Dodaj do ulubionych

dziwne wyniki

IP: *.jaroslaw.net.pl 08.03.13, 13:56
Dostałam dziś telefon od lekarza, że mam zmniejszyć interferon do 135, bo 01.03 neutrofile miałam 0,51... Zrobiłam to bez mrugnięcia okiem, ale... w sobotę 02.03 miałam robione badania prywatnie z innej okazji i przy okazji miałam morfologię. Neutrofile miałam 1,1 (chyba, bo teraz nie mam wyników ze sobą, ale na pewno było powyżej 1,0). Powiedziałam o tym lekarzowi. Zdziwił się i powiedział, że w takim razie dziś robię 180, a za tydzień mam powtórzyć morfologię i zadzwonić do niego z wynikami albo sama przyjechać na oddział.
Dodam że zastrzyki robię w piątki, więc te wyniki z soboty powinny być jeszcze gorsze niż piątkowe, bo to 1 dzień po interferonie, jeśli dobrze rozumuję...
Ktoś miał podobnie?
Obserwuj wątek
    • Gość: wiki Re: dziwne wyniki IP: *.jaroslaw.net.pl 08.03.13, 14:04
      Zrobiłam to bez mrugnięcia okiem, ale...

Miało być - zrobiłabym
    • pi_tu Re: dziwne wyniki 08.03.13, 15:59
      Faktycznie, troszkę dziwne. 50% różnicy w wynikach pomiędzy laboratoriami to raczej niemożliwe. Mogą się zdarzać wahania w poziomie krwinek w czasie terapii i być może zbiegło się na to parę czynników - twój organizm, jakieś różnice między lab. itp. Mi robią wyniki w poniedziałki, interferon biorę w piątki i niedawno miałem w poniedziałek neutrofile 0,71, w innej przychodni sprawdzałem w czwartek i wyszło 0,91. Więc chyba im dalej od zastrzyku tym więcej neutrofili...
      • Gość: wiki Re: dziwne wyniki IP: *.ptim.net.pl 08.03.13, 17:02
        2 tyg. temu mówiłam lekarce, że 16.03 chcę zrobić sobie morfologię, bo i tak będą mnie kłuli prywatnie z innego powodu... Ona powiedziała, że w sobotę nie ma sensu robić, bo w piątek zrobię zastrzyk, a po zastrzyku będą gorsze wyniki i żebym morfologię zrobiła w czwartek/piątek przed zastrzykiem. Dlatego wyniki sprzed tygodnia traktowałam jako zakłócone i myślałam, że te z piątku są o wiele lepsze. A tu zonk...
        Właśnie dokopałam się do moich wyników z zeszłej soboty - WBC - 2,92, NEUT - 1,08, NEUT% - 0,37, RBC - 4,18, HGB 12,2, PLT 155. Wydaje mi się, że wyniki są dobre. Dlatego tym bardziej nie rozumiem, dlaczego taka duża różnica między wynikami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka