkoholików nie było za to tak dalece posuniętego nazwijmy to nastawienia aspołecznego/socjopatycznego (co, podejrzewam, związane jest z większą akceptacją ze strony społeczeństwa dla uzależnienia od alkoholu, a tym samym mniejszego stopnia poczucia wykluczenia, a to zapewne przekładało się na szybszą resocjalizację). Z kolei powszechna dostępność alkoholu (narkotyków nie kupi się przecież w sklepie, nie kłują one w oczy spoglądając z półek i witryn) sprawia, że alkoholicy łatwiej wracali do nałogu oraz odczuwali większą obawę przed powrotem do "real life" poza ośrodkiem. Centralny układ nerwowy ma to do siebie, że wykazuje znikome zdolności regenerowania się i jeżeli uszkodzenia są rzeczywiście duże (organicznie) to deficyt może pozostać na zawsze. Jednak mózg ma tę ogromną przewagę nad np. rdzeniem kręgowym, że jego zasobów nie wykorzystujemy w 100%, ba, nawet ponoć nie więcej niż w 10% - tak więc możliwości kompensacji są ogromne. Proces ten nazywa się reedukacją i w przypadku mózgu zachodzi poprzez ćwiczenia: pamięci, refleksu, spostrzegawczości itd. W zależności w czym jest problem - należy skupić się na danym obszarze nazwijmy to operacyjności mózgu (jw.). To co zawsze dobrze robi w takiej sytuacji: rozwój osobisty, pójście do szkoły/studia/kurs, praca nad sobą (grupy wsparcia, koła zainteresowań, uprawianie sztuki itd.), ćwiczenia pamięci (jeśli to z nią jest problem). Bardzo ważne są też kontakty społeczne, rodzinne itp. - zapobiega to także zmianom demencyjnym w późniejszym wieku (udowodnione naukowo). Mózg, mimo że nie jest mięśniem, rządzi się podobnymi zasadami jak mięśnie - nieużywany zanika ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bananarama-live Re: Mózg 11.04.12, 16:35 Dziękuję. Pomyliłem działy, ale widzę,że dobrze zrobiłem :-) Pozdrawiam Trzeźwy alkoholik. Odpowiedz Link Zgłoś
gilda28 Re: Mózg 11.04.12, 23:44 Super :) Nie wiem jak zapatrujesz się na "takie rzeczy", ale ja osobiście podczas leczenia HCV (i po nim) pogłębiłam swoją wiedzę (przede wszystkim praktyczną) dot. medytacji, samoleczenia itp. Mi to dobrze robi/ło. Na interferonie odbyłam kurs metody Silvy (pod kątem samoleczenia) i praktykuję to do teraz. Jestem daleka od "czary-mary", nastawiona sceptycznie do wielu płaszczyzn tych technik - ale jako przedstawiciel styku nauk humanistycznych, społecznych i psychologicznych - wierzę w potęgę umysłu i nieraz się przekonałam (na własnej skórze i obserwując innych ludzi), że mamy kontrolę nad swoimi ciałami. Bo to w końcu nasze ciała, a mózg je kontroluje, nie? :) Niestety stopień tej kontroli jest ograniczony (czym - nie mam pojęcia, może też umysłem? sceptycyzmem? cholera wie ...)... jednak sporo można zdziałać. Jeśli masz wątpliwości co do prawidłowości pracy swojego mózgu, spróbuj może w wyciszeniu, leżąc z zamkniętymi oczami, poprzedzając to relaksem, pozbyciem się myśli z głowy itd. - popracować nad mózgiem. Wyobraź go sobie, oczyść go, napraw w nim w wyobraźni wszystko co popsute, wygłaskaj go za wszystkie czasy, pofałduj na nowo zwoje, nadaj prawidłowy rytm falom mózgowym :D pobaw się, może będą jakieś fajne efekty? (ja tak eliminowałam wirusa z mojego ciała, tylko poprzedzałam to jeszcze taką jakby medytacją i aktywacją funkcji obronnych - na pewno nie było obojętne dla organizmu, bo potem byłam wykończona jak po maratonie;) Odpowiedz Link Zgłoś
hcvogolne Re: Mózg 25.04.12, 05:44 1. kopalniawiedzy.pl/alkohol-neurony-mozg-regeneracja-neuroprzekazniki-objetosc-anatomia-funkcjonowanie-dr-Andreas-Bartsch,1409 2. www.sfd.pl/uszkodzenie_w%C4%85troby_i_jej_regeneracja-t177245.html 3. " .. przerwanie alkohizmu, moze pokazac w ciagu tygodni, miesiecy, lat, ze mozg odbudowuje sie .." " .. "And when they stop drinking, you can show in a period of weeks, months, years, the brain grows back, there's a return of metabolic activity, .." alcoholism.about.com/od/brain/a/blunc041105.htm 4. I tak jak "gilda28" napisala - aktywnosc fizyczna i umyslowa. Fizyczna aktywnosc pomaga "... fizyczna i unyslowa aktywnosc pomaga regulowac proces neurogenezy..." Physical Activity Helps "Pharmacological agents such as antidepressants and behaviors such as running, increased physical activity and learning experiences apparently help regulate the process of neurogenesis," pl.wikipedia.org/wiki/Neurogeneza en.wikipedia.org/wiki/Neurogenesis Odpowiedz Link Zgłoś