Dodaj do ulubionych

taki sobie wynik

IP: *.internetia.net.pl 14.11.14, 14:42
Czesc, jestem tu nowy i chcialbym sie zapytac jak wygladaja moje wyniki, a mianowicie bylem chory na hcv i hbv i tego pierwszego udalo mi sie wyleczyc standardem pegintron + rebetol przez 48 tygodni genotyp 1b 600 tys wiremii cos takiego, lecz zostal mi ten drugi ktorego mi sprawdzili i dzis mi wyszedl wynik, ze mam go 589 jednostek. Alat i aspat mam mniej wiecej w przedziale 25-30. Nic mi nie dolega, sam nie wiem gdzie zlapalem te swinstwa, ale przynajmniej ten jeden udalo mi sie pokonac, czyli pol roku po odstawieniu lekow wynik: negatywny. Pozdrawiam :)
Obserwuj wątek
    • kiepski476 Re: taki sobie wynik 14.11.14, 15:14
      Najpierw musiałbyś odpowiedzieć na pytanie testowe:
      Czego masz 589 jednostek?
      a) przeciwciał anty-HBs
      b) materiału genetycznego wirusa DNA HBV
      c) antygenu HBs Ag

Jeśli popraną odpowiedzią nie jest a), to najpierw przeczytaj z pięć razy (trzy razy to na pewno za mało, to trudny tekst):
      www.hepatitisc.pl/docs/Zalecenia-terapeutyczne-2013_Leczenie-pWZW-B.pdf

To świństwo
      • Gość: swiezak Re: taki sobie wynik IP: *.internetia.net.pl 14.11.14, 15:54
        jak sie nie myle to odpowiedz b) poniewaz teraz zlecil mi badanie za 3 miesiace alat, aspat HBe antygen i anty hcv a te ostatnie to w jakim celu? bo cos mi wil o jakis przeciwcialach czy cos takiego :D
        • kiepski476 Re: taki sobie wynik 14.11.14, 16:18
          > anty hcv a te ostatnie to w jakim celu?
          Bez celu i absolutnie bez sensu. Już ci mogę podać wynik tego badania. Może literki pomyliłeś? Może chodziło o anty-HBc albo raczej anty-HBe?
    • Gość: swiezak Re: taki sobie wynik IP: *.internetia.net.pl 14.11.14, 16:25
      pisze z kartki na badania z firmy diagnostyka z rubryki infekcje: Hbe antygen i anty hcv
      • kiepski476 Re: taki sobie wynik 14.11.14, 16:48
        Zatem podaję ci wynik:
        przeciwciała anty-HCV
    • Gość: swiezak Re: taki sobie wynik IP: *.internetia.net.pl 14.11.14, 17:00
      to znaczy ze wszystko w porzadku jesli chodzi o hcv? czy znowu jakies szopki, bo ja sie na tym nie znam, jestem laikiem w tym temacie :)
      • kiepski476 Re: taki sobie wynik 14.11.14, 17:52
        Jeśli prawdą jest, co napisałeś: "pol roku po odstawieniu lekow wynik: negatywny.", to masz spokój z HCV, dopóki nie zarazisz się gdzieś drugi raz.
        Natomiast twój organizm nauczył się wytwarzać przeciwciała do walki z HCV i będzie te przeciwciała wytwarzał jeszcze przez wiele, wiele lat. Nie którzy twierdzą, że do końca życia. Zatem w twoim wypadku wykonywanie badania anty-HCV jest całkowicie pozbawione jakiegokolwiek sensu.
    • Gość: swiezak Re: taki sobie wynik IP: *.internetia.net.pl 14.11.14, 18:14
      no tak pol roku po odstawieniu lekow negatywny, takze przynajmniej to :D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka