Dodaj do ulubionych

Pomocy, proszę

01.05.12, 16:09
Witam wszystkich! Proszę mi powiedzieć, kto wie. Czy obywatel Ukrainy do leczenia wirusowego zapalenia wątroby typu C w Polsce za darmo, jeśli pracy w Polsce legalnie? Jeśli nie, to powiedz mi jak mogę to zrobić. Dziękuję serdecznie. Przepraszam że polski język moje słabe
Obserwuj wątek
    • kiepski476 Re: Pomocy, proszę 01.05.12, 22:26
      Obywatelstwo nie ma znaczenia. Miejsce zamieszkania też nie ma znaczenia.
      Znaczenie ma opłacanie składek na ubezpieczenie zdrowotne.
      Jeśli pracujesz LEGALNIE, to twój pracodawca ma OBOWIĄZEK zgłoszenia cię do obowiązkowego UBEZPIECZENIA ZDROWOTNEGO, a potem pracodawca ma obowiązek opłacania twoich składek na ubezpieczenie zdrowotne. Jeśli pracodawca opłaca składki zdrowotne – masz prawo do bezpłatnego leczenia (wyłącznie w przychodniach, poradniach i szpitalach, które mają podpisany kontrakt z Narodowym Funduszem Zdrowia – NFZ). Obywatelstwo się nie liczy. Liczy się opłacanie składek na ubezpieczenie zdrowotne.

Jeśli nie pracujesz, możesz osobiście opłacać DOBROWOLNE ubezpieczenie zrowotne i w ten sposób uzyskać prawo do bezpłatnego leczenia. Pierwsza wpłata na dobrowolne ubezpieczenie zdrowotne jest bardzo wysoka, ale jest wielokrotnie mniejsza niż wynosi koszt leczenia HCV. Bardziej opłaca się wykupić dobrowolne ubezpieczenie zdrowotne niż płacić za leczenie HCV.
    • lidla4 Re: Pomocy, proszę 03.05.12, 14:55
      Здрaвcтвyйте. Я мнoгo лет нaзaд лечилacь нa cтрaхoвке мyжa, кoтoрый рaбoтaл и егo предприятие меня зacтрaхoвaлo oн плacил зa меня взнocы. кaк еcтьcейчaч я не знaю, нo дкyмaю , чтo еcли Вы рaбoтaете легaльнo тo дoлжны быть зacтрaхoвaны или нa мyжa, инaче вы не cмoжете лечитьcя, нo лyчше вcегo yзнaть в пocoльcтве или же в НФЗ пoльcким.
      Вcегo хoрoшегo, yдaчи Вaм.
      • kiepski476 Re: Pomocy, proszę 04.05.12, 14:21
        Ты прaвa – вcе легaльнo рaбoтaющие дoлжны быть зacтрaхoвaны.
        Еcли девyшкa не рaбoтaет, нo легaльнo прoживaет нa территoрии Пoльши – мoжет дoбрoвoльнo зacтрaхoвaть cебя caмocтятельнo в НФЗ. Стyденты и мoнaхы не плaтят дoпoлнительнoй плaты. Оcтaльные плaтят дoпoлнительнyю плaтy.
        www.nfz.gov.pl/new/index.php?katnr=2&dzialnr=1&artnr=1443
    • diana-1981 Re: Pomocy, proszę 04.05.12, 15:00
      Dziękuję za info. Powiedz mi, ile faktycznie trzeba czekać na leczenie?
      • kiepski476 Re: Pomocy, proszę 04.05.12, 17:07
        > ile faktycznie trzeba czekać na leczenie?

Od kilku miesięcy do dwóch lat. To zależy od województwa. Najkrócej chyba nadal czeka się na Podkarpaciu:
        www.hcv.pl/adresy.php#podkarpackie
        • diana-1981 Re: Pomocy, proszę 04.05.12, 22:50
          Dziękuję ci, człowieku!
    • daniella.ella Re: Pomocy, proszę 01.06.12, 17:39
      Ja przebywam teraz za granicą Polski i tu bez gadania przeprowadzono mi kurację najszybciej jak tylko była możliwa, u mnie rok po od porodu, to był jedyny warunek. U mnie nie zadziałała, jest teraz nowa 3- składnikowa, w Polsce pewnie nie będzie dłuuuugo dostępna albo wcale, bo jest cholernie droga. Ja mam na nia 40 %, że się uda, więc jej nie wzięłam, bo lekarz stwierdził, że trwają badania nad kolejnymi i może one będą skuteczniejsze i mniej inwazyjne.
      Jak widzisz jako imigrant powinieneś dostać, ale w Polsce to tak różnie bywa. Jak Ci jeden odmówi idź do innego, masz prawo, w Polsce żyjesz i pracujesz, płacisz podatki,..
      Jak Ci odmówią to walcz!!! Powodzenia.
      • kiepski476 Re: Pomocy, proszę 01.06.12, 17:50
        > masz prawo, w Polsce żyjesz i pracujesz, płacisz podatki,..

A jeśli nie płacisz podatków i nie masz opłaconego ubezpieczenia zdrowotnego, bo pracujesz na czarno?
        • daniella.ella Re: Pomocy, proszę 06.06.12, 16:05
          Jeżeli nie masz ubezpieczenia w Polsce to dowiedz się o leczenie prywatne. Wiem, że sama kuracja kosztowała 36 000 zł + koszty wizyt u lekarza /pielęgniarki/ i regularnych badań krwi.
          Jak masz możliwość to wyjedź do pracy do UK. Tu wystarczy prawdopodobnie tylko praca/ nie wiem czy jest kwalifikacja zdrowotna jak w Polsce. GP kieruje do mikrobiologa w szpitalu i reszta jest już za darmo.
          • 0.roberto20 Re: Pomocy, proszę 06.06.12, 18:10
            36 000 zł? Za tyle nie ma szans na leczenie genotypu 1 lub 4.

Koszt peginterferonu alfa 2a i rybawiryny przy zakupie w zwykłej aptece to ok. 50 000 zł, zakładając 100% dawek przez 48 tygodni.

leki:ok. 50000 zł
            wizyty u lekarza(min.16):120 zł x 16 =1920
            badania: ok. 3000 zł (najdroższa jest diagnostyka na start + . oznHCV RNA). Jeżeli znajdzie się tanie laboratorium, to spokojnie można zejść trochę z kosztów.
            = 55000 zł

Szpital płaci za tą samą ilość leków 41 616 zł
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka