Dodaj do ulubionych

Czym nie dokładać chorej wątrobie?

14.08.12, 14:11
Bardzo często mówi się o diecie wątrobowej i szanowaniu wątroby a tak prawdę mówiąc codziennie czasami nawet nieświadomie narażamy nasz własny narząd specjalnej troski na rożnego rodzaju nawet niewielkie przepracowanie i przemęczenie. Bardzo proszę o głosy co Wam ewidentnie szkodzi. Czasami coś zjedzonego jeden raz nie daje zgubnych skutków ale spożywanego regularnie zaczyna źle wpływać na prace naszego ukochanego narządu. A w zasadzie każdy z nas jest po trochu łasuchem.
Obserwuj wątek
    • kiepski476 Re: Czym nie dokładać chorej wątrobie? 14.08.12, 15:04
      Na pewno dwa piwa codziennie są w stanie wykończyć najzdrowszą wątrobę (dwie ostre imprezy w miesiącu takich szkód nie wyrządzą).
    • 0.roberto20 Re: Czym nie dokładać chorej wątrobie? 14.08.12, 18:35
      Bardzo groźne dla wątroby są nieświeże produkty, szczególnie wysokobiałkowe - mięso i przetwory.
      • 0.roberto20 Re: Czym nie dokładać chorej wątrobie? 14.08.12, 18:37
        Po jednorazowym spożyciu takiego mięsnego "cudu" ma się złe wyniki. Oczywiście nie długo, ale im wątroba w gorszym stanie przez HCV tym trudniej jej dojść do stanu sprzed.
    • wojtekzzz Re: Czym nie dokładać chorej wątrobie? 14.08.12, 21:23
      a ja chciałbym się was zapytać jak bardzo szkodliwe jest wypicie lampki czerwonego wina raz /dwa razy na miesiąc dla chorej wątroby na WZW czy taka ilość może cokolwiek zaszkodzić?
      • 0.roberto20 Re: Czym nie dokładać chorej wątrobie? 14.08.12, 22:54
        Zaleca się nie pić w ogóle. Oczywiście wszystko zależy od stanu wątroby. Przy marskości kategorycznie nie wolno pić.
    • bananarama-live Re: 15.08.12, 07:33
      Papierosy, alkohol, smażone,tłuste, wędzone.
      • adam_140 Re: 15.08.12, 21:30
        ze wszystkim się zgodzę, ogólnie powiem, że szkodzi nam wszystko co jest złe również dla zdrowych z tym, że ich wątroby sobie z tym poradzą i zregenerują a nasze niekoniecznie. Zdziwiłem się tylko tymi wędzonymi, to znaczy, że szynka wędzona lub udko z kurczaka wędzone jest złe ?
        • bananarama-live Re: 16.08.12, 06:28
          Nie przesadzajmy z tym ZŁE Po prostu nie opychać się tym. Jeśli uwędziłeś 1/2 świństwa i jedziesz tylko na tym, to wątroba ma co robić w takim przypadku. Dieta powinna byc urozmaicona.Jeść wszystko,ale małe porcje.4-5x dziennie. Nie przesadzać - ludzie umierają w wieku 80 lat ,nie wiedząc ,ze mieli HCV To oczywiste ,ze chemia nie służy /dlaczego szyneczka jest taka ładna? :] /
          Alkohol,fajki,leki - to wróg nr 1 Reszta, to takie tam;]

Moim zdaniem ;]

Zdrowia wszystkim !
      • samjuz75 Re: 15.08.12, 21:34
        Ponoć coś takiego jak "dieta wątrobowa" się dziś nie stosuje, ja słyszałem nie jedz tego po czym się źle czujesz. Co do alkoholu moja prowadząca już kilka lat po udanej terapii powiedziała że wolno ale oczywiście bez przesady i z umiarem. Tak czy inaczej nie pije, w odstępach kilku miesięcznych zdarza mi się wypić lampkę wina max 2, przy jakiś szczególnych okazjach, nic więcej. Oczywiście żadnej wódki, piwa, papierosów, grzybów leśnych nie jadam, tłustego nie jem. Poza tym dużo sportu siłowego jak i aerobowego. Z wyglądu okaz zdrowia :)
        • fation Re: 16.08.12, 13:09
          możesz napisać jak ćwiczysz?
          • samjuz75 Re: 16.08.12, 18:52
            Na siłowni standardowe ćwiczenia siłowe, rozłożone na poszczególne partię. Gdy jest pogoda rower, dzięki rowerowi otrzymujemy odtłuszczoną sylwetkę. Kiedyś przed kuracją musiałem przed ćwiczeniami dobrze odespać, było to chroniczne zmęczenie. Teraz to już przeszłość .
        • adam_140 Re: 16.08.12, 19:30
          Prowadzę urozmaiconą i zdrową dietę, 5-6 posiłków dziennie ze względu na wygląd jak i wątrobę. I rozumiem, że należy wszystkie składniki dostarczyć organizmowi, dlatego też nigdy nie praktykowałem diet białkowych (Dukana), tłuszczowych (Kwaśniewskiego) itp. Jak to Krzysztof Ibisz powiedział, racjonalne żywienie 5 posiłków dziennie. Cały czas jestem aktywny ale od jakiś 2 miesięcy zmieniłem podejście do siłowni i przerzuciłem się na trening FBW, który polega na wykonywaniu ćwiczeń prostych ale takich gdzie wiele mięśni na raz pracuje (wyciskanie, przysiady, podciąganie), powiem wam, że świetnie się w tym czuje, nabrałem około 10 kg masy i od razu lepiej wyglądam (189cm i 85kg), odzyskałem z nawiązką to co straciłem w czasie kuracji prawie rok temu. Duży wpływ na to ma, że odbywam staż w firmie gdzie mogę sobie podgrzać obiadek więc jest regularność posiłków. W ćwiczeniach siłowych zostawiam sobie rezerwę nie biję rekordów z uwagi na wątrobę. Ale niestety w tamtym tygodniu wyniki krwi bardzo złe (jak na mnie) wyszły ALAT 322 ASPAT 180 Bilubiryna 1,6. W ciągu 22 lat próby wątrobowe praktycznie do 100 nigdy nie dochodziły. Od tego czasu nie ćwiczę i chce sprawdzić czy to mogło mieć jakiś związek. Samjuz75 jak rozumiem ty już wyleczony jesteś? A co Twój lekarz mówi na temat siłowni?
          • fation Re: 16.08.12, 21:10
            O jakich kuracjach piszecie? interferon? traci sie wage?
            • adam_140 Re: 16.08.12, 22:25
              tak, interferon + rybawiryna, ja straciłem przez pół roku 10 kg niestety na marne
          • samjuz75 Re: 17.08.12, 18:57
            Z tego co czytałem ćwiczenia mogą lekko podnieść ALAT ze względu na mikro uszkodzenia mięśni, nie wbijałem się w temat, mimo że ćwiczę mam próby wątrobowe w normie ALT 37 U/L < 41 AST 27 < 40 czyli w normie według tego laboratorium. Oczywiście wszystek suplementy diety odstaw nawet ziołowe. Z mojego doświadczenia za wysokie masz wyniki, mam nadzieje że robisz USG w jakieś dobrej pracowni, zobacz czy miałeś robiony AFP i czy nie jest podwyższony. Mój lekarz mówił że już mogę żyć normalnie, oczywiście zdaje sobie sprawę że alkohol jest beee :). Teraz mija około 4 lat od skutecznego leczenia, nawet jak byłem chory aminotransferazy miałem podwyższone jedynie o kilkadziesiąt jednostek niż norma a w biopsji wyszło zwłóknienie f3 czyli bardzo wysokie, będę robił fibroskan i mam nadzieje że spadło. W usg stłuszczenie zanikło przepływy są prawidłowe, kiedyś pisali o podwyższonej ehogeniczności a teraz już tak nie piszą w opisach usg więc zobaczymy. Ja mam wagę w górnej granicy BMI.
          • wojtekzzz Re: 17.08.12, 22:14
            ja na przykład waliłem ostre treningi wytrzymałościowe po kilka godzin do czasu jak dowiedziałem się o chorobie i zawsze miałem podwyższone ALT i ASP w okolicach 100, wtedy też zluzowałem trochę z trenowaniem i spadło o około 20 jednostek i to i to. Teraz już całkiem nie trenuję tylko rekreacyjne przejażdżki rowerem i mam zamiar niedłogo zrobić ALT i ASP i porównać, ale nadmierny wysiłek fizyczny napewno wpływa na te wartości Wiem tylko że nijak one się mają do stopnia włóknienia wątroby bo okolice 100 czyli jak u mnie to już dużo, a wątrobę mam mało zniszczoną.
            • 0.roberto20 Re: 17.08.12, 22:21
              Co do wysiłku się nie wypowiadam, ale wszelkie odżywki na budowę masy mięśniowej odpadają - inaczej wątroby już się nie ma ;-)
    • hcvogolne Re: Czym nie dokładać chorej wątrobie? 02.09.12, 23:08
      Zaleca się także zdrową dietę i ograniczenie ilości spożywanej soli,
      ponieważ uszkodzenie wątroby powoduje, że organizm źle wydala sód.
      pl.wikipedia.org/wiki/Marsko%C5%9B%C4%87_w%C4%85troby
      • Gość: mirek18 Re: Czym nie dokładać chorej wątrobie? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 25.09.12, 10:03
        Praca przy lakiernictwie np samochodowym albo stolarskim przy chemikaliach do ogrodnictwa źle wpływa na wątrobę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka