Dodaj do ulubionych

spadek granulocytów

08.12.08, 16:10
Odebrałam dzisiaj wyniki krwi okazało się że po pierwszym zastrzyku
granulocyty spadły mi z 1.74tyś/ul na 1.0tyś/u. Nie znam się na tym zbyt
dobrze, ale mój lekarz powiedział, że jak będzie spadek będę miała zmniejszoną
dawkę interferonu jutro 2 zastrzyk) Wy tez mieliście problem z białymi krwinkami??
Obserwuj wątek
    • izzi83 Re: spadek granulocytów 08.12.08, 16:30
      biale krwinki i plytki spadaja niestety-takie jest dzialanie interferonu na
      szpik.u mnie granulocyty oscyluja na poziomie 0.8-1,5.co dwa tyg robie
      morfologie i raz jest lepiej raz gorzej.pierwsze dwa zastrzyki mialam 180miko
      interka a teraz kazdy 135mikro...nie wiem czy ciagle podawanie zmniejszonej
      dawki spowodowane jest niska masa ciala czy tylko morfologia-nie moge tego
      wydobyc od lekarza.
    • zakielek Re: spadek granulocytów 09.12.08, 21:46
      Hemoglobina od RBV
      Białe ciałka i płytki od PEG
      Ale spadki są indywidualne
      „u każdego cos innego”

Spróbujcie wit b12 w tabletkach.
      • krysia013 Re: spadek granulocytów do 0,32 :( 30.12.08, 21:57
        dzisiaj miałam dostać 5 zastrzyk ale ze względu na spadek granulocytów do 0.32
        tyś/ul lekarz kazał mi się wstrzymać. Wiem że jest lek który normuje poziom
        płytek (obecnie 98)i granulocytów nie wiem dokładnie jak się nazywa jakoś na N
        chyba. Tylko, że należy go kupić z własnej kieszeni i tu jest problem bo akurat
        mam trudną sytuacje finansowa inie mam tych 300zł na ten lek. Więc pani doktor
        zaproponowała mi pobyt w szpitalu bo wtedy jest refundowany jako powikłania w
        czasie leczenia. A wiadomo jak wszyscy kocham pobyt w szpitalu :( to jest chyba
        w tym wypadku najlepsze wyjście bonie chce przerywać leczenia i szkoda tylko, że
        interferon muszę na razie odstawić :(
        • bananarama-live Re: spadek granulocytów do 0,32 :( 30.12.08, 22:15
          Rób wszystko ,aby kontynuować terapię - żadnych fochów. No.
          • krysia013 Re: spadek granulocytów do 0,32 :( 30.12.08, 22:45
            wiem dlatego w Nowy Rok kładę się do szpitala :( a pogrymasić każdy troszkę musi :)
            • krysia013 Re: spadek granulocytów do 0,32 :( 01.01.09, 18:57
              no to jestem w szpitalu :( dobrze, że mam kontakt ze światem bo bym chyba tu
              zwariowała :)
              • jan-w Re: spadek granulocytów do 0,32 :( 01.01.09, 19:24
                Masz duże szczęście że masz w szpitalu dostęp do internetu. Jest czym zająć
                myśli. Ciekaw jestem co to za lek za 300 zł poprawiający ilość płytek. Jeśli się
                dowiesz, napisz. Nie masz zresztą wcale strasznie złych. Powodzenia życzę! :-)
                • mwawrzyn07 Re: spadek granulocytów do 0,32 :( 02.01.09, 04:23
                  Problem z WBC to po prostu staandard. Na płytki to jest Eltrombopag w fazie
                  testów w kilu osrdkach w Polsce a na białe czyli granulocyty to jest Naupogen
                  kosztuje cos koło 300 ale czy za dawkę czy za opakowanie to niewiem krysia013
                  bez grynasów tylko marsz do szpiatala dopóki doktor o padniu tego leku sie nie
                  rozmyślił a terapia na amen nie zostanie przerwana masz ogromne szczęscie że
                  lekarz zaproponwał Ci Naupogen standardowo jest on duzym prolemem żeby go dostać
                  na terapii isttnieją badania że najważniejsze sa pierwsze 12 tygoni i
                  przestrzeganie dawek jest szczególnie ważne !!!!! A nie odpuszczanie sobie ....
                  Co do płytek to jest jeszcze dobrze 98 tys znam osobe która nigdy ani przed w
                  trakcie terapii nie miała wiecej niż 50 tys i minusa uzyskała i terapie
                  ukończyła co do Naupogenu drugi sposób oprócz szpitala to jest recepta od
                  hematologa wtedy kosztuje 19 zl koło tylko trzeba takiego znaleść co Ci ten lek
                  przepisze :))) Wogóle to moze mogła byś podać nazwisko lekarza i przechodnię
                  gdzie sie leczysz ciekawy jestem który lekarz zaproponował Ci Neupogen to dosć
                  niespotykane i to hepatolog ??? Oczywiście lek jak najbardziej wskazany w kilku
                  krajach w Europie jest juz standardem przy terapii HCV juz przy poziomie 0,7
                  prawdoodobnie cały czas piszemy o Neutrofilach.

powodzenia

Michał
                  • mwawrzyn07 Re: spadek granulocytów do 0,32 :( 02.01.09, 04:36
                    Przepraszam nie doczytałem że leżysz w szpitalu :))

Pozdrowienia:)
                    • krysia013 Re: spadek granulocytów do 0,32 :( 02.01.09, 11:55
                      wczoraj dostałam Neupogen, po którym nad ranem czułam się gorzej niż po
                      interferonie straszne bóle stawów i kości ale przed tym mnie ostrzegli. Rano
                      pobrali mi krew by sprawdzić jaka jest reakcja (cud, że można znaleźć u mnie
                      żyły hehe pielęgniarki w poszukiwaniu hehe).

Aha z tego co mi dzisiaj pani dr powiedziała możliwe, że będę musiała wziąć
                      jeszcze jedna dawkę, a to pewnie już pójdzie z mojej kieszeni to już czas
                      odkładać kasę 300zł.

mwawrzyn07 to musi być konkretnie lekarz hepatolog który by przepisał mi
                      Neupogen i wtedy koszt to 19zł czy od chorób zakaźnych nie może być??

Leczę się w Gdańsku w PCCHZiG mój lekarz to dr. Świderska bardzo miła i kompetentna.
                      • krysia013 Re: spadek granulocytów do 0,32 :( 02.01.09, 12:03
                        aha no i przepisała mi jeszcze Cyclonamine
                        • krysia013 Re: spadek granulocytów do 0,32 :( 02.01.09, 16:17
                          a więc wyniki mi podskoczyły z 0,32 do 0,6 tyś/ul więc jest dobrze. Dostałam
                          także interka, krótko mówiąc terapia nie przerwana tylko zastrzyki z wtorku
                          przełożone na piątek :)
                          • mwawrzyn07 Re: spadek granulocytów do 0,32 :( 02.01.09, 20:08
                            To fajnie 0,6 to już dużo lepiej :) Spadki największe są na początku leczenia a konkretnie najczęściej do 8 tygodnia ale to nie jest
                            regułą z Neupoenem też nie podaje się cały czas tylko jak potrzeba.
                            Lekarz hepatolog zakaźnik nie ma uprawnień żeby przypisać Ci
                            refundowany granulat ale ponoć lekarz hematolog od krwi może
                            przypisać Ci Naupoen przynajmniej mógł jak dotąd . Zapytaj się może
                            swojej doktor co myśli na ten temat i może ktoregoś hematoologa by Ci
                            poleciła.

pozdrowienia

Michał
                            • krysia013 Re: spadek granulocytów do 0,32 :( 02.01.09, 20:19
                              dzięki napewno się spytam

pozdrawiam
                              • krysia013 Re: spadek granulocytów do 0,32 :( 06.01.09, 14:29
                                jestem już w domku jupi jupi, a więc po Neupogenie miałam skok neurocytów do 6,3
                                tyś/ul a nie jak pisałam 0,6 ups. Zaraz potem interferon po 3 dobach spadło mi
                                do 1,3 tyś/ul jestem ciekawa jak będzie dalej pewnie kolejna dawka Neupogenu
                                jest nieunikniona.

Aha pytałam się o receptę na ten lek za 19zł no niestety on jest tylko na
                                rozpoznanie nowotworu :(
                                • mwawrzyn07 Re: spadek granulocytów do 0,32 :( 06.01.09, 19:38
                                  Witam!

Więć wszystko idzie dobrze. 1,3 to nie najgorzej u mnie z ładnych kilku tysięcy
                                  po pierwszych zastrzykach neutrofile spadły do do 0,75 później podskoczyły do
                                  1,3 i ostatnio przez 30 tygodni trzymają się koło 0,9 czyli cały czas całe
                                  dawki, masz szanse że się ustabilizuję i zostaną na takim poziomie a tym
                                  bardziej że jesteś dopiero w pierwszych tygodniach a na początku najbardziej
                                  leci morfologia. Zalecenie Roche to przy poziomie 0,75 lub mniej redukcja dawki
                                  przy 0,5 lub mniej odstawienie dawki. Niektórzy lekarze kontynuja terapię nawet
                                  przy 0,3 i nie jest to wcale jakiś błąd. Trzymam kciuki :)) Informuj jak
                                  będziesz miąła okazje mam przeczucia że te coś koło tysiąca Ci się ustabilizuje.
                                  Co do Naupogenu to wiem że była jedna osoba której udało się przy terapii HCV
                                  dostać receptę od hematologa nie wiem na jakich zasadach ale to było jakieś 2
                                  lata temu może coś się zmieniło w tym NFZ ale jak mi się wydaje możesz złożyć
                                  wniosek do NFZ o sfinansowanie naupogenu i jeszcze jak by Ci twój lekarz z
                                  opiniował to super. Ogólnie to nie jest tak że NFZ nie zapłaci za coś albo
                                  zapłaci przypadek przedłużenia terapii do 72 nie jest to finansowane przez NFZ
                                  zalecane przez Grupę Ekspertów wyglądał tak że lekarz zadzwonił do NFZ
                                  przedstawił prośbę i usłyszał odpowiedź "to niech zrobi Pani to co jest
                                  najlepsze dla pacjenta" i NFZ zapłacił za te dodatkowe pół roku duźo to zależy
                                  też od ludzi nie tylko od przepisów. Masz fajnego lekarza masz też szanse.

Powodzenia

Michał

• izzi83 Re: spadek granulocytów do 0,32 :( 08.01.09, 00:13
                                    podlacze sie pod temat...odebralam dzis morfologie.i znowu plytki-95, leukocyty
                                    1,8, neutrofile-0,8 do tego jeszcze zjechaly
                                    erytrocyty,hemoglobina,hematokryt...najblizszy zastrzyk zmniejszony mam do 90
                                    mikro,kolejny juz 135...czy ktos z Was wie,jak mozna sobie "podniesc"
                                    morfologie??kiedys pytala o to igor-ski bo tez miala liche wyniki,ale odpoweidzi
                                    chyba nie bylo.nie mam tu na mysli farmaceutykow, ale jakies babcine,domowe
                                    sposobiki...:)
                                    • krysia013 Re: spadek granulocytów do 0,32 :( 08.01.09, 10:25
                                      mi p.doktor przepisała jeszcze Cyclonamine bo mam małą krzepliwość krwi, mam
                                      jeszcze Vit B1, B6 doktor powiedziała że to w jakimś stopniu podnosi płytki nie
                                      wiem w jakim ale łykam. Zobaczymy wyniki 15 stego

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka