22.11.13, 16:59
Witajcie, dnia 14 sierpnia 2013 rozpoczęłam leczenie interferon + rybawiryna, genotyp standardowo 1b, niska wiremia wyjściowa: 104 000 iu/ml, stopien zapalenia:1 a włoknienia 0, więc moje szanse na wejściu duże. Pierwsze badanie wiremi w 4 tygodniu, wiremia 5290 iu/ml spadek, pomimo tego że liczyłam cicho na minus. Drugie badanie wiremi w 12 tygodniu, wiremia 126 iu/ml. Decyzja, leczymy do 24 tygodnia i wtedy badanie jakosciowe, jak minus to kontynuujemy a jak plus- koniec terapi. Dodam tylko ze nie miałam badania na genotyp IL28B. Ale po wynikach podejrzewam, że jest to genotyp TT.
Moje pytanie jest takie, czy ktoś był w podobnej sytuacji i czy udało mu się uzyskać trwałą odpowiedź wirusową?Trochę się boję że to wszystko na marne..
Skutki uboczne mi dokuczają, wypadanie włosów, niskie ciśnienie, ciagłe wysypki, co i rusz angina, bóle uszu + szumy, bóle stawów, senność, biegunki, ciągłe bóle brzucha i oczywiście huśtawki nastrojów. Ale wszystko dzielnie znoszę, byle by tylko być zdrowa.
Obserwuj wątek
    • em_mirek Re: Nadzieja 22.11.13, 17:49
      > Ale po wynikach podejrzewam, że jest to genotyp TT.

Na jakiej podstawie tak sądzisz? Genotyp interleukiny IL28B oraz niska wiremia wyjściowa, to ciągle tylko prognostyki. Owszem, zwiększają znacząco szansę na końcowy "-", ale go nie gwarantują.

> Decyzja, leczymy do 24 tygodnia i wtedy badanie jakosciowe, jak minus to kontynuujemy a > jak plus- koniec terapi.

Tak stanowi program lekowy - skutkiuboczne.hepatitisc.pl/2013/11/program-lekowy-hcv-leczenie-przewlekego_3.html. Badania dowiodły, że jeżeli do 24 tygodnia nie udaje się uzyskać "-", to szansa na końcowy sukces terapii w przypadku jej kontynuowania, jest minimalna.

> Skutki uboczne mi dokuczają, wypadanie włosów, niskie ciśnienie, ciagłe wysypki, co
      > i rusz angina, bóle uszu + szumy, bóle stawów, senność, biegunki, ciągłe bóle brzucha
      > i oczywiście huśtawki nastrojów. Ale wszystko dzielnie znoszę, byle by tylko być zdrowa.

Zajrzyj na bloga o skutkach ubocznych terapii - skutkiuboczne.hepatitisc.pl/. Znajdziesz na nim sporo informacji jak sobie z nimi radzić.
      • walkahcv Re: Nadzieja 22.11.13, 18:03
        Dziękuje za odpowiedź.
        Ja tylko przypuszczam ze to genotyp TT, właśnie na podstawie tego powolnego spadku.
        Z programem lekowym się zapoznałam i wiem, że gdy będzie minus w 24 tyg to leczymy przez 72 tygdnie.
        Co do skutków ubocznych to dokuczają i oczywiście minimalizuje je słuchajac rad innych forumowiczów i mojej Pani doktor.
        Moje pytanie było takie: czy ktoś był w podobnej sytuacji, miał niską wyjsciową wiremię, jego terapia trwała 72 tygodnie i uzyskał minus na stałe?
        • magdallena_28 Re: Nadzieja 23.11.13, 11:05
          Może mi sie coś pokręciło ,ale w standardzie leczy się chyba 48 ,72 to przy koinfekcji HIV i immunosupersantach chyba jeszcze przy dolegliwościach pozawątrobowych .Ale może NFZ zrobił sie bardziej wylewny finansowo. Logika zapewne nakazuje wydłużyć terapia gdy minus pojawia się dopiero w 24 ,ale logika sobie program sobie
          • kiepski476 Re: Nadzieja 23.11.13, 11:22
            Trońku pokręciłaś. Program lekowy stwierdza, co następuje:

1.3. Czas terapii dla leczenia skojarzonego:
            1) genotyp 1 lub 4:
            (...)
            c)
            72 tygodnie, gdy po 12 tygodniach leczenia wiremia HCV RNA obniża się o co najmniej 2 log10 i zanika po 24 tygodniach leczenia;
            (...)
            3) niezależnie od genotypu, przy współistniejącym zakażeniu HIV i HCV – 48 tygodni;
            1.5. U świadczeniobiorców z włóknieniem wątroby powyżej 2 stopnia w skali Scheuera lub manifestacją pozawątrobową zakażenia HCV terapię kontynuuje się do 48 tygodni.
            noweleki.hepatitisc.pl/p/jak-sie-leczyc.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka