Dodaj do ulubionych

Anty hcv wynik dodatni

02.09.13, 20:35
Potworny strach lęk że zaraziłam dzici męża miliony myśli.Dwa razy przetaczano mi krew raz w 1986 i 1997 dlatego podejrzewam że mam go od dawna. Dowiedziałam się przez przypadek, zrobiłam usg brzucha i wątroba powiększona, lekarzowi to się nie spodobało, zrobiłam tydzień temu anty hcv no i mam paskude.Hepatolog dopiero pod koniec września .Wiem jedno chce się go pozbyć ale jak poczytałam to forum okazuje się że to nie takie łatwe .Kolejki, programy lekowe to wszystko jakiś koszmar .
Obserwuj wątek
    • em_mirek Re: Anty hcv wynik dodatni 02.09.13, 20:55
      bozena.b50 napisała:

> zrobiłam tydzień temu anty hcv no i mam paskude.

Na razie wiesz tylko, że masz przeciwciała anty-HCV, a to nie jest tożsame z zakażeniem wirusem. Rozstrzygającym będzie badanie HCV-RNA, które potwierdzi lub wykluczy u Ciebie obecność wirusa.
      • Gość: ja! Re: Anty hcv wynik dodatni IP: *.dynamic.chello.pl 09.10.13, 00:28
        Witam,

wutlumaczcie prosze co znaczy; "Na razie wiesz tylko, że masz przeciwciała anty-HCV, a to nie jest tożsame z zakazeniem" - skad w takim razie w organizmie obecne sa p-ciala ANTY- HCV skierowane przeciwko wirusowi HCV?
        Dla mnie niejako oczywiste jest,ze obecnosc tych p-cial = obecnosci wirusa HCV w organizmie?
        W przeciwnym razie, z jakiego powodu w organizmie mialayby byc p-ciala anty HCV?
        • bozena.b50 Re: Anty hcv wynik dodatni 09.10.13, 08:13
          Gość portalu: ja! napisał(a):

> Witam,
          >
          > wutlumaczcie prosze co znaczy; "Na razie wiesz tylko, że masz przeciwciała anty
          > -HCV, a to nie jest tożsame z zakazeniem" - skad w takim razie w organizmie obe
          > cne sa p-ciala ANTY- HCV skierowane przeciwko wirusowi HCV?
          > Dla mnie niejako oczywiste jest,ze obecnosc tych p-cial = obecnosci wirusa HCV
          > w organizmie?
          > W przeciwnym razie, z jakiego powodu w organizmie mialayby byc p-ciala anty HCV
          > ?
          Pomimo iż dobiegam 50 to raczkuje w tym temacie, myślałam tak jak ty, nawet chciałam być mądrzejsza od mojego lekarza, ale....to tylko przeciwciała które stwierdza test ,a testy po pierwsze są "omylne" , po drugie mogą zachodzić w organiźmie inne choroby, np.borelioza ( może fantazjuje) a test anty hcv coś wykrywa ,no i po trzecie możne organizm sam zwalczył wirusa i zostały przeciwciała.I DLATEGO NALEŻY ZROBIĆ TEST HCV RNA.
          Jeśli namieszałam coś to mnie naprostujcie.
    • em_mirek Re: Anty hcv wynik dodatni 02.09.13, 21:06
      bozena.b50 napisała:

> Potworny strach lęk że zaraziłam dzici męża miliony myśli.

Myślę, że większość z nas zakażonych to przechodziła. Spokój przychodzi wraz z rosnącą wiedzą na temat HCV oraz sposobów jego leczenia.
      Rodzna niech również wykona testy na obecność przeciwciał anty-HCV. Co prawda ryzyko ich zakażenia przez Ciebie nie jest duże, nie mniej jednak istnieje.
      Trzymaj się.
    • madziatd Re: Anty hcv wynik dodatni 02.09.13, 21:30
      Spokojnie, ja o swoim HCV dowiedziałam się w czerwcu w 3 miesiącu ciąży. Myślałam że to koniec.
      Powoli zaczynałam się oswajać z myślą że mam cichego lokatora. W dodatku najprawdopodobniej od około 20-25 lat.
      Kolejno wyniki męża i córki, na szczęście ujemne :)
      Obecnie jest dobrze, nie myślę o tym że to jakaś tragedia. Mam tylko cichą nadzieję że dzieciątko, które noszę pod serduchem będzie zdrowe.
      Na tym forum znajdziesz grono cudownych ludzi, którzy służą radą i doświadczeniem.
      Trzymaj się ciepło!!!
      • bozena.b50 Re: Anty hcv wynik dodatni 02.09.13, 21:44
        Jutro rodzinka idzie na badania , czekanie i niewiedza to coś potwornego .
        Dziękuję za dobre słowo , mam też wsparcie rodziny a to już dużo.
      • Gość: basiii Re: Anty hcv wynik dodatni IP: *.ip.netia.com.pl 06.11.13, 16:57
        wybacz ze przeszkadzam ale jestem w 12 tc Mam już 2 synów Właśnie wykryto u mnie HCV i jestem przestraszona Proszę Cię napisz mi coś więcej. Byłam dziś w zakaźnym i czekam...
        • bozena.b50 Re: Anty hcv wynik dodatni 06.11.13, 17:40
          O przebiegu ciąży , porodzie , karmieniu , napisano na forum dużo , musisz troszke poszukać, ale nie ma co się bać, jak rozmawiałam z lekarzem o możliwości zakażenie dzieci przy porodzie to mało prawdopodobne , możliwe ale po co snuć najgorszy wariant, karmić też podobno można, strach ma wielkie oczy , głowa do góry wszystko będzie dobrze. I jeszcze jedno jeżeli wykryto u ciebie anty-hcv dodatni to wcale nie znaczy że masz wirusa, dalsze badania mogą to potwiedzić lub wykluczyć , u mnie dalej nie wiadomo , czekam na wyniki, ważne że zmobilizowałam całą rodzine do badań i same minusy wyszły, a to już dodaje skrzydeł. Trzymaj sie.
        • Gość: olla Re: Anty hcv wynik dodatni IP: *.dynamic.chello.pl 06.11.13, 21:52
          jeśli mogę coś dodać, to chciałabym Cię pocieszyć- nie wiedząc o hcv (najprawdopodobniej już od dawna miałam wirusa) urodziłam dwoje dzieci, każde z nich karmiłam piersią przez rok, nieraz zostałam pogryziona przez synka:) ...anty hcv wyszedł im ujemny. Mojemu mężowi również:)
          • Gość: wiki Re: Anty hcv wynik dodatni IP: *.jaroslaw.net.pl 07.11.13, 08:10
            Jakbym o sobie czytała. Tylko że już w ciążach wiedziałam o hcv. Piersią karmiłam rok i półtora. Mąż i dzieci zdrowi.
        • kiepski476 Re: Anty hcv wynik dodatni 07.11.13, 11:05
          Poczytaj wątek:
          forum.gazeta.pl/forum/w,690,145176801,145178849,Re_Jestem_przerazona.html
          Jest kilkuprocentowe ryzyko, że HCV-dodatnia matka przekaże zakażenie dziecku. Aby tego uniknąć, nie należy pozwolić, by poród trwał zbyt długo. To ważne! Żadne inne działania nie są potrzebne.
          Procedura porodowa przy matce zakażonej HCV i niezakażonej prawie nie różnią się. Jedyna różnica obecnie stosowana to taka, że nie należy dopuszczać, by czas między pęknięciem błon płodowych a porodem był dłuższy niż 6 godzin. Warto więc się upewnić, że lekarz położnik ma tę wiedzę i w razie przedłużającego się porodu zastosuje cesarskie cięcie.
          Natomiast ryzyko zakażenia dziecka przy cesarskim cięciu jest tak niewiele mniejsze od ryzyka przy porodzie naturalnym, że samo zakażenie HCV nie stanowi wskazania do cesarskiego cięcia.
    • bozena.b50 Re: Anty hcv wynik dodatni 03.09.13, 16:41
      Wyniki rodzinki ujemne , super jestem szczęśliwa !!!!!!!! Jeszcze większa motywacja do walki o zdrowie. Poradnia hepatologoczna 23 września . Pierwsza wizyta o co pytać ? Czego oczekiwać i się domagać ?
      • Gość: xhcvx Re: Anty hcv wynik dodatni IP: 46.235.126.* 03.09.13, 20:25
        masz szybko wizytę.
        Zapewne zlecą Ci dalsze badania, bo samo antyHCV (+) jeszcze nie przesądza obecnosci wirusa.
        Trzeba bedzie okreslić ilość wirusa i jego genotyp.
        Konieczne bedzie również okreslenie stanu wątroby - zastanów sie czy chcesz biopsje (bardziej dokładne, darmowe, ale inwazyjne), czy fibroscan (płatne, z tendencja do zawyżania wyników ale bezinwazyjne).
        Przede wszystkim spokojnie - strach ma wielkie oczy.
        Chyba wszyscy tutaj przez to przechodzili, ten pierwszy szok i panika mija - przejdziesz i Ty ;)
        POWODZENIA
        • bozena.b50 Re: Anty hcv wynik dodatni 04.09.13, 07:33
          Dziękuję za informację
    • bozena.b50 Re: Anty hcv wynik dodatni 30.09.13, 11:20
      Pierwsza wizyta u hepatologa za mną, no mam skierowanie do szpitala na badania łącznie z biopsją ...troche lęku mam ale jestem zdecydowana.Termin do planowego przyjęcia koniec pażdziernika, to tylko miesiąc szybko minie.
      • bozena.b50 Re: Anty hcv wynik dodatni a teraz ujemny 07.10.13, 13:53
        Koniec sierpnia anty hcv + a dziś odebrane wyniki anty hcv - zgłupiałam ...alat 81 U/l miesiąc temu było 44 . Wątroba bardzo powiększona i nie wiem już co myśleć.
        • em_mirek Re: Anty hcv wynik dodatni a teraz ujemny 07.10.13, 16:21
          > Koniec sierpnia anty hcv + a dziś odebrane wyniki anty hcv - zgłupiałam ...

Czyżbyś powtórnie wykonywała test anty-HCV? Trzeba był zrobić badanie HCV-RNA.
          W Twojej sytuacji jedynie ono może dać rozstrzygającą odpowiedź.

> alat 81 U/l miesiąc temu było 44 . Wątroba bardzo powiększona i nie wiem już co my
          > śleć.

Objawy te wskazują, że jednak coś z wątrobą się dzieje. Czy to HCV? Patrz wyżej.
          • bozena.b50 Re: Anty hcv wynik dodatni a teraz ujemny 07.10.13, 19:30
            Tak powtarzałam tzw biochemie i markery wzw na zlecenie hepatologa.Biopsja i hcv -RNA mam robić za dwa tygodnie w szpitalu no i resztę badań,które miały mnie kwalifikować do terapi , jak wiem to trzeba mnie badać też w innych kierunkach jakich nie wim.
    • bozena.b50 Re: Anty hcv wynik dodatni a teraz UJEMNY 02.11.13, 17:58
      Tydzień w szpitalu , badania , a teraz oczekiwanie na wyniki. Biopsja, pcr, no i w kierunku AZW ,może wyjść wszystko, staram się myśleć pozytywnie. Uczę się cierpliwości. Mam ogromne kłopoty z gazami przez co trudno było zrobić a raczej zobaczyć wątrobe ( i nie tylko) na usg , espumisan który zajadam (dużo) nie daje rady.
      • bozena.b50 To nie hcv 13.11.13, 19:02
        Mam badania z których wynika że to nie hcv ,badanie PCR wykazoło brak wirusa. Biopsja wątroby mówi o stłuszczeniu w 60% i stwierdzono zwyrodnienie balonowate cytolazmy ( o co chodzi?) Nic więcej nie znaleziono, no i powinnam się cieszyć ale nie mogę.Test COMBI dodatni i P -ciała AMA dodatnie , podejrzenie PBC . Chyba czekają mnie dalsze badania. A pomyśleć że wszystko zaczeło się od dodatniego anty-hcv. Dziękuję Wam wszystkim za to forum , dajecie wielkie wsparcie innym, życzę wszystkim samych minusów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka