Dodaj do ulubionych

HCV prosze o poarde

08.06.07, 14:22
Witam, mam 18 lat 29.03.2007 oddawałam krew dowiedziałam sie że mam
przeciwciała AntyHCV s/co 1,69. Poprosiłam o przysłanie reszty wyników i tam
było napisane ze RNA HCV nie wykryto. Co to oznacza??? czy mogło dojśc do
samoistnego wyleczenia?? czy nalezy powtórzyć badania?
Obserwuj wątek
    • jan-w Re: HCV prosze o poarde 08.06.07, 15:45
      Mogło. Zdarza się. Ale badania lepiej powtórzyć. Pomyłki przy badaniach, też się
      zdarzają.
    • prezes.prometeuszy Re: HCV prosze o poarde 12.06.07, 18:31
      Coraz częściej spotykam się z FAŁSZYWIE dodatnimi wynikami badania antyHCV,
      więc na samym wstępie wziąłbym taką ewentualność za możliwą, tym bardziej, ze
      wynik ilościowy jest bardzo niski (gdzieś na pograniczu +/- , bo <1 jest minus,
      a >1 = plus). U osób po zetknięciu się z HCV (samowyleczonych, czy zakażonych
      nadal) miano przeciwciał jest zazwyczaj dużo wyższe (średnio: kilkadziesiąt
      jednostek, a nawet kilkaset).

Oczywiście jest możliwe, że doszło do samowyleczenia, jak pisał już mój
      porzednik - Jan. staje się to przedmiotem około 20% zakażonych HCV, więc żaden
      to cud... W takich wypadkach przeciwciała prawdopodobnie pozostają, jako ślad
      po zakażeniu do końca życia (nie znam nikogo, komu by zanikły antyHCV, po
      eliminacji HCV RNA).

Warto powtórzyć badania, ale ja bym się oparł na panelu watrobowym : AlAT,
      AspAT, GGTP, poziom bilirubiny, fosfataza alkaliczna i morfologii krwii z
      rozmazem... i ewentualnie jeszcze dodatkowym badaniem antyHCV (wedle woli i
      chęci Twojej) - warto, aby był to test ELISA II lub IV generacji. Wymienione
      badania (bez antyHCV) to też koszt około 40 PLN, a przy okazji można sprawdzić
      sobie parametry biochemiczne wątroby (i nie tylko). Sugeruję takie badania
      (do/lub zamiasat antyHCV), bo czasem... przy fałszywie dodatnim antyHCv
      znajduje się inne choroby wątroby, szczególnie u kobiet. Warto więc podmuchać
      jeszcze troszkę na zimne w tym przypadku.

Ludzie kochani!
      Nie róbcie innych mało swoistych, podejrzanych testów antyHCV, a szczegolnie
      już jakiś "kasetkowych" bez europejskich certyfikatów (CE), a także testów
      metodą RIBA (które są dla mnie wielką pomyłką i lepiej już żebym nie pisał co o
      nich myślę...) Jak już antyHCV to TYLKO test :

E L I S A (minimum III lub lepiej IV generacji)

Pozdrawiam
      Jarek Chojnacki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka