Dodaj do ulubionych

Pytanie o WZW B

02.06.05, 21:29
Witam. Moja "przygoda" z WZW B rozpoczela sie jeszcze w podstawowce. Mialem 11 lub 12 lat kiedy wykryto u mnie ta chorobe. HBS+ i HBE+, leczenie - szpital ANKI lub im. JP II w Krakowie. W rok po wykryciu, pierwsza biopsja i leczenie Interferonem (60 zastrzykow). Nic nie pomogło. Mineło 5 lat i znow biopsja i leczenie tym samym lekiem. (75 zastrzykow). Minal rok i tracilem nadzieje, ze kiedykolwiek wyzdrowieje. Ale udało sie. (mialem 18 lat) HBE mi zujemniało, HBS jeszcze dodatnie. Ostatnie badania krwi mialem bardzo dawno temu. Zaczalem wytwarzac przeciwciala i lekarz powiedzial, ze nie zdziwil by sie gdybym juz byl zdrowy.

Tak sie skonczyla ta moja przygoda. Ale wiem, ze musze isc na kontrol i sprawdzic czy wszystko jest ok. Tego sie boje jak cholera. No i mam pytanko. Czy jesli wszystko mi zujemnialo, mam te przeciwciala to czy moze nastapic nawrot choroby? Czy to jest mozliwe? Z gory dziekuje za odpowiedz.
Obserwuj wątek
    • prezes.prometeuszy Re: Pytanie o WZW B 05.06.05, 15:49
      Ponieważ pytanie dotyczyło HBV (na forum o HCV!), a ja sam nie potrafiłem
      udzielić na nie odpowiedzi poprosiłem o pomoc lekarza chorób zakaźnych. Oto
      odpowiedź :
      ------------
      "Serokonwersja w układzie HBe zwykle jest zjawiskiem korzystnym i dopóki nie
      znaliśmy metod biologii molekularnej, traktowana była niemal równoznacznie z
      wyzdrowieniem, opanowaniem infekcji. Obecnie wiemy, że pomimo serokonwersji w
      tym ukladzie może utrzymywać sie replikacja wirusa, zwłaszcza jeżeli
      aminotransferazy nie wracają do normy. Może również dojść do tzw.
      reserokonwersji, czyli zaniku przeciwciał anty-HBe i powrotu antygenu.
      Aqarious wymaga po prostu dalszych badań."
      ---------------
      Badania o jakich pisze lekarz, to przede wszystkim HBV DNA metodą PCR (
      ilościowe).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka